De ce apar dureri de stomac dimineața. Cauzele posibile

De ce apar dureri de stomac dimineața. „Atenție la cele care debutează brusc”

Ai dureri de stomac dimineața? În mod normal, nu ar trebui să fie un lucru îngrijorător dacă nu ai observat și alte semne care să te pună pe gânduri. Durerile de stomac pot avea multe cauze, inclusiv pancreatite, colici biliare sau urgențe medicale, așa cum sunt infarctul sau apendicita.

Durerile de stomac resimțite dimineața pot avea legătură cu creșterea acidității gastrice. Apar mai ales dacă ai obiceiul să fumezi și să bei cafea pe stomacul gol.

”La modul general, în unitățile de primiri urgențe 10% din prezentări sunt reprezentate de pacienții cu dureri abdominale, iar 25% dintre aceștia necesită spitalizare, fie pentru  că este vorba despre o urgență medico-chirurgicală, pentru stabilirea unui diagnostic, sau pentru tratament simptomatic sau specific în cadrul unei anumite boli.”

– Prof. Dr. Ion Dina, medic primar gastroenterologie și medicină internă la Intermedicas

Potrivit medicului gastroenterolog, cauzele durerii resimțite în regiunea epigastrică, care reprezintă aria de proiecție a stomacului, sunt numeroase și nu întodeauna au legatură cu patologia gastrică sau duodenală.

Iată potențiale cauze:

Durerile de stomac, semn al infarctului

Unele dintre aceste dureri sunt de cauză parietală, iar altele sunt dureri iradiate din sfera biliară sau pancreatică, mai ales dacă aceste dureri iradiază în umărul drept, așa cum se întâmpla în colica biliară, sau  în spate, ca în pancreatite.

„Uneori chiar și durerile coronariene pot să fie resimțite în zona epigastrică, așa cum se întâmplă în infarctul inferior de miocard,” atrage atenția prof. dr. Dina.

Medicul mai menționează că nu toate durerile localizate la acest nivel sunt de cauză organică: ulcere gastrice și duodenale sau afecțiuni neoplazice.

De multe ori, aceste dureri sunt produse de tulburări funcționale dispeptice: dispepsia non ulceroasă “non-ulcer dyspepsia”, tulburări de evacuare gastrică sau  gastropareză,  întâlnită frecvent la pacienții cu diabet zaharat.  

Alte simptome îngrijorătoare

Este necesar ca aceste dureri să fie analizate și interpretate corect de către medic, iar examenul clinic să fie completat cu unele explorări paraclinice, ecografice sau endoscopice.

„Explorarea suplimentară este cu atât mai necesară cu cât sunt semnalate unele semne de alarmă care sunt întâlnite în afecțiunile neoplazice și care mimează dispepsia functională.”

Prof. dr. Ion Dina

Medicul atenționează că pot fi considerate elemente de gravitate următoarele:

 • slăbirea în greutate,
 • sângerarile digestive,
 • anemia,
 • disfagia (dificulatea la înghițitul alimentelor),
 • vârsta peste 45 de ani și sexul masculin.

În prezența acestora, este necesară de regulă explorarea endoscopică.

Cafeaua și fumatul pot da dureri de stomac dimineața

Revenind la “durerea de stomac” repetitivă, apărută în cursul dimineții, în absența elementelor de alarmă descrise anterior, acest tip de durere se datorează creșterii în cursul dimineții a acidității gastrice.

„De pildă, consumul de cafea și fumatul la prima oră crește nivelul acidității gastrice și poate duce la apariția unei dureri, descrisă ca foame dureroasă. În aceste cazuri, ingestia de alimente conduce la tamponarea sucului gastric acid care conduce la calmarea durerii,” menționează medicul gastroenterolog.

Renunțarea la acest obicei și consumul de cafea de exemplu după micul dejun, poate duce la rărirea sau la dispariția simptomelor, conform specialistului. Dacă această durere persistă totuși, este necesar consultul medical de specialitate.

Alți factori care dau dureri de stomac dimineața

Alergii alimentare

Alergiile alimentare pot provoca, de asemenea, dureri de stomac dimineața. Cele mai frecvente alergene alimentare următoarele:

 • Lactate,
 • Crustacee,
 • Grâu,
 • Gluten,
 • Nuci.

O alergie alimentară poate provoca simptome precum:

 • crampe abdominale,
 • vărsături,
 • greaţă,
 • urticarie,
 • respirație șuierătoare,
 • ameţeală,
 • umflarea limbii.

Durerea de stomac cauzată de o alergie alimentară ar putea fi mai severă dimineața dacă consumați alimente care o declanșează înainte de culcare, deși simptomele pot apărea în orice moment al zilei.

Boala celiacă

Dacă suferi de boală celiacă – o boală autoimună în cazul căreia glutenul provoacă inflamații la nivelul intestinului subțire – este posibil să ai dureri de stomac dimineața, împreună cu alte simptome, printre care:

Un antihistaminic poate ameliora unele simptome ale unei alergii alimentare, cum ar fi urticaria, umflăturile și mâncărimea.

Dar este încă important să identifici și să eviți alimentele care declanșează o reacție, deoarece alergiile severe pot duce la anafilaxie. Aceasta este o urgență medical care pune viața în pericol, și care poate provoca dificultăți de respirație și o scădere periculoasă a tensiunii arteriale.

Mergi la un consult medical dacă te confrunți cu urticarie, mâncărime sau respirație șuierătoare după ce ai consumat anumite alimente. Un test cutanat sau o analiză de sânge poate confirma sau exclude o alergie alimentară.

Apendicita

Apendicita este o inflamație a apendicelui. Este o cauză frecventă a durerii severe și bruște de stomac care debutează în jurul buricului și apoi poate coborî pe piciorul drept. Durerea se agravează, de obicei, cu timpul. Alte simptome pot include greață și febră. Apendicita reprezintă o urgență medical care necesită adesea intervenție chirurgicală.

Când să mergi la medic

Așa cum a explicat medicul gastroenterolog Ion Dina, există multe probleme de sănătate diferite care pot provoca dureri de stomac dimineața. Deși unele afecțiuni pot trece de la sine, prin schimbarea unor obiceiuri dăunătoare, altele vor necesita tratament imediat.

Situațiile care impun o vizită de urgență la medic pot fi următoarele:

Severitatea durerii. Dacă durerea este atât de gravă încât nu te poți ridica în picioare, solicită imediat ajutor medical. Simptomele timpurii ale apendicitei pot include dureri puternice de abdomen.

Atenție la durerile de stomac care debutează brusc!

Durata durerii. Dacă suferi de mult timp de dureri de stomac dimineața și nu par să se amelioreze cu timpul sau, din contra, se agravează, ar fi indicat să mergi la un consult de specialitate.

Vârsta. Durerile severe de stomac la persoanele mai tinere ar putea indica o apendicită. La persoanele în vârstă, ar putea sugera probleme cu vezica biliară. Ambele afecțiuni necesită tratament medical de urgență.

Viteza de debut. Durerea bruscă de stomac este un potential simptom al apendicitei, mai ales dacă durerea aceasta se înrăutățește.

Ai și alte simptome. Persoanele care au apendicită pot avea și febră pe lângă durerile abdominale. Durerea de stomac însoțită de greață poate sugera un blocaj intestinal sau o altă afecțiune gravă. Sângerarea rectală este un posibil semn al afecțiunilor care necesită îngrijiri medicala imediate.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare