Generozitatea este benefică, dar are și laturi întunecate. Întrebări pe care să ți le pui când vrei să fii generos
Nu este nevoie de neuroștiință să știm că a face lucruri frumoase pentru oameni are un efect benefic. Mai nou cercetătorii spun că au descoperit că până și gândul de a face ceva generos are beneficii reale asupra îmbunătățirii stării noastre mentale. Așadar, cum ne mai ajută generozitatea?
Ce este generozitatea?
Generozitatea este un concept minunat și destul de interesant, mulți oameni nefiind conștienți de toate beneficiile pe care le oferă. Deși putem defini cu ușurință generozitatea, este important să înțelegem aspectele mai profunde și mai semnificative ale generozității. Ce înseamnă cu adevărat generozitatea pentru tine? Ia-ți un moment pentru a reflecta asupra definiției tale despre generozitate.
Definiția ta va implica probabil beneficiul celorlalți sau poate face diferența în viața cuiva. Deși acestea sunt cu siguranță componente importante implicate în generozitate și dăruire, te-ai gândit să te incluzi în această definiție sau să te consideri elementul principal al conceptului? Studiile arată că persoana care beneficiază cel mai mult de acțiunea de a oferi este, de fapt, persoana care îndeplinește actul de generozitate.
Generozitatea este actul de a fi amabil, dezinteresat și de a oferi altora.
Generozitatea are potențialul de a promova și de a susține un stil de viață sănătos, de a reduce stresul și emoțiile negative și chiar a face lucrurile la fel de incredibile precum creșterea longevității.
Beneficiul acțiunii de a oferi poate fi surprinzător, având în vedere că dăruirea este în general înțeleasă ca un act dezinteresat. Este important totuși să recunoaștem și să acceptăm beneficiile personale ale generozității și, totodată, să avem un impact mai mare și asupra vieții celorlalți.
Generozitatea poate fi un generator de încredere
Când vine vorba de încredere, mulți indivizi sunt atrași de ideea de a primi complimente, laude, scoruri bune sau, mai recent, „like-uri”, în epoca social media, ca un semn de încredere. Cu toate acestea, studiile arată că a fi mulțumit și apreciat pentru generozitate are un efect mai mare și mai pozitiv asupra încrederii noastre.
A fi într-o stare de generozitate, de asemenea, ne permite să ne simțim mai mult în pace și conectați la propriul nostru sistem de valori personale. Generozitatea ne permite să simțim mai mult decât doar bucuria pe care o experimentăm atunci când dăm/oferim, dar ne permite și să ne simțim ca o componentă apreciată în viața altora, iar acest lucru ne crește în cele din urmă stima de sine.
A fi generos s-a dovedit că scade sentimentele de depresie și izolare. În perioadele de greutăți, actele de generozitate sunt considerate ca fiind extrem de eficiente în reconstruirea forței emoționale și psihologice. În dăruire, noi înșine suntem înzestrați cu un sentiment mai puternic de pozitivitate și valoare a sinelui.
Din ce în ce mai multe studii evidențiază beneficiile generozității atât asupra sănătății noastre fizice, cât și a celei mentale. Nu numai că generozitatea reduce stresul, susține sănătatea fizică, ne dă un scop și combate în mod natural depresia, dar și crește durata de viață.
Dacă o viață mai lungă, mai puțin stresantă și mai semnificativă nu este suficientă pentru a vă inspira, luați în considerare și faptul că generozitatea promovează și o conexiune socială și îmbunătățește relațiile.
Potrivit lui Jason Marsh și Jill Suttie, de la Centrul Științei Greater Good, „Când le dăm celorlalți, nu îi facem decât să se simtă mai aproape de noi; de asemenea, ne simțim mai aproape de ei.” Acest lucru se datorează faptului că a fi generos și amabil ne încurajează să-i percepem pe ceilalți într-o lumină pozitivă și încurajează un sentiment de interconectare.
Reducerea vocii criticului interior
A fi generos, de asemenea, ne face să ne simțim mai bine cu noi înșine. Generozitatea este atât un element de construire a încrederii cât și de reducere a gândurilor negative în raport cu propria persoană. Concentrându-ne pe ceea ce oferim mai degrabă decât pe ceea ce primim, creștem orientarea spre lume, care ne îndepărtează atenția de la noi înșine.
Menținerea unui nivel sănătos de conștientizare de sine și sensibilitate față de sine este importantă, totuși, prea des ne orientăm asupra noastră cu o lentilă negativă. Petrecem prea mult timp ascultând „vocea interioară critică” din capul nostru, care ne examinează fiecare mișcare și ne afundăm în gânduri negative față de noi înșine, sau față de ceilalți.
Aceste gânduri negative ne subminează încrederea și pot duce la auto-sabotaj. Generozitatea ne distrage de la vocea critică și creează un argument puternic împotriva ei. Când vedem pe altcineva care beneficiază de acțiunile noastre amabile, de exemplu, este greu pentru vocea interioară să argumenteze că suntem lipsiți de valoare.
Arăți mai multă generozitate pentru ceilalți decât pentru tine?
Relația noastră cu generozitatea poate fi complexă și spune multe despre noi. S-ar putea să fim generoși cu timpul, banii, abilitățile, dragostea. Poate că dăm mai mult decât am primit vreodată. Rareori generozitatea are o agendă. Generozitatea și bunătatea față de ceilalți ne pot oferi scop, identitate, plăcere, chiar emoție. De asemenea, s-ar putea să fim generoși în speranța tăcută de a fi plăcuți, iertați, iubiți, evaluați ca o persoană bună.
Unii oferă cu generozitate pentru a primi. Și dacă nu primim nimic înapoi, ne-am putea simți dezamăgiți, furioși, cu resentimente în exterior sau în interior. Nu toată lumea primește generozitate cu aprecierea pe care o merită. Ați fost vreodată generoși pentru alții care nu au vrut să primească nimic de la voi?
Dacă sunteți generoși, dar observați că rămâneți mai degrabă nemulțumiți după experiență, atunci ar putea merita să vă gândiți la ceea ce se întâmplă. De ce ești generos cu ceilalți? Ești la fel de generos cu tine? Ce te împiedică să fii generos?
Din fericire pentru noi, este implicit să fim generoși. Dar, putem să înlocuim inconștient înclinațiile noastre naturale de a oferi, bazându-ne excesiv evaluările creierului nostru. În loc să urmărim impulsul nostru natural de a fi amabili, s-ar putea să generăm motive pentru care nu ar trebui să oferim, să fim generoși.
Spre exemplu, a oferi ajutor material cuiva care are nevoie, poate fi reprimat de teama că am rămâne noi fără resurse și nu am putea să ne oferim anumite plăceri. Dacă obiectivul nostru este fericirea, această atitudine este o mare greșeală. Ne simțim mai fericiți oferind celorlalți decât oferindu-ne nouă înșine. Așadar, încercați să depășiți frica de a nu avea suficient, care vă poate împiedica să fiți o persoană mai generoasă.
Generozitatea ca obligație
Am observat în practica mea de psihoterapie și în viața de zi cu zi că există o latură întunecată a actului de generozitate, un loc întunecat unde pot să alunece unele persoane, ceea ce generează resentimente, epuizare, închidere emoțională și depresie. Există o presiune socială foarte puternică pentru a fi donatori, și nu receptori, încât ajungem să ne deconectăm de la ceea ce avem cu adevărat nevoie și ne dorim.
În felul acesta ne îndepărtăm de efectele benefice ale generozității și ne îndreptăm spre partea întunecată, compulsivă, epuizantă: oferim ca să nu părem egoiști.
Cuvântul „egoist” deține o mare putere pentru mulți dintre noi și adesea acționăm astfel încât să demonstrăm că nu suntem egoiști. Ajungem să ne lăsăm manipulați, facem favori suplimentare, cadouri scumpe și dăm o atenție specială din obligație. Adesea, pentru că am primit din generozitate, simțim că suntem nevoiți să întoarcem gestul.
Atâta timp cât generozitatea creează mai multă energie pentru noi, ne simțim bine. Cu toate acestea, de multe ori oamenii dau mai mult decât ceea ce au, creând epuizare, datorii copleșitoare ale cardului de credit și, în final, resentimente, descurajare și conflicte interne. Uneori, suntem generoși pentru că asta ne face să ne simțim mai bine, indiferent de ceea ce își dorește cealaltă persoană.
Doriți să vă îndepărtați de partea întunecată a generozității? Iată câteva întrebări pe care să vi le puneți pentru a reveni în fluxul pozitiv al acestui comportament:
1. Chiar vreau să ofer?
2. Sunt generos pentru ca eu să dețin controlul sau să-i pot manipula pe alții?
3. Generozitatea mea așteaptă ceva la schimb?
4. Ofer pentru a mă simți mai bine, indiferent de ce își dorește cu adevărat cealaltă persoană?
Generozitatea este cu adevărat un comportament pozitiv cu nenumărate beneficii, atunci când îl practicăm în mod sănătos pentru noi și ceilalți. În fiecare zi viața ne oferă sute de oportunități de a fi generoși făcând un stil de viață din generozitate, iar astfel să ne putem construi nouă și altora o lume mai bună.