Avem sau nu probleme cu consumul de alcool după pandemie?

Avem sau nu probleme cu consumul de alcool după pandemie?

Cât de mult alcool înseamnă prea mult? Băutor ocazional sau obișnuit? În ce situație se pune eticheta de „alcoolic“? Putem afla completând online chestionarul AUDIT privind consumul de alcool, în perioada 5-11 iulie 2021.

Cum se procedează? În intervalul 5-11 iulie 2021, toate persoanele de peste 18 ani pot intra pe platforma www.saptamanaaudit.ro. Pentru a începe chestionarul, trebuie introduse câteva date generale, în scop statistic, testul rămânând unul anonim. Sunt necesare: sexul, județul, orașul, vârsta, starea civilă, studiile și domeniul ocupațional,

E important de știut că întrebările referitoare la una sau mai multe băuturi alcoolice se raportează la o unitate de alcool, care echivalează cu:

  • 12 g alcool pur;
  • 1 tărie (40 ml);
  • 1 bere (330 ml);
  • 1 pahar de vin (125 ml).

Rezultatul chestionarului va fi un număr de puncte, urmat de interpretarea: consum nepericulos, consum riscant, consum nociv și extrem de nociv.

Ce înseamnă un consum nepericulos pentru sănătate?

  • Bărbați: maximum 2 băuturi pe zi.
  • Femei: maximum 1 băutură pe zi.

Cât e prea mult?

  • Bărbați: peste 14 băuturi pe săptămână sau peste 4 la o ocazie.
  • Femei: peste 7 băuturi pe săptămână sau peste 3 la o ocazie.

Cine are nevoie de asistență specializată în ceea ce privește completarea chestionarului și interpretarea punctajului obținut poate discuta cu specialiști ALIATsm, prin intermediul unui chat box. Acesta este disponibil în intervalul 10.00-18.00.

Fiecare utilizator care a completat chestionarul va avea posibilitatea de a invita prieteni/cunoscuți să-și efectueze testul AUDIT, direct din platformă.

Ce poți face dacă ai o problemă legată de consumul abuziv de alcool?

Persoanele care depistează că au o problemă legată de consumul de alcool, în urma chestionarului AUDIT, pot beneficia de ajutor din partea Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT).

Mai exact, accesând www.alcohelp.ro, se poate intra într-un program online de tratament. ALIAT oferă 10 ședinte de consiliere psihologică online, cu soluții de tratament destinate consumului dăunător de alcool.

De asemenea, există un forum de suport, unde peste 2.400 de persoane își împărtășesc experiențele și oferă ajutor, pornind de la propriile experiențe de viață.

Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, desfășurată anul acesta în intervalul 5-11 iulie 2021, este cel mai amplu proiect național de evaluare anuală a consumului personal de alcool și de prevenire a consumului riscant.

Campania este derulată de Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală (ALIATsm), având ca parteneri principali Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Chestionarul AUDIT a fost dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății și cuprinde 10 întrebări.

„Aceasta este o intervenție parte din programul nostru, ALCOHELP, care este în măsură să-i ajute pe oameni să se cunoască mai bine și să ia decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește sănătatea lor“, a explicat dr. Eugen Hriscu, psihiatru și psihoterapeut cu experiență în adicții, directorul științific al ALIATsm.

Câți români aveau probleme cu alcoolul înainte de pandemie?

În 2019, campania ALIAT a constat în testarea a 14.000 de români într-o singură zi. Rezultatele au arătat că, înainte de pandemia de Covid-19, aproximativ 77% din români înregistrau un consum de alcool cu risc scăzut pentru sănătate. În schimb, 23% aveau un consum cel puțin riscant pentru sănătate.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare