Dislexia: cum se manifestă și se tratează, în funcție de vârstă

Dislexia e cea mai comună și mai puțin cunoscută tulburare de învățare. Semnele în funcție de vârstă și soluții de tratament

Aproximativ 250 de mii de copii români au tulburări de învățare, iar cea mai comună dintre acestea este dislexia. Dislexia este cunoscută ca tulburare de citire sau alexie și reprezintă dificultatea de a citi din cauza problemelor de identificare a sunetelor și a modului în care acestea se raportează la litere și cuvinte.

Ție cât de mult îți ia să descifrezi acest text: „Ce etse bilesxia și cera sutn simbtomele în fucnție ed vârtsă“? Cam așa de mult se concentrează un dislexic să descifreze un text scris corect.

Dislexia se poate manifesta în mai multe feluri, în funcție de tip și de vârstă. Unele persoane au probleme cu citititul, altele cu ascultatul, iar alte persoane au dificutăți cu ambele cazuri.

Fiind o tulburare de neurodezvoltare, nu există un tratament care să vindece dislexia, dar se pot face progrese importante cu ajutorul psihologului și al logopedului.

Alte tulburări de învățare sunt, potrivit Asociației Române pentru Copii Dislexici:

  • disgrafia sau disortografia (dificultăți de scriere, manifestate prin scriere urâtă, cu greşeli, greşeli de ortografie),
  • discalculia (tulburare de calcul).

Fiecare copil cu tulburări specifice de învățare este diferit, cu simptome diferite şi trebuie susţinut să se dezvolte într-un mod personalizat.

Ce este dislexia


„Dislexia afectează zonele creierului care procesează limbajul. Cititul fiind un proces cognitiv complex, se învață prin decodificarea sunetelor ce formează un cuvânt, citirea devenind un proces automat. În cazul dislexiei apar probleme de reținere a literelor, a cuvintelor, cititul devenind încetinit și inexact. Dificultățile nu sunt voluntare, iar persoanele cu aceată afecțiune doresc să învețe, iar nivelul de inteligență nu are legătură cu dislexia.“

Camelia Daniela Cucu, psiholog și logoped

Această tulburare se manifestă în mod frecvent prin: dificultate în înțelegere a cuvintelor rostite cu voce tare în funcție de sunetele din care sunt alcătuite, citire greoaie, lentă, înțelegere slabă a textului citit.

Dislexia are, potrivit specialistului în psihologie, mai multe forme:

  • forma acustică – dificultate în a reproduce literele care sună similar;
  • forma optică – dificultate în a-și aminti literele care sunt similare ca ortografie (Z-V, L-M, B-P);
  • forma fonemică – are erori disgrafice, schimbă literele în cuvânt;
  • forma semantică – nu percepe și nu învață textul citit, nu percepe bine informațiile sonore;
  • forma agramată – probleme cu reproducerea terminațiilor de caz și genul substantivelor.

Dislexie – simptome, în funcție de vârstă

Potrivit psihologului, dislexia se poate manifesta în funcție de vârstă astfel:

  • La preşcolari – întârzierea vorbirii, învăţarea cuvintelor noi se face cu dificultate, lent, cu inversarea anumitor litere din cuvinte, deformarea cuvintelor sau înlocuirea acestora cu altele care sună la fel, dar au sensuri diferite, probleme cu pronunţia sau amintirea unor litere.
  • La școlari – cititul cu voce tare se face cu dificultate, probleme cu înţelegerea textului scris sau vorbit, dificultăţi în găsirea cuvintelor sau a răspunsurilor potrivite la anumite întrebări, tulburări în ceea ce priveşte depistarea asemănărilor şi diferenţelor dintre cuvinte, incapacitatea de a pronunţa corect un cuvânt nou învăţat, timp îndelungat petrecut cu rezolvarea temelor care presupun scris sau citit, evitarea activităţilor care presupun cititul.
  • La adolescenţi şi adulţi: dificultăţi de citire în gând sau cu voce tare, scrisul şi cititul presupun un efort mai mare şi se fac lent, tulburări de pronunţie, evitarea vorbitului în public, mai ales dacă implică cititul de pe o foaie, pronunţarea incorectă a unor cuvinte, lipsa de înţelegere a unor glume sau expresii, dificultate la formularea unei concluzii, învăţarea unei limbi străine se face cu dificultate, problemele la matematică sunt greu de rezolvat, memoria de scurtă durată este slabă, numele persoanelor şi mesajele nu sunt reţinute.

Află de aici ce tehnici te ajută să depășești anxietatea socială.

Ce înseamnă dislexic

„Dislexia se poate manifesta în mai multe moduri. Unele persoane au probleme cu cititul, altele cu ascultatul, iar alte persoane au dificultăți cu ambele cazuri. Deşi cauza precisă a dislexiei nu este cunoscută, specialiştii cred că de vină poate fi o tulburare la nivel cerebral care determină disfuncţii în zone ale creierului care se ocupă de procesarea limbajului şi cititul.“

Camelia Daniela Cucu, psiholog și logoped

De asemenea, s-a observat că afecţiunea se găseşte la mai mulţi membri ai aceleiaşi familii, motiv pentru care există suspiciunea că ar putea fi o tulburare genetică, potrivit Yale School of Medicine.

Factorii de risc cel mai frecvent implicați în apariția acestei dizabilități sunt reprezentați, potrivit American Brain Foundation, de: nașterea prematură, nou-născuți cu retard de creștere intrauterină, infecții ale sistemului nervos central, expunerea pe timpul sarcinii la agenți toxici (alcool, tutun, medicamente, droguri).

Evaluare pentru dislexie

Diagnosticul dislexiei este unul interdisciplinar si presupune evaluarea de către medicul neurolog, psihiatru, psiholog, logoped sau psihopedagog. În cadrul acestei evaluări vor fi incluse date care țin de antecedentele patologice și heredocolaterale (din familia apropiată) ale persoanei, dar și de relațiile familiale și sociale ale acestuia.

„Persoana dislexică poate fi supusă unei serii de teste psihologice și de verificare a abilităților de lectură, dar și unor examinări de vedere și auz. Se vor efectua teste pentru excluderea altor tulburări care prezintă simptome similare, precum ADHD, autism, epilepsie.“

Camelia Daniela Cucu, psiholog și logoped

Pentru identificarea simptomelor dislexiei se utilizează, potrivit specialistului în logopedie, următoarele instrumente:

  • Probele Meixner – pentru diferite categorii de vârstă,
  • KPT (Testul profilului cognitiv) – accesibil și on-line;
  • NEPSI;
  • Probele Sindelar pentru preșcolari și școlari, evaluează transformarea stimulilor auditivi în vizual și invers;
  • Testul Peabody (vocabular pasiv), serii de cuvinte și imagini, povestiri;
  • Testul Oseretzky;
  • Testul Bender (pentru funcțiile vizuo-motorii), cu probe de discriminare vizuală a formelor geometrice și a literelor (dificultatea itemilor crescând progresiv); probe pentru memoria vizuală (câte 5-10 imagini ale unor obiecte, figuri, semne);
  • Testul Bourdon-Pieron (concentrarea atenției, varianta pentru copii și adulți).

Există un tratament pentru dislexie? Vedete cu dislexie

Foto: Shutterstock

„Simptomele dislexiei pot fi atenuate atât la copii, cât şi la vârsta adultă, cu ajutor din partea specialiştilor. Logopedul va şti să adapteze metoda de învăţare – care implică auzul, văzul, vorbitul la nevoile speciale ale persoanei cu dislexie. De asemenea, un psiholog poate ajuta persoana să îşi depăşească anxietatea de a vorbi în public, dar şi să îşi recapete încrederea în sine.“

Camelia Daniela Cucu, psiholog și logoped

De altfel, mai multe vedete au declarat public că sunt dislexice și au împărtășit din experiențele lor și din metodele care le-au ajutat să-și cultive cariere de succes chiar în meserii care au necesitat abilități de citire și vorbire în public. Una dintre cele mai recente dezvăluiri de acest tip este cea a actorului Arnold Schwarzenegger, care a povestit în newsletterul lui, Pump Club, că era lovit cu rigla atunci când, în școala generală, citea cu dificultăți în fața clasei.

„Când mă pregătesc pentru un film, citesc scenariul de multe ori în lunile de dinaintea filmărilor până ce memorez fiecare replică, iar când țin un discurs, îl repet de cel puțin 20 de ori înainte ca să-mi intre în minte cuvintele. Repetiția mă salvează de fiecare dată. Dar când a trebuit să fac audiobook-ul meu, adică peste 200 de pagini, m-am regăsit în fața aceleiași anxietăți din copilărie. Când mi s-a spus că majoritatea celor care fac audiobook-uri le înregistrează în studio în trei zile, m-am speriat. Să citesc atât de mult în fiecare zi fără să am timp să exersez a fost coșmar. Îl și vedeam pe profesor cu rigla deasupra capului meu“, povestește Schwarzenegger în newsletterul lui.

Whoopi Goldberg are în palmares un premiu Oscar, două Globuri de Aur și un Grammy, printre altele FOTO: Shutterstock

Alte vedete care și-au declarat dislexia sunt:

  • actrița Jennifer Aniston
  • regizorul Steven Spielberg
  • actrița Whoopi Goldberg
  • bucătarul Jamie Oliver
  • boxerul Muhammad Ali
  • comedianul și gazda TV Jay Leno

Logopedul mai precizează că prevenirea dislexiei la copii ar trebui să se bazeze pe jocuri educative, nu pe lecții care durează 45-50 de minute, copilul pierzându-și răbdarea. Jocurile contribuie la dezvoltarea mentală a copiilor, la gândire.

Dislexia la copii

Copiilor aflați în situația inițială de învățare ar trebui să li se arate mai multe imagini cu litere, animale, cuvinte, fiindu-le mai ușor să perceapă informațiile vizual.

„Fiind o tulburare de neurodezvoltare, nu există un tratament care să vindece dislexia, dar simptomele pot fi îmbunătățite cu intervenții rapide. Aceste tehnici pot fi aplicate de logopezi sau de psihopedagogi.“

Camelia Daniela Cucu, psiholog și logoped

Pentru a îmbunătăți șansele de recuperare, psihologul recomandă să se solicite o evaluare de la specialist, obținerea unui diagnostic și începerea unui plan de intervenție cât mai devreme.

Metode de învățare pentru dislexici

„La copii se începe prin a le citi cu voce tare povești, să învețe poezii, cântece, jocuri de numire rapidă a obiectelor. Folosind un vocabular vast îl ajutăm pe copil să învețe cât mai multe cuvinte. Cititul se începe de la simplu la complex, astfel încât specialistul va lucra pentru identificarea literelor, a sunetelor, a grupurilor de litere și fonemelor, a cuvintelor cunoscute și utilizării lor.“

Camelia Daniela Cucu, psiholog și logoped

Exercițiile includ, potrivit psihologului, ascultat, scris, citit, jocuri de cuvinte. Părinții joacă un rol foarte important în recuperarea copilului cu dislexie, trebuie să îl încurajeze copil şi să îi aprecieze progresele.

Școli pentru copii dislexici

„Obiectivul principal al școlilor de masă în care învață elevii cu dislexie este asigurarea integrării acestora în mediul școlar. Școala trebuie să aibă în vedere transformarea elevului într-o persoană capabilă să-și creeze strategii de raționament, utile pentru rezolvarea problemelor sale.“

Camelia Daniela Cucu, psiholog și logoped

Persoanele cu dislexie nu trebuie să se simtă limitate în alegerile lor sau în carieră. Ele își pot depăși limitările și pot atinge performanță la școală sau la locul de muncă.

Pentru mai multe resurse și informații despre dislexie, puteți accesa Asociația Română pentru Copii Dislexici, Asociația București pentru Copii Dislexici, European Dyslexia Association, International Dyslexia Association.

Citește și:

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare