Majoritatea dintre noi avem un anumit grad de dismorfie corporală. Cu toții ne putem recunoaște într-un dialog interior depreciativ: „Arăt gras”, „Nasul meu este prea mare”, „Părul mi se rărește” etc. Uneori, oamenii aleg să recurgă la operații estetice pentru a remedia anumite nemulțumiri ale aspectului lor fizic, ceea ce poate contribui la consolidarea încrederii în sine și la îmbunătățirea calității vieții. Este important, însă, să abordăm acest subiect cu responsabilitate și să înțelegem că uneori e greu să facem diferența între operațiile estetice care aduc beneficii emoționale reale și cele care ar putea avea consecințe negative.
Când sunt utile operațiile estetice?
Operațiile estetice pot fi o soluție eficientă atunci când remediază un defect vizibil care afectează profund stima de sine a unei persoane. De exemplu, corectarea unui defect congenital sau a unei caracteristici fizice care a fost sursă de complexe poate avea un impact semnificativ asupra încrederii în sine. Aceste intervenții pot contribui la îmbunătățirea calității vieții, pot facilita o mai bună integrare socială și oferi posibilitatea de a te simți mai în armonie cu propria imagine.
Psihologii afirmă că operațiile estetice pot fi o modalitate eficientă de a adresa anxietatea și complexele legate de imaginea de sine. În cazurile în care o imperfecțiune fizică este sursa unui stres psihologic constant, intervențiile chirurgicale pot contribui semnificativ la eliberarea emoțională și la consolidarea încrederii în sine. De asemenea, psihoterapeuții pot juca un rol important în susținerea procesului de adaptare la transformarea fizică și în gestionarea oricăror probleme psihologice asociate.
E de datoria noastră să ne schimbăm corpul?
Pe măsură ce corpurile noastre ajung să reprezinte „cine suntem”, simțim o presiune mai mare să le „reparăm” pentru a ne repara pe noi înșine. Nu este o surpriză în acest context că credem că schimbarea corpului nostru este ceva ce avem datoria să facem. Aspectul fizic, de la epilare, dieta constantă și exerciții fizice până la operațiile estetice, este ceva ce ajunge să devină o obsesie și ne concentrăm viața în jurul acestor interese.
Nenumărate studii de cercetare au demonstrat că aspectul fizic afectează modul în care o persoană este tratată de către ceilalți. Oamenii care sunt considerați atractivi au mai multe șanse să primească ajutor, e mai puțin probabil să fie pedepsiți, sunt percepuți ca având mai mult succes și este probabil să fie dezirabili din punct de vedere romantic. Nu e de mirare atunci că numărul procedurilor cosmetice efectuate în Statele Unite a crescut de la aproximativ 15.000 în 1949 la 15,7 milioane în 2016!
Ce speri să schimbi cu operațiile estetice?
Este important să ne dăm seama ce anume dorim să schimbăm, iar astfel de întrebări pot fi adresate de chirurg, în discuțiile dinaintea oricărei intervenții, sau de un psihoterapeut, la care este indicat să apelăm înainte de astfel de operații de „înfrumusețare”. Cum spuneam, a „repara” sau a modifica în orice fel exteriorul nostru nu oferă reparație și interiorului.
Așadar, e important să aflăm dacă persoana care dorește o operație estetică vizează o trăsătură care, spre exemplu, este normală pentru majoritatea, dar preocupă îndeosebi persoana în cauză? Acest lucru ar presupune aducerea în atenție din partea pacientului a zonei respective, nefiind evidentă pentru ceilalți. Dacă este o caracteristică ce o face pe persoana respectivă să iasă în evidență într-un mod vizibil (cum ar fi urechile uriașe, o cicatrice facială sau un ochi căzut), dacă este ceva care îi provoacă durere sau care îi împiedică fizic funcționarea de zi cu zi (cum ar fi sânii excesiv de mari), astfel de operații estetice pot îmbunătăți nu doar stima de sine, ci și calitatea vieții.
Dar dacă vorbim despre o persoană slabă care vrea să fie și mai slabă? De unde vrea să se elimine grăsimea și cât de mult? Există o diferență între îndepărtarea pliurilor suplimentare de piele în urma unei pierderi extreme în greutate și căutarea unor intervenții chirurgicale multiple pentru a îndepărta grăsimea neobservată pentru oricine, în afară de pacient.
Modificarea unui nas care nu este perfect modelat este diferită de îndepărtarea unei alunițe foarte vizibile care interferează cu bărbieritul. O altă întrebare importantă de pus este dacă pacienta/ul dorește o operație corectivă, într-o anumită zonă, sau ca operațiile estetice să îl/o facă să arate ca o persoană complet diferită?
Așteptări nerealiste de la operațiile estetice. 50 nu este noul 30
Probabil cea mai importantă provocare este să explorezi așteptările pacienților și să le corectezi. Cercetările au arătat că rezultatele mai satisfăcătoare sunt direct legate de așteptările realiste ale procesului și rezultatului chirurgical și există câteva întrebări simple care pot evidenția așteptările nerealiste.
Cum se așteaptă pacientul ca intervenția chirurgicală să îl schimbe? Pot exista probleme care stau la baza respectului de sine, conflicte de personalitate, probleme de carieră sau dificultăți conjugale pe care pacientul speră să le rezolve prin intervenție chirurgicală.
Are în minte o imagine ca un tipar al frumuseții și speră să arate asemănător cu vreun „star”? Aceasta este o idee mai puțin benefică, un semn periculos de așteptări nerealiste. Indiferent dacă intră în operație cu imaginea unei celebrități în mână sau nu, este important să îi fie explorate fanteziile de transformare.
Vrea să recupereze o versiune mai tânără a sa, mai degrabă decât una mai sănătoasă sau revitalizată pentru vârsta pe care o are? Este important să știe că 50 nu este noul 30. A arăta grozav la 50, acesta este noul 50.
Caută o modalitate mai ușoară decât a se îngriji activ – plănuiește să folosească o intervenție chirurgicală pentru a evita să se antreneze, să mănânce bine, să-și limiteze consumul de alcool?
Este convins/ă că o intervenție estetică este un lucru care se face doar o singură dată și nu este conștient/ă de factorul de uzură? Orice individ are nevoie să știe că majoritatea procedurilor cosmetice non-invazive (cum ar fi botoxul și filler-ele) necesită întreținere regulată și că o singură intervenție chirurgicală duce adesea la dorința de mai mult. Asemănător, proceduri precum blefaroplastia (remodelarea pleoapelor) poate evidenția necesitatea unei operații la gât și așa mai departe, devenind terenul alunecos oferit de mirajul operațiilor estetice.
Ce rol au în viața noastră operațiile estetice?
Uneori poate exista presupunerea că cei dragi vor reacționa pozitiv la modificările chirurgicale. Cu toate acestea, prietenii, copiii și părinții se pot simți neliniștiți, triști sau chiar furioși în legătură cu rezultatele și este de ajutor să vorbim despre aceste sentimente din timp.
Dar este important să ne întrebăm dacă sperăm să avem altfel de relații cu cei din jur, mai aproape de ceea ce ne dorim, dacă ne schimbăm înfățișarea. Considerăm că aspectul fizic este piedica în calea împlinirii nevoilor noastre? Și aici, din nou, ar fi util să vorbim cu un psihoterapeut înainte de a lua decizii atât de importante, care ne pot marca pentru restul vieții.
Totodată, oare operațiile estetice dorite sunt accesibile pentru noi? Țin cont de standardul nostru de viață? Astfel de intervenții nu sunt acoperite de asigurări și pot necesita îngrijire postoperatorie și absență neplătită de la locul de muncă. Este important să cântărim cât de mult stres financiar va crea intervenția chirurgicală pentru noi și, eventual, pentru familia noastră.
Riscuri emoționale ale operațiilor estetice
Când te gândești la schimbări ale feței și corpului, este de la sine înțeles că există riscuri fizice care trebuie luate în considerare. Dar există și unele psihologice și sper că problemele ridicate aici pot servi drept ghid util. Amintește-ți, felul în care ne simțim influențează modul în care arătăm și invers. Când ne îmbunătățim resursele interioare, va exista o legătură armonioasă între interior și exterior, iar rezultatele sunt mai satisfăcătoare.
Este foarte important să fim conștienți de pericolul unei abordări excesive față de operațiile estetice. Din ce în ce mai mulți tineri aleg să recurgă la aceste intervenții, adesea influențați de standardele nerealiste ale frumuseții promovate de media și rețelele sociale. Este esențial să educăm și să promovăm o abordare responsabilă față de aceste proceduri, evitând presiunile sociale și luând în considerare riscurile implicate.
Publicația Business Insider a evidențiat într-un articol cât de ușor ajung la tineri, chiar la cei de 14 ani, videouri în care sunt promovate intervențiile estetice excesive. Pe TikTok, de exemplu, a devenit un trend viral să postezi imagini înainte și după rinoplastie (intervenții estetice la nivelul nasului). Mai multe asociații pentru protecția tinerilor și-au exprimat îngrijorarea pentru faptul că minorii sunt expuși la astfel de clipuri inacceptabile. Însă și pe rețeaua Instagram sunt promovate constant imagini cu rezultatele unor proceduri exagerate.
O soluție la bullying care implică proceduri chirurgicale (care au propriul set de riscuri fizice despre care puțini vorbesc) este un mesaj teribil de transmis atât celor din poziție de bully, cât și victimelor lor. Chiar credem că schimbarea trăsăturilor fizice anulează daunele emoționale create de bullying? Și nu validăm chiar mesajul din spatele acțiunilor agresorilor, că diversitatea și variația sunt rele? Trebuie să-i încurajăm pe tineri să admire și să îmbrățișeze diferențele (și asta începe de la o vârstă fragedă).
Operațiile estetice fără limite pot ascunde adesea nevoi emoționale sau probleme profunde legate de încrederea în sine. Este important să explorăm și să înțelegem motivele din spatele dorinței constante de a modifica aspectul fizic și să promovăm alternative sănătoase de gestionare a stimei de sine. Psihoterapia și consilierea pot oferi suport în gestionarea complexelor și a tulburărilor de imagine de sine, oferind soluții durabile și sănătoase.
Acceptarea de sine
Majoritatea dintre noi avem un anumit grad de dismorfie corporală. Cu toții ne putem recunoaște într-un dialog interior depreciativ: „Arăt gras”, „Nasul meu este prea mare”, „Părul mi se rărește” etc. Abundența de imagini „fără cusur” în reclame, reviste și pe rețelele sociale pot perpetua sentimente de inadecvare sau credința că ești „mai puțin decât” în comparație cu aceste imagini Photoshop de neatins.
Nu pentru a fi o „Pollyanna”, dar într-o lume perfectă, îmi doresc ca noi toți (inclusiv eu) să ne putem iubi din toată inima așa cum suntem. Conceptul antic japonez de wabi-sabi este despre acceptarea și transcenderea imperfecțiunilor, amintindu-ne că acestea ne fac dinamici și extraordinari.
În concluzie, operațiile estetice pot juca un rol pozitiv în consolidarea încrederii în sine atunci când sunt abordate cu responsabilitate și atunci când vin în întâmpinarea nevoilor emoționale reale ale indivizilor. Cu toate acestea, este esențial să ne îndreptăm atenția către promovarea unei imagini corporale sănătoase și a stimei de sine, astfel încât să evităm riscurile asociate cu abordarea excesivă a chirurgiei estetice.