Igiena intimă la femei și bărbați. Ce presupune

Ce presupune igiena intimă corectă la femei și bărbați

Când vine vorba de igiena intimă la femei, dar și de igiena intimă la bărbați iată ce reguli importante ar trebui respectate.

În primul rând, este de menționat faptul că practicarea incorectă și excesivă a igienei pot să aibă consecințe destul de grave asupra stării de sănătate atât a femeilor, cât și a bărbaților.


dr. Andreas Vythoulkas

”Zona intimă trebuie să fie foarte atent îngrijită, chiar dacă deține un sistem de apărare foarte complex, care lucrează permanent împotriva infecțiilor sau a bacteriilor care ar putea să o afecteze. Echilibrul florei bacteriene poate fi secretul menținerii sănătății organelor genitale, dar acesta nu se poate obține decât dacă există o igienă intimă corectă.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Igiena intimă la bărbați 

Medicul atrage atenția că, deși, mulți bărbați consideră că igiena intimă trebuie păstrată doar de femei, lucrurile nu stau deloc așa. Există câteva reguli pe care și domnii trebuie să le respecte pentru a fi sănătoși, iar acestea includ:

  • După fiecare contact cu apa, zona genitală trebuie ștearsă până la uscare, altfel se pot dezvolta bacterii care dau naștere infecțiilor.
  • Lenjeria intimă trebuie schimbată de fiecare dată când acest lucru este necesar. De asemenea, lenjeria nu trebuie să fie una strâmtă pe corp.
  • Trebuie acordată o atenție zilnică organelor genitale pentru a observa orice modificare.
  • Produsele cosmetice pentru igienă intimă masculină sunt utile doar dacă înainte de a fi aplicate, vor spăla atent zona cu apă din abundență.
  • Toaleta intimă trebuie făcută după fiecare contact sexual, cu apă și săpun.

Igiena intimă la femei 

„Pentru doamne, situația este ceva mai delicată atunci când vine vorba despre igiena intimă. În mod ideal, toaleta zonei intime ar trebui făcută și dimineața, și seara, dar și după fiecare contact sexual.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Iată ce reguli recomandă medicul ginecolog, pentru fiecare femeie:

  • Dacă femeia este în perioada de menstruație, atunci trebuie să se spele de mai multe ori pe zi în zona intimă, iar absorbantele se vor schimba la 2-3 ore;
  • O regulă pe care orice femeie trebuie să o învețe din copilărie este că la toaletă se va șterge din fața către anus, niciodată invers, pentru a împiedica apariția unor infecții;
  • Nu va folosi niciodată produse de igienă intimă prea agresive pentru că ar putea strica PH-ul florei vaginale;
  • Lenjeria de corp se spală și se schimbă cât mai des;
  • Nu va purta îmbrăcăminte prea mulată;
  • Nu va folosi aceleași prosoape pentru față și pentru corp, dar nici pe cele utilizate de partener sau de către alți membri ai familiei;
  • Spălăturile vaginale se pot efectua doar cu acordul medicului specialist;
  • Dacă apar orice fel de schimbări, este indicată programarea la ginecolog.

Citește și: Ce spune culoarea secreției vaginale despre sănătatea sexuală?

Folosirea unui irigator vaginal 

„O modalitate foarte folosită pentru menținerea igienei intime la femei este utilizarea dușurilor vaginale. Deși ele se folosesc cel mai adesea în cazul tratamentelor, sunt recomandate și după contactul sexual și imediat după terminarea perioadei menstruale.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Chiar dacă această practică este benefică, ginecologul atrage atenția că dușurile vaginale:

  • NU sunt o metodă contraceptivă;
  • NU protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală;
  • Folosit în exces, dușul vaginal dăunează florei microbiene a zonei intime.

Citește și: Când se fac și cât costă analizele pentru bolile cu transmitere sexuală ale bărbaților

Gel igiena intimă femei și bărbați

„Indiferent că este vorba despre femei sau bărbați, produsele de igienă intimă trebuie folosite cu măsură și numai cele dedicate special zonei intime. Sunt indicate produsele care ai proprietăți calmante și hidratante. Pentru zona intimă nu se folosesc aceleași produse care se folosesc pentru restul pielii și ar fi cel mai bine să nu conțină parabeni sau silicoane, ci cât mai multe produse naturale. Cele mai bune absorbante intime sunt cele au un conținut ridicat din bumbac.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Citește și: Tot ce trebuie să ştii despre sănătatea sexuală

Produsele care nu ar trebui folosite pentru că ar putea duce la apariția unor probleme în zona intimă sunt, potrivit medicului:

  • săpunurile alcaline (distrug mantaua acidă a pielii);
  • absorbantele care nu permit pielii să respire;
  • gelurile de duș cu agenți de curățare puternic antidegresanți;
  • conservanții și parfumurile ce provoacă iritații și alergii;
  • cremele depilatoare ce conțin ingrediente agresive.

Ce trebuie să știi despre pH-ul vaginal

Un nivel normal al pH-ului vaginal se situează între 3,8 și 4,5, adică un pH moderat acid. Cu toate acestea, un nivel „normal” de pH poate varia ușor în funcție de stadiul vieții.

De exemplu, în timpul anilor de reproducere (între 15 și 49 de ani), pH-ul vaginal ar trebui să fie sub sau egal cu 4,5. Dar înainte de declanșarea menstruației și după menopauză, un pH sănătos tinde să fie mai mare de 4,5.

CITEȘTE ȘI: Ce este pH-ul organismului și de ce aciditatea și alcalinitatea în exces ne pun viața în pericol

De ce contează pH-ul vaginal?

Un mediu vaginal acid este protector. Creează o barieră care împiedică bacteriile nesănătoase și candida să se înmulțească prea repede și să provoace infecții.

Un nivel ridicat al pH-ului vaginal – peste 4,5 – oferă mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor nesănătoase. Un pH vaginal ridicat te expune riscului de a face următoarele infecții:

  • Vaginoza bacteriană – dezvoltarea excesivă a bacteriilor care provoacă un miros neplăcut, împreună cu o scurgere vaginală neobișnuită, gri, albă sau galbenă. De asemenea, poate duce la mâncărimi vaginale și arsuri în timpul urinării. Afecțiunea nu este neapărat dăunătoare în sine, dar femeile care o au, prezintă un risc crescut pentru infecții mai grave, cum ar fi virusul papiloma uman (HPV), virusul herpes simplex și HIV.
  • Trichomonaza – este o boală cu transmitere sexuală, cauzată de parazitul Trichomonas vaginalis. În Statele Unite, afectează aproximativ 3,7 milioane de persoane. De obicei, nu provoacă simptome la majoritatea celor infectați, dar poate crește riscul pentru alte boli cu transmitere sexuală mai grave, cum ar fi HIV.

Un vagin acid nu provoacă, de regulă, boli. Dar dacă aciditatea crește prea mult, poate afecta fertilitatea. Spermatozoizii se dezvoltă într-un mediu alcalin. pH-ul optim pentru ca ei este între 7,0 și 8,5.

În timpul actului sexual, nivelul pH-ului din interiorul vaginului crește temporar, făcând mediul mai alcalin pentru a proteja spermatozoizii, astfel încât aceștia să poată ajunge la ovul.

Cum să menții un pH vaginal sănătos

Pentru a menține pH-ul vaginului la un nivel sănătos, urmează aceste sfaturi:

  • Folosește prezervativul în timpul contactelor sexuale. Te va proteja de bolile cu transmitere sexuală și, în plus, va împiedica și sperma alcalină să perturbe pH-ul vaginal.
  • Evită irigatourul vaginal, dacă nu ți l-a recomandat medicul ginecoloc. Dușurile vaginale pot crește nivelul pH-ului. Vaginul tău se curăță singur, în mod natural. Spală numai exteriorul vaginului cu apă și un produs de igienă special.
  • Mănâncă iaurt. Este o sursă importantă de specii bacteriene benefice de Lactobacillus.

Igiena corectă a zonei intime pentru femei și bărbați

Medicul precizeaază câteva sfaturi general valabile atât pentru femei cât și pentru bărbați de ar trebui să țină cont pentru ca zona genitală să rămână sănătoasă.

  • Lenjeria intimă strâmtă favorizează creșterea temperaturii în zonă și înmulțirea bacteriilor, ceea ce duce la apariția infecțiilor;
  • Parfumurile, cosmeticele parfumate, gelurile, loțiunile care conțin diferite substanțe chimice sunt contraindicate pentru folosirea lor în această zonă sensibilă, atât de către femei, cât și de către bărbați;
  • Buretele de baie reprezintă un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor și nu este indicat de folosit pentru zona intimă;
  • După efectuarea exercițiilor fizice este obligatoriu să se facă duș și să se acorde atenție zonei intime. Se va schimba de fiecare dată lenjeria intimă cu una curată și uscată;
  • Spălarea după contactul sexual este obligatorie.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare