Cancer de col uterin: ce semne îl anunță și cum se tratează

Tot ce trebuie să știi despre prevenția cancerului de col uterin

  Când vorbim de cancer de col uterin, este important ca orice femeie care și-a început viața sexuală să știe de ce apare, cum se manifestă și cum poate fi prevenit. Din acest punct de vedere, româncele nu stau foarte bine, potrivit statisticilor.

  În fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 4.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și peste 1.900 decese. Țara noastră se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin.

  Boala nu dă simptome în stadii incipiente, dar poate fi prevenită prin două metode:

  1. Prevenție primară – prin vaccinarea împotriva HPV (virusul care produce cancer de col uterin);
  2. Prevenție secundară – prin testarea periodică Babeș Papanicolau care permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente.

  Cancer de col uterin stadii

  • Stadiul 1: Cancerul este de dimensiuni mici. Este posibil să se fi răspândit la ganglionii limfatici. Nu s-a răspândit în alte părți ale corpului.
  • Stadiul 2: Cancerul este de dimensiuni mai mari. Este posibil să se fi răspândit în afara uterului și a colului uterin sau la ganglionii limfatici. Încă nu a ajuns în alte părți ale corpului.
  • Stadiul 3: Cancerul s-a răspândit în partea inferioară a vaginului sau în pelvis. Poate bloca ureterele, tuburile care transportă urina de la rinichi la vezică. Nu s-a răspândit în alte părți ale corpului.
  • Stadiul 4: Cancerul s-ar fi putut răspândi în afara pelvisului la organe precum plămânii, oasele sau ficatul.

  Dr. Romina Sima, medic obstetrică-ginecologie, șef de lucrări, ne-a explicat, pe larg, în interviul de mai jos, de ce apare boala, cum poate fi diagnosticată și ce opțiuni de tratament există.

  De ce apare cancerul de col uterin și cine are cel mai mare risc să îl dezvolte?

  Dr. Romina Sima: Agentul etiologic principal al cancerului de col uterin şi leziunilor precursoare ale sale este infecția cu tulpini de risc înalt ale virusul Papilloma uman (HPV – Human Papilloma Virus).

  Cancer de col uterin cauze și factori de risc

  HPV s-a dovedit a fi prezent în aproximativ 90% din cancerele invazive ale colului uterin şi leziunile preneoplazice. Însă ca evolutia să progreseze către o leziune neoplazică, infecţia HPV trebuie să aibă un caracter persistent.

  Persoanele care au riscul cel mai mare de a dezvolta aceasta patologie sunt reprezentate de femeile cu:

  • status socio-economic scăzut,
  • debut precoce al vieţii sexuale,
  • istoric de boli cu transmitere sexuală,
  • număr crescut de parteneri sexuali,
  • sarcini – naşteri multiple, 
  • fumătoare, 
  • anumite boli autoimune sau cu imunosupresie cronică (HIV, transplant renal).

  Cum se manifestă acest tip de cancer?

  Dr. Romina Sima: O perioadă lungă, cancerul de col nu are o simptomatologie deosebită. El este „mut clinic”. Ulterior apar simptome precum secreţie vaginala anormală. Această leucoree poate fi la început albicioasă, apoi rozată şi în final cu miros fetid.

  Un alt simptom important este sângerarea pe cale vaginală. Hemoragia, iniţial apare doar după contact sexual, irigaţii vaginale, examen genital, în cantitate mică, cu sânge roşu, care nu se asociază cu durere. În timp, pierderea de sânge pe cale vaginală creşte cantitativ, nu are o periodicitate iar în stadiile finale poate să fie masivă.

  Cancer de col uterin simptome în stadii avansate

  Durerea este un simptom care apare tardiv, după invazia structurilor de vecinătate ale colului uterin, la nivel pelvin.

  În cazuri avansate, total neinvestigate primul semn clinic pentru care pacientele se prezintă la camera de gardă o reprezintă pierderea de urină pe cale vaginală. Aceasta apare datorită invaziei vezicii urinare.

  Cum poate fi diagnosticat un cancer de col uterin?

  Dr. Romina Sima: Diagnosticul de cancer de col uterin se pune în urma investigatiilor periodice la medicul ginecolog. În primul rând se efectuează o anamneză riguroasă care evidenţiază factorii de risc pentru cancer de col ai pacientei precum şi participarea sa anterioară în screeningul de rutină.

  Ulterior, se realizează examenul clinic genital care obligatoriu implică vizualizarea colului uterin cu ajutorul valvelor sau speculului genital. Se completeaza apoi, cu tuşeu vaginal şi la nevoie cu tuşeu rectal.

  Deoarece cancerul colului uterin are o lungă perioadă de evoluţie sub forma unor leziuni precursoare, depistarea şi tratarea acestora reprezintă o măsură extrem de eficientă de prevenţie a cancerului de col invaziv.

  Analize necesare

  Screening-ul leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin poate detecta leziunile de risc înalt precum și cancerul de col. Acesta se face prin examen citologic cervico-vaginal Babeş-Papanicolaou clasic sau în mediu lichid.

  Pentru completarea diagnosticului la pacientele cu modificări ale rezultatului citologic se recomandă investigaţii suplimentare precum:

  Diagnosticul de certitudine al cancerului de col uterin este stabilit exclusiv prin rezultat anatomo-patologic. Acesta este obţinut prin prelucrarea ţesutului prelevat la biopsie. Investigatiile suplimentare de tip imagistic sunt efectuate pentru stadializarea completă a cancerului de col uterin.

  Cum poate fi tratat cancerul de col uterin?

  Dr. Romina Sima: Tratamentul cancerului de col uterin se face diferenţiat în funcţie de stadiul bolii. Se ţine cont de asemenea de caracteristici individuale ale pacientei ca vârsta, dorinţa de a avea copii, patologii asociate sau situaţii particulare precum sarcina.

  Evolutia bolii este este corelată cu gradul de extindere în momentul stabilirii diagnosticului.

  Principalii factori de prognostic sunt:

  • stadiul şi volumul tumorii,
  • invazia ganglionară pelvină şi para-aortică,
  • tipul histologic,
  • gradul de malignitate dar şi invazia vasculară şi limfatică.

  Pentru tratamentul cancerului de col uterin, medicul ginecolog trebuie să colaboreze interdisciplinar cu specialistul oncolog medical, radioterapeut şi anatomopatolog.

  Intervenţiile chirurgicale care se practică sunt corelate cu stadiul diagnosticului şi pot avea abordare clasică sau minim invazivă în cazuri atent selectate. Se pot efectua operaţii de tip conizaţii uterine, trahelectomii, histerectomii cu limfadenectomie pelvină sau para-aortică ori exenteraţii pelvine în stadiile avansate.

  Urmăriți mai multe despre metodele prin care pot fi prevenite multe tipuri de cancer mai jos:

  Cancer de col uterin tratament naturist

  Tratamentele naturiste au vreun efect în cazul cancerului de col uterin?

  Dr. Romina Sima: Nu există studii care să dovedească eficienţa tratamentelor naturiste în tratarea cancerului de col uterin. De aceea pacientele care aleg o metodă exclusiv naturistă trebuie descurajate pentru că întarzie sau exclud posibilitatea de vindecare a bolii prin aplicarea corectă a metodelor standardizate.

  Orice alternativă naturistă abordată trebuie discutată cu medical curant ginecolog sau oncolog deoarece sunt terapii care pot interfera în defavoarea bolnavei.

  Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin?

  Dr. Romina Sima: Cancerul colului uterin are o lungă perioadă de evoluţie sub forma unor leziuni precursoare, depistarea şi tratarea acestora reprezintă o măsură extrem de eficientă de prevenire a cancerului de col invaziv.

  Screening-ul se face prin examen citologic cervico-vaginal Babeş-Papanicolau clasic sau în mediu lichid.

  O alta metoda de prevenţie o reprezintă vaccinarea anti-HPV care şi-a dovedit eficacitatea la nivel mondial.

  Citește aici și povestea unei românce care a primit diagnostic de cancer de col și cum a învins boala: „Faptul că nu mai am uter nu înseamnă că sunt mai puțin femeie”. Viața după cancerul de col uterin

  Îți recomandăm și

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare