Cum ne pregătim pentru recoltarea analizelor de sânge?

Cum ne pregătim pentru recoltarea analizelor de sânge? Mâncăm sau nu, înainte? Putem să bem doar apă sau cafea?

Pentru recoltarea unei probei de sânge, este important să nu mâncăm și să nu bem nimic, în afară de apă, cu 8 până la 12 ore înainte,  pentru ca rezultatele analizelor să nu sufere modificări. Acest post negru se impune pentru că substanțele nutritive din alimente și băuturi sunt descompuse în stomac și mai departe, se absorb în sânge. De asemenea, nu trebuie să fumăm sau să mestecăm gumă (chiar dacă este fără zahăr). Mai mult, dacă urmăm un tratament, trebuie să știm și că anumite medicamente pot modifica valorile analizelor de sânge.

O dată pe an, cu toții ar trebui să ne facem un set de analize de sânge de rutină, pentru a verifica dacă este totul în regulă cu starea noastră de sănătate. Analizele de sânge sunt unele dintre cele mai comune tipuri de teste medicale, pe care medicul le folosește în urmatoarele scopuri:

  • să verifice starea generală de sănătate
  • să evalueze dacă ai o infecție
  • să estimeze cât de bine funcționează anumite organe, precum ficatul sau rinichiul
  • să diagnosticheze anumite afecțiuni, precum anemia sau diabetul
  • să descopere dacă există factori de risc pentru anumite boli, cu ar fi bolile cardiace
  • să evalueze starea mecanismelor de coagulare a sângelui
  • să verifice cât de eficient este un tratament deja prescris

Atunci când mergi la medic pentru recomandarea  unui set standard de analize de sânge, vei primi o fișă în care vei avea bifate mai multe tipuri de analize. Pentru cele mai multe dintre ele, este important ca recoltarea să se facă pe stomacul gol: glicemie, profil lipidic, fier (sideremie), testele metabolice, teste renale sau teste hepatice.

Dacă doctorul ți-a recomandat o analiză nouă sau dacă nu menționează cum să te pregătești înainte de aceasta, întrebă-l dacă e nevoie să te abții de la mâncare și băutură, în prealabil și pentru cât timp.

Pentru cele mai multe dintre analizele de sânge uzuale, ți se va spune să nu consumi nimic în afară de apă, cu 8 ore înainte de recoltare a sangelui. Există însă și analize pentru care va trebui să ții ‘’post negru’’, cu 12 ore înainte de recoltare.

Mai exact, dacă ai programarea pentru recoltare la ora 8 dimineața și ți se recomandă să nu mănânci nimic cu 8 ore înainte, poți să bei doar apă după miezul nopții.

Dacă programarea este la ora 8 dimineața și ți se recomandă să nu mănânci nimic cu 12 ore înainte, evită să mai mănânci, după ora 20.00.

Putem să bem apă!

Dacă mâncarea sau băuturile de orice fel (băuturi alcoolice, băuturi acidulate, cafea, ceai) sunt interzise înainte de recoltarea sângelui, putem să bem apă fără probleme (doar dacă medicul nu ne interzice, evident!). Pentru că nu conține calorii, grăsimi sau zaharuri, apa nu are niciun impact în rezultatele analizelor. Este chiar indicat să bem apă mai multă, înainte de analizele de sânge, deoarece apa hidratează întreg organismul și face ca venele să fie mai puțin rigide,  recoltarea devenind astfel mai ușoară.

NU putem să bem alcool și cafea!

Testele de sânge pentru evaluarea ficatului sau cele care măsoară trigliceridele, impun abstinența de la alcool pentru 24 de ore. Alcoolul poate rămâne în sânge chiar și câteva zile de la momentul consumului. Cafeaua este și ea pe lista băuturilor interzise – conține cafeină, care poate afecta negativ rezultatele analizelor. În plus, cafeaua este diuretică și te poate deshidrata, iar asistenta îți va găsi mai greu o venă accesibilă, pentru recoltare.

Cum se face pregătirea pentru analizele de sânge, în funcție de tipul de analiză

Recoltarea analizelor se va face dimineața, pe stomacul gol. Există, însă și cazuri când medicul poate recomanda recoltarea la o anumită oră.

Mai jos, aveți o listă cu cele mai frecvente analize pe care medicul vi le poate recomanda, pentru un control de rutină, dar și detalii despre cum să vă pregătiți înainte.

1. Hemograma completă

Este una dintre cele mai uzuale analize de sânge care măsoară numărul și anumiți parametri specifici ai eritrocitelor (celulele roșii), leucocitelor (celulele albe) și trombocitelor (cu rol în coagularea sângelui), hemoglobina (transportă oxigenul și dioxidul de carbon în sânge) sau hematocritul (măsoară cantitatea de celule roșii din sânge).

Cu ajutorul hemogramei se pot depista anemia, infecții, boli inflamatorii sau tulburări de coagulare a sângelui.

Recomandare: nu mânca și nu bea, cu 10-12 ore înainte de recoltare!

Hemograma se poate recolta și postprandial (după masa de prânz), însă atunci ar trebui totuși evitate mesele bogate în lipide, care pot interfera cu anumiți parametri ai analizei, potrivit specialișilor de la Synevo. Este indicat să întrebi, însă, medicul înainte de a face o hemoleucogramă despre pregătirea care e necesară, în acest caz.

2. Glicemia din sânge

Măsoară cantitatea de glucoză din sânge (glucoza este un tip de zahăr pe care organismul nostru îl folosește ca să producă energie). Un nivel crescut al glucozei în sânge, poate fi un indicator pentru diabet, iar un nivel scăzut poate să semnaleze o hipoglicemie.

Recomandare: nu mânca și nu bea, cu 8 ore înainte de recoltare!

3. Profilul lipidic

Se referă la măsurarea de colesterol total, HDL (colesterolul ‘’bun’’, protector) și  LDL (colesterolul ‘’rău’’), dar și la masurarea nivelului trigliceridelor. Colesterolul este o substanță lipidică produsă de ficat și este crucială pentru funcționarea normală a celulelor întregului organism. Nivelurile crescute de cholesterol, peste o anumită limită, pot duce la apariția bolilor cardio-vasculare.

Recomandare: nu mânca și nu bea, cu 9-12 ore înainte de recoltare!

Valorile colesterolului din sânge vor fi crescute, eronat, dacă ai mâncat înainte de analize.

4. Teste renale – uree și creatinină

Evaluează buna-functionare a rinichilor. În acest caz se recomandă două analize: ureea și creatinina, care pot semnala existența unor afecțiuni ale acestora.

Recomandare: nu mânca și nu bea nimic, cu 8-12 ore înainte de recoltare!

5. Sideremia (fierul)

Măsoară nivelul fierului din sânge pentru a vedea dacă există carențe, care pot duce la apariția anemiei. Fierul este un mineral care se absoarbe foarte repede în sânge, așa că dacă mănânci alimente ce conțin fier înainte de analize, nivelul de fier care iese la analize poate fi mai crescut.

Recomandare: nu mânca și nu bea, cu 12 ore înainte de recoltare!

De asemenea, dacă iei suplimente și multivitamine pe bază de fier, renunță la ele cu 24 de ore înainte de testare ca să nu modifici rezultatele analizelor.

6. Gama-glutamiltranspeptidaza sau GGT

Măsoară nivelul enzimei GGT, o enzimă care se găsește în ficat și care îl ajută să funcționeze normal. Valorile ridicate de GGT pot indica boli ale ficatului sau afecțiuni biliare.

Recomandare: alimentele nu afectează nivelul enzimei GGT, însă alcoolul și fumatul, da. Dacă trebuie să faci o astfel de analiză, nu consuma alcool și nu fuma, cu 24 de ore înainte de recoltare de sânge!

7. Vitamina B12

Măsoară cantitatea de vitamina B12 din sânge; valorile sale anormale pot indica un anumit tip de anemie (anemia megaloblastică).

Recomandare: nu mânca și nu bea, cu 6-8 ore înainte de recoltare!

Anumite medicamente pot interfera cu testul de dozare a vitaminei B12, de aceea este recomandat să avertizezi asupra tratamentului pe care îl urmezi.

8. Teste metabolice

Măsoară nivelul de electroliți din sânge (calciu, sodiu, potasiu), funcția renală și funcția hepatică. Când nivelurile electroliților sunt anormale, ne putem confrunta cu deshidratare, diabet, hipertensiune arteriala, boli renale sau hepatice.

Recomandare: nu mânca și nu bea, cu 10-12 ore înainte de recoltare!

Ce facem dacă urmăm un tratament și trebuie să ne facem analize de sânge?

Există o serie de medicamente care pot modifica valorile analizelor. De aceea, este recomandat să întrebăm medicul curant, care ne recomandă efectuarea unor analize de sânge, dacă trebuie să întrerupem un tratament, sau trebuie doar să avertizăm personalul din laborator.

Vitaminele (vitamina B7, numită biotină), antidepresivele, antibioticele sau steroizii, pot interfera cu rezultatele analizelor.

Cum ne pregătim pentru analize în sarcină?

Postul negru, înainte de analize, este în general sigur pentru femeile însărcinate. Se impun însă niște condiții: să ai o stare bună de sănătate și să NU ai o sarcină cu risc. Pentru confortul tău, doctorul te poate sfătui să bei mai multă apă, sau să stai în casă, dacă afară este foarte cald sau este o umiditate crescută.

În unele cazuri, postul negru poate să îți intensifice aciditatea gastrică (senzația de arsuri la stomac). Discută cu medicul tău ginecolog despre pregătire, înainte de analizele de sânge.

Cum îi pregătim pe copii pentru analizele de sânge?

Copiii nu trebuie să mănânce și să bea, înainte de a li se recolta sânge pentru analizele uzuale, din același motiv pentru ca nici adulții nu o pot face – nutrienții din alimente și băuturi vor modifica rezultatele analizelor. Cel mai indicat este să întrebi medicul pediatru curant despre timpul în care copilul ar trebui să nu mănânce, înainte de recoltare.

Atunci când îi faci analize de sânge celui mic, ideal este să programezi vizita la centrul de recoltare la prima oră, astfel încât copilul să poată servi micul-dejun imediat după.

Pentru confortul lui, dar și pentru al tău, este important să-i explici ce urmează să se întâmple la analize. Fii sincer și nu-i spune că nu o să-l doară! Fii pregătit să-i distragi atenția cu o jucărie, o carte ori un joc, înainte de analize și pe parcursul efectuării acestora.

Recoltare de analize cu Realitate Virtuală pentru copii

Centrele de recoltare Synevo au început să ofere o experiență cu totul inovatoare, atât copiilor cât și părinților, atunci când merg la analizele de sânge. Este vorba despre un dispozitiv bazat pe realitate virtuală, menit să distragă atenția celor mici atunci când li se recoltează sânge, cu scopul de a transforma această experiență, uneori traumatizantă, într-una mai prietenoasă.

Dispozitivul, care se numește Kids Virtual Reality, a fost creat în ideea de a minimiza stresul și anxietatea pe care o au copiii, atunci când merg la analize. Astfel, copiii vor primi  „ochelari” VR cu ajutorul cărora vor intra într-un mic joculeț virtual și vor avea de îndeplinit o misiune, distragându-li-se astfel atenția de la momentul recoltării. Dispozitivul este recomandat copiilor cu vârste mai mari de șase ani.

În București, există două centre de recoltare, unde se poate folosi dispozitivul Kids Virtual Reality – Centrul de recoltare 13 Septembrie și Centrul de recoltare Brâncoveanu.

Lista centrelor Synevo cu VR (Realitate Virtuală) din țară, o găsiți AICI.

Cât de des ar trebui să ne facem analize de sânge?

Medicii ne recomandă să facem un set de analize de sânge, măcar o dată pe an. Analizele se impun și dacă:

  • Te confrunți cu schimbări în starea de sănătate – experimentezi simptome noi și neobișnuite, precum oboseală persistentă, creștere inexplicabilă în greutate sau apariția unei dureri inexplicabile.
  • Vrei să previi riscul apariției unor boli – analizele de sânge, făcute regulat, pot să identifice semne timpurii ale majorității bolilor. Bolile de inimă, plămâni sau rinichi pot fi depistate în urma efectuării analizelor de sânge.
  • Vrei să-ți îmbunătățești starea generală de sănătate – dacă cunoști, spre exemplu, nivelul colesterolului (HDL sau LDL), poți să îți modifici dieta, astfel încât să reduci la minim obiceiurile alimentare nesănătoase.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare