Pregătirea pentru interviul de angajare: ce întrebări se pun și cum să negociezi salariul

Pregătirea pentru interviul de angajare: la ce întrebări să te aștepți și cum negociezi salariul

Ai luat decizia să îți schimbi locul de muncă și te întrebi cum să te pregătești pentru interviul de angajare? Hai să vedem împreună câțiva pași simpli de urmat pentru a merge la interviu cu încrederea că ai făcut tot ce a ținut de tine pentru a obține postul dorit.

Alegerea potrivită a jobului

Este un detaliu important în viața oricărui adult să aibă un job care să îl bucure și să îi aducă satisfacții profesionale, umane și financiare. Ca să ajungi la un astfel de job, este foarte importantă etapa de pregătire și nu mă refer doar la a face un CV atractiv, ci mai ales la o analiză bună a propriilor talente, pasiuni, valori și aspecte motivaționale.

Prin urmare, atunci când vorbesc despre pregătirea pentru interviul de angajare mă refer atât la o analiză a ta, ca persoană, dar și la o pregătire efectivă pentru întâlnirea cu potențialii angajatori.

Pentru prima etapă este important să răspundem la câteva întrebări, cum ar fi:

  • Ce activitate mă bucură când o fac?
  • Ce imi place/ iubesc să fac?
  • Ce activitate îmi aduce energie?
  • Ce îmi iese bine? Ce știu să fac?
  • Ce iubesc să fac?
  • Cu ce fel de oameni îmi doresc să lucrez?

Răspunzând la aceste întrebări, îți clarifici dacă direcția profesională pe care te afli este cea potrivită sau poți valorifica momentul de schimbare pentru a face și o alegere nouă a conținutului activității. Claritatea te ajută foarte mult și în etapa următoare, respectiv pregătirea pentru interviul de angajare și întâlnirea cu potențialii angajatori.

Dacă ai această claritate, vei scrie detalii corecte și complete în CV, vei adresa întrebări pertinente potențialilor angajatori și va fi mai ușor să iei o decizie potrivită.

Citește și articolul: „Inteligența emoțională în relațiile de la muncă – de ce este utilă și cum o dezvoltăm”

Îndrumar pentru interviul de angajare

În cazul în care deja ai întocmit un CV corect, ușor de parcurs și bine structurat, ai aplicat la un job și ai primit un răspuns interesat, înseamnă că urmează interviul, etapă care pentru unii reprezintă o mare provocare. Iată câteva gânduri privind pregătirea pentru interviul de angajare:

Interviul este o ocazie bună pentru companie să afle dacă tu ești candidatul potrivit pentru cerințele lor, dar și pentru tine să afli dacă aceasta companie răspunde nevoilor tale de dezvoltare, valorilor tale și îți oferă perpectivele de carieră dorite.

Citește și articolul: „Downshifting: Renunțăm la carieră pentru alte nevoi mai importante?”

Interviul este un dialog onest, bazat pe informații concrete, unde contează mult ca fiecare parte să adreseze întrebări cât mai relevante pentru a afla cât mai multe detalii utile despre cealaltă parte.

Angajatorul caută candidatul potrivit, nu pe cel perfect… așa că fii tu natural, dar concentrat pe ceea ce intervievatorul dorește să afle de la tine, fii prezent și conectat. Umorul poate ajuta la relaxare și o atmosferă plăcută.

Fă câteva exerciții de respirație sau mindfulness înainte de interviu pentru a gestiona emoțiile firești dinaintea acestuia. Și acestea sunt componente foarte importante din pregătirea pentru interviul de angajare.

Citește aici articolul integral: „8 tehnici de relaxare pentru detox mental. Cele mai eficiente”

Așa cum tu îți dorești să îți schimbi jobul, intervievatorul dorește să găsească persoana potrivită și să finalizez procesul de recrutare, deci fiecare are un scop bun și are un rol important ca decizia finală să fie cea potrivită.

Ce întrebări se pun la un interviu de angajare

La un interviu de angajare, intervievatorul dorește să se asigure că ești persoana potrivită pentru companie, atât din punctul de vedere al competențelor tehnice, dar și al competențelor soft și atitudinii. Frecvent, iată ce întrebări se pun la un interviu de angajare:

  • Cât de bine cunoști aspectele menționate la cerințe? (de ex.: cunoștințe tehnice, soft-uri specifice, word, excel, limbi străine, etc.)
  • Care este nivelul de dezvoltare al diverselor cerințe, care sunt mai importante pentru job?
  • Ce trăsături de personalitate te pot ajuta pentru a avea rezultate bune la jobul respectiv (de ex.: empatie, responsabilitate, perseverență, reziliență, etc.)
  • „Dă-mi exemple concrete de situații în care s-a evidențiat una din trăsăturile de personalitate menționate mai sus”.
  • „Povestește-mi o situație dificilă pe care ai rezolvat-o” (este o cerință bună pentru a verifica din trăsăturile de personalitate enumerate mai sus)
  • Care sunt valorile tale?
  • Care sunt proiectele de care ești mândru/ mândră?
  • Dă-mi exemple de situații în care lucrurile nu au ieșit cum ți-ai propus (este o întrebare utilă în care să observă maturitatea candidatului sau frica de eșec).

Aceste exemple de întrebări au rolul doar de a te inspira pentru posibile răspunsuri corecte și sincere, care să reflecte cine ești tu cu adevărat. În pregătirea pentru interviul de angajare, gândește-te la exemple concrete care pot susține afirmațiile tale.

Citește și articolul: „Teama de necunoscut ne sabotează în luarea deciziilor și ne face anxioși. Soluții pentru a o depăși”

Spre exemplu: dacă spun că sunt o persoană empatică și un bun coechipier voi povesti o situație din școală sau facultate (dacă sunt începător) sau de la fostele locuri de muncă, dacă este cazul. Am auzit adesea în interviuri povești despre realizarea în echipă a unor proiecte pentru facultate, cu detalii legate de modul în care candidata sau candidatul au reacționat la situații neprevăzute și care reflectau atenție și respect pentru ceilalți colegi de echipă, dar și concentrare pe rezultatele finale.

Ce să faci și ce nu la un interviu de angajare

Nu îți recomand să înveți replici în pregătirea pentru interviul de angajare, ci gândește-te la cum ești în realitate și fii onest atunci când răspunzi. Autenticitatea va aduce un grad sporit de conexiune cu recruterul și va ajuta mult decizia fiecărei părți. Nu învăța replici pentru interviu, dar pregătește-te pentru interviu identificând posibilele tale răspunsuri pentru aspecte ce țin de cerințele și responsabilitățile jobului la care ai aplicat.

În timpul interviului de angajare nu te grăbi să răspunzi dacă nu ai imediat în gând un răspuns clar sau un exemplu relevant. Mai bine îți iei câteva secunde de gândire, decât să te grăbești să răspunzi. La interviu nu se apreciază viteza crescută de răspuns, ci calitatea răspunsului.

Totodată, dacă ai fost invitat pentru un rol pentru care nu îndeplinești chiar toate cerințele tehnice, dar te regăsești în profilul de personalitate cerut și îți dorești acel rol, gândește-te la situații din viața personală în care s-a dovedit că profilul tău este cel potrivit.

Spre exemplu, poate ai fost membrul unui echipe, iar acum ești la interviu pentru un rol de Team Leader pentru o echipă similară, poți să povestești despre situațiile în care poate ți-au fost delegate cerințe de coordonare sau integrare a colegilor noi, sau rapoarte, dar și exemple din viața personală când poate ai preluat coordonarea unui eveniment sau a unei vacanțe și felul în care te-ai descurcat în rolul de lider al respectivului grup.

Competențele noastre soft pot fi identificate și în aspecte ce țin de viața personală și ne este util să le inventariem mental în pregătirea pentru interviul de angajare.

Negocierea salariului la un interviu de angajare

Un aspect care frământă mult o persoană în pregătirea pentru interviul de angajare se referă la partea financiară: cât cer, când e ok să deschid subiectul, etc.

Legat de acest aspect îți recomand prima dată să faci o nouă introspecție și să verifici care e suma care te-ar motiva pe tine pentru munca pe care urmează să o depunei, apoi să faci un research din care să afli cu cât sunt plătite în piața persoane care sunt deja intr-un rol similar. Este foarte important ca cerința ta să fie rezonabilă, în piață, pentru a putea avea sorți de izbândă.

Recomandăm și articolul: „Toată viața este o negociere, dar care sunt tehnicile cele mai potrivite?”

De obicei, această discuție poate să aibă loc chiar la prima întâlnire. Partea financiară este un aspect important și e firesc să fie dezbătut la fel ca și aspectele tehnice sau soft skills. Îți recomand să fii deschis la negociere, dacă îți dorești rolul, iar dacă bugetul lor este mai jos decât îți dorești tu, vino către angajator cu feedback și cu propuneri de negociere. Dacă angajatorul își dorește mult un coleg așa cum ești tu va fi deschis la o negociere care să aducă o creștere pe termen scurt sau mediu.

Câteva recomandări finale

Îți reamintesc să adresezi întrebări la un interviu de angajare, este cel mai bun moment să îți clarifici toate nelămuririle, curiozitățile sau îndoielile. Interviul este un dialog în care ambele părți se asigură că prin angajare fiecare are de câștigat.

Dacă primul interviu a fost o experiență plăcută, dialogul a fost valoros și a adus informații utile de ambele părti, cel mai probabil va urma al doilea interviu. Dacă primul interviu a fost cu HR-ul, cel de-al doilea interviu e posibil să fie cu managerul direct, o discuție care este mai mult pentru a vedea chimia, pentru a detalia aspectele specifice și pentru ultimele clarificări, de ambele părți.

Îți doresc mult succes și un loc de muncă cât mai bun pentru dezvoltarea ta continuă!

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare