Ce este berberina, denumită ”Ozempic natural” pentru slăbit

Ce efect are, de fapt, berberina, suplimentul denumit „Ozempic natural“ pentru slăbit

Berberina a luat locul Ozempicului când vine vorba de slăbit rapid, cel puțin pe rețelele sociale.

După popularizarea semaglutidei (Ozempic) drept soluție-minune pentru pierderea în greutate, acum toată lumea vorbește pe TikTok despre un supliment alimentar care ar avea același mecanism de acțiune.

Specialiștii atrag însă atenția că nu e nicio asemănare între cele două și că tot prin schimbarea stilului de viață se poate ajunge la greutatea dorită.


„Ozempicul și berberina nu sunt similare… Ozempicul este o semaglutidă, un GLP-1 antagonist care asistă pacientul obez cu ridicarea nivelului de sațietate și reducerea semnificativă a poftei de mâncare. Ozempicul este un medicament CU PRESCRIPȚIE, dedicat pacientului de regulă diabetic sau cu probleme endocrinologice severe, fiind unicele zone de patologie unde este prescris deocamdată.“

Ionuț Ignat, specialist în nutriție clinică și tulburări alimentare si fondator al cabinetului de nutriție și dietetică Nutrigo

Berberina este un supliment natural, un alcaloid derivat din aminoacidul tirozină, regăsit la liber pe piață, fără nicio prescripție medicală, precizează specialistul.

Află de aici mai multe despre Ozempic și despre cele mai sigure versus cele mai periculoase pastile pentru slăbit.

Ce este berberina

Berberina este un compus natural care se găsește în plante precum dracilă, hydrastis canadensis, berberis aristata și mahonia. Este asociată cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea în greutate, și este de obicei disponibilă sub formă de supliment.

Deși nu are un conținut nutritiv cuprinzător, cum ar fi vitamine și minerale, berberina a fost studiată pentru beneficiile sale potențiale în gestionarea nivelului glicemiei, îmbunătățirea sensibilității la insulină, reducerea obezității, susținerea sănătății cardiovasculare și reducerea inflamației.

„Dacă putem asemăna berberina cu un medicament, ea are un efect similar (și de multe ori sinergetic) cu metformina – un medicament de asemeni prescris în diabet încadrat la clasa GDA (glucose disposal agent) – adică un medicament care dă organismului uman o mână de ajutor cu procesarea mai eficientă a glucozei (provenită din ingerarea de carbohidrați).“

Ionuț Ignat, specialist în nutriție clinică și tulburări alimentare

În plus, berberina este folosită în Asia de cel puțin 2000 de ani, în special pentru tratamentul diareei și al altor tulburări gastrointestinale. Mai nou, studiile se concentrează pe eventualul efect benefic pe care l-ar putea avea berberina în tratamentul hipertensiunii și rezistenței la insulină.

Berberina ajută la slăbit?

Când vine vorba de slăbit, efectele Ozempicului sunt bine documentate. În studiile clinice, pacienții care au primit o doză de 2,4 miligrame de semaglutidă – ingredientul activ din Ozempic – au pierdut în medie 6% din greutate după 12 săptămâni și 12% din greutate după 28 de săptămâni.

Cât despre berberină…

„Din păcate, este un mit! Berberina nu ne ajută la pierderea în greutate… Reducerea masei corporale este dată DOAR de crearea unui deficit caloric față de aportul energetic de menținere a greutății. Direct dependent de raportul de macronutrienți – proteine-carbohidrați-lipide, putem ghida ca reducerea de masă corporală în deficit caloric să fie efectuată cu precădere din masa adipoasă (țesutul gras) cu prezervarea pe cât posibil a masei nonadipoase (țesutul conjunctiv, osos și masa musculară).”

Ionuț Ignat, specialist în nutriție clinică și tulburări alimentare

Exită câteva studii mici care au evidențiat un beneficiu al berberinei în ceea ce privește scăderea în greutate. De exemplu, un studiu efectuat în 2012 a demonstrat că administrarea a 500 de miligrame de berberină de trei ori pe zi a dus la o scădere în greutate de aproximativ 2 kg și a ajutat participanții să piardă 3,6% din grăsimea corporală.

O revizuire a 12 studii din 2020 a constatat că suplimentarea cu berberină a dus la reduceri semnificative ale greutății corporale, indicelui de masă corporală și grăsimii abdominale.

Totuși, în prezent nu există studii clinice ample care să confirme aceste teorii, iar ajutorul pe care l-ar putea aduce în curele de slăbire este pus sub semnul întrebării de oamenii de știință, potrivit New York Times.

Citește aici care sunt alimentele care pot avea același efect ca Ozempic.

Berberina: beneficii pentru diabetici

Specialistul în nutriție subliniază că berberina poate totuși să asiste pacienții care suferă de rezistență la insulină, prediabet de tip 2 si diabet tip 2, cu procesarea mai eficientă a glucozei serice (provenită din ingestia macronutrientului carbohidrat sau glucidă).

„Ea reduce, în acest fel, markerii specifici pe spectrul de analize (glicemia bazală, rezistența la insulină, chiar și nivelul de colesterol) – dar numai în combinație cu un regim alimentar specific ce controlează tipul, distribuția și aportul cantitativ de carbohidrați per total. Berberina suplimentată în regim de mentenanță, fără intervenție nutrițională de repartiție a macronutrienților, a avut doar o reducere de greutate modică spre nesemnificativă.“

Ionuț Ignat, specialist în nutriție clinică și tulburări alimentare

Nutriționistul a mai spus că există studii recente care au demonstrat că berberina are efecte pozitive și asupra longevității prin afectarea telomerilor, însă literatura științifică nu s-a pronunțat concludent asupra subiectului (se recomandă continuarea studiilor).

Berberina are, de asemenea, efecte antimicrobiene, eliminând bacteriile „rele“ de la nivel intestinal. Acest efect ar putea explica rolul benefic al berberinei în tratarea problemelor gastrointestinale, potrivit dr. Yufang Lin, specialist de medicină integrativă de la Cleveland Clinic, citat de New York Times.

Citește aici și despre grelină, leptină, insulină și alți 8 hormoni care ne influențează silueta.

Cum se administrează și cine ar trebui să o evite

Ionuț Ignat menționează că pentru o persoană sănătoasă, fără afecțiuni specifice – berberina poate fi un supliment sigur. Însă are o serie lungă de interacțiuni cu alte medicamente, precum medicația specifică tensiunii arteriale crescute, medicația anticoagulantă, contraceptive orale, imunosupresoare sau antidepresive. Asta pentru că poate altera nivelul medicamentelor din organism.

În plus, berberina poate potența efectul metforminei, ceea ce poate fi extrem de periculos pentru cei cu diabet de tip 2, pentru că poate duce la hipoglicemie.

De asemenea, e contraindicată în timpul sarcinii, pentru că poate declanșa contracții uterine.

De regulă, orice pacient cu background medical trebuie să suplimenteze doar cu acordul sau sub supervizarea unui specialist în zona de medicină (cu formare specifică), nutriție sau dietetică.

„Doza specifică individuală de berberină se personalizează în baza parametrilor vizați și obținuți în timp, de la prima administrare a minimului. Variază între 500 mg și 1.500 mg extract de berberină, cu o concentrație de berberină pură de circa 10 mg berberină per servire. Dozarea se face cu 20-30 de minute înainte de fiecare masă (preferabil la mesele bogate în carbohidrați) sau se împarte în 2 doze unice dimineață și seara.“

Ionuț Ignat, specialist în nutriție clinică și tulburări alimentare

Perioada de administrare este direct dependentă de obținerea rezultatelor vizate (reducerea glicemiei bazale, reducerea indicelui HOMA, reducerea hemoglobinei glicozilate, a colesterolului total etc.). Poate fi luată de la o lună până la câțiva ani, dar o cură nu ar trebui să dureze mai mult de 8 săptămâni consecutiv, decât cu recomandarea medicului.

Află mai multe despre microbiomul intestinal și sănătatea creierului: de ce este recomandat să consumi alimente sau suplimente cu probiotice

Posibile efecte secundare

Majoritatea persoanelor tolerează bine berberina, însă există și multe efecte secundare de care trebuie să ții cont, inclusiv:

  • greaţă,
  • vărsături,
  • creșterea tensiunii arteriale,
  • contracții uterine la femeile însărcinate,
  • furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

În plus, sunt necesare mai multe cercetări asupra modului în care berberina afectează ficatul și rinichii.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare