Multe persoane se confruntă cu dureri de ceafă, cel mai adesea, din cauza posturii greșite și a tensiunii musculare. În aceste cazuri, durerile ar trebui să dispară după ce vă corectați postura și vă odihniți mușchii gâtului atunci când sunt suprasolicitați.
În situații mai rare, pot apărea dureri de ceafă și în cazul unor urgențe medicale, așa cum sunt meningita și infarctul miocardic.
Este indicat să mergeți la medic încă de la primele simptome, pentru ca tratamentul să aibă eficiență maximă.
Atenție la manifestările care însoțesc durerile de ceafă!
Durerile de ceafă sunt cauzate de probleme la nivelul coloanei cervicale, fiind însoțite de simptome precum dureri de cap, rigiditate cervicală și dureri care migrează către mâini și se însoțesc de parestezii.
Cele mai frecvente manifestări care însoțesc o durere de ceafă sunt:
- rigiditatea gâtului,
- senzații de arsură sau înțepături,
- contractură musculară,
- amețeli,
- durere la nivelul umărului.
„Coloana cervicală unește craniul de coloana toracală și este alcătuită din șapte vertebre, discuri intervertebrale și înconjurate de ligamente, mușchi și nervi.“
Dr. Tarek Nazer, chirurg specializat în ortopedie, traumatologie și medicină sportivă
În cele mai multe cazuri, durerile sunt provocate de o poziție vicioasă la calculator sau folosirea unei perne nepotrivite în timpul somnului. Dar și deteriorarea naturală a structurilor anatomice sau traumatisme/accidentări ale coloanei în zona cervicală pot declanșa astfel de dureri.
Medicul specializat în chirurgie ortopedică ne-a detaliat care sunt cele mai frecvente afecțiuni care pot da dureri de ceafă.
- Spondiloza cervicală reprezintă uzura apărută odată cu înaintarea în vârstă prin deshidratarea și micșorarea discurilor intervertebrale.
- Hernia de disc. Între vertebre se află discurile care pot suferi protruzii sau hernii care comprimă nervii și provoacă dureri ce iradiază către umeri și spate.
- Artroze. Apar atunci când cartilajul începe să se deterioreze la nivelul fațetelor articulare, provocând durerea în articulație.
- Spondilita anchilozantă este o inflamație cronică a coloanei, care duce la dureri și rigiditate. În cazurile avansate, apare îngustarea spațiului intraarticular, comprimând măduva spinării și provocând anchiloza (cimentarea) completă a vertebrelor.
Cauze neobișnuite care pot duce la dureri de ceafă
Infarctul
Durerile de ceafă pot fi un simptom atipic al unui atac de cord, dar adesea apar și alte simptome ale infarctului miocardic cum ar fi:
- dificultăți de respirație,
- transpiraţie,
- greaţă,
- vărsături,
- dureri de braț sau maxilar.
Dacă vă doare ceafa și aveți alte simptome de infarct, sunați imediat la ambulanță sau mergeți rapid la camera de gardă.
Meningita
Meningita este o inflamație a învelișului encefalului și al măduvei spinării. La persoanele care suferă de meningită, deseori apar febră, dureri de cap și ceafă înțepenită. Meningita poate fi fatală și este o urgență medicală.
„Prezentarea la medic de la apariția primelor simptome ne ajută să evităm ca afecțiunea să avanseze și putem urma un tratament medicamentos sau diferite proceduri de fizioterapie și kinetoterapie“, subliniază dr. Tarek Nazer.
În cazurile avansate, unde există și simptome neurologice persistente, medicul ortoped spune că este posibil să fie necesar tratamentul chirurgical. Așadar, cu cât ne prezentăm mai devreme la medic, cu atât reușim să tratăm cauza, nu doar simptomele.
Când să mergeți la medic pentru dureri de ceafă
Dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână, mergeți la un consult de specialitate. De asemenea, ar fi indicată o vizită la medic dacă aveți următoarele simptome:
- dureri severe de ceafă, aparent fără cauză,
- nod în gât,
- febră,
- dureri de cap,
- ganglioni limfatici inflamați,
- greaţă,
- vărsături,
- probleme la înghițire sau de respirație,
- slăbiciune,
- amorţeală,
- furnicături,
- durere care iradiază în brațe sau picioare,
- incapacitatea de a vă mișca brațele sau mâinile,
- incapacitatea de a vă aduce bărbia în piept,
- disfuncție a vezicii urinare sau a intestinului.
Dacă ați avut un accident sau ați căzut și vă doare ceafa, solicitați imediat asistență medicală.
Cum este tratată durerea de ceafă
Medicul specialist va efectua o examinare fizică și vă va întreba despre istoricul medical complet. Fiți pregătiți să-i spuneți medicului despre specificul simptomelor. De asemenea, ar trebui să informați medicul în legătură cu toate medicamentele și suplimentele pe care le-ați luat cu prescripție medicală și fără.
Chiar dacă nu pare să aibă vreo legătură, ar trebui să anunțați medicul despre orice leziuni sau accidente recente pe care le-ați avut.
Tratamentul pentru durerile de ceafă depinde de diagnostic. În plus față de un istoric amănunțit și de o examinare fizică, este posibil să aveți nevoie de unul sau mai multe dintre următoarele teste imagistice și investigații pentru a determina cauza exactă a durerii de ceafă:
- analize de sânge,
- radiografie,
- computer tomograf,
- scanare RMN,
- electromiografie, o investigație care permite medicului să vă verifice starea mușchilor și a nervilor care controlează mușchii,
- puncție lombară.
În funcție de rezultate, tratamentul pentru durerile de ceafă poate include:
- aplicarea de comprese reci sau calde,
- exerciții fizice, stretching și kinetoterapie,
- medicamente pentru durere,
- injecții cu corticosteroizi,
- relaxante musculare,
- un guler special,
- elongații,
- antibiotice, dacă aveți o infecție,
- internare, dacă aveți o afecțiune precum meningita sau dacă ați suferit un infarct,
- intervenție chirurgicală, dar aceasta este rareori necesară.
Cum să atenuați durerile de ceafă acasă
Dacă aveți dureri minore de ceafă sau rigiditate, urmați acești pași simpli pentru a le atenua:
- Aplicați gheață în primele zile. După aceea, aplicați comprese calde sau orientați capul de duș cu apă fierbinte pe zona dureroasă.
- Luați analgezice pentru care nu e nevoie de prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen sau acetaminofen. Aveți grijă să nu depășiți doza recomandată!
- Evitați exercițiile fizice, activitățile care vă agravează simptomele și ridicarea unor obiecte grele. Reluați încet activitatea normală, pe măsură ce simptomele se atenuează.
- Faceți exerciții fizice pentru mușchii gâtului în fiecare zi. Întindeți încet capul cu mișcări stânga-dreapta și sus-jos.
- Corectați-vă postura.
- Evitați să țineți telefonul între gât și umăr.
- Schimbați-vă poziția des. Nu stați într-o singură poziție prea mult timp.
- Faceți un masaj ușor al gâtului, dar nu în primele zile, pentru a nu agrava o eventuală inflamație locală.
- Folosiți o pernă specială pentru gât.
- Nu utilizați gulerul fără aprobarea medicului! Dacă nu îl utilizați corect, vă poate agrava simptomele.