Sunt relațiile dificile? De ce bărbații singuri par împăcați cu decizia?

Cer oare relațiile prea multă muncă? De ce unii bărbați rămân singuri?

Un număr relativ mare de oameni din societățile occidentale sunt singuri, adică nu sunt implicați în nicio relație romantică. A fi singur are o reputație proastă în multe societăți, atrăgând, adesea, o nesolicitată preocupare din partea celorlalți cu privire la statutul nostru. Efectele psihologice ale celibatului trec, adesea, neobservate. Știm cu toții că iubirea ne schimbă, ceea ce nu știm este că lipsa ei ne poate schimba și mai mult. Întrebarea este: În ce fel? Care este impactul singurătății asupra psihicului unei persoane? Să fii singur este oare mai bine decât să fii într-o relație?

Natura singurătăţii

Oamenii sunt o specie care se reproduce sexual, ceea ce înseamnă că, pentru a se reproduce, indivizii trebuie să aibă acces la capacitatea de reproducere a sexului opus. Mai mult, copiii necesită investiții considerabile ale părinților până când au atins maturitatea sexuală și sunt capabili să se reproducă la rândul lor (Clutton-Brock, 1991).

În plus, a avea un partener care oferă sprijin material și nu numai, poate crește foarte mult șansele de supraviețuire ale descendenților. Acești factori au favorizat evoluția mecanismelor psihologice precum dragostea romantică și nevoia cognitivă de intimitate care îi motivează pe oameni să caute parteneri și să stabilească relații pe termen lung, astfel încât copiii să poată fi concepuți și crescuți cu succes (Buss, 1987, 2017; Symons, 1979).

Aceste mecanisme sunt, în general, eficiente din punct de vedere evolutiv, deoarece marea majoritate a oamenilor se căsătoresc în cele din urmă și au copii (Miller, 2011). Cu toate acestea, acest argument nu explică de ce atât de mulți bărbații rămân singuri pentru lungi perioade din viața lor în zilele noastre. 

Au fost propuse trei motive principale pentru a explica de ce bărbații care sunt singuri nu aleg să fie într-o relație:

1. Deoarece, în anumite circumstanțe, a fi singur poate crește motivația sau oferă spațiu pentru o preocupare mai intensă față de aspectul fizic; 

2. Din cauza nepotrivirii evolutive dintre condițiile ancestrale și cele moderne; 

3. Din cauza diferitelor constrângeri, unii oameni pot fi mai puțin eficienți în procesul de împerechere (numit dating). 

În concordanță cu aceste argumente, trei domenii, și anume „dificultăți cu relațiile”, „libertatea de alegere” și „constrângeri”, au fost identificate în cercetări (Apostolou, 2017) și sunt în concordanță cu cele trei motive care au fost menționate mai sus.

S-a constatat, de asemenea, că bărbații sunt mai predispuși decât femeile fie singuri pentru a fi liberi să flirteze și să facă ceea ce își doresc, dar și pentru că nu le place angajamentul. Pe de altă parte, femeile au  mai multe șanse decât bărbații să indice că sunt singure pentru că au avut experiențe proaste din relațiile anterioare și că le este frică de schimbare (Apostolou, 2017).

Oamenii speculează adesea că bărbații singuri trebuie să se teamă de angajament, au fost trădați într-o relație anterioară sau au un anumit tip de tulburare de personalitate. Cercetările indică, totuși, că explicația poate fi mult mai simplă.

Bărbați care aleg să rămână singuri

În ciuda proliferării și popularității aplicațiilor de întâlniri, este, de asemenea, adevărat că mulți oameni se bucură de libertatea și flexibilitatea vieții fără o relație de cuplu.

Chiar și persoane care ies la întâlniri romantice pot fi reticente la a duce relațiile la următorul nivel dacă acest lucru implică sacrificarea autonomiei și independenței. Într-adevăr, cu toții avem prieteni care duc vieți împlinite, care par perfect mulțumiți să păstreze relațiile romantice la distanță, adesea spre consternarea celor din jur care caută și își doresc o mai mare intimitate.

Adesea sunt judecat de prietenele mele femei, iar de cele cu care am ieșit la întâlniri nu mai vorbesc… Faptul că pentru mine, în acest moment al vieții mele și, de ce nu, chiar pe termen nedefinit, singurătatea este ce mi se potrivește cel mai bine, adesea frustrează și invită la analize și etichetări. Sunt considerat egoist, traumatizat, incapabil de iubire, etc. Nu pot spune că îmi place când aud, însă realizez că trăiesc într-o societate în care, dacă nu corespund cerințelor pieței sau așteptărilor celorlalți,… e ceva în neregulă cu mine. În zona traumei nu intru cu discuțiile întrucât acolo aș fi curios care dintre noi nu se consideră traumatizat? Însă faptul că prioritizez viața mea personală, cariera, libertatea de a-mi face programul după bunul plac, relațiile cu prietenii și hobby-urile mele nu cred că ar trebui să deranjeze sau intereseze pe nimeni. De regulă, acest lucru se întâmplă când apare o persoană cu alte așteptări. De la mine. Atunci când ies la câte o întâlnire sunt deschis și vorbesc despre ceea ce vreau. Nu mint, nu păcălesc, nu vrăjesc și nici nu sunt insensibil. Nu îmi e teamă de relații, totodată nu este momentul în care să vreau una.”, povestește Claudiu, 37 de ani.

Avem tendința de a psihanaliza indivizii reticenți la relații ca și cum ceva ar fi „în neregulă” cu ei. Ce s-a întâmplat cu bărbații singuri în trecut? Au fost abandonați în copilărie? O fostă parteneră i-a trădat? De asemenea, stereotipăm bărbații ca fiind mai probabil să fie temători în ceea ce privește intimitatea relațională sau mersul la altar.

Uneori, reticența în relație se datorează într-adevăr unei trădări din trecut sau unei inimi frânte. Alteori, însă, se datorează pur și simplu preferințelor personale. Potrivit cercetărilor, pentru bărbații siguri de sine, în special, singurătatea semnalează succes și satisfacție.

Semnificația stimei de sine

Menelaos Apostolou, profesor în cadrul departamentului de științe sociale al Universității Nicosia din Cipru și colega sa, Rafaella Philippou (2022), au explorat efectele stimei de sine și ale trăsăturilor dezirabile asupra deciziei de a rămâne necăsătorit. Au făcut distincția între singurătatea involuntară și cea voluntară, cea de-a doua referindu-se la bărbați care aleg să fie singuri. Ei au investigat legătura dintre deținerea acelor trăsături valoroase pe care oamenii le și preferă, de altfel, într-un partener și stima de sine în ceea ce privește statutul de necăsătorit.

Astfel, au descoperit că stima de sine a fost un predictor semnificativ al stării civile pentru bărbați. Scorurile mai mari au corelat cu o probabilitate mai mare de a fi într-o relație sau de a fi singur din propria alegere, mai degrabă decât involuntar. 

Relațiile cer muncă grea

Un alt motiv pentru care bărbații preferă adesea să fie singuri este că relațiile necesită multă muncă, de la menținerea relației în sine la îngrijirea unei gospodării comune. Acest lucru poate fi împovărător atunci când nu este o responsabilitate la fel de ponderată.

Bărbații se tem că cerințele care reies dintr-un angajament relațional și responsabilitatea pe care multe femei le-o solicită ar putea interfera cu autonomia lor. De asemenea, bărbații simt că angajamentul le poate inhiba capacitatea de a se dezvolta personal și profesional.

În trecut, căsătoriile erau aranjate, astfel încât bărbații nu trebuiau să aibă abilități sociale pentru a avea un partener. Acum, însă, bărbații care au dificultăți să flirteze sau nu pot impresiona sexul opus pot rămâne singuri, deoarece abilitățile lor sociale nu au evoluat pentru a satisface cerințele societății de astăzi. 

Tot Apostolou scrie: „Printre cele mai frecvente motive pe care bărbații singuri le-au indicat pentru acest statut au inclus abilitățile slabe de flirt, încrederea în sine scăzută, aspect slab, timiditate, efort redus și experiențe proaste din relațiile anterioare.”

E tot mai simplu să fii singur

Există încă multe motive bune pentru a intra într-o relație, dar a devenit mai ușor ca niciodată ca oamenii să rămână independenți. Oamenii care preferă să fie singuri au mai mult timp pentru a se angaja în activitățile lor personale și au independența de a explora interese pentru care s-ar putea să nu aibă timp într-o relație.

Deoarece a fi singur poate fi sănătos din punct de vedere fizic și mental, oamenii aleg adesea să pună capăt relațiilor sau să le evite complet. În cele din urmă, deoarece tot mai puțini oameni cred că relațiile și căsătoria sunt ideale, este mai ușor ca niciodată atât pentru bărbații, cât și pentru femeile care preferă să fie singuri să se simtă presați în relații.

Majoritatea oamenilor au fost răniți în relațiile interpersonale. Cu timpul și experiențele dureroase, cu toții riscăm să acumulăm diferite grade de dezamăgire și să dezvoltăm comportamente de apărare. Acest proces începe cu mult înainte de a ne începe viața în relații romantice, încă din copilăria noastră, când interacțiunile și dinamica dureroasă ne-a determinat să ridicăm ziduri sau să percepem lumea printr-un filtru care ne poate afecta negativ ca adulți.

Aceste adaptări ne pot face să devenim din ce în ce mai autoprotectori și să fim închiși față de ceilalți. În relațiile noastre cu adulți, s-ar putea să ne împotrivim să fim prea vulnerabili sau să îndepărtăm prea ușor anumiți oameni din viața noastră.

Să fii singur nu este întotdeauna rău, dar nici să fii mereu singur nu este, cu siguranță, cea mai bună decizie pentru noi, ținând cont că inclusiv evoluția noastră a fost favorizată de abilitatea de a trăi în comunități, de a ne baza unii pe ceilalți, de a ne simți în siguranță conectați cu cei din jurul nostru.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare