O ecografie abdominală poate salva vieți: identifică din timp probleme care nu dau simptome decât când e prea târziu
Ecografia abdominală este sigură și nedureroasă. Este important de știut că pregătirea corectă pentru o ecografie abdominală ajută medicul la vizualizarea adecvată a structurii organelor abdominale sau a diferitelor disfuncții ale acestora.
Ecografia abdominală este una dintre cele mai solicitate investigații imagistice. Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii a scos la iveală că numărul ecografiilor a crescut cu 4% în fiecare an, din 1996 până în 2010.
„O metodă de diagnostic imagistic noninvazivă și noniradiantă, ecografia abdominală folosește ultrasunetele pentru a obține imagini ale diferitelor organe abdominale.“
– Dr. Marilena Georgescu, medic primar radiologie și imagistică medicală
Potrivit medicului, o ecografie abdominală este o metodă complet nedureroasă, fiind utilizată pentru:
- evaluarea structurii organelor interne abdominale – ficat, splină, pancreas, colecist, rinichi, vezică urinară, uter și ovare (femei), prostată (bărbați);
- evaluarea vaselor sangvine importante (aorta, vena cavă, vena portă etc.);
- diagnosticarea anumitor afecțiuni, precum litiaza veziculară (prezența pietrelor în vezicula biliară), litiaza renală, leziuni chistice renale, hepatice, pancreatice, ovariene, steatoza hepatică, fibroame uterine, tumori. În aceste cazuri, ecografia abdominală contribuie la diagnostic alături de alte analize;
- ghidarea anumitor biopsii.
Posibile afecțiuni pentru care ai nevoie de o ecografie abdominală
Dacă ești bărbat cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani și fumezi sau obișnuiai să fumezi (cel puțin 100 de țigări de-a lungul vieții), specialiștii de la Clinica Mayo îți recomandă să faci o ecografie abdominală pentru a verifica dacă nu cumva ai un anevrism de aortă abdominală.
În majoritatea cazurilor, anevrismul de aortă abdominală nu dă simptome. Este descoperit, adeseori, în timpul unei ecografii de rutină. De altfel, ecografia este o metodă foarte precisă de identificare a anevrismelor de aortă abdominală.
Dacă nu este descoperit la timp, anevrismul se poate rupe fără niciun avertisment, ceea ce poate duce la hemoragie masivă la nivelul abdomenului și la deces.
Așadar, o ecografie realizată periodic poate identifica din timp astfel de probleme la nivelul abdomenului și poate salva vieți.
În cazul în care nu ai fumat niciodată, screeningul anevrismului aortic abdominal nu este recomandat, cu excepția cazului în care medicul suspectează că ai putea avea un anevrism sau dacă ai antecedente familiale de anevrism.
Mai poți avea nevoie de o ecografie abdominală în cazul în care există suspiciunea că ai putea avea una dintre următoarele probleme:
- un cheag de sânge;
- probleme cu ficatul, splina sau rinichii;
- lichid în cavitatea abdominală;
- calculi biliari;
- hernie;
- pancreatită;
- blocaj renal sau cancer al aparatului urinar;
- pietre la rinichi;
- cancer de ficat;
- apendicită;
- ovare polichistice;
- tumori.
Ce pregătire este necesară pentru o ecografie abdominală
Pregătirea optimă a pacientului pentru ecografia abdominală presupune:
- cu o zi înainte de examinare, pacientul poate lua medicamente ce absorb gazele intestinale – dimeticon, cărbune medicinal, simeticonă;
- consumul a 500-700 ml de lichide (apă plată, ceai) cu aproximativ o oră înainte de investigație, astfel încât vezica urinară să fie plină în momentul examinării de către medic, permițând astfel vizualizarea adecvată a vezicii urinare și a organelor învecinate;
- pacientul nu trebuie să urineze înainte de examinare.
Înainte de o ecografie abdominală, e necesar să fie îndepărtate orice bijuterii sau alte obiecte care ar putea interfera cu scanarea.
Apoi te vei întinde pe o masă cu abdomenul descoperit. Medicul radiolog va aplica pe abdomen un gel lubrifiant special.
Gelul previne formarea de bule de aer între piele și sonda care trimite unde sonore de înaltă frecvență prin corp. Aceasta este conectată printr-un fir la un aparat care procesează ultrasunetele și afișează imagini pe un ecran.
Ce poți mânca înainte de o ecografie abdominală
Pentru ca medicul să poată vizualiza bine toate organele abdominale, este necesar un post alimentar total de aproximativ 6-8 ore înainte de investigație, pentru reducerea conținutului gazos intestinal.
În cazul persoanelor balonate, cu o zi înainte de investigație, pacientul trebuie să evite consumul de băuturi acidulate, dulciuri, fructe și alimente care balonează (de exemplu, mere, mazăre, fasole).
Cina din ziua precedentă investigației trebuie să fie ușoară, fără grăsimi, și să nu fie servită mai târziu de ora 19.00.
Cât durează investigația
Pulsațiile de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele și până la structurile din profunzime, apoi se întorc ca niște ecouri și sunt înregistrate de ecograf în timp real. Imaginile se sumează și arată nu doar structura organelor, ci și mișcarea vaselor de sânge (pulsațiile pereților și circulația sângelui).
Medicul plimbă sonda pe abdomenul pacientului, apăsând în unele locuri pentru a obține imagini cât mai clare. Dacă ai dureri abdominale, e posibil să simți un disconfort în timpul testului. Dacă durerea devine severă, anunță medicul.
Anumiți factori sau afecțiuni pot interfera cu rezultatele unei ecografii, inclusiv:
- obezitatea severă,
- mâncarea din stomac,
- bariul (un lichid pe care îl înghiți în cazul unor tipuri de ecografii care îl ajută pe medic să vadă stomacul și tractul gastrointestinal) rămas în intestine după o procedură recentă,
- excesul de gaze intestinale.
Ecografia abdominală este o investigație imagistică neinvazivă și nedureroasă care durează de regulă între 20 și 40 de minute. Intervalul se poate prelungi dacă nu te-ai pregătit corect înaintea investigației (nu ai ținut post alimentar, ai gaze, nu ai băut suficiente lichide). Și un perete abdominal gros, cum este în cazul persoanelor supraponderale și obeze, poate face mai dificilă explorarea ecografică abdominală.
Cum poți obține o ecografie abdominală gratuită și ce preț are la cerere
După examinare, medicul specializat în imagistică medicală va interpreta imaginile obținute. Medicul curant sau medicul de familie este cel cu care vei discuta rezultatele în cadrul unui consult ulterior. În unele situații, îți poate recomanda și alte investigații medicale.
Prețul unei ecografii abdominale variază între 220 și 450 de lei, în funcție de zona investigată (tot abdomenul, abdomen superior, abdomen inferior, ecografie de aparat urinar, ecografie pelvină) și de experiența medicului.
Pentru persoanele asigurate, ecografia abdominală este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, dacă ai bilet de trimitere de la medicul de familie și card de sănătate.
Care sunt riscurile unei ecografii
Ecografia abdominală nu prezintă riscuri. Spre deosebire de radiografii sau de computer tomograf, ecografiile nu utilizează radiații, motiv pentru care medicii preferă să le folosească pentru a verifica dezvoltarea bebelușului în cazul femeilor gravide.
Ecografiile fetale oferă imagini în timp real ale fătului. Deși imaginile pot fi amintiri interesante pentru viitorii părinți, iar ultrasunetele nu sunt riscante, specialiștii americani recomandă efectuarea ecografiilor în sarcină numai atunci când există o nevoie medicală specifică. Nu ai nimic de câștigat din expunerea fătului la ultrasunete suplimentare inutile.
Nu există dovezi că ultrasunetele pentru vizualizarea dezvoltării fătului și monitorizarea bătăilor inimii cauzează daune bebelușului. Cu toate acestea, medicii încă nu pot fi siguri că nu există riscuri pe termen lung. Ecografia poate încălzi ușor țesuturile din abdomen. În unele cazuri, poate produce bule de mici dimensiuni în unele țesuturi. Efectele pe termen lung ale acestui lucru nu sunt cunoscute.