Femeile au o mai mare sensibilitate la sare decât bărbații

Femeile sunt mai sensibile la sare decât bărbații. Risc de hipertensiune, indiferent de vârstă

O cauză frecventă a hipertensiunii arteriale este sensibilitatea la sare. Iar o nouă cercetare a scos la iveală că femeile, indiferent de vârstă, au o sensibilitate mai crescută la sare decât bărbații, motiv pentru care întâmpină dificultăți când vine vorba de controlul tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arterială afectează aproximativ 1,28 miliarde de adulți din întreaga lume, iar în România se estimează că circa 45% din populație suferă de această afecțiune. Netratată, hipertensiunea arterială crește riscul de boli de inimă, de creier și de rinichi.

Există mai mulți factori cunoscuți care cresc riscul de hipertensiune arterială, printre care:

  • Vârsta: hipertensiunea arterială este mai frecventă la persoane cu vârste de peste 65 de ani;
  • Greutatea corporală: obezitatea este un factor de risc principal pentru hipertensiune arterială;
  • Consum de alcool și tutun;
  • Sex: bărbații au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială decât femeile. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă doar până când femeile ajung la menopauză;
  • Afecțiuni preexistente: boli cardiovasculare, diabet, boli renale cronice și nivelurile ridicate de colesterol pot duce la hipertensiune arterială, mai ales odată cu înaintarea în vârstă.

Un factor mai puțin cunoscut care poate duce la creșterea tensiunii arteriale este sensibilitatea la sare – tendința organismului de a reține sare în exces.

Legătura dintre consumul de sare și hipertensiunea arterială

O analiză a datelor epidemiologice publicate în revista Hypertension sugerează că femeile de toate vârstele sunt mai sensibile la sare decât bărbații. Și această tendință de a reține mai multă sare crește după menopauză.

„Cel mai important fapt evidențiat în acest articol este că femeile, indiferent dacă au ajuns sau nu la menopauză, sunt mai sensibile la sare decât bărbații“, a precizat dr. Eric Belin de Chantemèle, autor al studiului și fizioterapeut la Centrul de Biologie Vasculară al Universității Augusta.

Sarea cuprinde aproximativ 40% ioni de sodiu și 60% ioni de clorură. Corpul uman are nevoie de o cantitate mică de sodiu, în jur de 500 mg (sau un sfert de linguriță de sare) pe zi, pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta și relaxa mușchii și pentru a menține echilibrul adecvat de apă și minerale.

Citește aici ce efecte are excesul de sare în organism și cum să reducem consumul.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor au un aport mai mare de sodiu decât e necesar. În țările cu venituri mai mari, aproximativ 75% din consumul de sare provine din alimente procesate.

Medicii recomandă creșterea consumului de alimente proaspete pentru a reduce consumul de sare și limitarea celui de alimente procesate.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), există o legătură strânsă între cantitatea de sare consumată și nivelul crescut al tensiunii arteriale. Iar pentru majoritatea oamenilor, reducerea consumului de sare are drept rezultat scăderea tensiunii arteriale.

Ce este sensibilitatea la sare

La nivel global, oamenii consumă în medie între 9 și 12 grame de sare pe zi – aproximativ dublu față de recomandarea OMS de 5 grame pe zi pentru a menține sănătatea cardiovasculară.

Unele persoane au capacitatea de a elimina, în mod eficient, o cantitate mai mare de sare, în consecință, nu dezvoltă hipertensiune arterială. În cazul altora, însă, modificarea aportului de sare din dietă poate provoca creșteri sau scăderi vizibile ale tensiunii arteriale. Se spune despre aceste persoane că sunt sensibile la sare.

Asociația Americană a Inimii estimează că sensibilitatea la sare este prezentă la aproximativ 51% din persoanele cu hipertensiune arterială și la 26% din persoanele care nu au hipertensiune arterială.

Studiul de față sugerează că sensibilitatea la sare poate fi de vină pentru aproximativ jumătate din cazurile de hipertensiune în care cauza nu a putut fi altfel evidențiată și că, de asemenea, contribuie adesea la hipertensiune arterială rezistentă la tratament.

Diferențe. Cum afectează consumul de sare femeile și bărbații

Se știe deja de mult timp că bărbații sub 65 de ani au un risc mai mare de hipertensiune arterială decât femeile, dar riscul crește pentru femeile care ajung la menopauză.

Însă, această nouă cercetare sugerează că sensibilitatea la sare, la care sunt predispuse femeile indiferent de vârstă, poate duce la hipertensiune arterială, inclusiv înainte de menopauză.  

Potrivit dr. Belin de Chantemèle, studiile arată că rinichii femeilor sunt mai eficienți când vine vorba de eliminarea sării. Problema, se pare, este vascularizația, deoarece sarea ar trebui să relaxeze vasele de sânge, dar acest lucru nu se întâmplă în cazul celor care au sensibilitate la sare.

„Deși hormonii steroizi sexuali sunt importanți în reglarea sistemului cardiovascular, noi cercetări sugerează că pot fi implicați și cromozomii sexuali. […] Creșterea rezistenței vasculare din cauza sensibilității la sare duce la disfuncția endotelială, care poate fi mai mult un factor de risc la femei decât la bărbați“, a precizat Sebnem Unluisler, inginer genetician la London Regenerative Institute.

Când vasele de sânge se relaxează și se extind, tensiunea arterială se reduce. Dar dacă vasele de sânge nu se relaxează, tensiunea crește.

Dr. Belin de Chantemèle a menționat că în cazul multor femei, vasele de sânge nu se relaxează, predispunându-le la modificări ale tensiunii arteriale.

Găsește aici 10 sfaturi pentru a trece cu bine de menopauză de la medicul endocrinolog.

Rolul hormonilor în controlul tensiunii arteriale

Rolul estrogenului în controlul tensiunii arteriale a fost îndelung dezbătut. Această analiză a constatat că hipertensiunea arterială asociată sensibilității la sare a avut o pondere mai mare după menopauză, atunci când nivelurile de estrogen scad.

Dr. Meagan Williams, internist și director la Harbour Health, din SUA, a declarat pentru Medical News Today de ce s-ar putea întâmpla acest lucru:

„Incidența tensiunii arteriale pe fondul sensibilității la sare crește după menopauză – ceea ce ar putea sugera că hormonii sexuali feminini (cum ar fi estradiolul) au rol protector.”

Dr. Belin de Chantemèle a subliniat, de asemenea, rolul unui alt hormon în cazul tensiunii arteriale sensibile la sare:

„Datele din propriile noastre studii și din literatura de specialitate indică o incapacitate a femeilor de a scădea producția de aldosteron, hormon care reține sarea și care controlează și capacitatea vaselor de sânge de a se relaxa. Nivelurile necorespunzătoare de aldosteron ca răspuns la ingestia de sare par să reducă capacitatea vaselor de sânge de a se relaxa.“

Aldosteronul este un hormon produs de glandele suprarenale. Află de aici de ce tulburările glandelor suprarenale pot da peste cap tot organismul.

Reducerea aportului de sare

Dr. Meagan Williams a subliniat că este dificil să facă recomandări femeilor sensibile la sare exclusiv pe baza acestui articol, însă precizează că este bine ca femeile care sunt sensibile la sare să fie atente la aportul de sodiu din dietă și să încerce să-l reducă dacă este posibil.

Totuși, acest sfat este valabil pentru toată lumea, nu doar pentru femeile sensibile la sare, după cum a explicat și dr. Belin de Chantemèle:

„Toată lumea trebuie să urmeze recomandările Asociației Americane a Inimii (AHA) cu privire la consumul de sare. În prezent, cantitatea medie [de sodiu] consumată pe zi este de 3,4 g, pe când AHA recomandă 2,3 g, iar cantitatea ideală ar fi de 1,5 g.“

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare