Cele mai bune pastile de slăbit și cum se administrează

Cele mai sigure versus cele mai periculoase pastile de slăbit

În ultimul timp, tot mai multe persoane susțin, pe rețelele de socializare, că au reușit să scape de kilogramele în plus folosind pastile de slăbit. Iar una dintre cele mai populare dintre acestea, cel puțin în SUA, este semaglutida, cunoscută sub denumirea comercială de Ozempic. Semaglutida nu este încă aprobată la noi în țară pentru obezitate, însă avem și noi unele similare.

Dr. Simona Carniciu, doctor în științe medicale și medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, ne-a explicat când și cum se folosesc pastilele de slăbit și care sunt cele mai sigure opțiuni, disponibile și în România.

Semaglutida (Ozempic), una dintre cele mai populare pastile de slăbit

FOTO: Arhiva personală Simona Carniciu

SmartLiving.ro: Când sunt indicate pastilele de slăbit și care sunt cele mai sigure?

Dr. Simona Carniciu: Substanțele care ajută la slăbit sunt indicate în anumite cazuri, ca de exemplu persoane cu greutate mare care nu au voință să urmeze un regim alimentar, persoanele obeze cu risc crescut pentru alte patologii amenințătoare de viață, persoane care, după un consult și analize, sunt eligibile pentru tratament.

În funcție de individ, se pot stabili de către medic factorii care pot determina încadrarea în una dintre terapiile pentru slăbit.

Află de aici ce exerciții cardio sunt bune pentru slăbit. Ce antrenamente ard cel mai eficient grăsimea

SmartLiving.ro: Au apărut, în ultimul timp, pe rețelele de socializare, persoane care susțin că au reușit să slăbească folosind un medicament antidiabetic – semaglutida (Ozempic). Ce părere aveți despre acest medicament ca metodă de slăbit? Ați avut sau aveți pacienți care îl folosesc în acest scop?

Dr. Simona Carniciu: Semaglutida, în ambele forme (injectabil, o dată pe săptămână sau pastile, zilnic), este o substanță folosită în tratamentul atât al diabetului, cât și al obezității în multe țări, mai puțin la noi, oficial. Este aprobat și pentru obezitate de către FDA (n.r. – Food and Drug Administration – Agenția americană pentru controlul Alimentelor și Medicamentelor) și, de curând, de EMA (n.r. – European Medicines Agency – Agenția Europeană a Medicamentului).

Sunt folosite denumiri diferite, separat pentru fiecare indicație. De exemplu, forma pentru diabet este ambalată în pen – stilou injectabil, cu doza de 0,25, 0,5 și 1 mg, forma pentru obezitate are pen-ul diferit și poartă altă denumire. Doza maximă este de 2,4 mg.

Mai există și sub formă de pastile care se iau zilnic, în doze de 3, 7 și 14 mg.

De menționat este că în România nu este aprobat oficial cu indicație și pentru obezitate (deoarece ar trebui să vină sub forma stiloului de 2,4 și cu denumirea diferită față de ce avem acum disponibil pentru diabet), deși se știe bine că deja este folosit pentru a scăpa de kilogramele în plus de multe persoane.

„Multe persoane s-au îngrășat foarte tare după ce au întrerupt medicația

Atenție că semaglutida este un medicament și trebuie făcut tratamentul numai sub supraveghere medicală! Majoritatea persoanelor care urmează acest tratament o fac fără să fie văzute de medic, de aceea și multitudinea de efecte adverse sau complicații.

Sub stricta supraveghere a unui medic, majoritatea efectelor adverse pot fi gestionate, chiar prevenite. Nu intru mai mult în subiect pentru că acesta trebuie discutat doar cu medicul curant și diferă în funcție de fiecare persoană.

Acest medicament reduce pofta de mâncare, întârzie evacuarea alimentelor din stomac, fiind un mare ajutor pentru persoanele care nu au voința necesară să urmeze un regim de viață sănătos. Însă, scăderea în greutate nu este posibilă în lipsa unui efort comun, între medic, pacient și medicament. Trebuie urmat un anumit regim de viață și alimentar, în așa fel încât să nu apară complicații.

De asemenea, după terminarea tratamentului, este necesară o perioadă de urmărire și anumite obiceiuri pentru a nu câștiga în greutate, din nou. Multe persoane s-au îngrășat foarte tare după ce au întrerupt medicația.

EXTRAINFO: Ozempic poate provoca pierderea majoră a masei musculare și scăderea densității osoase

Conform unui studiu clinic, 86,4% dintre participanți au pierdut 5% sau mai mult din greutatea corporală, iar 69,1% au pierdut 10% sau mai mult din greutatea corporală, după 68 de săptămâni de tratament cu Ozempic.

Deși, pierderea în greutate poate aduce beneficii pentru sănătate, slăbitul prea rapid poate provoca, de asemenea, o scădere a masei musculare, a densității osoase și a ratei metabolice de repaus, ducând la sarcopenie – pierderea treptată a masei, forței și funcției musculare.

”Sarcopenia afectează populația în vârstă și, de obicei, este asociată cu îmbătrânirea. Cu toate acestea, pierderea rapidă în greutate cu GLP-1, cum ar fi Ozempic, fără o dietă și exerciții fizice adecvate, poate provoca, de asemenea, sarcopenie la orice vârstă, afectând negativ calitatea vieții unei persoane prin reducerea rezistenței și abilităților de a efectua activități zilnice, cum ar fi urcarea scărilor”, a declarat dr. Rekha Kumar, medic endocrinolog, pentru Healthline.

Porivit endocrinologului, obezitatea sarcopenică imită obezitatea clasică și apare atunci când indicele de masă corporală al unei persoane este în intervalul normal sau scăzut, dar masa musculară este atât de slăbită, încât grăsimea și oasele sunt singurul țesut metabolic activ.

”Este important de reținut că o greutate corporală mai mică nu înseamnă automat o stare de sănătate mai bună. După ce se obține o scădere în greutate și se ajunge la un platou, este important să se evalueze compoziția corporală,” a precizat dr. Rekha Kumar.

Ce arată datele științifice despre sarcopenie și medicamentele GLP-1 precum Ozempic

”Datele care provoacă îngrijorare cu privire la legătura dintre sarcopenie și medicamentele GLP-1 au fost observate la o mică parte dintre participanții cărora li s-a efectuat DEXA (absorbțiometrie cu raze X cu energie duală), o investigație care măsoară densitatea minerală osoasă folosind imagistica spectrală,” a precizat dr. Karl Nadolsky, endocrinolog și membru în cadrul Consiliului American de Medicină a Obezității.

Endocrinologul a menționat că în acest subgrup, pierderea totală în greutate a fost de aproape 14 kg și, în timp ce aproape 8,5 kg (aproximativ 60%) a fost din grăsime, pierderea de masă slabă raportată a fost de de 5 kg (aproximativ 38%). Aceasta fiind spuse, DEXA nu este o analiză perfectă când vine vorba de modificările compoziției corporale, deoarece țesutul adipos include și o mare parte de masă slabă. În plus, grupul placebo a pierdut mai multă masă slabă (-1,83 kg) decât masă de grăsime (1,37 kg), lucru care arată o potențială eroare.

Nadolsky a subliniat că pierderea rapidă în greutate, în general, reduce rata metabolică în repaus într-o anumită măsură.

De exemplu, o meta-analiză a arătat că persoanele supuse unei intervenții chirurgicale bariatrice au înregistrat o pierdere de peste 8 kg de masă fără grăsime și pierdere a masei corporale slabe în decurs de 1 an după operația bariatrică, adică 21% și, respectiv, 22% din pierderea totală a greutății corporale.

„De fiecare dată când slăbim, un sfert pana la o treime din kilogramele pierdute pot fi muschi si cu cât pierdem mai repede în greutate, cu atât avem mai multe șanse să pierdem masă musculară. În timp ce reducerea cu 20% a masei musculare pare normală pentru cineva care pierde în greutate, problema este durata de timp în care apare această pierdere musculară”, a completat dr. Kumar.

Cum procesul de pierdere în greutate cu ajutorul medicației GLP-1 este atât de rapid, endocrinologul a subliniat că oamenii trebuie să fie foarte vigilenți în ceea ce privește aportul nutrițional, în special creșterea aportului de proteine, pentru a evita obezitatea sarcopenică.

„Deși medicamentele GLP-1 au arătat, în general, date pozitive asupra rezultatelor cardiovasculare (mai puține atacuri de cord, mai puține accidente vasculare cerebrale, mai puține decese prin boli cardiovasculare), prezic că acest beneficiu nu va exista dacă pacienții au obezitate sarcopenică”, conchide dr. Kumar.

Cum poți să previi pierderea masei musculare și a densității osoase când slăbești cu Ozempic

Următoarele modificări ale stilului de viață pot ajuta la prevenirea scăderii masei musculare și a densității osoase în timpul tratamentului cu Ozempic:

  • Creșterea aportului de proteine – sunt necesare aproximativ 25-30 de grame de proteine la fiecare masă pentru a menține masa musculară, iar cele mai indicate surse sunt iaurtul grecesc cu conținut scăzut de grăsimi, brânză proaspătă de vaci, pieptul de pui, fasolea și pudrele și băuturile proteice;
  • Antrenamentele de forță și rezistență – pe lângă faptul că păstrează și chiar cresc masa musculară, îmbunătățesc metabolismul și cresc mobilitatea. Sunt necesare 2-3 antrenamente pe săptămână;
  • Odihna – un program de somn sănătos are impact asupra diverșilor hormoni implicați în reglarea greutății corporale și a forței musculare, cum ar fi cortizolul și hormonul de creștere.

Citește aici ce înseamnă slăbit sănătos.

Liraglutida, una dintre cele mai bune pastile de slăbit rapid

SmartLiving.ro: Alte pastile pentru slăbit aprobate de FDA sunt: Mysimba – naltrexonă și bupropiona; Liraglutid; Orlistat; Fentermină/topiramat; Setmelanotide. Care dintre ele sunt dispobibile și se folosesc în România?

Dr. Simona Carniciu: Liraglutida este un medicament similar semaglutidei, este o moleculă ușor diferită, are mulți ani de studii clinice și rezultate foarte bune. La fel ca și la semaglutidă, este disponibil tot în două doze și două denumiri, pentru fiecare indicație (diabet sau obezitate).

De multe ori, rezultatele sunt mai bune cu liraglutide, datorită administrării zilnice (injectabil, subcutanat abdominal) care poate crește și complianța persoanei la tratament sau a efectelor adverse mai puține sau mai ușor de tolerat.

Mysimba, Orlistat, combinația fentermina/topiramat sunt disponibile în farmaciile din țară, în schimb Setmelanotide nu este disponibil încă, fiind un medicament pentru o mutație genetică rară, asociată cu obezitatea. Acestea nu se folosesc prea des, din cauza efectelor adverse neplăcute și al efectului mai redus decât al celor menționate mai sus.

Aici găsești o listă a alimentelor cu același efect ca medicamentul Ozempic.

Sibutramina, pe lista medicamentelor periculoase

SmartLiving.ro: Sibutramina, un alt medicament pentru slăbit, a fost retras din România, însă poate fi comandat online, în continuare. Ce știți despre acest medicament și ce îi sfătuiți pe cei tentați să îl încerce?

Dr. Simona Carniciu: Acest medicament este cunoscut ca fiind asociat cu un risc crescut cardiovascular. Este un inhibitor al poftei de mâncare, dă senzație de sațietate, dar balanța risc-beneficiu îl plasează pe lista medicamentelor periculoase.

SmartLiving.ro: Cum se administrează pastilele de slăbit? E nevoie de stricta supraveghere a medicului, sunt necesare anumite analize înainte?

Dr. Simona Carniciu: DA la toate. După un consult, analize în funcție de fiecare individ și starea sa de sănătate, medicul poate stabili care formă este mai bună pentru fiecare pacient. Este indicată obligatoriu supraveghere medicală din mai multe puncte de vedere:

  • acestea sunt medicamente eliberate cu prescripție medicală;
  • este necesar să primească persoana în cauză informațiile necesare pentru a duce la bun sfârșit tratamentul, pentru a evita efectele nedorite ale terapiei sau a slăbitului;
  • gestionarea evoluției tratamentului, corectarea sau prevenția efectelor adverse.

Cele mai periculoase pastile de slăbit

SmartLiving.ro: La ce pericole se expun cei care iau aceste medicamente „după ureche“?

Dr. Simona Carniciu: Așa cum am menționat mai sus, sunt destule probleme care pot să apară „în cascadă”. Adică un efect advers poate atrage după sine alte probleme medicale nedorite.

SmartLi.roving: Care sunt cele mai periculoase pastile de slăbit?

Dr. Simona Carniciu: Toate terapiile pentru slăbit pot reprezenta un pericol în cazul în care tratamentul este făcut fără supraveghere medicală. Din cele de mai sus, cele mai sigure și singurele pe care le putem recomanda sunt Liraglutide și, atunci când va primi aprobare și pentru această indicație la noi în țară, semaglutida.

Referitor la ultimul, acesta, deși are indicație pentru obezitate în Europa și SUA, este mai precaut să se aștepte indicația și la noi, moment în care va fi probabil disponibil și produsul cu denumirea comercială aprobată pentru obezitate, în stilou preumplut de 2,4 mg.

Pastile de slăbit naturiste

SmartLiving.ro: Despre pastilele de slăbit naturiste ce părere aveți? Au mai puține riscuri de a provoca efecte secundare?

Dr. Simona Carniciu: Pastilele pentru slăbit din ingrediente naturale sunt foarte multe momentan disponibile pe piața suplimentelor alimentare și este greu de ales cea mai bună opțiune pentru fiecare individ care își dorește să scadă în greutate.

Aceasta pentru că fiecare formulă are ingrediente diferite, iar necesarul fiecăruia trebuie stabilit tot de un specialist. Ingredientele naturale au efecte diverse, de multe ori mai multe efecte.

Cu siguranță că este nevoie să fiți atenți la acestea și să citiți și efectele secundare care sunt menționate în mare parte în prospectul lor. Potența acestora nu este la fel de mare ca a grupelor descrise mai sus, dar sunt o opțiune mult mai bună atunci când doriți o scădere în greutate mai mică și când preferați ingrediente din plante!

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare