Esofagita: tipuri, cauze, simptome și tratamente eficiente

Esofagita dă dureri în piept și dificultăți la înghițire. Tratamentul corect previne complicațiile

Esofagita este o inflamație a zonei care face legătura între gură și stomac și poate provoca arsuri gastrice, probleme de alimentație și chiar tulburări de somn cauzate de simptomele neplăcute. Printre cauzele esofagitei se numără refluxul gastroesofagian, infecțiile, unele medicamente și alergiile.

Tratamentul pentru esofagită depinde de cauza principală și de gravitatea leziunilor produse. Dacă nu este tratată, esofagita poate deteriora mucoasa esofagului și poate duce la complicații precum cicatrizarea sau îngustarea esofagului și dificultăți la înghițire.

Dr. Raluca Diaconiuc, concierge doctor, ne-a explicat tot ce trebuie să știm despre cauzele, simptomele și tratamentul esofagitei

„Esofagita este o inflamație sau iritatie localizată la nivelul esofagului (tubul muscular care transportă alimentele de la gură la stomac). Esofagita este, în general, clasificată în funcție de factorii care o provoacă. În unele cazuri, mai mult de un factor poate provoca esofagită.“

Dr. Raluca Diaconiuc, concierge doctor

Esofagita de reflux sau esofagita peptică

Atunci când sfincterul esofagian nu se închide corect, acidul din stomac urcă în esofag și îl irită. Dacă problema se repetă, poate fi vorba despre boala de reflux gastroesofagian FOTO: Shutterstock

O structură asemănătoare unei valve, numită sfincter esofagian inferior menține în mod normal acidul in interiorul stomacului. Dacă această supapă se deschide atunci când nu ar trebui sau dacă nu se închide corect, conținutul stomacului poate ajunge în esofag (reflux gastroesofagian). 

Potrivit medicului, boala de reflux gastroesofagian apare atunci când conținutul acid din stomac ajunge frecvent în esofag. Complicațiile acestei boli sunt inflamația cronică și deteriorarea țesuturilor esofagului.

Esofagita eozinofilică

Eozinofilele sunt celule albe din sânge care joacă un rol cheie în reacțiile alergice. Esofagita eozinofilică apare atunci când există o concentrație mare de globule albe în esofag, probabil ca răspuns la un agent alergic (alergen), la reflux acid sau la ambele.

„În multe cazuri, esofagita eozinofilică poate fi declanșată de alimente precum lapte, ouă, grâu, soia, arahide, fasole, secară și carne de vită. Cu toate acestea, testele convenționale de alergie nu identifică în mod fiabil aceste alimente.“

Dr. Raluca Diaconiuc, concierge doctor

Persoanele cu esofagită eozinofilică pot avea alte alergii care nu sunt legate de alimente, potrivit medicului Raluca Diaconiuc. De exemplu, uneori, alergenii inhalați, cum ar fi polenul, pot fi cauza.

Esofagita limfocitară

Esofagita limfocitară este o afecțiune rară a esofagului în care există o creștere a numărului de limfocite în căptușeala esofagului. Esofagita limfocitara poate fi asociată cu esofagita eozinofilică sau cu boala de reflux gastroesofagian.

Esofagita indusă de medicamente

Există mai multe medicamente care pot provoca leziuni tisulare dacă sunt în contact cu mucoasa esofagului pentru o lungă perioadă de timp. De exemplu, dacă luați o pastilă cu puțină apă sau fără apă, pilula în sine sau părți din medicamentul respectiv pot rămâne în esofag. 

Medicamentele care au fost asociate cu esofagita includ, potrivit dr. Diaconiuc:

  • analgezice, cum ar fi aspirina, ibuprofenul și naproxenul sodic;
  • antibiotice precum tetraciclina și doxiciclina;
  • clorură de potasiu, care este utilizată pentru tratarea deficitului de potasiu;
  • bifosfonați, inclusiv alendronat, un tratament pentru oasele slabe și fragile (osteoporoză);
  • chinidina, care este utilizată pentru tratarea unor probleme cardiace.

Esofagita infecțioasă

„O infecție bacteriană, virală sau fungică în țesuturile esofagului poate provoca esofagită. Esofagita infecțioasă este relativ rară și apare mai ales la persoanele cu funcție deficitară a sistemului imunitar, precum cele cu HIV/SIDA sau cancer“, explică dr. Raluca Diaconiuc.

O ciupercă frecvent întâlnită la nivel bucal, Candida albicans, este o cauză comună a esofagitei infecțioase. Potrivit medicului, aceste infecții sunt adesea asociate cu o funcție slabă a sistemului imunitar, cu diabet, cancer sau cu utilizarea de steroizi ori de antibiotice.

De ce apare esofagita

Factorii de risc pentru esofagită variază în funcție de cauzele diferite ale tulburării.

Esofagita de reflux

Dr. Diaconiuc precizează că factorii care cresc riscul pentru esofagita de reflux, includ:

  • consumul de alimente imediat înainte de culcare;
  • excesul de alcool, cofeină, ciocolată și alimentele cu aromă de mentă;
  • mesele crescute cantitativ și cu alimente grase;
  • fumatul;
  • creșterea în greutate, inclusiv în sarcină.

Există mai multe alimente care pot agrava simptomele bolii de reflux gastroesofagian sau ale esofagitei de reflux:

  • roșiile și mâncărurile pe bază de roșii;
  • citricele;
  • cofeina;
  • alcoolul;
  • mâncărurile picante;
  • usturoiul și ceapa;
  • ciocolata;
  • alimente cu aromă de mentă.

Esofagita eozinofilică

Factorii de risc pentru esofagita eozinofilică sau esofagita provocată de o alergie pot include:

Esofagita indusă de medicamente

Factorii care pot crește riscul de esofagită indusă de medicamente sunt, în general, legate de probleme care împiedică trecerea rapidă și completă a unei tablete în stomac. Unii dintre acești factori sunt, potrivit medicului:

  • Dacă înghițiți o pastilă cu prea puțină apă sau deloc.
  • Luați medicamente atunci când stați întins.
  • Luați medicamente chiar înainte de culcare, probabil pe fondul unei producții mai mici de salivă și unei înghițiri mai reduse în timpul somnului.
  • Vârsta mai înaintată, posibil din cauza modificărilor legate de vârstă ale mușchilor esofagului sau scăderii producției de salivă.
  • Ați luat comprimate mari sau cu forme neobișnuite

Esofagita infecțioasă

„Factorii de risc pentru esofagita infecțioasă sunt adesea legați de medicamente care scad răspunsul imun, cum ar fi steroizii și antibioticele. Persoanele cu diabet sunt, de asemenea, expuse unui risc crescut, în special de esofagită cu Candida.“

Dr. Raluca Diaconiuc, concierge doctor

Alte cauze ale esofagitei infecțioase pot fi legate de funcția slabă a sistemului imunitar, în caz de HIV/SIDA sau în cazul anumitor tipuri de cancer. 

Medicul mai precizează că și anumite tratamente împotriva cancerului și unele medicamente care blochează reacțiile sistemului imunitar la pacientii cu organe transplantate (imunosupresoare) pot crește riscul apariției esofagitei infecțioase.

Esofagita de reflux dă simptome diferite la adulți și la copii

Semnele și simptomele frecvente ale esofagitei de reflux, dar și ale celorlalte tipuri de esofagită sunt:

  • dificultate la înghițire;
  • durere la înghițire;
  • durere toracică, în special în spatele sternului, care apare atunci când mănânci;
  • mâncare înghițită care se blochează în esofag;
  • aciditate;
  • regurgitare acidă.

La sugarii și copiii mici, în special cei prea mici pentru a explica disconfortul sau durerea, semnele esofagitei pot include:

  • probleme alimentare;
  • o stare constantă de agitație, plâns;
  • somn întrerupt frecvent;
  • probleme de creștere.

Teste necesare pentru diagnosticul esofagitei

Medicul va stabili un diagnostic clar pe baza simptomelor pe care le prezinți, a unui examen fizic și a unor investigatii. Acestea pot include:

Radiografie cu bariu

Pentru acest test, vei bea o soluție care conține bariu sau vei lua o pastilă cu bariu. Bariul acoperă căptușeala esofagului și a stomacului și face organele vizibile. Aceste imagini pot ajuta la identificarea îngustării esofagului, a altor modificări structurale, a herniei hiatale, a tumorilor sau a altor anomalii care pot cauza simptomele.

Endoscopie

Medicul va introduce un tub lung și subțire, echipat cu o cameră mică (endoscop), pe gât și în esofag. Cu acest instrument, medicul poate observa orice aspect neobișnuit al esofagului și poate preleva probe de țesut pentru analiză. 

„Esofagul poate arăta diferit în funcție de cauza inflamației, cum ar fi esofagita indusă de medicament sau de reflux. De obicei, pacientul e sedat în timpul acestui test.“

Dr. Raluca Diaconiuc, concierge doctor

Analize de laborator

Probele de țesut care sunt extrase (biopsie) în timpul unui examen endoscopic sunt trimise la un laborator de anatomie patologică pentru analize. În funcție de cauza suspectată, testele pot fi utilizate, potrivit medicului Raluca Diaconiuc, pentru:

  • diagnosticarea infecțiilor bacteriene, virale sau fungice;
  • determinarea concentrației celulelor albe din sânge (eozinofile);
  • identificarea celulelor anormale care ar putea indica prezența unui cancer esofagian sau modificări precanceroase.

Tratamentul pentru esofagită diferă în funcție de cauză

„Tratamentele pentru esofagită sunt menite să reducă simptomele, să controleze complicațiile și să trateze cauzele care stau la baza tulburării. Strategiile de tratament variază în primul rând în funcție de cauza acestei probleme de sănătate.”

Dr. Raluca Diaconiuc, concierge doctor

Esofagita de reflux – tratament

Fundoplicatura acționează ca o valvă ce previne refluarea sucului gastric acid în esofag FOTO: Shutterstock 

Tratamentul pentru esofagita de reflux poate include, potrivit specialistului:

  • Tratament medicamentos fără prescripție medicală. Este vorba despre antacide (Maalox, Dicarbocalm, Bianacid etc.); medicamente care reduc producția de acid, numite blocante ale receptorilor H2, cum ar fi cimetidina; medicamente care blochează producția de acid și vindecă esofagul, numiți inhibitori ai pompei de protoni, cum ar fi lansoprazolul, esomeprazolul și omeprazolul.
  • Medicamente eliberate pe bază de rețetă. Acestea includ blocanți ai receptorilor H2, precum și inhibitori ai pompei de protoni, cum ar fi esomeprazol, lansoprazol, omeprazol  și pantoprazol, în diverse concentrații. De asemenea, vi se pot prescrie prokinetice (metoclopramid), care ajută stomacul să se golească mai repede.
  • Intervenție chirurgicală. Fundoplicatura poate fi utilizată pentru a îmbunătăți starea esofagului dacă alte proceduri nu funcționează. O parte a stomacului este înfășurată în jurul valvei care separă esofagul și stomacul (sfincterul esofagian inferior). Acest lucru întărește sfincterul și împiedică acidul să urce în esofag.

Un nou tratament chirurgical minim invaziv plasează un inel din mici mărgele magnetice din titan în jurul joncțiunii stomacului și esofagului. În această poziție, inelul cu margele întărește sfincterul esofagian inferior, prevenind refluxul acid.

Esofagita eozinofilică

Tratamentul pentru esofagita eozinofilă constă în principal în evitarea alergenului și reducerea reacției alergice cu medicamente. Dr. Diaconiuc precizează ce medicamente sunt folosite și ce măsuri trebuie luate:

  • Inhibitori ai pompei de protoni. 
  • Steroizi. Unele studii au arătat că steroizii locali (cum ar fi fluticazonă  și budesonidă), pot acționa local în esofag și pot ajuta la tratarea esofagitei eozinofilice. Aceleași medicamente cu steroizi care sunt inhalate pentru a controla astmul sunt înghițite pentru a trata esofagita eozinofilică.
  • Eliminarea alergenului și regim alimentar. Esofagita eozinofilică este probabil cauzată de o reacție la un alergen alimentar. Prin urmare, evitarea alimentelor „vinovate” poate fi o strategie eficientă de tratament.

Dar, deoarece în prezent nu există teste pentru identificarea acestor alimente vinovate, medicul poate recomanda să eliminați din alimentație cei mai frecvenți alergeni alimentari. Sub îndrumarea medicului, veți reveni treptat la consumul acestor alimente și veți urmări momentul apariției simptomelor.

„Noi terapii biologice sunt dezvoltate pentru a trata esofagita eozinofilică și vor fi disponibile probabil în câțiva ani. Aceste medicamente stimulează răspunsul imun al organismului pentru a combate infecțiile si inflamațiile.“

Dr. Raluca Diaconiuc, concierge doctor

Esofagita indusă de medicamente

Tratamentul pentru esofagita indusă de medicamente constă, în primul rând, în evitarea medicamentului care cauzează problema, dacă este posibil, și reducerea riscului cu obiceiuri mai bune de administrare a medicamentelor. Medicul poate recomanda următoarele:

  • administrarea unui medicament alternativ care este mai puțin probabil să provoace esofagita;
  • luați medicamentul sub formă lichidă, dacă este posibil;
  • beți un pahar plin cu apă cand luati o pastilă, cu excepția cazului în care medicul vă spune să restricționați aportul de lichide din cauza unei alte afecțiuni, cum ar fi boala renală;
  • rămâneți așezați sau în picioare timp de cel puțin 30 de minute după ce ați luat o pastilă.

Esofagita infecțioasă

Medicul poate prescrie medicamente pentru tratarea unei infecții bacteriene, virale, fungice sau parazitare care provoacă esofagită infecțioasă.

Tratamentul complicațiilor frecvente

Dr. Raluca Diaconiuc precizează că uneori poate fi nevoie de o procedură pentru a extinde (dilata) esofagul. Acest tratament este utilizat, de obicei, numai atunci când îngustarea este foarte severă sau când alimentele sunt blocate în esofag. În dilatarea esofagiană, medicul folosește unul sau mai multe dispozitive endoscopice care sunt introduse prin esofag pentru a-l lărgi.

Schimbări ale stilului de viață care pot atenua simptomele

Medicul Raluca Diaconiuc subliniază că, în funcție de tipul de esofagită de care suferiți, este posibil să puteți reduce simptomele sau să evitați problemele recurente, urmând acești pași:

  • Evitați alimentele care pot crește refluxul. Acestea pot include alcool, cofeină, ciocolată și alimente cu aromă de mentă.
  • Luați întotdeauna pastilele cu multă apă. Așteptați cel puțin 30 de minute înainte de a vă întinde după ce ați luat o pastilă.
  • Reduceți greutatea corporală. Discutați cu medicul despre o dietă adecvată și o rutină de exerciții fizice pentru a vă ajuta să slăbiți și să mențineți o greutate sănătoasă.
  • Renunțați la fumatDiscutați cu medicul dacă aveți nevoie de ajutor pentru a renunța la fumat.
  • Evitați anumite medicamente, cum sunt unele analgezice și antibiotice, precum și alte medicamente care agravează simptomele.
  • Evitați activitățile care implică aplecare sau un efort fizic intens, mai ales la scurt timp după ce ați mâncat.
  • Evitați să vă culcați după ce ați mâncat. Așteptați cel puțin trei ore după ce ați mâncat înainte de a va culca.
  • Ridicați capul patului. Așezați blocuri de lemn sub pat pentru a ridica 15-20 de cm capătul superior al patului. Ridicarea capului cu perne suplimentare nu este eficientă.

Cum tratăm corect esofagita: tratament naturist doar în completarea tratamentului clasic

„Nu s-a demonstrat că terapiile alternative tratează esofagita. Cu toate acestea, unele terapii complementare și alternative pot oferi o ușurare a arsurilor la stomac sau a simptomelor de reflux atunci când sunt combinate cu tratamente alopate.“

Dr. Raluca Diaconiuc, concierge doctor

Discutați cu medicul despre tratamente alternative care ar putea fi sigure pentru dumneavoastră. Opțiunile includ:

  • Remedii pe bază de plante. Remediile pe bază de plante utilizate pentru simptomele arsurilor la stomac sau reflux sunt: lemnul dulce, ulmul roșu, mușețelul, ghimbirul, chimenul, turmericul și altele. Remediile pe bază de plante pot avea efecte secundare grave și pot interfera cu acțiunea medicamentelor. Întrebați medicul despre doza sigură înainte de a începe să luați remedii pe bază de plante.
  • Tehnici de relaxare. Tehnicile de calmare a stresului și anxietății pot scădea semnele și simptomele de reflux.

Complicații în lipsa tratamentului corect

Dr. Diaconiuc atrage atenția că, în lipsa tratamentului clasic corect, esofagita poate provoca modificări în structura esofagului. Unele dintre posibilele complicații sunt următoarele:

  • cicatrici sau îngustarea (constricția) esofagului;
  • esofagul Barrett, caracterizat prin modificări ale celulelor care acoperă esofagul, crescând riscul de a dezvolta cancer esofagian.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare