Despre colonoscopie: pregătire, cum se desfășoară procedura și rezultate

Pregătirea înainte de colonoscopie este esențială pentru un rezultat corect. Recomandările medicului

După 50 de ani, oricine ar trebui să facă o colonoscopie, ca investigație de rutină. Cei care au avut în familie cazuri de cancer de colon, dar și cei cu boli inflamatorii intestinale ar trebui să realizeze mai devreme această metodă de screening, utilizată pentru a detecta modificări sau anomalii la nivelul intestinului gros (colonului) și al rectului.

Colonoscopia poate fi și metodă de tratament, nu doar de diagnostic. Mai precis, în timpul investigației, dacă este necesar, polipii de pe colon sau alte tipuri de țesut anormal pot fi excizate. De asemenea, în timpul colonoscopiei, pot fi prelevate probe de țesut pentru a fi analizate.

Ce e colonoscopia


„Colonoscopia este principala investigație recomandată pentru a detecta orice boală la nivelul colonului. În plus, este cel mai important examen de prevenire a cancerului de colon.“

Dr. Camel Kopty, medic de medicină internă, cu competențe în gastroenterologie, endoscopie și hepatologie la Spitalul Wiener Privatklinik din Viena

Citește aici de ce cancerul de colon afectează tot mai mulți tineri și ce ar trebui să știm pentru a-l preveni.

Când se face colonoscopia

Așa poate fi vizualizat cancerul de colon în timpul unei colonoscopii FOTO: Shutterstock

Medicul îți poate recomanda o colonoscopie în următoarele situații:

  • ca să investigheze semnele și simptomele de la nivel gastrointestinal. Cu ajutorul colonoscopiei, medicul poate să exploreze posibilele cauze ale durerii abdominale, ale sângerării rectale, ale constipației cronice, diareei cronice și ale altor probleme intestinale;
  • pentru screeningul cancerului de colon. Dacă ai peste 50 de ani și nu prezinți factori de risc pentru cancerul de colon (alții decât vârsta), medicul poate recomanda o colonoscopie la fiecare 10 ani. Uneori, o colonoscopie trebuie realizată mai devreme pentru depistarea cancerului de colon. „Dacă există un istoric familial de cancer de colon, atunci recomandarea este să fie făcută mai devreme, începând cu vârsta de 35 de ani“, precizează medicul Camel Kopty;
  • pentru depistarea polipilor colonici. Dacă ți s-au depistat o dată polipi pe colon, medicul îți poate recomanda repetarea regulată a colonoscopiei pentru a depista și a elimina alți posibili polipi. Excizarea polipilor reduce riscul de cancer de colon.

„O colonoscopie poate fi, de asemenea, o formă foarte importantă de tratament dacă trebuie să faci o biopsie sau o polipectomie, de exemplu.“

Dr. Camel Kopty, medic de medicină internă

Citește aici ce afecțiuni poate ascunde o durere de burtă localizată în jurul buricului.

În unele situații, poate fi suficientă efectuarea rectoscopiei (investigarea rectului) sau a rectosigmoidoscopiei (investigarea cu ajutorul endoscopului a rectului și a părții joase a colonului).

Este nevoie de pregătire specială pentru colonoscopie

Alimentația este esențială pentru pregătirea de dinainte de colonoscopie. Cu 7 zile înainte de investigație, nu trebuie să consumi alimente bogate în fibre (cereale integrale, fructe, leguminoase). În special, e recomandat să eviți: cerealele, salata verde și, în general, legumele cu frunze verzi, sfecla roșie, varza roșie, tomatele, castraveții, strugurii și citricele.

Alimente permise înainte de colonoscopie

Cu 4 zile înainte de colonoscopie, poți să consumi următoarele alimente, în cantități mici:

  • iaurt,
  • supă strecurată,
  • brânză de vaci,
  • carne slabă, fiartă sau la grătar,
  • pâine albă (fără semințe).

„În ziua de dinaintea examenului de colonoscopie, pacientul primește un medicament special, care-l pregătește pentru realizarea fără probleme a investigației.“

Dr. Camel Kopty, medic de medicină internă

Când e necesară clisma

E important ca înaintea colonoscopiei să-ți golești intestinele astfel:

  • Urmând o dietă specială cu o zi înainte de investigație. De obicei, nu vei putea consuma alimente solide cu o zi înainte. Băuturile pot fi limitate la lichide limpezi – apă plată, ceai și cafea fără lapte sau smântână, fără bulion sau suc de roșii și fără băuturi carbogazoase. Evită lichidele de culoare roșie, care pot fi confundate cu sângele, în timpul colonoscopiei. În unele cazuri, medicii recomandă să nu mănânci și să nu bei nimic în noaptea de dinaintea investigației.
  • Administrând laxative. De obicei, medicul va recomanda să iei un laxativ, fie sub formă de pastile, fie sub formă lichidă. Se administrează cu o seară înaintea procedurii sau atât în seara de dinainte, cât și în dimineața examinării.
  • Folosind o trusă pentru clismă. În unele cazuri, poate fi necesar să utilizezi un kit de clismă care se eliberează fără prescripție medicală. Clisma se realizează fie cu o noapte înainte de examen, fie cu câteva ore înainte de investigație – pentru a goli colonul. În general, acest lucru este eficient doar în golirea colonului inferior și, de obicei, nu este recomandat ca modalitate principală de golire a colonului.

În plus, e necesar să-ți informezi medicul dacă urmezi orice tratament medicamentos, deoarece poate fi necesară o ajustare a acestuia.

Află de aici cele mai importante informații despre constipație: de la prevenție, la cauze și tratament.

Cum se face colonoscopia

Colonoscopia se face într-o clinică sau la spital, în prezența medicului specialist și a unui anestezist, dacă procedura e cu anestezie parțială sau totală a pacientului. Durata totală a procedurii este între 30 și 60 de minute.

Pe durata colonoscopiei, pacientul se va așeza pe o parte, cu genunchii flexați la piept. Apoi, medicul va introduce un tub subțire în anus, prin rect și apoi în colon. Medicul va expanda volumul colonului folosind dioxid de carbon, pentru a obține o imagine mai clară a suprafețelor acestuia.

Camera video cu care este prevăzut colonoscopul va reda imaginile din interiorul colonului pe un monitor și oferă posibilitatea de a fi înregistrate.

Dacă a fost supus anesteziei generale, pacientul va fi perfect treaz după aproximativ o oră de la finalizarea procedurii.

Colonoscopie procedura
Cum se face colonoscopia. Sursă foto: Asociaţia Americană pentru Studiul Bolilor Ficatului

Află de aici ce alte investigații sunt necesare după 50 de ani.

Colonoscopia cu anestezie elimină disconfortul

„Colonoscopia nu trebuie să fie nici dureroasă, nici inconfortabilă. De ce? Se poate folosi un endoscop moale și, în plus, investigația poate fi realizată sub anestezie, fără efecte secundare și fără durere.“

Dr. Camel Kopty, medic de medicină internă

Anestezia pentru colonoscopie se realizează pe cale intravenoasă, prin administrarea unor substanțe cu efect de relaxare și diminuarea a durerii. De asemenea, se poate face anestezie generală sau sedare profundă, tot prin administrarea intravenoasă a unor substanțe care induc somnul profund.

Dacă se optează pentru anestezie de orice fel, pacientul nu poate să conducă mașina după investigație și se recomandă reluarea oricăror activități abia a doua zi.

După procedură, este posibil să te simți balonat sau să ai gaze timp de câteva ore, până ce este eliminat tot dioxidul de carbon din colon. Mersul pe jos poate ajuta la atenuarea oricărui disconfort.

Citește aici principalele mituri despre anestezia generală, epidurală și rahianestezie, demontate de medicul anestezist.

De asemenea, poți observa o cantitate mică de sânge la primul scaun după procedură. De obicei, acest lucru nu este un motiv de alarmă.

Ia legătura cu medicul dacă observi, în continuare, sânge sau cheaguri de sânge sau dacă ai dureri abdominale persistente sau febră.

Rezultatele colonoscopiei

Rezultat negativ

O colonoscopie este considerată negativă dacă medicul nu găsește anomalii la nivelul colonului.

În această situație, poți primi recomandarea unei noi colonoscopii la un interval de:

  • 10 ani, dacă prezinți un risc mediu de cancer de colon – nu ai alți factori de risc pentru cancer de colon în afară de vârstă;
  • 5 ani, dacă ai antecedente de polipi pe colon;
  • 1 an, dacă a existat scaun rezidual în colon care a împiedicat examinarea completă a colonului.

Rezultat pozitiv

O colonoscopie este considerată pozitivă dacă medicul descoperă polipi sau țesut anormal pe colon.

Majoritatea polipilor nu sunt canceroși, dar unii pot fi precancerosi. Polipii eliminați în timpul colonoscopiei sunt trimiși la un laborator de imunohistochimie pentru analiză. Doar așa se poate determina dacă sunt canceroși, precanceroși sau necanceroși.

În funcție de dimensiunea și de numărul polipilor, poate fi necesară o evaluare mai frecventă.

Dacă medicul descoperă unul sau doi polipi pe colon cu diametrul mai mic de 1 centimetru, poate recomanda repetarea colonoscopiei la 5 până la 10 ani, în funcție de ceilalți factori de risc pentru cancerul de colon.

Ți se va recomanda o altă colonoscopie mai devreme dacă:

  • ai mai mult de doi polipi;
  • ai un polip mai mare de 1 centimetru;
  • ai polipi pe colon și scaun rezidual în colon care împiedică examinarea completă a colonului;
  • ai polipi pe colon cu anumite caracteristici celulare care indică un risc mai mare de cancer în viitor;
  • ai polipi canceroși pe colon.

Dacă ai un polip sau alt țesut anormal care nu a putut fi îndepărtat în timpul colonoscopiei, medicul poate recomanda repetarea procedurii cu un gastroenterolog care are experiență în îndepărtarea polipilor mari, dar poate fi necesară și o intervenție chirurgicală.

E utilă o colonoscopie virtuală?

„Numai colonoscopia reală, realizată fizic la spital/clinică, este un examen de calitate, care ne ajută în mod real la stabilirea unui diagnostic. Colonoscopia virtuală nu este recomandată.“

Dr. Camel Kopty, medic de medicină internă

Colonoscopia virtuală se realizează prin intermediul unei tomografii computerizate (CT) la nivel abdominal. Un program special al computerului tomograf permite reconstruirea 3D a imaginilor obținute, astfel încât acestea să fie similare unei colonoscopii clasice. Totuși, colonoscopia virtuală nu se recomandă ca metodă primară de examinare a colonului. Se face doar în situațiile în care colonoscopia nu se poate realiza sau dacă prin colonoscopie s-au obținut rezultate incomplete.

Colonoscopie preț

O colonoscopie totală are un preț care variază, în funcție de unitatea medicală, între 400 și 500 de lei, la care se adaugă prețul pentru anestezie (în jur de 100 de lei) și prețul pentru o eventuală îndepărtare a polipilor (între 200 și 500 de lei, în funcție de clinică și de numărul de polipi excizați).

Pentru o rectosigmoidoscopie, costurile variază între 250 și 370 de lei.

Pentru asigurați, colonoscopia se poate face gratuit cu trimitere de la medic.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare