Ecografie transvaginală: când e necesară și ce presupune

Cât de frecvent ar trebui efectuată o ecografie transvaginală și cum te pregătești pentru investigație

O ecografie transvaginală este o metodă imagistică neinvazivă, nedureroasă și neiradiantă de explorare a organelor reproductive feminine (vagin, col uterin, trompe uterine, ovare, uter). Această investigație e indicată inclusiv pentru diagnosticarea tumorilor genitale, dar și în timpul sarcinii. Iată ce presupune.

Pentru că nu are restricții și nici contraindicații, ecografia transvaginală poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. Este de preferat să fie însoțită de un consult ginecologic, pentru ca medicul să poată obține toate informațiile necesare.


„Ecografia transvaginală se realizează prin introducerea în vagin a unei sonde de circa 10-12 cm care emite ultrasunete și totodată captează ecoul sonic de la organele examinate.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Când e necesară o ecografie transvaginală

Indicațiile unei ecografii transvaginale sunt multiple, aceasta fiind cea mai folosită investigație imagistică în ginecologie.

Cu ajutorul unei ecografii transvaginale pot fi examinate:

Medicul ginecolog menționează că este necesară pentru:

  • Investigarea durerilor pelvine sau a sângerărilor vaginale inexplicabile;
  • Diagnosticarea tumorilor genitale benigne și maligne (polipi intrauterini, fibroame uterine, chisturi ovariene, etc);
  • Monitorizarea ovulației prin vizualizarea foliculilor ovarieni;
  • Verificarea amplasării corespunzătoare a dispozitivului intrauterin (sterilet);
  • Confirmarea unei sarcini într-un stadiu incipient (prin ecografie transvaginală, o sarcină este detectabilă la 25 de zile după ovulație);
  • Examinarea colului uterin și pentru a putea fi identificate modificările care ar putea duce la complicații, cum ar fi un avort spontan sau o naștere prematură;
  • Identificarea unei sarcini extrauterine (sarcină ectopică), în care ovulul fertilizat se implanteaza în afara uterului, cel mai frecvent în trompele uterine;
  • Monitorizarea bătăilor inimii bebelușului;
  • Examinarea placentei cu scopul de a depista posibile anomalii.

Citește și: Câte ecografii se fac în sarcină și cum se interpretează (FOTO)

Ecografie transvaginală, pregatire 

În funcție de instrucțiunile medicului ginecolog și de motivele ecografiei, s-ar putea să fie nevoie ca vezica urinară să fie goală sau parțial plină. O vezică plină ajută la ridicarea intestinelor și permite o vizualizare mai clară a organelor din zona pelvisului. Dacă vezica trebuie să fie plină, va trebui să bei aproximativ 1 litru de apă sau alt lichid cu aproape 1 oră înainte de începerea procedurii.

„Deși poate părea mai inconfortabilă decât ecografia abdominală, cea transvaginală are o mai mare acuratețe pentru că sonda utilizată se apropie cel mai mult de organele și structurile vizate. În plus, și imaginea care se formează are o calitate mult mai bună.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Fidelitatea imaginilor este rezultatul apropierii ultrasunetelor de subiectul care se investighează și frecvenței mai mari emise de transductor (sonda ecografică).

Ce se întâmplă în timpul procedurii

„În timpul procedurii, medicul introduce transductorul aproximativ 5-7 cm în canalul vaginal al pacientei, după ce a aplicat pe acesta un prezervativ și un gel conductor. Vei simți cam același lucru pe care îl simți când ți se recoltează secreție pentru testul Papanicolau. Medicul va mișca ușor transductorul în interiorul vaginului, pentru a observa cât mai clar organele. Întreagă procedură durează de la 15 până la 30 de minute.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

În anumite cazuri este necesară ecografia transvaginală cu soluție salină pentru diagnosticul anomaliilor uterine și a polipilor endometriali. În acest caz este introdusă transcervical treptat soluție salină, care dilată cavitatea uterină și oferă o imagine mai detaliată a interiorului cavității uterine.

Medicul ginecolog menționează că avantajul explorării organelor genitale feminine cu ajutorul ecografiei transvaginale este și mai evident la persoanele cu indice de masă corporală crescut.

Este lipsită de riscuri

Nu există factori de risc cunoscuți asociați cu ecografia transvaginală. Efectuarea unei ecografii transvaginale la femeile însărcinate este, de asemenea, o procedură sigură, atât pentru ama, cât și pentru bebeluș.

„Ecografia transvaginală nu dăunează sub nicio formă sarcinii. Această metodă de investigație nu este iradiantă, iar ultrasunetele nu au efecte nocive asupra fătului, așa că nu trebuie să vă temeți de această investigație atunci când sunteți însărcinate.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Rezultat pe loc

De obicei, rezultatul ecografiei îl obții pe loc, dacă medicul ginecolog este cel care realizează investigația. Dacă un tehnician efectuează procedura, imaginile sunt salvate și apoi analizate de către medicul ginecolog.

Rezultate normale:

Structurile pelvine sau fătul sunt normale.

Ce înseamnă rezultatele anormale

Un rezultat anormal se poate fi cauzat de anumite afecțiuni. Unele probleme care pot fi observate includ:

  • Defecte congenitale;
  • Cancer de uter, ovare, vagin și alte structuri pelvine;
  • Infecții, inclusiv boala inflamatorie pelvină;
  • Tumori benigne în zona uterului și ovarelor (cum ar fi chisturi sau fibroame);
  • Endometrioza;
  • Sarcina extrauterină (sarcina ectopica);
  • Probleme ale ovarelor.

Citește și: Șapte informații esențiale despre cancerul ovarian. La început, nu are simptome

Ecografie transvaginală preț 

Prețul unei ecografii transvaginale este de aproximativ 100 de lei. Însă, pentru pacientele asigurate, această investigație este decontată.

Alte investigații ginecologice recomandate femeilor

Chiar și în lipsa simptomelor, orice set anual de investigații pentru femei trebuie să cuprindă un examen ginecologic, un test Babeș-Papanicolau și o ecografie transvaginală.

Citește și: Ce investigații trebuie să cuprindă un pachet de analize pentru femei

„Controalele ginecologice vor avea caracter anual. Acestea includ examenul clinic, cel bacteriologic și cel citologic, test HPV (dacă testul Babeș-Papanicolau relevă modificări ale celulelor care cresc riscul de apariție a cancerului de col uterin), ecografia transvaginală (la recomandarea medicului), examenul clinic al sânilor, dar și ecografia mamară anuală.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Examenul citologic Babeș-Papanicolau evidenţiază celulele atipice de la nivelul colului uterin. De asemenea, se pot depista metaplazii sau displazii care sunt faze preliminare ale cancerului.

Dacă rezultatul examenului citologic evidențiază modificări patologice, medicul va recomanda investigații suplimentare. Este vorba despre o biopsie cervicală, o excizie cu ansă diatermică sau o conizație. Acestea pot infirma sau confirma o leziune premalignă sau malignă.

Opt semne de alarmă că trebuie să mergi la ginecolog

În afara testelor de rutină, e indicat să mergi la un control ginecologic dacă observi următoarele simptome:

1. Dureri menstruale puternice,

2. Sângerări vaginale în afara menstruației,

4. Iritații și vezicule în zona genitală,

5. Noduli sau modificări ale sânilor,

6. Miros vaginal anormal sau neplăcut,

7. Durere sau disconfort în timpul sexului,

8. Libido scăzut,

9. Incontinență urinară

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare