Cancer de sân la bărbați: „Cel mai greu a fost să îi spun mamei”

Cancer de sân la bărbați: „Cel mai greu a fost să îi spun mamei”

Cancerul de sân, boală care face ravagii în rândul femeilor, poate să apară i la bărbați. Chiar dacă este o afecțiune foarte rară, are riscuri extrem de mari. Leo, un supraviețuitor al acestei boli, ne marturisește povestea lungului drum de la aflarea veștii până la vindecare.

Mai puțin de 1% dintre bărbați pot dezvolta tumori maligne la nivelul glandelor mamare. Și totuși această formă de cancer produce victime în rândul bărbaților deoarece, în cele mai multe cazuri, este depistată în faza avansată a bolii.

Pentru mine, cancerul mamar era o boală exclusiv feminină…”

Leonard s-a născut și trăiește în Cluj. La 45 de ani, în 2013, a aflat cumplita veste. “Îmi aduc aminte foarte bine anunțul chirurgului: domnule, aveți cancer de sân! Am fost surprins…pentru mine cancerul mamar era o boală exclusiv feminină. Aveam să aflu apoi că boala poate afecta și bărbații…puțini, ce-i drept, în comparație cu femeile.”

Leo a fost diagnosticat cu cancer mamar multifocal, având dezvoltate trei tumori. De altfel, el a avut o formă atipică. „Înainte de a ști despre ce este vorba am avut un fel de eczemă lângă mamelon. Aveam perioade când mă deranja foarte tare, dar mult timp nu i-am dat prea mare atenție. Într-un final am mers la un dermatolog care mi-a recomandat efectuarea unei biopsii”.

Leziunile s-au dovedit a fi de natură malignă.

Au urmat multe luni de tratament, în țară și în străinătate, în Turcia, unde a mers pentru a primi o a doua opinie. După câteva săptămâni de la stablirea diagnosticului, Leo a suferit o intervenție chirurgicală, urmată de tratamente de chimioterapie și radioterapie. Din fericire, boala a intrat în remisie după 22 de luni.

„Cel mai greu a fost să-i spun mamei”

Un astfel de diagnostic pus unui bărbat poate fi greu de crezut, mai ales că nimeni nu vorbește despre cancerul mamar masculin. „Mi-a fost foarte greu să accept. Atât boala în sine, cât mai ales faptul că era vorba de un cancer de sân. Mulți au crezut inițial că este vorba de o glumă. Cum să aibă un bărbat cancer de sân? Din acest motiv, la început, am evitat să discut prea mult asupra acestui subiect”.

Însă cel mai greu i-a fost să le spună diagnosticul celor apropiați. „Nu am vrut să îi îngrijorez. Mai ales pe mama. Însă din fericire ei au fost sprijinul meu. Evident, am apelat și la un psiholog care m-a ajutat să accept diagnosticul… pentru că mereu aveam în minte faptul că dintr-o mie de bărbați, tocmai eu am dezvoltat această boală”, mărturisește Leonard.

Cancerul mamar la bărbați, o boală rară

Și bărbații trebuie să se controleze periodic pentru eventuale semne de cancer mamar

Statisticile arată că această formă de cancer este destul de rară, mai puțin de 1% dintre bărbați pot dezvolta astfel de tumori maligne. Asociația americană Breast Cancer estimează că în SUA, în 2020, aproximativ 2.600 de bărbați vor fi diagnosticați cu cancer de sân. Dintre aceștia, peste 500 vor muri. De altfel, rata mortalității în cazul bărbaților diagnosticați cu cancer mamar este asemănătoare cu cea calculată pentru femeile cu cancer de sân. Însă, în unele situații, rata deceselor ar putea fi mult mai mare din cauza întârzierii stabilirii unui diagnostic corect.

Fundația Americană pentru Cancerul de Sân consideră că există două motive pentru care o bună parte dintre bărbații diagnosticați cu acest tip de cancer ajung să piardă lupta cu boala. În primul rând, populația nu știe aproape nimic despre această maladie și nici studii de specialitate foarte multe nu au fost realizate. În al doilea rând, bărbații ajung foarte târziu la medic pentru a diagnostica o tumoră apărută în această zonă.

Specialiștii americani au remarcat faptul că, în medie, un bărbat se prezintă la medic după 19 luni de la apariția primelor semne, când boala este într-un stadiu avansat.

Simptome și factori ide risc

Bărbații trebuie să apeleze la sfatului unui specialist la orice modificare apărută în zona mamară și să știe care sunt factorii de risc ce pot determina apariția cancerului de sân. Aceste recomandări sunt foarte importante deoarece în mod curent bărbații nu sunt testați pentru depistarea tumorilor maligne din zona mamară, iar dacă aceștia observă o tumoră sau o modificare la nivelul mameloanelor (iritații, aspect diferit, scurgeri), de obicei, întârzie programarea unui consult de specialitate. Drept rezultat, adesea, cancerul de sân este diagnosticat târziu în cazul bărbaților.

Printre simptomele care pot indica prezența unor tumori maligne la nivelul sânilor se numără:

  • prezența unei formațiuni tumorale în zona sânilor,
  • dureri la nivelul mamelonului,
  • mameloane înfundate,
  • scurgeri din mamelon (lichid limpede sau cu sânge),
  • inflamarea ganglionilor de la nivelul axilelor.
  • În schimb, umflarea concomitentă a ambilor sâni nu este, în general, legată de o formă malignă, în termeni medicali fiind numită ginecomastie. Această afecțiune este determinată de schimbări hormonale, creștere în greutate, abuzul de alcool sau marijuana.

Printre factorii de risc enumerați de Asociația Breast Cancer în apariția cancerului de sân la bărbați se numără:

  • Vârsta înaintată. Ca și în cazul femeilor, vârsta joacă un rol important în apariția diferitelor forme de cancer, inclusiv cel mamar. La bărbați, specialiștii americani au indicat drept vârstă medie cea de 68 de ani. Însă, literatura de specialitate a consemnat cazuri de cancer de sân și la bărbați tineri, precum cel al unui brazilian de numai 25 de ani.
  • Nivel ridicat de estrogen – apare din cauza tratamentelor hormonale, la bărbații supraponderali, după expunerea îndelungată la estrogeni din mediul înconjurător.
  • Sindromul Klinefelter este o boală destul de rară, un bărbat dintr-o mie născându-se cu această maladie determinată de prezența mai multor cromozomi X. Sindromul Klinefelter presupune un nivel scăzut de hormoni masculini și o creștere a celor feminini. Bărbații cu acest sindrom sunt adesea infertili.
  • Istoric de cancer mamar în familie. Bărbații care moștenesc mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2 au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân. Specialiștii americani recomandă rudelor apropiate ale bărbaților diagnosticați cu această maladie să efectueze testări genetice. Totuși, există consemnate numeroase cazuri de cancere mamare la bărbați fără ca aceștia să aibă istoric familiar.
  • Expunere la radiații. Bărbații care au urmat un tratament pentru limfom, de exemplu, au un risc mai mare de a dezvolta și un cancer de sân.

Domnilor, mergeți la consult!”

Deși a ajuns la medic într-un stadiu destul de avansat al bolii, Leo a reușit să învingă teribila boală. A trecut însă print-o intervenție chirurgicală, chimioterapie și alte tratamente epuizante. „Am avut noroc să întâlnesc medici foarte buni și să fiu sprijinit moral de familie. Boala a intrat în remisie și sper să nu existe recidive. Acum am un sfat pentru toți bărbații care poate că nici nu se gândesc că pot avea vreodată cancer de sân: domnilor, mergeți la medic dacă observați modificări la nivelul pieptului!”.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare