Injecțiile cu botox: te scapă de riduri, de migrene și de transpirația excesivă

Injecțiile cu botox: te scapă de riduri, de migrene și de transpirația excesivă

Injecțiile cu botox au ca principal merit capacitatea de a reduce ridurile faciale. De asemenea, ele sunt utilizate și pentru a trata spasmele gâtului, transpirația excesivă, ochiul leneș și chiar vezica hiperactivă. Mai mult, ele pot preveni chiar și apariția migrenelor cronice!

Ce este botoxul folosit în cosmetică?

Este toxina botilinică de tip A și reprezintă, de fapt, o proteină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Pe la finalul anilor 90, această proteină a început să fie folosită pentru a trata strabismul, spasmul facial, torticolisul și blefarospasmul, iar ulterior a fost introdusă și în tratamentele cosmetice sub denumirea de Botox în SUA și Dysport în țările europene.

Dintre toate produsele care au utilizat toxina botulinică, botoxul este primul, ulterior apărând și altele similare care nu se bucură însă de aceeași popularitate.

Cum acționează botoxul?

Specialiștii descriu acțiunea botoxului astfel: aria vizată are blocată transmiterea impulsurilor nervoase de la nervi la musculatura facială responsabilă de riduri. Altfel spus, injecțiile cu botox blochează contractarea mușchilor. Musculatura se relaxează, determinând întinderea tegumentului adiacent, iar pacientul obține efectul dorit: pielea devine întinsă, ridurile dispar, și-n același timp expresia facială este aceeași. 

Cea mai frecventă utilizare a acestor injecții este pentru relaxarea temporală a mușchilor faciali ce provoacă riduri pe frunte și în jurul ochilor. În plus, pielea va dobândi o culoare ceva mai aprinsă și un aspect mult mai luminos datorită vasodilatației locale cu o oxigenare intensă a tegumentului.

De ce să apelezi la injecțiile cu botox?

Există două categorii de situații în care un pacient apelează la aceste injecții: cele de natură cosmetică și cele de natură medicală. Înjecțiile în scop cosmetic sunt pentru corectarea: ridurilor transverse ale frunții (mușchiul frontal), a ridurile care formează „laba gâștii” la colțul ochilor (mușchiul orbicular); ridurile dintre sprâncene și cele apărute la baza nasului.

Injecții cu botox terapeutic (care tratează anumite afecțiuni):

Distonia cervicală– atunci când mușchii gâtului se contractă în mod involuntar ducând la menținerea capului într-o poziție inconfortabilă.

Ochiul leneș– cea mai frecventă cauză a acestei afecțiuni este un dezechilibru apărut la nivelul mușchilor responsabili cu poziționarea ochiului.

Contracțiile musculare- unele afecțiuni neurologice, precum paralizia cerebrală, pot avea ca și consecință lipsa de control asupra membrelor, menținerea acestora într-o poziție rigidă, spre centrul corpului. Acești mușchi contractați pot fi relaxați cu ajutorul injecțiilor cu botox.

Transpirația excesivă (hiperhidroza)și în acest caz injecțiile pot ajuta destul de mult!

Migrena cronică- dacă o persoană suferă de migrene mai mult de 15 zile pe lună, injecțiile cu botox pot duce la reducerea acestora.

Funcționarea deficitară a vezicii urinare- Aceste injecții pot reduce incontinența urinară cauzată de o vezică hiperactivă.

„Zbaterea” ochiului- Ele pot ajuta la ameliorarea contractării mușchilor plasați în jurul ochilor.

Posibile efecte secundare ale botoxului

În general injecțiile cu botox reprezintă o procedură sigură, mai ales dacă sunt efectuate de un medic cu experiență. Dar, ca orice procedură medicală, poate implica anumite efecte secundare. Iată care pot fi acestea:

  • inflamare în zona injectării, durere și chiar vânătăi
  • dureri de cap sau simptome asemănătoare gripei
  • uscăciunea ochilor
  • greață
  • afectarea expresiei feței.

Deși este foarte puțin probabil, toxina din injecție se poate răspândi în restul corpului. Dacă, la câteva săptămâni după efectuarea procedurii, observați simptomele de mai jos, luați imediat legătura cu medicul dumneavoastră:

Injecțiile cu botox sunt contraindicate în cazul femeilor gravide, a celor care alăptează sau în cazul persoanelor care sunt alergice la proteina din lapte.

Pregătirea pentru intervenție

Botoxul trebuie administrat numai de către un medic specializat într-o astfel de intervenție. Este extrem de important ca injecțiile să fie făcute doar în zona vizată, pentru a evita apariția efectelor secundare. Dacă nu este administrată corect, terapia cu botox poate fi periculoasă!

Înainte de intervenție, trebuie anunțat medicul dacă în ultimele 4 luni s-a mai făcut o procedură similară, dacă pacientul a mai luat relaxante musculare, medicamente pentru tulburările de somn sau pentru tratarea alergiilor. 

Ce se întâmplă înainte de intervenție 

Injecțiile cu botox nu reprezintă o intervenție greu de suportat, majoritatea pacienților nu simt un disconfort prea mare. În cazul pacienților anxioși, medicul poate folosi o alternativă simplă de relaxare a zonei precum: masajul, vibrațiile, compresele cu gheață.

Ce se întâmplă în timpul intervenției 

Injecțiile se vor efectua doar în cabinetul medical și durează între 10 și 15 minute!

Cadrul medical folosește un ac destul de subțire pentru a injecta cantități mici de toxină botulinică în piele sau în mușchi, depinde de problema pentru care au fost recomandate. Numărul de injecții necesare depinde mai ales de cât de extinsă este zona tratată.

Ce se întâmplă după intervenție

Singura contraindicație constă în frecarea (sau masarea) zonei tratate pentru a preveni răspândirea toxinei într-o altă parte a corpului. Cât privește rutina zilnică, aceasta poate fi reluată imediat după intervenția medicală.

Rezultatele se pot observa în 1-3 zile după administrare, dar, în funcție de problema tratată, efectul poate dura de la 3 la 6 luni, după care procedura trebuie reluată!

Contraindicații de administrare a injecțiilor cu Botox: 

Iată care sunt categoriile de persoane în cazul cărora procedura nu este recomandată:

  • persoanele care au alergie la componentele folosite în prepararea toxinei (albumina);
  • cei care au anumite afecțiuni care duc la scăderea forței musculare;
  • pacienții care primesc tratament cu anti-inflamatoare (trebuie să treacă 4-5 zile de la încheierea tratamentului până la injectare);
  • existența unor zone cu infecție la nivelul feței;
  • minorii care nu au acordul părinților pentru efectuarea procedurii;
  • gravidele și mamele care alăptează.

Deși foarte mulți cred acest lucru, injecțiile cu botox NU se fac în buze, pentru mărirea acestora se folosește acidul hialuronic!

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare