Poate că de multe ori ți-ai pus întrebarea, fiind într-o conversație cu cineva, „Oare flirtează cu mine?” Acest lucru se poate întâmpla nu numai la un bar sau la o petrecere… ar putea fi după un schimb plăcut de replici la supermarket, câteva priviri comune la o cafenea sau după o conversație mai implicată la un eveniment social. Așadar, ce înseamnă a flirta, când e greșit să o facem și cum recunoaștem un flirt?
Ce este flirtul
Prin definiție, flirtul înseamnă comunicare într-un mod care semnalează atracție (Hall, Carter, Cody și Albright, 2010). Iată însă cum stă treaba: majoritatea oamenilor nu sunt dornici să experimenteze o respingere directă, așa că, dacă doresc să-și comunice interesul, ar putea folosi strategii indirecte de flirt, cele care seamănă cu alte conversații uzuale, fără niciun flirt (tachinarea, gluma, a fi prietenos).
Flirtul este o artă. Este, de asemenea, un instrument social. Acesta marchează o etapă exploratorie, transformatoare (într-o primă întâlnire sau într-o relație existentă) când părțile interesate privesc către un viitor tentant și necunoscut. Flirtăm pentru a stabili o conexiune și pentru a evalua interesul celorlalți de a face reciproc această conexiune.
Deși nu toate flirturile se fac cu scopul de a stabili o întâlnire romantică sau sexuală, ne ajută să stabilim potențialul de investiții sociale pentru relațiile romantice.
De asemenea, este important să înțelegeți ce nu este flirtul. A fi drăguț cu cineva, a oferi altcuiva un compliment sau a-l tachina, nu înseamnă neapărat că flirtezi. Uneori, flirtul este complet evident, dar adesea este mai indirect și mai subtil.
De ce flirtăm
Flirtul este o modalitate de a-i face pe oameni să te observe. Este un mod de a te comporta fie pentru a atrage pe cineva, fie pentru a-i face pe cineva să știe că ești atras de el. Câteodată, flirtul provine dintr-o nevoie de validare, de a fi văzut. Flirtul poate fi o modalitate de a-ți crește stima de sine.
Află de aici: Ce apreciază un bărbat la o femeie? Iată 12 trăsături identificate de psihologi
Când flirtezi cu alții și ei răspund, sau ei flirtează direct cu tine, nu poți să nu te simți dorit și demn de atenția acestei alte persoane. Deși în mod ideal ar trebui să ne sprijinim și să găsim încredere în noi înșine, toți suntem oameni. Nu este nimic în neregulă cu puțină atenție distractivă care ne face să ne simțim creaturi fermecătoare. Nu este nimic rău în a ne spori încrederea.
Când este nepotrivit flirtul
Flirtul depășește limita atunci când acțiunile devin ascunse sau atât de legate emoțional încât urmărești acel comportament în detrimentul relației tale angajate. A face aranjamente pentru a petrece timp cu un „crush”, trimiterea de e-mailuri sugestive sau mesaje text sau comportamente intime, fizice, depășesc în mod clar limita acceptabilă dacă sunteți într-o relație dedicată cu altcineva.
Flirtul este un subiect cu multă zonă gri, așa că rămâne la latitudinea voastră și a partenerului să decideți împreună care aspecte pot fi mai clare și mai distincte. Flirtul este periculos atunci când ești într-o relație, deoarece generează nesiguranță în partenerul tău. El poate deveni nesigur când manifești acest comportament cu altcineva și nu cu el.
De ce flirtează oamenii?
Oamenii flirtează cel mai adesea pentru a-și exprima interesul față de cineva și, eventual, pentru a construi o relație. Modul în care oamenii își comunică interesul este adânc înrădăcinat în natura umană. Toți oamenii sunt echipați cu limbajul flirtului, de la modalități de a râde sau glumi, la mimică și gestică, pentru a îndeplini comanda cea mai de bază a naturii – „găsiți un/o partener/ă bun/ă și înmulțiți-vă”.
Dar cercetările au identificat de fapt șase motive specifice pentru care oamenii flirtează:
1. Motive relaționale: pentru a transforma o cunoștință sau un prieten într-un partener.
2. Explorarea potențialului: pentru a evalua dacă altcineva este interesat de tine.
3. Distracție: pentru a avea o interacțiune jucăușă, captivantă.
4. Motive instrumentale: pentru a încuraja pe cineva să finalizeze o sarcină.
5. Stimă de sine: pentru a-și întări sau crește propria stima de sine.
6. Sex: pentru a obține un partener sexual.
Stiluri de flirt
Unele comportamente nonverbale de flirt sunt universale, dar nu toată lumea flirtează exact în același mod. Într-un studiu din 2010, Jeffrey Hall și colegii săi au cerut unui număr de 5.000 de oameni să evalueze cât se poate de exact diferitele comportamente prin care își descriu propriul stil de flirt. Ei au ajuns la concluzia că stilurile de flirt pot fi grupate în cinci categorii diferite:
Tradiţional. Stilul tradițional se referă la flirtul care urmează roluri tradiționale de gen. Oamenii care folosesc acest stil de flirt s-ar aștepta ca bărbații să se apropie de femei, mai degrabă decât invers.
Fizic. Persoanele cu un stil de flirt fizic sunt susceptibile să-și exprime în mod deschis interesul romantic față de o altă persoană. Acest stil de flirt este legat și de extroversie. Oamenii care raportează că folosesc flirtul fizic tind, de asemenea, să se evalueze ca fiind mai sociali și mai extrovertiți.
Sincer. Persoanele care folosesc un stil de flirt sincer sunt interesate să formeze o conexiune emoțională. Ei se angajează într-un comportament prietenos și manifestă un interes real pentru a cunoaște cealaltă persoană.
Jucăuş. Persoanele care folosesc un stil de flirt jucăuș văd că flirtul este distractiv. Ei se angajează adesea în comportamente de flirt pentru a se bucura, mai degrabă decât pentru a forma o relație. În studiul lui Hall, „jucăușul” a fost singurul stil de flirt pentru care bărbații s-au încadrat mai des decât femeile.
Politicos. Oamenii care folosesc stilul de flirt politicos se angajează în comportamente de flirt care respectă cu atenție normele sociale. Sunt deosebit de precauți și caută să evite orice comportament care ar putea fi considerat nepotrivit.
În scenariile din viața reală, mai multe stiluri de flirt pot fi folosite simultan și o persoană poate folosi diferite stiluri de flirt în diferite situații. Cu toate acestea, acest inventar al stilurilor de flirt demonstrează în mod clar cum comportamentele de flirt variază în funcție de indivizi. Aceste descoperiri sugerează că, deși flirtul este universal, exact modul în care flirtăm depinde de preferințele noastre individuale și de contextul social.
Nu toți avem aceeași motivație și răspuns emoțional la flirt. Unii flirtează cu intenția de a duce relaționarea mai departe, iar alții o fac doar pentru distracție sau ca o formă de auto-exprimare. Important este să respectăm situațiile și contextul în care ne regăsim, iar flirtul să nu devină modul prin care căutăm constant validare din partea celorlalți.