Opinii diferite: 8 strategii ca să nu ajungi la certuri și să păstrezi relații sănătoase în contextul actual polarizat

Opinii diferite: 8 strategii ca să nu ajungi la certuri și să păstrezi relații sănătoase în contextul actual polarizat

În contextul sociopolitic actual, atât de polarizat, e aproape imposibil să nu ne regăsim, la un moment dat, în mijlocul unei conversații aprinse, fie cu partenerul de viață, un prieten apropiat sau un coleg de muncă, în care punctele noastre de vedere sunt radical diferite. Diferențele de opinie sunt firești și chiar benefice, dar modul în care le abordăm poate face diferența dintre o discuție constructivă și un conflict tensionat. Iată cum să gestionăm o conversație în care avem opinii diferite.

Cum ne protejăm relațiile când avem opinii diferite

Într-o lume diversă, unde oamenii vin din medii culturale, sociale și educaționale variate, este inevitabil să întâlnim opinii care nu coincid cu ale noastre. Uneori, aceste diferențe apar în conversații banale, despre cum preferăm să ne petrecem timpul liber, iar alteori ele pot viza subiecte mult mai sensibile, cum ar fi religia, politica sau valorile fundamentale ale vieții. Felul în care ne poziționăm în astfel de discuții nu doar că ne poate influența relațiile personale și profesionale, dar și modul în care suntem percepuți de ceilalți.

Iată câteva strategii eficiente pentru a aborda astfel de situații, în așa fel încât să ne exprimăm punctul de vedere, dar și să păstrăm relațiile armonioase.

1. Ascultă activ și cu empatie

Un dialog autentic începe cu o ascultare atentă. De multe ori, în loc să ascultăm cu adevărat, ne concentrăm pe ceea ce urmează să spunem. În practică, ascultăm doar pentru a răspunde, nu și pentru a înțelege. De regulă, comunicarea este alterată de aceste comportamente neconștientizate.

Adevărata ascultare presupune să ne concentrăm asupra mesajului celeilalte persoane, să validăm emoțiile exprimate și să punem întrebări pentru clarificare. Ascultarea activă reduce riscul apariției unor conflicte apărute pe fondul frustrării și lipsei de răbdare pentru a înțelege perspectiva celeilalte persoane.

2. Folosește un limbaj calm și respectuos

Tonul și cuvintele alese pot determina direcția discuției. Evită afirmațiile critice sau acuzatoare, cum ar fi „Tu niciodată nu mă asculți!”, în favoarea unor formulări mai blânde, de tipul „Simt că nu sunt ascultat în acest moment”.

Folosirea asertivității ne ajută să evităm anumite conflicte, nenecesare de altfel, și, totodată, să ne exprimăm punctul de vedere. Astfel, cealaltă persoană nu se va simți atacată și va fi mai deschisă la un dialog sincer.

3. Controlează-ți emoțiile

Este important să fim atenți la ce emoții provoacă anumite afirmații din partea celeilalte persoane. Să nu uităm că noi suntem cei care își controlează comportamentele pornite din emoții dificile.

Este normal să simțim frustrare sau chiar furie atunci când cineva ne contrazice, dar reacțiile impulsive pot deteriora relațiile. Dacă simți că emoțiile preiau controlul, respiră adânc, ia o pauză și revino la discuție atunci când te simți mai calm.

4. Caută punctele comune

Chiar dacă opiniile sunt diferite, există aproape întotdeauna un teren comun. Poate nu sunteți de acord asupra metodei, dar aveți un obiectiv comun. Identificarea acestor puncte comune poate reduce tensiunea și poate transforma discuția într-un schimb de idei constructiv. Mai mult, este un exercițiu adesea recomandat când avem tendința de a ne izola, de a ne retrage din interacțiunile cu anumite persoane, întrucât suntem mai atenți la ceea ce ne deosebește decât la asemănări.

Totodată, este interesant să observăm de ce anumite comportamente sau opinii ne provoacă o reacție puternică (excludem de aici orice discuție legată de rasism, extremism, agresivitate la adresa altora etc.), întrucât putem descoperi lucruri din interiorul nostru la care altfel, fără o astfel de expunere, poate nu am avea (prea ușor) acces.

5. Acceptă că uneori nu există un consens

Nu toate dezbaterile trebuie să aibă un „câștigător” și un „învins”. Uneori, este perfect acceptabil să rămânem cu opinii diferite, atât timp cât ne respectăm reciproc punctele de vedere. Recunoașterea dreptului celuilalt de a avea o opinie diferită demonstrează maturitate emoțională.

Dacă vorbim despre un cuplu, atunci este ideal să permitem anumite opinii diferite, fără ca acestea să ne afecteze relația. În conflictele în cuplu (și nu numai) se spune că avem de ales între a avea dreptate sau a avea relația respectivă. De multe ori, lupta pentru supremația unui punct de vedere deteriorează relația cu o altă persoană.

6. Reia discuția dacă este necesar

Dacă discuția a degenerat într-o ceartă sau dacă unul dintre interlocutori s-a simțit lezat, este important să revenim asupra subiectului mai târziu.

O abordare rațională și calmă poate oferi o nouă perspectivă și poate clarifica neînțelegerile. Indiferent de subiectele dezbătute, să nu uităm că avem cu toții aceleași drepturi, iar dacă am jignit, rănit, criticat voluntar sau sub imperiul emoției interlocutorul, este rolul nostru să ne cerem iertare. Niciun conflict nu este soluționat prin rănirea celuilalt.

7. Gestionarea diferențelor culturale, religioase și politice

Subiectele legate de politică, religie sau diferențe culturale pot fi printre cele mai sensibile. Este important să abordăm aceste teme cu deschidere, fără a impune propria viziune celorlalți. Respectul față de credințele și valorile celuilalt este esențial pentru a evita conflictele și pentru a crea un spațiu de dialog constructiv.

Opiniile (politice, spre exemplu) pot fi schimbate în baza unor dovezi, a unor fapte obiective demonstrabile, dar alte subiecte pot ține de alegerile personale, cultură și loialitate față de origini, iar față de ele putem manifesta respect și poate chiar curiozitate. Aceasta din urmă ne poate lărgi orizonturile, ne poate ajusta anumite percepții, ne poate ajuta să dobândim o mai bună înțelegere a experienței de viață a celorlalți. 

8. Moduri diferite de a petrece timpul liber

Fiecare persoană are propriile preferințe în ceea ce privește timpul liber. Unii preferă activități sociale, alții momente de liniște. Discuțiile despre aceste diferențe pot duce la neînțelegeri dacă nu sunt gestionate cu răbdare și acceptare. În loc să judecăm alegerile celuilalt, putem încerca să găsim activități comune sau să respectăm spațiul personal al fiecăruia. Totodată, este sănătos să nu considerăm că noi știm/deținem soluția perfectă pentru toată lumea. Resursele și interesele noastre pot fi foarte diferite.

Diferențele nu ne despart

O conversație în care există opinii diferite nu trebuie să fie un câmp de luptă. Prin ascultare activă, respect reciproc și gestionarea emoțiilor, putem transforma aceste momente în oportunități de învățare și de consolidare a relațiilor. Diferențele nu ne despart, ci ne ajută să vedem lumea din perspective mai largi și mai bogate. 

Personal, am învățat că cele mai valoroase conversații nu sunt cele în care toți suntem de acord, ci cele care ne provoacă să gândim diferit și să ne deschidem către noi perspective. Am avut momente în care am plecat dintr-o discuție simțindu-mă provocată, dar mai târziu mi-am dat seama că tocmai aceste schimburi de idei m-au ajutat să cresc. Poate că nu-i vom convinge întotdeauna pe ceilalți de punctul nostru de vedere, dar dacă reușim să construim punți de înțelegere, vom avea relații mai profunde și mai autentice.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare