Cum ne deconectăm de gândurile legate de muncă și ne relaxăm în vacanță, oricât de scurtă ar fi

Cum ne deconectăm de gândurile legate de muncă și ne relaxăm în vacanță, oricât de scurtă ar fi

Chiar dacă ne luăm câteva zile libere de la muncă, adesea nu reușim să ne deconectăm mental de job și să ne relaxăm suficient pentru a ne bucura de ceea ce este în jurul nostru sau ceea ce ne dorim pentru noi. Gândurile legate de muncă rulează în mintea noastră și ajungem să fim prezenți doar fizic într-un spațiu, deconectați de ceilalți și de noi înșine, acordând prea puțină atenție nevoilor noastre. Ce avem de făcut pentru a ne relaxa în vacanță, oricât de scurtă ar fi ea?

Alegeri în acord cu nevoile noastre

Principalul mesaj al acestui articolul mi-aș dori să se refere la faptul că de alegerile noastre depinde starea de bine pe care o avem. Puterea de a alege cum să îmi aranjez spațiul, oamenii cu care să petrec timpul (sau în anumite perioade din an, sărbătorile), cu ce mă îmbrac să îmi facă plăcere (nu să îi impresionez pe alții), ce mănânc ca să mă simt bine (pentru că eu îmi cunosc cel mai bine corpul) etc., sunt alegeri pe care e necesar să le facem conștient pe măsură ce ne cunoaștem nevoile. Însă pentru a ne cunoaște nevoile foarte bine înseamnă să stăm cu noi, să ne dăm voie să simțim și să punem în cuvinte nevoile noastre reale.

E bine să ne gândim la acest lucruri mai ales că sfârșitul de an vine de regulă cu presiune, pe care societatea o amplifică și noi o urmăm: trebuie să terminăm multe sarcini la muncă, să cumpărăm cadouri, să arătăm veseli că doar vin sărbătorile, chiar dacă noi poate suntem obosiți și îngrijorați de diverse aspecte. Și atunci ne conectăm la tot ce „se impune” în această perioadă și uităm de nevoile noastre reale.

Dificultatea de a ne deconecta de muncă

Pentru unii vacanța înseamnă mai multe zile libere, pentru alții înseamnă doar zilele de sărbătoare legală, zile care par puține pentru câte eforturi se fac în această perioadă. Unii reușesc într-o măsură mai mare să se deconecteze de muncă și să fie conectați la cei dragi și la ce se întâmplă în preajma lor de sărbători, alții sunt prezenți cu corpul, însă mintea lor este conectată la tot ce nu au reușit să termine la muncă, la ce îi frustrează și nu au reușit să rezolve sau aspecte pe care nu știu sau nu pot să le rezolve. Pentru cei din a doua categorie trec zilele libere de vacanță și la final se simt la fel de obosiți și fără energie ca înainte de acestea, iar acest lucru se poate poate schimba printr-o abordare nouă.

Iată câteva strategii să te deconectezi de situațiile de la muncă și să reușești să te liniștești, să te încarci de energie, întorcându-te la muncă cu perspective noi ce pot fi date de conectarea cu tine și cu cei dragi, de ancorarea în momentele de relaxare, care mereu aduc perspective noi pe toate planurile vieții. Scopul este să ne încărcăm cu energie, nu doar să fugim de gândurile legate de muncă.

Creează-ți o rutină

Când vii de la birou, creează o rutină (exemple: te schimbi în hainele de casă, mănânci, te plimbi 15 minute, faci sport, închizi notificările etc.) care semnifică finalizarea activității legate de birou și începerea timpului pentru proiectele tale personale, oamenii tăi dragi sau efectiv timp liber (nu înseamnă că nu faci nimic, ci că te odihnești). Timpul acesta are rolul să te încarce de energie și să te detașeze de tot ceea ce s-a întâmplat peste zi, pentru a da creierului timp să proceseze și să se liniștească.

Dacă pentru oboseala fizică este suficient somnul, pentru oboseala psihică este nevoie de ore de detașare de stresul de peste zi, de activități plăcute, de somn (neapărat) și de deconectare de la solicitările de peste zi. Poți face o listă cu toate activitățile care îți plac și te încarcă de energie și să îți programezi ca în fiecare seară sau la câteva seri să faci ceva ce te bucură sau îți face plăcere. Vei vedea că ulterior gestionezi mai bine stresul de peste zi și te vei simți mai plin de energie.

Colțul de relaxare

Crează-ți acasă un mic spațiu al tău care te definește sau te bucură (fie spațiu liniștit sau cu muzica preferată, îmbracă-te în haine comode, acoperă-te cu o pătură moale și caldă, aprinde o lumânare sau așază-te în locul în care te simți cel mai confortabil), și ia-ți câteva minute de stat cu tine, cu ceea ce simți și încearcă să pui în cuvinte, fie că vorbești cu cineva, fie că scrii ceea ce simți, observă unde în corp simți anumite senzații și vezi cu ce din viața ta le asociezi (ceva ce ți-a reușit sau ceva ce nu a ieșit așa cum ți-ai dorit, pierderea a ceva drag, prezența unei persoane toxice la muncă sau acasă sau o persoană iubită cu care te conectezi ușor etc…).  

În spațiul tău interior ai acces doar tu. Te ajută să clarifici anumite gânduri, emoții, stări pe care le ai. Iar dacă acestea sunt dificile, să îți imaginezi cum le depozitezi într-o cutie sau un seif și le lași deoparte pentru a folosi restul zilei ocupându-te de nevoile tale. Ai grijă cum păstrezi și binele din gândurile tale!

Ține un jurnal

Începe cu a nota pe hârtie toate îngrijorările tale, scoate-le din minte și lasă-le scrise pe foaie. Acest lucru te va ajuta să vezi „de la distanță” ceea ce te frământă și îți consumă energia la muncă sau în general. E foarte valoros să conștientizezi exact ce te irită și să știi că vei reveni cu prioritate pentru a găsi soluții potrivite.

Orice problemă are o soluție. Important este să găsești soluția care este ok pentru tine sau să descoperi ce stă în controlul tău într-o anumită situație. Adesea ne consumăm pentru lucruri care nu stau exclusiv în controlul nostru și ne încărcăm un un stres nenecesar, în loc să privim acele aspecte asupra cărora putem interveni. În felul acesta, frecvent avem dificultăți în a ne deconecta de gândurile legate de muncă. 

Disciplinează gândurile

Poți să îți faci un obicei să dai timp 10-15 minute în fiecare zi (nu mai târziu de ora 20:00) pentru aspectele de la muncă ce te deranjează. Ideea este să le acorzi un timp al lor, să nu le lași să îți invadeze tot timpul. Pur și simplu în acest timp te poți gândi doar la ce te deranjează și îți consumă energia, este momentul în care să permiți conștient gândurile legate de muncă, pentru că ele sunt importante pentru tine. Scriindu-le și conștientizând ce nevoi decurg de acolo vei găsi și soluțiile potrivite. O discuție cu cineva drag pe marginea acestor conștientizări poate ajuta. Știți vorba aceea: „bucuriile împărtășite se dublează, iar tristețea împărtășită se înjumătățește”.

Ține minte că în gândurile tale ești doar tu stăpân. Nimeni nu îți poate impune la ce să te gândești. Este alegerea ta și poți face alegeri care să îți aducă starea de bine pe care ți-o dorești.

Restul timpului din zi este pentru aspectele care te bucură, pentru tot ce este bun în viața ta. Orice om are lucruri bune și lucruri rele în viața lui, ambele sunt reale și există, important este să nu lăsăm mintea să se ocupe doar cu partea negativă, ci să o recunoaștem pe aceasta, iar apoi să privim si partea bună. Mai ales când avem o mică vacanță sau câteva zile libere e un moment minunat sa ne antrenăm în acest sens.

Relaxarea la somn

Dacă noi vom gestiona mai bine cât timp acordăm aspectelor negative și cât timp acordăm aspectelor pozitive, vom avea și o gestionare mai bună a emoțiilor noastre, iar ulterior vom avea o stare mai bună și mai multă energie. Ne vom simți mai plini de resurse și vom identifica mai ușor soluțiile.

În cazul în care te trezești noaptea și te gândești la problemele de la muncă, îți recomand câteva acțiuni simple pentru a adormi la loc:

Evită să te uiți la ceas sau la telefon;

Concentrează-te pe respirație minute bune: fii atent cum aerul intră și iese din corp;

Imaginează-ți că faci un duș plăcut și apa curge din creștetul capului pe corp;

Imaginează-ți pas cu pas, în detaliu, ce vei face mâine dimineață, rutina ta de pregătire pentru o nouă zi. Fiecare mic detaliu contează să ți-l amintești;

Amintește-ți pe zile cum a fost în ultima vacanță. Ce ai făcut dimineața, la prânz, seara, moment după moment?

Încearcă să îți amintești toți colegii de clasă din școala generală sau toți profesorii de istorie pe care i-ai avut etc. 

Scopul este acela de a orienta mintea către alte gânduri, decuplând-o de gândurile legate de muncă, cele care te țin treaz. Pentru acele gânduri sunt cele 10-15 minute de peste zi recomandate mai sus.

Timp liber și timp pentru muncă

În cazul în care deja practici tehnici de relaxare și ai o rutină sănătoasă pentru delimitarea timpului de muncă de timpul tău liber și simți că nu este suficient, poți apela la un specialist, un psihoterapeut cu care poți antrena mecanisme noi de liniștire.

La locul e muncă suntem plătiți pentru cele 8 ore și uneori sunt necesare și ore suplimentare, însă a transforma tot timpul liber în ore dedicate muncii este neproductiv și ineficient pentru toată lumea: pentru tine, pentru cei dragi și pentru angajator, pentru că în timp vei ajunge epuizat și demotivat.

Cu cât înțelegem mai bine rolul timpului liber și alegerea lucrurilor care ne încarcă cu energie și ne ajută să stăm în emoții plăcute, cu atât vom fi mai performanți pe termen lung, având o stare psihică bună, prin conectare la nevoile noastre și ale celor cu care interacționăm, pentru relații sănătoase și creștere.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare