Medic: „Astăzi diagnosticăm cu hipertensiune tot mai mulți tineri, chiar și de 20 sau 30 de ani.“ Cele 8 condiții ca să îmbătrânim mai lent
Vârsta biologică poate fi redusă cu 6 ani prin menținerea sănătății cardiovasculare, potrivit unui nou studiu. Dr. Manuela Murdila, medic specialist cardiolog ne-a explicat cum poate fi definită vârsta biologică și care este legătura cu sănătatea inimii.
Putem defini vârsta biologică într-un mod foarte simplu. Vârsta cronologică înseamnă numărul de ani de la naștere, în timp ce vârsta biologică se referă la cât de „îmbătrânit“ este organismul la nivel celular, fiziologic și funcțional. De aceea spunem de multe ori că cineva „arată bine pentru vârsta sa” sau „se ține bine pentru anii pe care îi are”, în timp ce despre altă persoană spunem „pare mai bătrân decât este”.
Așadar, vârsta cronologică și vârsta biologică (vârsta epigenetică) nu sunt unul și același lucru și diferența o face stilul de viață cu care ne-am obișnuit corpul.
„În cazul multor afecțiuni, cum sunt cele cardiovasculare, vârsta biologică este un factor de risc major. De aceea, astăzi diagnosticăm tot mai multe persoane tinere, chiar și de 20 sau 30 de ani cu hipertensiune arterială, de exemplu, despre care știam că apare în principal la persoanele de peste 65 de ani.“
– Dr. Manuela Murdila, medic specialist cardiologie în cadrul Centrelor Medicale TenMed
Legătura dintre sănătatea inimii și o îmbătrânire mai lentă
SmartLiving.ro: Care sunt mecanismele fiziologice prin care menținerea sănătății cardiovasculare poate încetini procesul de îmbătrânire biologică?
Dr. Manuela Murdila: Când spunem îmbătrânire ne gândim la semnele care se văd cu ochiul liber – firele albe, ridurile, dar îmbătrânirea „adevărată” se petrece la nivel celular. Concret, pe măsură ce celulele organismului nostru îmbătrânesc, acestea intră în final într-o fază ce se numește senescență, când practic își pierd capacitatea de a se regenera și de a repara țesuturile. Factorii de mediu, cum ar fi stresul și alimentația, sau factorii genetici, cum ar fi istoricul familial, pot declanșa prematur senescența în celulele tale.
Așadar, cu cât stilul nostru de viață este mai nesănătos, cu atât și procesul de îmbătrânire biologică este mai accelerat. Iar acest fenomen a fost asociat cu un risc crescut de boli de inimă și în final de deces. În schimb, dacă avem grijă de noi și ne ferim de factorii care ne pot dăuna, vom obține ceea ce se numește o accelerare inversă a vârstei biologice, adică vom îmbătrâni „mai lent”.
Un studiu al Asociației Americane a Inimii a arătat că persoanele cu o sănătate cardiovasculară puternică vor îmbătrâni mai lent din punct de vedere biologic, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și alte boli legate de vârstă, iar în aceleși timp crește și speranța de viață.
Cei 8 factori esențiali pentru o inimă sănătoasă
SmartLiving.ro: Care sunt criteriile sau indicatorii care definesc sănătatea cardiovasculară în acest context și cum pot fi măsurați sau evaluați?
Dr. Manuela Murdila: Tot potrivit Asociației Americane a Inimii, care a făcut o analiză pe 6.500 adulți, sănătatea cardiovasculară poate fi evaluată pe baza a 8 factori esențiali (Life’s Essential 8 checklist), după cum urmează:
- Alimentația – o dietă sănătoasă, care să includă alimente integrale, multe fructe și legume, proteine slabe, nuci, semințe și ulei de măsline.
- Activitatea fizică – pentru o inimă sănătoasă, adulții ar trebui să facă 150 minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Copiii ar trebui facă mișcare 60 de minute în fiecare zi, fie că e vorba de joacă sau activități sportive.
- Fumatul – fie că vorbim de tutun, țigările electronice sau vape-uri, toate trebuie eliminate.
- Somnul – în general adulții au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. Copiii au nevoie de 10-16 ore (0-5 ani), 9-12 ore (6-12 ani), 8-10 ore (13-18 ani). Odihna adecvată ajută organismul să se refacă, îmbunătățește funcția creierului și reduce riscul de boli cronice.
- Indicele de masă corporală (greutatea) – atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase sunt elemente esențiale. Indicele de masă corporală (IMC) optim, care se calculează pe baza greutății și înălțimii, ar trebui să fie mai mic de 25, dar mai mare de 18,5, când o persoană este considerată subponderală.
- Colesterolemia – ar trebui să avem un nivel al colesterolului total sub 200 mg/dl și un nivel al colesterolului „rău” sub 100 mg/dl.
- Glicemia – o valoare normală a glicemiei ar trebui să fie de până în 100 mg/dL înainte de masă și până la 140 mg/dl după masă.
- Tensiunea arterială – un nivel optim al tensiunii arteriale ar trebui să fie în jurul valorii de 120/80 mm Hg.
Cum îți poți reîntineri organismul
SmartLiving.ro: Cum pot influența factorii de stil de viață, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și renunțarea la fumat, sănătatea cardiovasculară și implicit vârsta biologică?
Dr. Manuela Murdila: Pe de o parte, modul în care îmbătrânim este influențat de genetică, dar dincolo de asta, vârsta biologică ține și de factorii externi, de cât de bine controlăm ce mâncăm, cât sport facem, stresul, cât de bine ne odihnim etc.
Gândiți-vă că alimentele pe care le consumăm sunt transformate în glucoză pe care corpul nostru o folosește ca energie. În timp, dacă nu avem grijă ce și cât mâncăm, nivelurile ridicate de zahăr din sânge ne pot afecta inima. Însă schimbarea dietei cu una sănătoasă și activitatea fizică realizată în mod consecvent pot reduce vârsta biologică. Spre exemplu, un studiu a arătat că persoanele care fac sport, în special exerciții aerobice, sunt cu 5,5 ani mai tinere decât persoanele sedentare.
- Citește și: Mini programe de exerciții fizice pentru acasă pe care le poți face oricând, chiar și când nu ai timp
Apoi, fumatul este, în lume, principala cauză de deces care poate fi prevenită. Mai mult, fumatul crește vârsta biologică și duce la scurtarea vieții cu cel puțin 10 ani. Așadar, cu cât se renunță mai repede la fumat, cu atât crește speranța de viață și se reduce riscul de a suferi de boli de inimă. Cercetătorii chiar au făcut o analiză prin care au comparat fumătorii actuali, foștii fumători și oamenii care nu au fumat niciodată și au descoperit că vârsta biologică a foștilor fumători era aceeași cu cea a nefumătorilor.
Și stresul ne crește vârsta biologică. Însă, la fel ca în cazul fumatului, efectele sunt reversibile. Mai mult, oamenii care sunt rezilienți și capabili să-și gestioneze trăirile au reușit să evite efectele stresului asupra îmbătrânirii.
Hipertensiunea arterială ne îmbătrânește prematur
SmartLiving.ro: Care sunt beneficiile menținerii tensiunii arteriale normale în ceea ce privește încetinirea procesului de îmbătrânire biologică și prevenirea bolilor asociate vârstei?
Dr. Manuela Murdila: Hipertensiunea arterială este principala cauză de deces la nivel mondial. Este numită „ucigaș tăcut” petru că de multe ori nu produce niciun simptom, pacienții nu simt nimic, dar poate duce la afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Hipertensiunea arterială poate face ca inima să lucreze prea mult și își pierde din puterea de a pompa sângele în organism, iar vasele de sânge se deteriorează. În final nu doar inima este afectată, hipertensiunea arterială putând provoca leziuni ale vaselor de sânge de la nivelul rinichilor, creierului și ochilor.
Așadar, dacă reușim să normalizăm tensiunea arterială, să o aducem în valorile de 120/80 mm Hg, scad toate aceste riscuri. Și cel mai simplu mod prin care putem face acest lucru este printr-o dietă sănătoasă, mișcare în mod regulat, renunțare la fumat.
- Citește și: Femeile sunt mai sensibile la sare decât bărbații. Risc de hipertensiune, indiferent de vârstă
Regula de aur pentru sănătatea inimii și o îmbătrânire mai lentă
SmartLiving.ro: Cum pot afecta nivelurile de colesterol și glicemie sănătatea cardiovasculară și vârsta biologică și care sunt recomandările pentru menținerea acestora în limite normale?
Dr. Manuela Murdila: Un nivel ridicat al colesterolului duce la o acumulare de grăsimi pe pereții arterelor, numită placă de aterom. Această placă de aterom duce la îngustarea arterelor și practic împiedică sângele să mai circule în mod optim către inimă.
Apoi, dacă mai și consumăm alimente bogate în zahăr și glicemia crește, riscul de a dezvolta plăci de aterom și de a suferi de un infarct miocardic sau accident vascular cerebral este și mai mare, cu consecințe extrem de grave pe termen lung.
Cum menținem colesterolul și glicemia în valori normale? Tot prin alimentație și sport. Cumva e regula de aur pentru sănătatea cardiovasculară și scăderea vârstei biologice, alături de ceilalți 6 factori esențiali.