Nervul sciatic: cum atenuezi durerile provocate de sciatică

Durerile de nerv sciatic pot fi atât de puternice, încât nu te mai poți da jos din pat. Cum le atenuezi

Uneori, durerile provocate de nervul sciatic se declanșează treptat, se agravează în timpul nopții și se intensifică la mișcare. De asemenea, sciatica poate provoca furnicături, amorțeală sau slăbiciune musculară.

Nervul sciatic, adică cel mai lung nerv din corpul uman, poate provoca dureri puternice atunci când este comprimat sau deteriorat (sciatică). De obicei, se întâmplă acest lucru din cauza unei hernii de disc sau a unui pinten osos. Mai rar, nervul sciatic poate fi comprimat de o tumoră sau deteriorat de o afecțiune precum diabetul.

Durerea pornește din zona lombară și se extinde până la nivelul feselor, picioarelor, gambelor și, ocazional, la nivelul labei piciorului. Durerea poate fi atât de puternică, încât persoana afectată să nu vrea să se mai dea jos din pat.

Găsește aici mai multe informații despre durerile de spate: de ce apar și cum le tratăm, în funcție de localizare.

Nervul sciatic: anatomie și ce este sciatica

nervul sciatic poze anatomie
Zonele în care pot apărea durerile provocate de nervul sciatic ILUSTRAȚIE: Shutterstock

„Nervul sciatic este cel mai gros și cel mai lung nerv din corpul uman. Se află în partea inferioară a spatelui, se întinde pe fese în ambele picioare, pe partea din spate a coapselor până la partea din spate a genunchilor.“

Prof. dr. Mark Schurz, medic specialist ortopedie și chirurgie traumatologică, spitalul Wiener Privatklinik din Austria

Medicul precizează că o problemă frecventă a nervului sciatic este așa-numita sciatică. Aproape toată lumea se va confrunta cu probleme ale nervului sciatic la un moment dat, o dată cu înaintarea în vârstă.

Sciatica descrie tulburările semnificative ale nervului sciatic, atunci când este comprimat (de exemplu, prin prolapsul unui disc – modificarea formei sau poziției discului), iritat sau inflamat.

Sciatica apare atunci când nervul sciatic este comprimat, de obicei de o hernie de disc sau de o creștere excesivă a osului (osteofit sau pinten osos). În cazuri mai rare, nervul poate fi comprimat de o tumoră sau deteriorat de o boală precum diabetul.

Află de aici de ce, în unele cazuri, natura însăși este cea care „tratează“ hernia de disc. Ce simptome fac necesară intervenția chirurgicală.

Factori de risc

  • Vârsta. Modificările la nivelul coloanei vertebrale asociate înaintării în vârstă, cum ar fi hernia de disc și pintenii osoși, sunt cele mai frecvente cauze de sciatică.
  • Obezitatea. Prin creșterea presiunii asupra coloanei vertebrale, greutatea corporală în exces poate contribui la modificări care declanșează sciatica.
  • Ocupaţia. Un loc de muncă ce presupune răsuciri ale spatelui, ridicarea de greutăți, conducerea unui autovehicul pentru perioade lungi de timp poate contribui la apariția durerii de nerv sciatic, dar nu există dovezi concludente ale acestei legături.
  • Statul prelungit în picioare sau așezat. Persoanele care stau în picioare pentru perioade mari de timp sau au un stil de viață sedentar sunt mai predispuse să dezvolte sciatică decât persoanele active.
  • Diabetul. Această afecțiune crește riscul de deteriorare a nervilor.

Cum se simte o durere de nerv sciatic 

„În cazul în care suferiți de sciatică, apare o durere caracteristică atunci când nervul este întins (genunchi întins, șold îndoit). În general, durerea este resimțită în diferite grade de intensitate, în funcție de locul exact al iritației nervului.“

Prof. dr. Mark Schurz, medic specialist ortopedie și chirurgie traumatologică

Adesea, iritarea are ca rezultat o durere în partea din spate a coapsei, care este mai puternică dimineața sau după odihnă îndelungată, și care se poate atenua după mișcare, însă pentru scurt timp. O durere de fese este, de asemenea, unul dintre simptome atunci când vorbim despre sciatică.

Diagnostic pentru dureri de sciatică

De obicei, sciatica ușoară dispare de la sine în timp. Dacă durerea durează mai mult de o săptămână, este severă sau se agravează progresiv, este neapărat necesar să mergi la medic.

Sciatica este un simptom care variază de la o persoană la alta și depinde de afecțiunea care o cauzează. Pentru a diagnostica sciatica, medicul se va interesa, mai întâi, de istoricul medical complet. Adică va întreba dacă ai suferit un accident recent, unde și cum simți durerea, în ce condiții se atenuează și se agravează.

Următorul pas este un examen fizic pentru a testa forța musculară și reflexele. De asemenea, medicul îți poate cere să faci câteva exerciții de întindere pentru a determina ce activități provoacă mai multă durere.

Următorul set de teste este indicat persoanelor care se confruntă cu dureri de nerv sciatic de mai mult de o lună sau au o afecțiune severă, cum este cancerul.

Se testează viteza de conducere nervoasă

Testele de verificare a nervilor îi vor permite medicului să examineze modul în care nervul sciatic conduce impulsurile nervoase și să afle dacă există anomalii. Aceste teste pot ajuta la localizarea zonei implicate și a gradului în care impulsul nervos este încetinit. Poate fi vorba despre o electromiografie cu testarea vitezei de conducere nervoasă.

Pot fi necesare și teste imagistice la nivelul coloanei vertebrale, pentru a determina cauza sciaticii. Cele mai frecvente teste imagistice utilizate pentru a diagnostica sciatica și a găsi cauza acesteia sunt radiografiile, IRM-ul (imagistica prin rezonanță magnetică) și tomografia computerizată (CT).

Tratament pentru sciatică

„Diagnosticul diferențial este important pentru un tratament de succes. Un exemplu este durerea bruscă, de tip împușcătură. Sciatica este adesea confundată cu durerea lombară (lumbago). În funcție de gravitatea simptomelor, sunt disponibile diferite tratamente sau terapii.“

Prof. dr. Mark Schurz, medic specialist ortopedie și chirurgie traumatologică

În cazurile ușoare spre medii, medicul precizează că anumite exerciții, unele poziții de somn și compresele calde sau cele care generează senzația de căldură pot oferi rezultatele dorite. În plus, fizioterapia și kinetoterapia, analgezicele și grija față de sănătatea spatelui pot duce la atenuarea simptomelor.

Citește aici și despre durerile de ceafă: de ce apar și în ce situații pot pune viața în pericol.

Tratament pentru nervul sciatic cu medicamente

Tipurile de medicamente care ar putea fi prescrise pentru sciatică includ:

  • pentru sciatică pot fi indicate antiinflamatoare nesteroidiene, cum sunt ibuprofenul și naproxenul. Tot în categoria de antiinflamatoare pentru sciatică pot intra și coxibi (inhibitori selectivi de COX-2), care atenuează durerea blocând anumiți hormoni;
  • relaxante musculare,
  • narcotice,
  • antidepresive triciclice și medicamente anticonvulsivante: pot fi prescrise în anumite situații și tratează sciatica, deși aceasta nu este prima indicație a lor.

Injecții pentru nervul sciatic cu steroizi

În unele cazuri, medicul poate recomanda injectarea unui medicament cu corticosteroizi în zona din jurul rădăcinii nervoase implicate. Corticosteroizii ajută la reducerea durerii prin suprimarea inflamației din jurul nervului iritat. De obicei, efectele dispar în câteva luni. Numărul de injecții cu steroizi pe care le poți face este limitat deoarece cresc riscul de reacții adverse grave.

Intervenție chirurgicală

Această opțiune este, de obicei, recomandată atunci când nervul comprimat provoacă slăbiciune semnificativă, pierderea controlului intestinului sau vezicii urinare sau când ai dureri care se agravează progresiv ori care nu se atenuează cu alte terapii. Chirurgul poate îndepărta pintenul osos sau porțiunea herniei de disc care apasă pe nerv.

Remedii pentru calmarea nervului sciatic

Majoritatea celor cu sciatică răspund bine la remediile aplicate acasă. Așadar, pentru calmarea nervului sciatic, ține cont, în primul rând, că inactivitatea prelungită face mai mult rău decât bine. Ce mai poți face acasă în cazul unei crize de sciatică:

  • Folosește comprese reci. În prima fază a crizei de sciatică, e posibil să simți o atenuare a simptomelor atunci când aplici comprese reci pe zona dureroasă o perioadă de maximum 20 de minute, de câteva ori pe zi. Poți folosi fie o pungă cu mazăre congelată, fie pungi speciale cu gel rezistente atât la temperaturi înalte, cât și la congelator – dar numai după ce le-ai înfășurat într-un prosop subțire.
  • Compresele calde pot deveni utile după două-trei zile de la debutul durerii de nerv sciatic. Poți folosi aceleași pungi speciale cu gel, de data aceasta încălzite conform instrucțiunilor de utilizare. Dacă durerea de nerv sciatic persistă, alternează în continuare compresele reci cu cele calde.
  • Vitamine pentru nervul sciatic. Vitaminele din grupul B susțin sănătatea sistemului nervos, potrivit studiilor. Cele mai indicate, în caz de probleme la nivelul nervilor sunt: vitamina B1, care au rolul de a atenua durerea și inflamația. Vitamina B6 ar putea menține integritatea învelișului terminațiilor nervoase. Dar este important să nu depășești 200 mg de vitamina B6 zilnic, pentru că efectul advers poate fi tocmai deterioarea nervilor periferici. Alimente bogate în vitamine din grupul B sunt: carnea albă, roșie și peștele, fructele de mare, ouăle, lactatele, legumele.

Exerciții de kinetoterapie pentru dureri de sciatică

Odată ce durerea acută din criza de sciatică se reduce, medicul sau specialistul în fizioterapie și kinetoterapie poate crea un program de reabilitare pentru a preveni alte crize. Aceasta include exerciții pentru corectarea posturii, pentru întărirea mușchilor care susțin spatele și pentru îmbunătățirea flexibilității. Iată câteva exerciții pentru nervul sciatic:

Exercițiul 1

nervul sciatic exerciții
Sursa: Healthline.com
  • Întinde-te pe podea pe partea dreaptă. Pune o pernă sub cap.
  • Flexează încet piciorul stâng (cel de deasupra) în timp ce îl aduci spre piept și cobori genunchiul spre podea.
  • Îndreaptă apoi piciorul stâng, astfel încât șoldul și genunchiul să se alinieze cu piciorul drept și coboară piciorul peste celălalt.
  • Repetă de 3 ori, apoi schimbă partea și repetă mișcarea tot de 3 ori cu piciorul drept.

Exercițiul 2

nervul sciatic exerciții
Sursa: Healthline.com
  • Întinde-te pe salteaua de exerciții, pe spate, cu genunchii îndoiți și tălpile așezate pe podea.
  • Ridică ambii genunchi spre piept.
  • Apropie genunchiul stâng de piept, strângându-ți brațele în jurul lui.
  • Întinde piciorul drept în jos pe podea, îndreptându-l cât mai mult posibil și încercând să atingi podeaua cu partea din spate a genunchiului.
  • Menține poziția timp de 5 secunde.
  • Revino încet la poziția inițială și relaxează-te timp de 4 secunde.
  • Repetă cu piciorul opus.
  • Fă exercițiul de 3 ori, alternând picioarele.

Exercițiul 3

Sursa: Healthline.com
  • Întinde-te pe podea pe burtă, cu o pernă mică sub abdomen.
  • Încordează bine fesele, îndepărtând genunchii de sol și menține-le așa timp de 5 secunde.
  • Relaxează-te.
  • Repetă de 3 până la 6 ori.

Exercițiul 4

Sursa: Healthline.com
  • Întinde-te pe podea pe spate, cu picioarele apropiate, mâinile ușor depărtate de corp, cu palmele spre podea, genunchii îndoiți și tălpile așezate pe podea.
  • Coboară ușor genunchii spre podea pe partea dreaptă, ținându-i apropiați și menținând umerii „lipiți” de podea.
  • Nu forța și nu face efort muscular pentru a ajunge cu genunchii la podea.
  • Menține poziția timp de 15 secunde.
  • Revino la poziția inițială și relaxează-te.
  • Repetă aceeași mișcare pe partea stângă.
  • Începe cu 3 repetări, alternând părțile, lucrând până la 6 repetări.

Exercițiul 5

Sursa: Healthline.com
  • Întinde-te pe podea pe spate.
  • Întinde ambele picioare, cu vârfurile picioarelor spre tavan.
  • Apoi flexează piciorul stâng, adu capul către genunchi, apoi ad genunchiul stâng ușor către umărul drept, ajutându-te de mâini.
  • Menține poziția timp de 30-45 de secunde, apoi revino în poziția inițială.
  • Repetă de 3-4 ori, alternând picioarele.

Găsește aici alte exerciții pentru dureri de spate ușor de făcut acasă.

Cele mai bune poziții de somn pentru nervul sciatic

Să dormi bine atunci când te confrunți cu dureri de nerv sciatic poate fi o provocare. Anumite poziții de somn agravează durerea. Dar există și poziții care te ajută să atenuezi presiunea pe nerv și să dormi mai bine.

Somnul pe o parte

Așază-te, pe o parte, cu partea dureroasă în sus. Dacă între talie și saltea se formează un gol, umple-l cu o pernă mică sau cu un prosop.

Pune o pernă între picioare

Pelvisul și coloana vertebrală ajung astfel într-o poziție neutră, fără a pune presiune pe nervul sciatic. Genunchii trebuie să fie ușor îndoiți.

Poziția fetală

Această poziție, în care coloana formează, practic, litera „C“ și genunchii sunt strânși la piept, mărește spațiul dintre vertebre și ar putea reduce intensitatea durerii de sciatică provocată de o hernie de disc.

Pe spate, cu o pernă sub genunchi

Poziția de dormit pe spate este benefică, pentru că asigură o distribuție egală a greutății la nivelul spatelui. Pune o pernă groasă sau mai multe perne sub gennunchi, astfel încât să menții curbatura normală a coloanei vertebrale și să relaxezi mușchii flexori ai șoldului.

De asemenea, este important să pui o pernă mică sau un prosop rulat sub coloana lombară, pentru a o menține în poziție neutră și a reduce golul dintre saltea și spate.

Dormi pe podea sau pe o suprafață tare în timpul crizelor

Saltelele moi îți agravează durerile provocate de nervul sciatic. Așadar, în timpul crizelor cel mai indicat este să dormi pe suprafețe cât mai tari, inclusiv pe podea. Întinde pe podea o saltea de yoga, de exemplu, sau un izopren de camping și așază-te în oricare dintre pozițiile enumerate mai sus sau în orice poziție îți este confortabilă.

Găsește aici mai multe informații despre pozițiile de dormit care te scapă de durerile de spate, dar și de sforăit.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare