Multe femei pot avea autism fără să știe. Spre deosebire de bărbați, își pot masca simptomele
Autismul se poate manifesta diferit la femei, față de bărbați, potrivit experților. Mai exact, femeile pot suferi de autism funcțional, fără modificări de comportament vizibile, lucru care poate întârzia diagnosticul și terapia.
Autismul sau, corect spus, tulburările de spectru autist (TSA) se referă la un grup de tulburări de dezvoltare care pot influența comportamentul și relaționarea cu ceilalți.
Deși, inițial TSA erau împărțite în subtipuri, cum ar fi sindromul Asperger, conform celui mai recent manual de clasificare a tulburărilor mintale – Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5), TSA este un singur diagnostic care le cuprinde pe toate și are o varietate de simptome și niveluri de severitate.
TSA sunt de aproximativ patru ori mai frecvente la sexul masculin decât la cel feminin, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC).
Cu toate acestea, multe femei sunt diagnosticate abia la vârsta adultă. Acest lucru poate rezulta din faptul că femeile pot prezenta simptome diferite și își pot masca afecțiunea mai bine, spre deosebire de bărbați.
Simptomele autismului
Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani sunt cel mai frecvent diagnosticați cu TSA. Dar, în multe cazuri, părinții sau îngrijitorii pot începe să fie preocupați cu privire la dezvoltarea socială a copilului înainte de a împlini 18 luni.
De exemplu, sugarii cu TSA nu pot stabili contact vizual. În unele cazuri, se pot arăta indiferenți față de părinții lor. Copiii mici pot să nu răspundă când sunt strigați pe nume sau pot regresa în dezvoltarea limbajului.
Totuși, TSA reprezintă un spectru de tulburări și nu toți copiii cu autism prezintă aceleași simptome. Dar, în general, simptomele pot implica probleme în interacțiunea socială și în comportament.
Află de aici 5 întrebări la care e bine să știi răspunsul înainte să mergi la psiholog cu copilul.
Simptome de comunicare și interacțiune socială
Copiii și adulții cu autism au adesea dificultăți în a relaționa cu ceilalți. Acest lucru poate duce la o serie de simptome, cum ar fi:
- incapacitatea de a privi sau de a asculta oamenii,
- tendința de a nu răspunde când sunt strigați pe nume,
- evitarea atingerilor,
- preferința de a-și petrece timpul singuri,
- gesturi faciale inadecvate sau lipsa acestora,
- incapacitatea de a începe o conversație sau de a continua una,
- tendința de a vorbi excesiv despre un subiect preferat, fără a acorda atenție reacțiilor celorlalți,
- probleme de vorbire sau limbaj inadecvat,
- incapacitatea de a-și exprima emoțiile sau de a le recunoaște la alții,
- dificultăți în a recunoaște indicii sociale simple,
- dificultate de a urma instrucțiuni simple,
- incapacitatea de a prezice răspunsul sau reacția cuiva,
- interacțiuni sociale inadecvate,
- incapacitatea de a recunoaște formele de comunicare nonverbale.
Simptome de tip comportamental
Persoanele cu autism au adesea modele de comportament repetitive care sunt greu de întrerupt. Unele dintre aceste modele includ:
- efectuarea de mișcări repetitive, cum ar fi legănatul înainte și înapoi,
- dezvoltarea de rutine sau ritualuri care nu pot fi perturbate,
- autovătămare, inclusiv mușcături și lovituri în cap,
- repetarea cuvintelor și frazelor,
- tendința de a deveni extrem de fascinat de un anumit subiect, fapt sau detaliu,
- perceperea luminilor și sunetelor mai mult sau mai puțin puternică decât ceilalți,
- tendința de a dezvolta fixații pentru anumite obiecte sau activități,
- dezvoltarea de preferințe sau aversiuni alimentare speciale față de texturile alimentelor.
Cum diferă simptomele TSA în cazul femeilor
Simptomele TSA la femei pot să nu fie foarte diferite de cele ale bărbaților. Cu toate acestea, cercetările au scos la iveală că bărbații pot avea probleme de comportament mai vizibile, în timp ce femeile își pot interioriza mai bine simptomele. Însă femeile cu autism se confruntă cu mai multe tulburări de dispoziție, cum ar fi anxietatea și depresia, decât bărbații, în unele cazuri.
Nu toate studiile susțin pe deplin această concluzie.
O analiză amplă din 2020, care compară comportamentele bărbaților și femeilor cu autism, a raportat că femeile au comportamente mai externalizate. Pe de altă parte, un alt studiu a raportat, de asemenea, că bărbații au comportamente cu un grad mai mare de externalizare.
Aceeași revizuire amplă a raportat, de asemenea, că femeile cu autism pot prezenta abilități cognitive și funcții de adaptare mai scăzute, dar, în general, nivelurile par a fi similare cu ale bărbaților.
Sunt necesare mai multe studii longitudinale pentru a stabili concluzii clare despre diagnosticele și comportamentele în rândul bărbaților și femeilor cu autism.
Experții încă nu au informații definitive despre aceste diferențe, inclusiv dacă acestea sunt reale sau doar un rezultat al capacității ridicate de a masca manifestările.
Mascarea simptomelor
Cercetătorii cred că femeile și fetele au o tendință mai mare să-și mascheze simptomele. Formele comune de mascare includ:
- Forțarea de a menține contactul vizual în timpul conversațiilor.
- Pregătirea prealabilă a glumelor sau frazelor pentru a le folosi în timpul conversațiilor.
- Mimarea comportamentului social al altora.
- Imitarea expresiilor și gesturilor.
Cauzele autismului la femei
Experții nu știu care e cauza exactă a tulburării de spectru autist la femei. Având în vedere gama largă de simptome și nivelurile de severitate, afecțiunea este probabil cauzată de mai mulți factori, inclusiv genetici și factori de mediu.
Deși nu există dovezi potrivit cărora cauzele ar fi diferite între sexe, unii experți sugerează că bărbații au un risc mai mare de a dezvolta TSA.
De exemplu, cercetătorii cred că fetele s-ar putea naște cu factori genetici de protecție care scad riscul de TSA.
Creierul masculin este expus la niveluri mai ridicate de hormoni masculini în uter, ceea ce poate afecta dezvoltarea cerebrală și poate fi un factor în dezvoltarea tulburării. Aceasta se numește „teoria creierului extrem masculin”. Drept rezultat, mintea unui copil s-ar putea concentra mai mult pe înțelegerea și clasificarea obiectelor, trăsături care sunt în general asociate cu creierul masculin. Acest lucru este în contrast cu empatizarea și socializarea, care sunt mai des asociate cu creierul feminin.
Deși aceasta este doar o teorie, cercetările par să susțină această ipoteză, deși nu în mod concludent. Efectul hormonilor asupra dezvoltării creierului nu este încă bine cunoscut.
Există un test pentru autism la femei?
Nu există niciun test medical, cum ar fi analize de urină sau de sânge specifice pentru autism. TSA sunt, de obicei, identificate prin observarea potențialelor simptome, în timp.
De exemplu, părinții ar putea începe să observe când un copil nu atinge anumite etape de dezvoltare, în special în sfera socială. De asemenea, semnele pot fi identificate și de medicul pediatru în timpul unui consult de rutină. Pentru un diagnostic exact, e nevoie însă de o evaluare realizată de un psiholog pentru copii sau neurolog pediatru care poate efectua teste de screening, cum ar fi:
- Programul de Observație pentru Diagnosticul Autismului (ADOS),
- Scala de evaluare a autismului în copilărie (CARS),
- Scala de evaluare a autismului Gilliam (GARS),
- Interviu pentru diagnosticarea autismului (ADI).
Aceste evaluări vor fi însoțite de observarea atentă a copilului pentru a vedea cum se joacă și cum interacționează cu cei din jur. O diagnosticare completă implică o echipă multidisciplinară: logoped, pediatru, neurolog pediatru, pedo-psihiatru, fizioterapeut, psihoterapeut specializat în terapie ocupațională, medic ORL-ist.
Diagnosticul de autism la vârsta adultă
Majoritatea specialiștilor consideră că un diagnostic efectuat de un profesionist calificat este de încredere începând cu vârsta de 2 ani. Dar diagnosticarea TSA poate fi dificilă. Există multe cazuri în care o persoană nu este diagnosticată până la vârsta adultă.
Există teste de diagnostic similare pentru adulții cu autism. Dar diagnosticarea TSA la vârsta adultă poate fi o provocare și nu orice clinician are experiență în identificarea semnelor, în special la femei.
Dacă bănuiești că ai putea suferi de TSA, începe prin a discuta cu medicul de familie. De asemenea, psihologul te poate ajuta să evaluezi simptomele și să excluzi alte cauze potențiale. Poate fi necesar să consulți câțiva medici înainte de a găsi unul care îți înțelege simptomele.
De ajutor ar fi și dacă poți întreba membrii apropiați ai familiei despre orice semne sau simptome potențiale pe care le-ai avut în copilărie.
Ce tratamente sunt disponibile pentru femeile cu autism
Nu orice persoană cu autism necesită neapărat tratament. Dar există resurse disponibile pentru cei care simt că au nevoie de sprijin.
Deși nu există un tratament curativ pentru TSA, sunt disponibile metode pentru reducerea comportamentelor care pot afecta negativ calitatea vieții.
La copii, acest sprijin începe adesea prin terapii de dezvoltare și intervenție timpurie și poate progresa la diferite stiluri de terapii comportamentale sau educaționale care pot continua în diferite moduri până la vârsta adultă.
Cei diagnosticați la vârsta adultă pot accesa și diferite modalități de terapie care îi pot ajuta, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, de exemplu.
Medicamentele pot ajuta, de asemenea, în cazul în care persoanele cu autism se confruntă cu afecțiuni precum anxietatea sau depresia și comportamente precum dificultăți de concentrare, comportament de auto-vătămare și multe altele.
Cum femeile au tendința de a-și masca mai bine simptomele, se pot simți izolate. Pentru multe dintre ele, e un proces emoțional care implică revizuirea comportamentelor din copilărie și a problemelor sociale.
Pentru cele care nu sunt pregătite să vorbească despre acest subiect, există cărți și lucrări care le pot ajuta să înțeleagă mai bine afecțiunea, cum ar fi:
- Cartea „Gândesc în imagini”, o relatare personală a profesoarei universitare Temple Grandin, una dintre cele mai cunoscute femei cu autism, care oferă atât perspectiva unui om de știință desăvârșit, cât și a unei femei cu autism.
- Women and Girls with Autism Spectrum Disorder. Această colecție de articole de cercetare și povești personale oferă mai multe perspective asupra modului în care femeile și fetele cu autism depășesc provocările din viața de zi cu zi.
- „I Am AspienWoman”. Această carte premiată explorează modul în care femeile experimentează în mod unic TSA la diferite vârste. De asemenea, se discută despre modul în care TSA poate fi mai mult un mod de gândire benefic decât o afecțiune care necesită tratament agresiv.