Infarct mezenteric: ce este și cum se manifestă

Ce înseamnă infarct intestinal și de ce apare

Ischemia intestinală, denumită și infarct mezenteric, descrie o varietate de afecțiuni care apar atunci când fluxul de sânge către intestine este diminuat. Ischemia poate fi cauzată de blocarea completă sau parțială a unui vas de sânge și poate afecta intestinul subțire, intestinul gros sau ambele.

Infarctul mezenteric este o afecțiune gravă care poate provoca durere și poate îngreuna funcționarea corectă a intestinelor. În cazuri severe, oprirea circulației către intestine poate deteriora țesutul intestinal și poate duce la chiar la moarte.


„Ischemia mezenterică acută (IMA) este o afecțiune care necesită asistență medicală de urgență. Aceasta este cauzată de întreruperea alimentării cu sânge a intestinului subțire și are o rată ridicată a mortalității, de până la 70%.“

Prof. dr. Riss Stefan, specialist în chirurgie generală și abdominală, la Wiener Privatklinik

Medicul precizează că infarctul mezenteric este considerat un eveniment rar, cu o prevalență estimată la 1 din 1.000 de internări în spital. Incidența este în creștere semnificativă la pacienții cu vârste de peste 70 de ani.

Cauzele și factorii de risc ale unui infarct intestinal

infarct mezenteric, schema
Grafic: Shutterstock

Ischemia intestinală apare atunci când circulația prin vasele de sânge majore care transportă sânge către intestine este încetinită sau oprită. Afecțiunea are multe cauze posibile. Acestea pot include:

  • blocarea unei artere, cauzată de un cheag de sânge;
  • îngustarea unei artere din cauza acumulării de grăsimi, cum ar fi colesterolul (ateroscleroza);
  • hipotensiune arterială care duce la o scădere generală a fluxului sanguin.

Ischemia intestinală este adesea împărțită în mai multe categorii. Ischemia de colon (colita ischemică) afectează intestinul gros. Tipurile de ischemie care afectează intestinul subțire includ ischemia mezenterică acută, ischemia mezenterică cronică și ischemia cauzată de tromboza venoasă mezenterică.

Citește aici ce pot semnala durerile abdominale puternice și care sunt diferențele dintre diverticulită și diverticuloză și cum se tratează cele două afecțiuni

Ischemie de colon (colită ischemică)

Acest tip de ischemie intestinală este cel mai frecvent și apare atunci când fluxul de sânge către o parte a colonului este încetinit sau blocat. Cauza reducerii circulației către colon nu este întotdeauna clară, dar există o serie de afecțiuni care pot crește riscul:

  • Tensiune arterială periculos de scăzută (hipotensiune arterială) cauzată de deshidratare, insuficiență cardiacă, intervenții chirurgicale majore, traumatisme sau șoc;
  • Un cheag de sânge sau ateroscleroză severă într-o arteră care alimentează colonul;
  • Răsucirea intestinului (volvulus) sau blocarea conținutului intestinal;
  • Mărirea excesivă și blocarea intestinului cauzată de țesut cicatricial sau de o tumoră;
  • Alte afecțiuni, cum ar fi inflamația vaselor de sânge (vasculită), lupusul sau anemia cu celule falciforme;
  • Medicamente care îngustează vasele de sânge, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea bolilor de inimă și a migrenelor;
  • Medicamente pe bază de hormoni, cum ar fi pilulele contraceptive;
  • Consumul de cocaină sau metamfetamină;
  • Exerciții intense, cum ar fi alergarea pe distanțe lungi.

Ischemie mezenterică acută

Ischemia mezenterică acută apare atunci când arterele sunt îngustate sau blocate, iar fluxul de sânge către intestinul subțire este diminuat. Scăderea fluxului sanguin poate afecta permanent intestinul subțire și poate fi cauzat de:

  • Un cheag de sânge care blochează, de obicei, artera mezenterică superioară, care transportă sânge bogat în oxigen către intestine. Aceasta este cea mai frecventă cauză a ischemiei acute a arterei mezenterice. Acest tip poate fi provocat de insuficiență cardiacă congestivă, bătăi neregulate ale inimii (aritmie) sau atac de cord;
  • Blocarea uneia dintre arterele intestinale principale din cauza aterosclerozei. Acest tip de ischemie bruscă tinde să apară la persoanele cu ischemie intestinală cronică;
  • Dereglarea fluxului sangvin, cauzată de scăderea tensiunii arteriale provocate de șoc, insuficiență cardiacă, anumite medicamente sau insuficiență renală cronică. Acest tip de ischemie mezenterică acută este adesea denumit ischemie nonocluzivă, ceea ce înseamnă că nu apare pe fondul unui blocaj al unei artere.

Ischemie mezenterică cronică

Ischemia mezenterică cronică rezultă din acumularea de grăsimi pe pereții unei artere (ateroscleroză). Boala se dezvoltă, în general, treptat. Este cunoscută și sub denumirea de angină intestinală deoarece are ca rezultat scăderea fluxului de sânge către intestine după masă. Este posibil să nu ai nevoie de tratament până când cel puțin două dintre cele trei artere majore care alimentează intestinele nu se îngustează grav sau se blochează complet.

O complicație posibil periculoasă a ischemiei mezenterice cronice este dezvoltarea unui cheag de sânge. Acesta poate determina blocarea bruscă a circulației, ducând la ischemie mezenterică acută.

Știai că pregătirea înainte de colonoscopie este esențială pentru un rezultat corect? Citește aici recomandările medicului

Ischemie cauzată de tromboza venoasă mezenterică

Această ischemie apare atunci când sângele rămâne blocat în intestinul subțire din cauza unui cheag apărut într-o venă care drenează sângele din intestine. Acest lucru se poate întâmpla în următoarele situații:

  • Iritație acută sau cronică și inflamație a pancreasului (pancreatită);
  • Infecție în interiorul abdomenului (infecție abdominală);
  • Cancere ale sistemului digestiv;
  • Boli intestinale, cum ar fi colita ulcerativă, boala Crohn sau diverticulita;
  • Tulburări de hipercoagulare;
  • Medicamente, cum ar fi estrogenul, care pot crește riscul de coagulare;
  • Leziuni abdominale.

Simptomele unui infarct mezenteric apar, de obicei, brusc

„Pacienții prezintă cel mai frecvent dureri abdominale. Acestea pot fi nespecifice și, uneori, apar după administrarea de alimente. Cel mai important, diagnosticul și tratamentul prompt sunt esențiale pentru a îmbunătăți prognosticul pacientului.“

Prof. dr. Riss Stefan, specialist în chirurgie generală și abdominală

Simptomele ischemiei intestinale acute includ, de obicei:

  • durere bruscă de burtă care poate fi ușoară, moderată sau severă;
  • sensibilitate sau balonare;
  • sânge în scaun;
  • greață și vărsături;
  • confuzie, la adulții în vârstă.

Simptome ale ischemiei intestinale cronice pot include:

  • crampe abdominale sau senzația de stomac plin, de obicei la 30 de minute după masă și durează 1 până la 3 ore;
  • dureri abdominale care se agravează treptat în câteva săptămâni sau luni;
  • frica de a mânca din cauza durerii care apare după masă;
  • pierdere în greutate neintenționată;
  • diaree;
  • greață și vărsături;
  • balonare.

Stabilirea diagnosticului

Potrivit specialistului, toate formele de ischemie mezenterică (IMA) – ischemia mezenterică acută ocluzivă, ischemia mezenterică neocluzivă (IOMI) și tromboza venoasă – duc la o reducere a aportului sangvin al intestinului. În cazul în care intestinul nu este alimentat deloc, acesta va deveni necrotic. Consecința o reprezintă apariția sepsisului, o complicație gravă.

„Pentru a afla tipul de IMA, este important să se efectueze un diagnostic radiologic. De obicei, este necesară o angiografie CT, care este utilă pentru a identifica toate cauzele. În funcție de rezultate, se alege tipul de tratament.“

Prof. dr. Riss Stefan, specialist în chirurgie generală și abdominală

Citește aici ce trebuie să știi despre sistemul digestiv și efectele lui asupra sănătății fizice și emoționale.

Este necesar tratament rapid

Pentru a trata cu succes această problemă medicală, este necesară o cooperare strânsă între diferite discipline medicale: chirurgi generaliști, vasculari și radiologi.  

În funcție de tipul și localizarea ocluziei vaselor, sunt indicate intervențiile chirurgicale deschise sau endovasculare. Scopul tratamentului este de a redeschide vasul ocluzat pentru a permite o aprovizionare suficientă cu sânge a intestinului.

„De remarcat că, dacă pacientul suferă deja de peritonită, este foarte probabil ca intestinul să fie deja necrozat. Acest lucru poate fi sugerat și de tomografia computerizată. În acest caz, o laparotomie exploratorie (operație chirurgicală a abdomenului) de urgență este esențială. Dacă segmentul intestinal nu este alimentat cu sânge, acesta trebuie să fie rezecat.“

Prof. dr. Riss Stefan, specialist în chirurgie generală și abdominală

Rezultatul și supraviețuirea fiecărui pacient depind de tratamentul medical și chirurgical rapid, precum și de cât de extinsă este afectarea intestinului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare