Un adenom de prostată nu e cancer! Ce trebuie să știi

Adenomul de prostată nu e cancer! 5 mituri despre cauzele prostatei mărite și adevărul din spatele lor

Hiperplazia benignă de prostată, mai cunoscută cu denumirea de adenom de prostată sau, popular, ca prostată mărită, este o afecțiune care apare frecvent la bărbați, pe măsură ce îmbătrânesc. Deși este benignă, ea le creează multe neplăceri și disconfort. Află ce este, cum se depistează și cum se tratează adenomul.

Adenomul de prostată este cea mai frecventă tumoră benignă diagnosticată la bărbați. Aproximativ 50% dintre bărbații cu vârste între 51 și 60 de ani se confruntă cu această afecțiune, iar până la 70 de ani, procentul celor diagnosticați cu adenom de prostată ajunge la 70%.

Hiperplazia benignă de prostată nu este o problemă alarmantă, dar poate fi foarte neplăcută pentru cei care se confruntă cu ea. Simptomele sunt foarte supărătoare și afectează viața de zi cu zi a bărbaților.

Ce este adenomul de prostată

Prostata este o glandă cu forma și mărimea unei castane care înconjoară uretra în partea de sus a sa. Ea este situată chiar sub vezica urinară, dar este considerată un organ ala aparatului reproducător. Prin secrețiile sale, prostata contribuie la formarea lichidului seminal (spermei).

O prostată mărită poate provoca simptome urinare neplăcute, cum ar fi blocarea fluxului de urină din vezica urinară. E bine de știut însă că adenomul de prostată e o boală benignă, adică nu e cancer, așa cum se tem mulți bărbați.

Prostată normală și adenom de prostată
O prostată mărită apasă pe uretra care trece prin mijlocul ei și îngreunează astfel eliminarea urinei. Foto: Shutterstock

Iată cele mai vehiculate mituri despre adenomul de prostată și adevărul din spatele lor.

Mitul nr. 1: Doar bărbații în vârstă au probleme cu prostata

Fals. Această glandă a aparatului reproducător poate crea probleme la orice vârstă, doar că diferite. „La tineri, întâlnim prostatitele, care sunt, de obicei, afecțiuni dureroase fie de cauză inflamatorie, fie produse de agenți infecto-contagioși (bolile cu transmitere sexuală, cu precădere). La vârsta adultă și la cea înaintată există creșterea volumului prostatei, fie prin țesut benign (majoritatea cazurilor), fie malign”, a explicat pentru Smart Living dr. Sandu Cristina Florența, medic specialist geriatrie-gerontologie la Centrul Medical ProMemoria.

Dr. Sandu Cristina Florența explică ce este și cum se manifestă un adenom de prostată
Dr. Sandu Cristina Florența, medic specialist geriatrie-gerontologie

Mitul nr. 2: Adenomul de prostată este cancer

Fals. Adenoamele, în general, sunt boli benigne, adică rămân cantonate în locul unde au apărut și nu dau metasatze la distanță. „Adenomul prostatei reprezintă mărirea în volum a celulelor prostatei și, secundar, a întregii prostate. Faptul că unele celule dintr-o prostată cu adenom se transformă malign duce la apariția unui adenocarcinom de prostată, adică al unui cancer de prostată. Trebuie știut că nu există o relație de tip cauză-efect între adenomul de prostată și cancerul de prostată”, potrivit medicului specialist.

Citește aici cum faci diferența între o tumoră benignă și una malignă

Factoricare cresc riscul de apariție al unui adenom de prostată

Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, celulele prostatei se măresc sub acțiunea unui hormon numit dihidrotestosteron (DHT), un derivat din testosteron. Cu toate acestea, nivelul DHT este același la bărbații cu sau fără adenom de prostată și nu se știe exact de ce prostata se mărește la unii bărbați, iar la alții, nu.

Următorii factori cresc riscul de apariție al adenomului de prostată, potrivit medicului:

  • vârsta peste 40 de ani. Adenomul de prostată produce rar simptome la bărbații cu vârsta sub 40 de ani. Simptome moderat-severe apar la o treime din bărbații de peste 60 de ani și la jumătate dintre cei care au peste 80 de ani;
  • istoricul familial de adenom prostatic (tată, frate);
  • obezitatea;
  • bolile cardiovasculare;
  • diabetul.

Mitul nr. 3: Berea și adenomul de prostată au legătură

Fals. Câteva studii, cum este acesta publicat în revista medicală Cancer Epidemiology în 2016, au arătat că un consum crescut de alcool, în special de bere, poate crește riscul bărbaților de a dezvolta cancer de prostată, însă nu a fosr demonstrată și o corelație cu adenomnul de prostată.

„Berea nu poate influența apariția adenomului de prostată. Nici evoluția bolii nu este influențată de bere. În prezent, nu se cunosc cu exactitate cauzele de apariție a bolii, se presupune că ar fi legată de modificările hormonale apărute la bărbați pe măsura înaintării în vârstă”, spune dr. Sandu Cristina Florența.

Citeșete mai multe despre cancerul de prostată în acest interviu cu un urolog român renumit. „Orice pacient care are cancer de prostată localizat poate fi tratat și vindecat”

„Berea poate crea, însă, neplăceri bărbaților cu adenom de prostată. Fiind un lichid iritant pentru vezica urinară, dacă este băută în cantități mai mari, crește frecvența urinărilor nocturne, ceea ce deranjează pacientul. Probabil și asta îl determină să vină la medic și în felul acesta să fie diagnosticat.”

Dr. Sandu Cristina Florența, medic specialist geriatrie-gerontologie

Care sunt simptomele unui adenom de prostată incipient sau avansat

Un adenom de prostată incipient produce simptome puțin deranjante, care pot fi trecute cu vederea. Pe măsură ce trece timpul și boala progrezează, severitatea ei crește, iar simptomele tind să se agraveze treptat.

Principalele semne și simptome ale adenomului de prostată sunt:

  • presiune redusă la evacuarea urinei prin uretră (jet urinar slab, urina ajunge să curgă pe bombeul pantofilor)
  • micțiuni în 2 timpi (stop-start)
  • urgența micțională
  • urinare frecventă, mai ales noaptea (nicturie), ceea ce provoacă pacientului insomnii
  • incontinență urinară (uneori)
  • evacuarea cu dificultate a unor cantități mici de urină. Dacă prostata comprimă complet uretra pacientul nu mai urinează deloc sau doar ca urmare a umplerii vezicii urinare cu urină, a distensiei peretelui vezical și a creșterii presiunii urinare în vezică. Această situație se numește retenție acută de urină sau glob vezical și reprezintă o urgență medicală.

Află ce probleme anunță o durere de testicule. Poate fi semnul unei urgențe medicale

Mitul nr. 4: Doar un adenom de prostată poate fi cauza problemelor urinare

Fals. Există numeroase afecțiuni care produc simptome similare celor cauzate de adenomul de prostată. Printre cele mai frecvente se numără:

Investigații pentru stabilirea diagnosticului de adenom de prostată

Tocmai pentru că problemele urinare pot avea numeroase cauze, investigațiile recomandate bărbaților care se confruntă cu ele urmăresc excluderea altor afecțiuni. Astfel, sunt recomandate analize de sânge pentru evaluarea funcției renale, PSA (antigenul specific prostatei), sumar de urină și urocultură pentru excluderea unei infecții urinare, tușeu rectal, ecografia aparatului urinar cu măsurarea volumului glandei prostatice și a rezuduului postmictional și, eventual, RMN pelvin sau biopsia prostatică ori alte investigații suplimentare, la indicația specialistului urolog.

Citește aici mai multe despre analizele necesare pentru problemele de prostată

Ce este testul SPA

PSA, analiza care măsoară antigenul specific prostatic – o proteină produsă numai de această glandă-, este un test care ar trebui să fie inclus în analizele de rutină ale bărbaților cu vârsta peste 50 de ani. În funcție de valorile acestuia, medicul popate recomanda investigații suplimentare.

„PSA este important prin faptul că este produs doar în prostată și că o mărire a nivelului sau plasmatic îți arată că e cauzată doar de o boala a prostatei, și nu și a altui organ.”

Dr. Sandu Cristina Florența, medic specialist geriatrie-gerontologie

Pentru persoanele asigurate în sistemul de sănătate, analiza PSA este decontată prin recomandare de la medicul de familie sau medicul specialist. Analiza PSA preț: aproximativ 50 de lei.

Află de aici cum ne pregătim pentru recoltarea analizelor de sânge. Mâncăm sau nu, înainte? Putem să bem doar apă sau cafea?

PSA valori normale

În mod normal, PSA nu trebuie să aibă un nivel plasmatic peste 4 ng/mL însă există specificații ale fiecărui laborator al valorii adecvate fiecărei grupe de vârstă și e un aspect de care trebuie ținut cont în practica clinică.

Valori de referință PSA total

  • <40 ani:    ≤ 1,4 ng/mL;
  • 40-50 ani: ≤  2,0 ng/mL;
  • 50-60 ani: ≤  3,1 ng/mL;
  • 60-70 ani: ≤ 4,1 ng/mL;
  • >70 ani:    ≤  4,4 ng/mL.

Mitul nr. 5: Un nivel PSA crescut înseamnă automat cancer

Fals. Nivelul PSA (antigenul specific prostatei) va crește ori de câte ori celulele prostatei sunt afectate, explică dr. Dr. Sandu Cristina Florența, indiferent de mecanism:

  • structural (cancer al prostatei, adenom de prostată)
  • inflamator sau infecțios (prostatite acute sau cronice)
  • mecanic (tușeu rectal, sondaj urinar, cateterism vezical, biopsie prostatică)
  • ischemic (infarct prostatic).

„Se observă, deci, că atât bolile propriu zise ale prostatei, cât și unele manevre infuențează creșterea nivelului plasmatic al PSA. Există tratamente medicamentoase pentru adenomul de prostată care duc la scăderea valorii PSA”, explică specialistul.

„Cu cât valoarea PSA e mai mare, cu atât se corelează cu un risc mai mare de cancer. Dacă valoarea PSA depășește 10 ng/mL, există un risc de 50% ca pacientul să prezinte cancer prostatic. Cu toate acestea, și la valori normale ale PSA, riscul de cancer e de 17%, ceea ce înseamnă că PSA are o sensibilitate destul de redusă.”

Dr. Sandu Cristina Florența, medic specialist geriatrie-gerontologie

Medicamente care influențează analiza PSA

Unele medicamente pot crește nivelul antigenului specific prostatic în sânge, indicând un rezultat fals pozitiv pentru posibile afecțiuni ale prostatei.

Medicamentele care pot crește nivelul PSA includ:

  • Betametazonă, un steroid prescris pentru a reduce inflamația;
  • Terapia de substituție hormonală cu testosteron, folosită pentru bărbații cu anumite forme de hipogonadism, o afecțiune care apare atunci când glandele sexuale produc prea puțini sau hormoni sexuali sau nu produc deloc.

Alte medicamente pot scădea nivelul PSA la pacienți, ducând la un rezultat fals negativ. Acestea includ:

  • Antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina, ibuprofenul și naproxenul;
  • Statine – medicamente care scad colesterolul, cum ar fi atorvastatin și simvastatin;
  • Medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale cunoscute sub numele de diuretice tiazidice;
  • Medicamente utilizate în tratamentul adenomului de prostată sau alopeciei, cum ar fi finasterida și dutasterida.

Diferența dintre PSA total și free PSA

PSA, proteina produsă de celulele prostatei, circulă prin organism în două moduri: fie atașat de alte proteine, fie pe cont propriu. În prima situație, e vorba de PSA total, iar în doua, de free PSA. Testul free PSA măsoară procentul de PSA liber; testul PSA total măsoară totalul PSA, atât cel liber, cât și cel atașat de alte proteine.

Cancerul de prostată poate crește nivelul PSA, dar la fel îl pot crește și alte afecțiuni. De fapt, studiile au arătat că aproximativ 75% dintre bărbații cu PSA crescut nu au cancer de prostată. Pentru diagnosticarea cancerului, e necesară o biopsie de prostată, investigație care provoacă disconfort și anxietate.

Pentru a nu supune toți pacienții cu PSA crescut unei biopsii de prostată, unii urologi recomandă testul free PSA în cazul celor cu un nivel total de PSA între 4 ng/mL și 10 ng/mL. Studiile au arătat că bărbații cu un PSA total între 4 ng/mL și 10 ng/mL și un free PSA mai mare de 25% au mai multe șanse să sufere de o afecțiune benignă decât de cancer. Prin urmare, în cazul lor, biopsia e inutilă. Bărbații cu un PSA total în același interval și un free PSA sub 10% trebuie să facă o biopsie. Cel mai probabil, aceste valori semnalează un cancer de prostată.

Citește când e necesară biopsia și cum te pregătești pentru investigație

Plan de îngrijire a pacientului cu adenom de prostată

Planul de îngrijire a pacientului cu adenom de prostată este unul individualizat, potrivit medicului. „Însă, nu ar trebui să trecem cu vederea măsurile non-farmacologice, măsuri despre care e nevoie să informăm pacientul”, detaliază dr. Sandu Cristina Florența. Aceste măsuri includ:

  • evitarea băuturilor acidulate, cofeinei, alcoolului, indulcitorilor artificiali (irită vezica urinară și agravează simptomele);
  • consumul redus de lichide seara (scade frecvența urinărilor peste noapte și somnul e mai rar întrerupt);
  • golirea vezicii înainte de a pleca de acasă sau la un drum mai lung, știind că accesul la toaletă s-ar putea să nu fie atât de facil;
  • dacă simțiți că evacuarea vezicii e incompletă, nu vă fortați, ci așteptați liniștit câteva momente, pentru ca apoi să eliminați și restul de urină rămsă în vezică;
  • reduceți-vă greutatea corporală;
  • evitați constipația (agravează simptomele urinare) prin ingestie de fibre, lichide peste zi, activitate fzică ușoară sau moderată și, eventual, laxative;
  • luați în calcul riscul de incontinență urinară ( se pot folosi tampoane sau scutece absorbante);
  • un program de exerciții („educarea” vezicii urinare sau „blader training”, în engl.) care să reducă frecvența micțiunilor.

Medicamente pentru adenomul de prostată

„Sunt mai multe clase de medicamente care se prescriu pacienților cu adeniom de prostatăî dar cel mai cunoscute sunt alfa-blocantele (relxează musculatura prostatei și sfincterul urinar, ușurând astfel micțiunea) și clasa de inhibitori ai 5 alfa reductazei (micșorează, în timp, dimensiunea prostatei hipertrofiate)”, spune dr. Sandu Cristina Florența.

Exemple de alfa-blocante includ:

  • doxazosin
  • prazosin
  • alfuzosin
  • terazosin
  • tamsulosin.

Medicamente pentru reducerea nivelului de hormoni

Pot fi folosite și medicamente care scad nivelul hormonilor ce acționează asupra prostatei, cum ar fi dutasterida și finasterida. Aceste două medicamente scad nivelurile de dihidrotestosteron (DHT), un derivat al testosteronului care influențează creșterea părului și a prostatei, printre alte funcții.

Uneori, scăderea nivelului hormonal va face ca prostata să se micșoreze și va îmbunătăți fluxul de urină. Cu toate acestea, în cazuri rare, aceste medicamente pot duce și la reacții adverse, cum ar fi impotența și scăderea apetitului sexual.

Tratament pentru adenom de prostată cu antibiotice

Antibioticele pot fi utilizate în situația în care inflamația de la nivelul prostatei se cronicizează din cauza unei prostatite bacteriene asociate adenomului de prostată. Prostatita este o inflamație produsă de germeni, bacterii de cele mai multe ori.

Citește aici mai multe despre prostatită, cea mai întâlnită afecțiune urologică a bărbaților tineri. Ea poate duce la infertilitate dacă nu e tratată corect

Tratarea prostatitei bacteriene cu antibiotice poate atenua simptomele adenomului de prostată prin reducerea inflamației. Cu toate acestea, antibioticele nu au niciun efect în cazul prostatitei sau inflamației care nu este cauzată de bacterii.

„Dacă măsurile igieno-dietetice și medicația nu sunt eficiente, e bine să discutați cu medicul urolog despre opțiunile chirurgicale. Acesta vă va sfătui în privința procedurilor disponibile și când este momentul optim pentru tratamentul chirurgical al adenomului de prostată.”

Dr. Sandu Cristina Florența, medic specialist geriatrie-gerontologie

Operația poate fi recomandată dacă:

  • Simptomele sunt moderate până la severe
  • Medicamentele nu au atenuat simptomele
  • Există o obstrucție a tractului urinar, pietre la vezica urinară, sânge în urină sau probleme cu rinichii
  • Pacientul preferă un tratament definitiv.

Intervenția chirurgicală ar putea fi contraindicată în următoarele situații:

  • Ai o infecție a tractului urinar netratată
  • Suferi de boala stricturii uretrale
  • Ai fost supus radioterapiei la nivelul prostatei sau intervențiilor chirurgicale ale tractului urinar
  • Ai o tulburare neurologică, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multiplă.

De asemenea, trebuie să știi că orice procedură la nivelul prostatei poate produce complicații, cum ar fi:

  • Ejacularea retrogradă – atunci când lichidul seminal curge înapoi în vezică, în loc fie eliminat prin penis în timpul ejaculării;
  • Dificultăți temporare la urinare;
  • Infecții ale tractului urinar;
  • Sângerare;
  • Disfuncție erectilă;
  • Foarte rar, incontinență urinară.

Preț operație adenom de prostată: între 1.300 și 2.000 euro, în funcție de tehnica chirurgicală utilizată și de clinica unde este realizată procedura.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare