Riscurile fumatului în sarcină nu sunt deloc de neglijat

Riscurile fumatului în sarcină sunt uriașe. Plămânii și creierului bebelușului, cele mai afectate

Riscurile fumatului în sarcină nu sunt deloc de neglijat, potrivit medicilor care țin să ateționeze că și o singură țigaretă poate fi extrem de nocivă pentru bebeluș. Efectele fumatului în timpul sarcinii se pot vedea și în timp, când copilul ar putea avea probleme de comportament și chiar un coeficient de inteligență mai scăzut.

Chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că fumatul omoară opt milioane de oameni, pe an, fumătorii nu reușesc prea ușor să renunțe la acest viciu. Un studiu privind consumul de tutun din România, realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, arată că 5,63 de milioane dintre adulții de peste 15 ani din România sunt fumători. Dintre aceștia, 21,5% sunt femei. Îngrijorător este și faptul că mai mult de patru din zece fumători (43,9%) au declarat că nu sunt interesați să renunțe la fumat.

Fumatul afectează fertilitatea

„Atunci când ne referim la riscurile la care fumatul expune fătul, aș începe cu o precizare. Aceea că fumatul poate să reducă șansele unei femei de a rămâne însărcinată. Fără exagerare, este vorba despre afectarea calității ovocitelor, a nivelurilor de hormoni feminini și de diminuarea nutrienților vitali din organism care sunt necesari susținerii fertilității.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog, atrage atenția asupra riscurilor fumatului în sarcină

De asemenea, fumatul poate crește riscul de sarcină ectopică (extrauterină), adică implantarea ovulului fecundat în afara uterului, cel mai frecvent la nivelul trompei uterine,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Chiar și în primul trimestru de sarcină, fumatul afectează sănătatea bebelușului. Atât fumătorii de sex masculin, cât și cei de sex feminin au un risc de aproximativ două ori mai mare de a avea probleme cu fertilitatea în comparație cu nefumătorii, potrivit Societății Americane de Medicină Reproductivă.

Riscurile fumatului în sarcină: probleme la nivelul creierului și plămânilor

Fumul pasiv este, de asemenea, periculos pentru făt. Agenția pentru Protecția Mediului, din Statele Unite ale Americii, a clasificat fumatul pasiv ca fiind agent cancerigen de grup A, adică poate cauza cancer, în cazul oamenilor.

„Revenind însă la riscurile fumatului în sarcină, compoziția fumului de țigară este, în sine, o «condamnare»: peste 4.000 de elemente chimice nocive, dintre care cel puțin 60 pot cauza cancer. Studiile indică, fără echivoc, un risc uriaș de producere a leziunilor tisulare la făt, în special la nivelul plămânilor sau creierului,” adaugă dr. Vythoulkas.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), fumatul crește riscul de avort spontan și naștere prematură, din cauza substanțelor chimice prezente în fumul de țigară.

Alte consecințe ale fumatului în timpul sarcinii sunt apariția problemelor la nivelul placentei și dezvoltarea mai lentă a fătului. Aceste probleme pot provoca, de asemenea, pierderea sarcinii.

Fumul de țigare sufocă bebelușul

„Dacă pentru femeia însărcinată a inhala fumul de țigară este o plăcere, pentru făt este exact ca atunci când unei persoane conectate la un tub cu oxigen i se diminuează volumul acestuia. Monoxidul de carbon și nicotina din fumul de țigară ajung în sângele fătului, limitând aportul de oxigen și nutrienți necesari dezvoltării sale. Astfel, crește frecvența cardiacă a bebelușului și se reduc mișcările lui respiratorii,” atrage atenția dr. Andreas Vythoulkas.

Un aport scăzut de oxigen dublează riscul unei nașteri premature și poate favoriza nașterea unui copil cu o greutate prea mică. Un astfel de nou născut are organele incomplet dezvoltate, în principal plămânii, care nu vor putea funcționa pe cont propriu, conform medicului ginecolog.

Fumatul în sarcină, consecințe

Există numeroase riscuri pentru sănătate asociate cu o naștere prematură, potrivit CDC. Acestea pot include:

  • deficiențe vizuale și auditive
  • retard mintal
  • probleme de învățare și comportament
  • complicații care ar putea duce la moarte

Fumatul poate provoca, de asemenea, o greutate scăzută la naștere a bebelușului, iar acest lucru poate cauza alte probleme de sănătate și dizabilități:

  • întârziere în dezvoltare
  • paralizie cerebrală
  • tulburări de auz sau de vedere

În cazuri extreme, greutatea scăzută la naștere poate provoca moartea nou-născutului.

Potrivit Societății Americane de luptă împotriva Cancerului, femeile care renunță la fumat înainte de a rămâne însărcinate își scad riscul de a aduce pe lume un copil cu o greutate prea mică. Chiar și femeile care renunța la fumat în timpul sarcinii au mai puține riscuri să aibă copii cu greutate scăzută la naștere decât femeile care continuă să fumeze.

„Chiar depășită această perioadă critică de după venirea pe lume, pot exista urmări pe termen lung. Copiii femeilor care au fumat pe parcursul sarcinii sunt mai predispuși la sindromul morții subite sau la a dezvolta astm. Și nu numai. Mai există riscul producerii unor anomalii congenitale la nivelul inimii, membrelor, craniului și mușchilor,” adaugă ginecologul Andreas Vythoulkas.

Un studiu realizat cu ceva ani în urmă de cercetători ai Universității din Michigan a relevat și faptul că fumatul în timpul sarcinii are ca și consecințe asupra copilului dificultățile de învățare, problemele de comportament și un coeficient de inteligență mai scăzut.

Câte țigări pot fuma în sarcină?

Din păcate, multe femei însărcinate continuă să fumeaze în ciuda riscurilor. Conform CDC, 10% dintre femei raportează că au fumat în ultimele trei luni de sarcină. Singura modalitate reală de a evita complicațiile legate de sarcină asociate fumatului este să renunți.

„Renunțarea la fumat, măcar în timpul sarcinii, nu are derogări. A fuma o țigară, ocazional, nu este mai puțin periculos decât a fuma cu consecvență. Din simplul motiv că o țigară „va cere” o altă țigară. Sigur, noi, medicii, avem frecvent paciente fumătoare. Din fericire, în marea lor majoritate înțeleg cât este de important să renunțe la acest obicei,” punctează medicul ginecolog.

„Nu există nicio dovadă științifică a faptului că a fuma un număr mai redus de țigări poate fi inofensiv. Strategia aceasta poate doar să o facă eventual pe gravidă să se simtă mai puțin vinovată pentru răul pricinuit copilului, dar – repet! – NU aceasta trebuie să fie abordarea. STOP FUMAT, pur și simplu!”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Programul STOP FUMAT

Pentru gravide și nu numai care își doresc să se lase de fumat, dar nu reușesc pe cont propriu, există un program național al Ministerului Sănătăţii care vine în sprijinul lor. Susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi din peste 20 de oraşe din România, programul îşi propune să le ofere persoanelor care fumează acces la un tratament complet, ce îmbină consiliere psihologică de specialitate cu tratament medicamentos, pentru a îi ajuta să renunțe la fumat. Despre înscrierea în program și alte informații, puteți citi pe site-ul stopfumat.eu.

„Chiar dacă multe dintre femei se reapucă de fumat după nașterea copilului, este lăudabil efortul de a renunța la fumat fie și numai în perioada sarcinii. N-aș spune că sfatul nostru de a renunța la fumat este cel care le convinge. Probabil că l-au mai primit și în alte condiții, de la alte persoane, și l-au ignorat. Noi le prezentăm riscurile, așa cum am făcut-o și în acest articol, și le facem recomandarea. A nu ține cont de ea este o asumare a consecințelor, victimă fiind propriul copil,” completează dr. Andreas Vythoulkas.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare