Ce este pH-ul organismului? Ce înseamnă prea acid sau prea alcalin?

Ce este pH-ul organismului? Aciditatea și alcalinitatea în exces ne pun viața în pericol

Ce este pH-ul organismului? Acesta se referă, de fapt, la pH-ul sângelui, care nu poate fi modificat prin alimentație, prin comparație cu pH-ul urinei sau al salivei. Cel mai mic dezechilibru care induce aciditate sau alcalinitate în exces ne poate pune viața în pericol.


„Prin pH-ul organismului înțelegem pH-ul sângelui. PH-ul este parametrul prin care se stabilește caracterul acid sau bazic al unei soluții, mai exact este logaritmul zecimal cu semn schimbat al concentrației ionilor de hidrogen dintr-o soluție. Un pH normal al organismului înseamnă o valoare de 7,35-7,45“,

– Dr. Alina Lăcătuș, medic specialist în nefrologie și în nutriție

Ce este pH-ul și cum e ținut în echilibru

Organismul nostru menține, în mod natural, echilibrul perfect între acid și alcalin atunci când este sănătos. Acest echilibru se realizează prin intermediul a trei mecanisme de reglare, toate la fel de importante, conform specialistului în nefrologie și nutriție care ni le-a detaliat mai jos.

Primul mecanism de reglare a pH-ului este reprezentat de sisteme-tampon chimice care intervin în fracțiuni de secundă pentru a corecta o eventuală „agresiune“ acidă sau bazică. Dacă acestea nu reușesc să corecteze un dezechilibru acido-bazic, atunci vor interveni plămânii și, ulterior rinichii.

Află cum faci diferența între durerea de rinichi și cea de coloană

Mecanismul care stă la baza intervenției plămânilor constă în modificarea cantității de dioxid de carbon pe care îl eliminăm prin expirație, care se face prin schimbarea frecvenței respiratorii (mai repede, adică prin hiperventilație în stări asociate cu acidoză, sau mai încet, adică prin hipoventilație, în alcaloză). Cu alte cuvinte, atunci când pH-ul organismului riscă să devină acid, respirăm mai rapid, iar când poate deveni prea alcalin, respirăm mai lent.

Scară pH: Un pH neutru se încadrează între 7,35 și 7,45. Sursă foto: Medicalnewstoday

Rinichii acționează prin reglarea cantității de bicarbonat care se reabsoarbe în sânge, în timpul pasajului renal. Mai exact, dacă avem de-a face cu un dezechilibru care evoluează cu alcaloză, atunci rinichiul lasă bicarbonatul în exces să se piardă în urină (și în consecință vom avea o urină alcalină).

Dacă avem de-a face cu acidoză, atunci rinichiul va absorbi mult bicarbonat și chiar va produce bicarbonat suplimentar, iar urina eliminată va fi acidă.

Iată care sunt fructele alcaline care te hidratează și îți oferă energie

Importanța pH-ului în organismul uman

Atunci când avem un dezechilibru al pH-ului pot apărea două afecțiuni: alcaloza și acidoza.

„Aciditatea sau alcalinitatea excesivă induce modificări care ne pun viața în pericol. Se pot manifesta  prin tulburări de ritm cardiac, resimțite sub formă de palpitații, greață, vărsături, slăbiciune musculară sau crampe musculare, tremor, dureri de cap, oboseală, anxietate, iritabilitate sau dimpotrivă stări confuzionale care pot evolua cu letargie și chiar comă.“

Dr. Alina Lăcătuș, medic specialist nefrologie și nutriție

pH 5: ce înseamnă acidoza. ph 8: ce înseamnă alcaloza

Acidoza înseamnă că sângele este prea acid, adică are un pH mai mic de 7,35. Alcaloza înseamnă că sângele este prea alcalin, adică are un pH crescut, mai mare de 7,45.

Există diferite tipuri de acidoză și alcaloză, în funcție de cauza principală. Când acidoza sau alcaloza este cauzată de o afecțiune pulmonară sau de o problemă cu respirația, aceasta este numită „respiratorie“.

Când acidoza sau alcaloza este cauzată de o problemă cu funcționarea rinichilor, aceasta este denumită „metabolică“.

Citește mai multe și despre alimentele alcaline. Cât de eficiente sunt în prevenirea cancerului și altor boli grave

Ce înseamnă pH acid

Acidoza respiratorie

Acidoza respiratorie apare atunci când plămânii nu pot elimina suficient dioxid de carbon în timpul expirației. Acest lucru se întâmplă atunci când plămânii sunt afectați de o boală sau tulburare.

Afecțiunile care ar putea duce la acidoză respiratorie includ:

  • astm,
  • emfizem,
  • pneumonie (severă).

Acidoza respiratorie poate fi, de asemenea, cauzată de consumul de narcotice sau de somnifere.

Tulburările cerebrale și ale sistemului nervos care cauzează probleme de respirație pot duce, de asemenea, la acidoză respiratorie.

Simptomele principale ale acidozei respiratorii sunt:

Dacă nu este tratată, acidoza respiratorie poate deveni severă și poate duce la comă sau chiar la deces.

Acidoza metabolică

Acidoza metabolică este o acumulare de acid în organism, care are originea în rinichi. Se produce atunci când corpul nu poate elimina excesul de acid sau când pierde prea multă bază.

Cauzele specifice includ:

  • o cantitate prea mică de bicarbonat de sodiu în sânge, o posibilă complicație a vărsăturilor severe sau a diareei;
  • o acumulare de cetone din cauza lipsei de insulină, o afecțiune cunoscută sub numele de cetoacidoză, cu care se confruntă persoanele cu diabet;
  • o acumulare de acid lactic, o posibilă complicație a abuzului de alcool, a cancerului sau a convulsiilor;
  • eșecul rinichilor în eliberarea acidului în fluxul sanguin, cunoscut sub denumirea de acidoză tubulară renală.

Acidoza metabolică poate fi cauzată și de ingerarea anumitor substanțe, cum ar fi:

Simptomele acidozei metabolice pot include greață, vărsături și oboseală extremă. La fel ca în cazul acidozei respiratorii, acidoza metabolică poate duce la comă sau moarte dacă este lăsată netratată.

Află de ce apare senzația de greață. Cauzele posibile explicate de medicul gastroenterolog

Ce înseamnă pH alcalin

Alcaloza respiratorie

Alcaloza respiratorie apare atunci când există prea puțin dioxid de carbon în sânge. Cauzele alcalozei respiratorii includ hiperventilarea din cauza anxietății, supradozajul cu aspirină, febra ridicată și chiar durerile intense.

Simptomele alcalozei respiratorii sunt crampele musculare. De asemenea, puteți observa furnicături la nivelul degetelor de la mâini și picioare și la nivelul buzelor, precum și iritabilitate.

Află când devine îngrijorătoare amorțirea mâinilor și a picioarelor. Recomandările medicului neurolog

Alcaloza metabolică

Alcaloza metabolică apare atunci când nivelul de bicarbonat din sânge este prea mare sau corpul pierde prea mult acid. Poate fi provocată de vărsături (pentru o lungă perioadă de timp), de administrarea de diuretice sau de hiperactivitatea glandei suprarenale.

Alte afecțiuni care pot duce la alcaloza metabolică sunt leziunile renale cauzate de o pierdere severă de lichide sau de ingerarea unei cantități mari de bicarbonat de sodiu. Simptomele alcalozei metabolice sunt aceleași cu cele din alcaloza respiratorie.

Analiză pH în sânge sau cum sunt diagnosticate acidoza și alcaloza

Dacă te întrebi ce test de pH este necesar pentru depistarea alcalozei și acidozei, ei bine medicul nefrolog precizează că, în primul rând, este necesară măsurarea pH-ului din sângele arterial, care stabilește clar dacă avem acidoză sau alcaloză.

Apoi, pentru stabilirea caracterului respirator sau metabolic sunt necesare alte teste, precum măsurarea presiunilor parțiale ale oxigenului, dioxidului de carbon, prin măsurarea bicarbonatului seric și al excesului de baze. Pentru stabilirea cauzei se recomandă o serie de alte analize.

Tratament la Terapie Intensivă

Aceste dezechilibre ale pH-ului nu se tratează cu alimente alcaline sau apă alcalină, ci e nevoie de ajutor specializat.

„Din fericire pentru noi, dacă suntem sănătoși, nu putem influența pH-ul sângelui prin alimentație sau prin apa pe care o bem.“

Dr. Alina Lăcătuș

Tramentul alcalozei și al acidozei constă în administrarea intravenoasă a unor soluții hidro-electrolitice menite să corecteze dezechilibrul, în tratamentul afecțiunii de bază, a factorului declanșator; uneori este nevoie de hemodializă sau ventilație mecanică; majoritatea cazurilor cu astfel de dezechilibre sunt pacienți în stare gravă, care necesită internare în secția de terapie intensivă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare