Ambliopie sau ochi leneș: metode de tratament la copii și la adulți

Ambliopia poate fi tratată cu succes și la adulți, datorită unei noi terapii

Despre ambliopie sau ochi leneș știm că este o afecțiune care apare în prima parte a copilăriei, până la vârsta de 7 ani. De altfel, este cauza principală a problemelor de vedere la copii. Dar ambliopia poate fi depistată și la adulții care nu și-au testat vederea în copilărie. Vestea bună este că există un tratament modern care corectează ambliopia și la maturitate.

Cu cât afecțiunea este depistată și tratată mai devreme, cu atât recuperarea vederii va fi mai rapidă.

dr. corina petre, medic oftalmolog pediatru, despre ambliopie

Despre factorii de risc, semnele, simptomele dar mai ales despre tratamentul și prevenția ambliopiei oferă explicații mai jos dr. Corina Petrea, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Ochi leneș sau ambliop

Smart Living: Ce înseamnă să ai un ochi leneș?

Dr. Corina Petrea: Ochiul leneș sau ambliopia este o afecțiune care apare în prima parte a vieții, în copilărie. Se caracterizează prin acuitate vizuală scăzută la unul dintre ochi, rar la ambii ochi, în ciuda corecției optice adecvate, cu ochelari.

Pacientul cu ambliopie are un ochi bun „dominant“ și un ochi cu vedere mai scăzută (ambliop sau ochi leneș), care nu reușește să distingă clar obiectele din jur, așa cum o face ochiul congener.

Află de aici la ce tulburări de vedere ne putem aștepta după 30 de ani.

Smart Living: Din ce cauză se întâmplă acest lucru?

Dr. Corina Petrea: Ambliopia nu este doar o afecțiune a ochiului, ci presupune o dezvoltare incompletă a întregului sistem de neuroni care conectează ochiul de creier.

Vederea se dezvoltă la vârstă mică. Orice problemă vizuală ce există în această etapă, netratată la timp, determină o stimulare inegală și insuficientă a retinei copilului mic.

Astfel, unul dintre ochi își va dezvolta normal abilitatea de a vedea, pe când celălalt, mai puțin sau incorect stimulat, va ajunge ca, treptat, să nu mai fie folosit de către creier și să fie eliminat din circuitul vizual prin așa-numita „supresie”.

Persoanele la care creierul suprimă una dintre cele două imagini din cauza calității slabe folosesc un singur ochi, vederea lor în spațiu fiind total compromisă, vederea pe ochiul suprimat degradându-se rapid prin neutilizare.

Este important să reținem că un copil nu se naște cu ambliopie. Ambliopia se instalează progresiv prin neutralizarea unuia dintre ochi, în consecință ea poate fi tratată și prevenită prin diagnosticarea la o vârstă cât mai fragedă a factorilor cauzali și corectarea cât mai rapidă a viciilor de refracție prin portul ochelarilor.

Boala ochiului leneș: simptome

Dacă ambliopia nu este tratată la timp, vederea cu ochiul afectat se pierde treptat FOTO: Shutterstock

Smart Living: Care sunt semnele pe care le poate observa un părinte la un copil care are ambliopie?

Dr. Corina Petrea: De cele mai multe ori, ambliopia este mută clinic, iar copilul nu realizează faptul că nu vede bine cu un ochi. Totuși, există câteva semne sugestive ce ar putea să atragă atenția părinților.

  • Ochii nu se mișcă în același timp, în aceeași direcție sau nu fixează același punct.
  • Copilul poate prezenta o poziție vicioasă a capului, înclină capul pentru a fixa cu ochiul bun, în special la activitățile de aproape.
  • Dificultăți de orientare în spațiu, lipsă de apreciere corectă a distanței față de obiecte.
  • Prezența unei deviații strabice (strabismul convergent este aproape echivalent cu existența abliopiei), pupila albă sau pleoapa căzută (un ochi mai închis decât celălalt).

Primul consult oftalmologic pentru copii, până la vârsta de 1 an

Smart Living: Ce trebuie să facă părinții dacă observă aceste semne?

Dr. Corina Petre: Dacă părinții observă elemente ce par a fi patologice, este important să se prezinte la medicul oftalmopediatru pentru a iniția un tratament cât mai precoce, evitând instalarea ambliopiei.

Depistarea timpurie a defectelor de vedere și tratarea adecvată a acestora pot să asigure copilului o dezvoltare normală a vederii. De aceea este important ca primul consult oftalmologic la copii să fie făcut între 6 luni şi 1 an, apoi la vârsta de 3 ani, ulterior la 5 ani.

Citește aici, într-un interviu cu dr. Andreea Ciubotaru, chirurg oftalmolog specializat în oftalmopediatrie, ce înseamnă consultația oftalmologică prin joc pentru copii.

Debutul ambliopiei: dioptrii diferite la ochi

Smart Living: La ce vârstă apare, de obicei, ochiul leneș?

Dr. Corina Petrea: Ambliopia este o afecțiune care se instalează foarte devreme, chiar de la naștere, până la vârsta de 7 ani.

Apare atunci când unul dintre ochi nu este folosit suficient, fie pentru că este deviat (în strabism), fie pentru că are o dioptrie mai mare față de ochiul congener (în anizometropie sau dioptrii diferite la ochi).

Smart Living: Care sunt cauzele ambliopiei?

Dr. Corina Petrea: Ambliopia poate avea mai mulți factori cauzali principali. În funcție de aceștia poate fi clasificată în:

  • ambliopie anizometropică;
  • ambliopie ametropică;
  • ambliopie strabică;
  • ambliopie de deprivare.

Ambliopie anizometropică

Această formă de ambliopie este cauzată de o diferență de viciu de refracție dintre cei doi ochi. Atunci când există o diferență de dioptrii între cei doi ochi, iar corecția optică nu se face la timp, imaginile care vor ajunge la nivelul creierului vor fi diferite.

Ochiul cu viciul de refracție mai mare primește o imagine neclară și se va produce astfel o supresie monoculară – creierul va suprima imaginea neclară și va lucra preponderent cu ochiul care vede mai clar. Celălalt ochi va deveni ambliop, leneș.

Ambliopia ametropică

De regulă, această formă de ambliopie este bilaterală și este cauzată de prezența defectelor mari refractive la ambii ochi.

Ambliopia strabică

Este cea mai întâlnită formă și cea mai severă. În cazul pacienților cu strabism, atunci când unul dintre ochi este deviat, acesta prezintă o fixație excentrică, anormală.

Consecința va fi neutralizarea treptată a ochiului deviat, la nivel cerebral, ceea ce va duce, în timp, la scăderea acuității vizuale.

Găsește aici cele mai importante informații despre vederea neclară sau astigmatism și care sunt cele mai eficiente metode de a-l trata.

Ambliopia de deprivare

Apare în opacități ale mediilor oculare (cataractă congenitală, leucoame corneene), ptoză (n.r. – pleoapă căzută), ocluzie monoculară prelungită. În acest caz, după rezolvarea obstrucției, nu există recuperare vizuală.

Este important ca factorii cauzali să fie identificați cât mai precoce pentru a fi tratați, evitând astfel instalarea ambliopiei. În țările în care există programe de screening în grupurile de preșcolari, ambliopia a devenit o afecțiune rară.

Smart Living: Ambliopia se poate dezvolta și la maturitate?

Dr. Corina Petrea: În general, ambliopia apare de la naștere până la vârsta de 7 ani. La maturitate, poate fi doar depistată o ambliopie ușoară, netratată în copilărie, care până la această vârstă nu a fost sesizată.

Orice scădere a acuității vizuale la un adult, care a avut acuitate vizuală bună, nu poate fi încadrată în diagnosticul de ambliopie.

Citește aici de ce scade acuitatea vizuală după 40 de ani, ce este presbiopia și cum o poți corecta.

Importanța purtării unui ocluzor bun

Smart Living: Ce putem face ca să tratăm ambliopia?

Dr. Corina Petre: Ocluzorul este primul pas în tratarea ambliopiei. Cu cât este inițiat mai devreme tratamentul de dezambliopizare, cu atât recuperarea vizuală va fi mai bună. 

Este necesară corectarea oricărui viciu de refracție existent, prin purtarea unei corecții optice adecvate. Apoi începe procesul de dezambliopizare, ce constă în acoperirea ochiului sănătos cu un ocluzor, pentru a stimula ochiul slab prin exercițiu. Ocluzia poate fi înlocuită în anumite împrejurări de penalizarea ochiului bun cu atropină.

Tratamentul va fi prescris în funcție de vârstă și de gradul ambliopiei.

Esențial este ca familia să înțeleagă importanța purtării corecte a ocluzorului. De asemenea, pentru ca micuțul să se obișnuiască cu ocluzorul, părintele poate crește treptat timpul de purtare a acestuia, cu mențiunea că trebuie respectată recomandarea medicului oftalmolog. 

În unele situații, se pot lua în considerare intervenții chirurgicale de eliberare a axului vizual (în cazuri de cataractă congenitală, ptoză) sau de corectare a deviației strabice pentru alinierea axelor celor doi ochi. Aceste intervenții nu exclud purtarea ochelarilor și a ocluziei.

Tratament de lungă durată

Smart Living: Cât durează tratamentul, de obicei?

Dr. Corina Petrea: Tratamentul ambliopiei este de lungă durată, fiind dependent exclusiv de rezultate, iar metodele terapeutice (numărul de ore în care va fi acoperit ochiul sănătos) sunt individualizate în funcție de vârsta copilului și de gradul ambliopiei.

La copilul mic, ocluzia totală poate duce la recuperarea vederii în câteva săptămâni.

Ambliopia generată de prezența unei deviații strabice, în care fixația ochiului este anormală, trebuie tratată foarte devreme, de multe ori după 4-5 ani poate fi deja târziu.

Ambliopia anizometropică (cauzată de dioptrii diferite la ochi) poate fi tratată până la vârsta de 6-7 ani. După 7 ani, ocluzia parțială (câteva ore pe zi) se poate prelungi peste un an, iar rezultatele sunt mai slabe.

Cu cât copilul este mai mic, cu atât el va recupera mai rapid, deci vor fi necesare mai puține ore de ocluzie pe zi, însă riscul de ambliopizare indusă a ochiului bun este mai mare. De aceea, sunt importante controalele periodice în timpul tratamentului.

Ambliopia la adulți poate fi tratată cu succes

Smart Living: Se mai poate recupera la maturitate un ochi leneș?

Dr. Corina Petrea: Mult timp s-a considerat că ambliopia adultului nu poate fi tratată. În ultimii ani, date din domeniul neurooftalmologiei au demonstrat că există plasticitate neuronală la nivelul cortexului vizual și după vârsta de 10 ani, vârstă ce era considerată ca fiind limita până la care se mai puteau obține rezultate în recuperarea ambliopiei.

Terapia vizuală vine ca o opțiune terapeutică aplicată cu succes la pacienții adulți cu ambliopie.

O nouă terapie pentru îmbunătățirea acuității vizuale

Smart Living: Ce presupune tratamentul pentru ambliopie la adulți?

Dr. Corina Petrea: Noua tehnică dezvoltată în ultimii ani este o terapie nouă, non-invazivă, bazată pe plasticitatea neuronală, prin care creierul este antrenat să clarifice imaginea primită, în mod automat.

Acest lucru se desfășoară cu ajutorul unui soft de exerciții specifice, sesiunile de antrenament fiind interactive și ordonate. Acuitatea vizuală minimă a ochiului ambliop trebuie să fie de minimum 0.2 pentru a putea fi înscris în program și candidații cu șansele cele mai mari sunt cei cu ambliopii anizometropice (dioptrii diferite la ochi).

La finalul programului, studiile arată o îmbunătăţire a acuităţii vizuale, în medie cu 2-3 linii. Vederea rămâne stabilă pe termen lung, recurenţa ambliopiei fiind rară. De asemenea, creşte semnificativ sensibilitatea la contrast şi se îmbunătăţeşte vederea binoculară (n.r. -cu ambii ochi).

Pentru pacienții adulți cu ambliopie, cazuri considerate până acum netratabile, terapia vine ca o noutate absolută și poate fi soluția la care mulți dintre ei sperau.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare