Psihosexolog: „E normal să dispară dorința sexuală după o perioadă.“ 5 pași ca să vă regăsiți intimitatea

Psihosexolog: „E normal să dispară dorința sexuală după o perioadă.“ 5 pași ca să vă regăsiți intimitatea

Într-o relație romantică sănătoasă, sexul e foarte important. Nu doar că aduce un grad mai mare de intimitate în cuplu, dar poate inclusiv să contribuie la o mai bună stare de sănătate a partenerilor. Psihosexologul Gabriela Marin spune cum poate sexul să transforme o relație și cum putem să ținem pasiunea vie chiar și după mulți ani de relație.

gabriela marin, psihosexolog

Gabriela Marin este psihosexolog cu o experiență vastă în lucrul cu cuplurile care caută soluții pentru relația lor. Atinge în cabinet teme diverse de la vindecarea emoţională şi înţelegerea schemelor de gândire care provoacă suferinţa şi resentimentele în cuplu, sexualitate. O poți asculta și îi poți pune întrebări la Conferința Smart Couple, sâmbătă, 23 noiembrie 2024, începând cu ora 10.00, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie (str. Ion Ghica 4, București, zona Universitate), Sala Ștefan Burcuși, etaj 3. Biletele sunt disponibile AICI.

Menținerea vieții sexuale sănătoase într-o relație de lungă durată necesită atenție, comunicare și efort din partea ambilor parteneri. Pe măsură ce relația evoluează, dorința sexuală poate fluctua, însă există strategii eficiente pentru a păstra pasiunea și intimitatea vie.

Cum păstrați pasiunea în cuplu

Chiar dacă uneori pare dificil să deschizi subiectul și să vorbești despre sex cu partenerul/a ta, este necesar, spune Gabriela Marin. Vorbiți sincer despre dorințele, așteptările și nevoile voastre. În felul acesta veți evita frustrările. Totuși, trebuie să vă alegeți cuvintele cu grijă, fără să vă judecați unul pe altul pentru că pot apărea foarte ușor frustrări.

Nu este suficient doar să vorbiți, ci este esențial și să puneți în aplicare. Deși nu pare o sarcină grea, atunci când ambii parteneri au un program foarte încărcat și mai există și copii, timpul pentru sex poate fi limitat. Așa că este important să fă faceți timp, fără să vă fie teamă că distrugeți partea de spontaneitate. Uneori, doar să petreceți timp împreună, îmbrățișându-vă sau stând aproape, poate întări relația de cuplu.

Pe cât de important este să petreceți timp în doi, pe atât de necesar este ca fiecare să aibă pasiuni și activității proprii. Odată la ceva timp, ieșiți separat în oraș, participați la activități care vă fac plăcere. În felul acesta reduceți și stresul care este un factor important într-o viață sexuală de calitate. Chiar dacă nu sunteți împreună, puteți să vă trimiteți mesaje incitante care să țină vie flacăra.

1. Aduceți elemente de noutate

Poate ți se pare bizar, dar sexul se și învață. Important este să o faceți împreună. Gabriela Marin spune că puteți chiar să participați la workshopuri sau să citiți împreună cărți care să vă deschidă noi orizonturi. Dacă fiecare partener se simte confortabil și în siguranță în explorările sexuale, atunci satisfacția este garantată.

Dacă nu vă surâde ideea de a participa la evenimente despre viața sexuală, puteți să aduce noutatea în dormitor făcând mici schimbări, cum ar fi locații diferite, lenjerie specială sau încercarea de noi experiențe care vă stârnesc curiozitatea.

2. Țineți cont de schimbările care se produc în organism

Dorința sexuală poate evolua odată cu vârsta sau evenimentele de viață, dar asta nu înseamnă că intimitatea dispare. Fiți deschiși să redefiniți ce înseamnă intimitatea pentru voi și nu vă focalizați neapărat pe cantitate, ci pe calitate.

De ce este scade dorința sexuală odată cu trecerea timpului

Din păcate, scăderea dorinței sexuale într-o relație pe termen lung este un fenomen comun, influențat de factori biologici, psihologici și relaționali. Această schimbare este adesea o combinație de procese naturale și circumstanțe de viață, explică Gabriela Marin.

Biologia și chimia corpului

La începutul relației, creierul eliberează niveluri mari de dopamină și alți hormoni (oxitocină, serotonină) care stimulează atracția și dorința sexuală. Cu timpul, acest răspuns chimic se stabilizează, iar intensitatea emoțională și dorința pot scădea.

Creierul se adaptează, se obișnuiește cu stimulii care se repetă. Partenerul devine familiar, iar noutatea, care stimulează dorința sexuală, dispare treptat. De asemenea, se întâmplă o serie de schimbări hormonale în organism. Scăderea nivelului de testosteron (la bărbați și femei) sau fluctuațiile hormonale – în timpul sarcinii, alăptării sau menopauzei ori chiar din timpul ciclului menstrual lunar – pot influența într-o măsură considerabilă libidoul.

Despre modificările hormonale care pot afecta viața de cuplu discutăm în cadrul evenimentului Smart Couple cu dr. Radu Mihalca, endocrinolog și androlog.

Factorii psihologici

Responsabilitățile zilnice, munca, creșterea copiilor și problemele financiare pot duce la epuizare emoțională și fizică, reducându-ne energia și implicit interesul pentru intimitate. În timp apar și schimbări fizice, nesiguranța legată de propriul corp sau teama de a nu mai fi atractiv pentru partener, care pot afecta dorința sexuală.

Sunt situații și mai grave în care unul dintre parteneri suferă de anxietate, depresie sau are traume nerezolvate. În acest caz este poate fi necesar să apelați la ajutor de specialitate, pentru că toate acestea vă pot afecta și viața sexuală.

Dinamica relației

Relațiile de lungă durată pot intra într-o rutină care diminuează spontaneitatea și entuziasmul pentru viața sexuală. De asemenea, conflictele nerezolvate, prin tensiunile și resentimentele acumulate pot afecta intimitatea emoțională, diminuând dorința sexuală.

În plus, dacă la început prioritatea era conectarea si implicit viața intimă, o dată cu apariția copiilor, pe parcursul relației, alte aspecte (copiii, cariera, prieteniile) pot deveni mai importante decât sexualitatea. Se poate întâmpla chiar ca fiecare partener să aibă propriul ritm al dorinței sexuale. Ar fi util să discutați despre acest lucru pentru a nu apărea frustrări care pot deteriora întreaga relație.

3. Ce puteți face când dorința sexuală scade: discutați sincer despre dorințe și frustrări

Dacă simți că nu mai este aceeași pasiune între voi, cel mai la îndemână lucru este să discutați sincer despre dorințe, frustrări și nevoi. Uneori, lipsa dorinței sexuale poate fi cauzată de lipsa unei conexiuni emoționale. Dacă nu de aici este problema, experimentați activități noi împreună, atât sexuale, cât și non-sexuale, pentru a revitaliza relația.

Psihosexologul Gabriela Marin spune că și terapia de cuplu poate fi o soluție pentru că o privire din exterior poate fi mai obiectivă. Un specialist vă poate ajuta să identificați mai bine cauzele și să găsiți soluții.

4. Puneți accent pe intimitatea non-sexuală în păstrarea legăturii emoționale

Intimitatea non-sexuală joacă un rol esențial în păstrarea și aprofundarea legăturii emoționale dintre parteneri. Este fundamentul pe care se construiește o relație sănătoasă, fiind expresia iubirii, grijii și respectului dincolo de dimensiunea fizică a legăturii.

Atunci când cei doi petrec timp împreună fără a avea așteptări, doar fiind prezenți unul pentru celălalt, își reamintesc chiar de esența unei relații adevărate  care înseamnă dragostea, respectul și grija reciprocă. Putem spune că intimitatea non-sexuală este despre construirea acelui sentiment de „acasă” emoțional în relație, unde fiecare dintre cei doi poate fi vulnerabil și complet autentic. Această apropiere dă profunzime și stabilitate iubirii.

Momentele de intimitate, precum îmbrățișările, ținutul de mână sau conversațiile sincere creează o conexiune profundă. Aceste gesturi mici spun: „Sunt aici pentru tine” și „Te iubesc așa cum ești”. Toate acestea cultivă încrederea și sentimentul de siguranță. Partenerii se simt acceptați și susținuți, ceea ce reduce stresul și apropie inimile.

5. Veniți la Conferința Smart Couple să discutați cu specialiști în relații

Dacă ați pierdut drumul spre voi vă invităm la Conferința Smart Couple organizată de SmartLiving.ro pentru a vorbi cu sinceritate și curaj despre ce mai înseamnă astăzi un cuplu fericit și cât de mult contează sexul în toată ecuația unei relații.

Te așteptăm sâmbătă, 23 noiembrie 2024, începând cu ora 10.00, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie (str. Ion Ghica 4, București, zona Universitate), Sala Ștefan Burcuși, etaj 3

Îi aducem în fața ta pe unii dintre cei mai titrați specialiști în relații și medici care îți pot explica ce se întâmplă în interiorul tău din punct de vedere hormonal. Vei înțelege mai bine ce simți tu și de ce partenerul reacționează într-un anume fel, poate din senin, atunci când îi atragi atenția că nu și-a dus farfuria în chiuvetă.

Rezervă-ți un loc!

Vor vorbi cu deschidere despre provocările din cuplu și îți vor răspunde la întrebări

  • Dr. Radu Mihalca, medic endocrinolog specializat în sexologie
  • Gabriela Marin, psiholog și sexolog
  • Iulia Barca, psihoterapeut
  • Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut, specializată în terapia de cuplu

Cine sunt speakerii

Dr. Radu Mihalca

Dr. Mihalca Radu este Medic Primar Endocrinologie, Doctor în Ştiinte Medicale, cu competență în Andrologie și Sexologie. A studiat în România, dar și în Italia la Universita degli Studi di L’Aquila

Experiență profesională: În afara specializării în endocrinologie Dr. Radu Mihalca are o experiență cuprinzătoare în Andrologie, Medicina Sexuală și Reproductivă acumulată de-a lungul anilor de lucru în echipe multidisciplinare din țară și din străinătate, împreună cu colegi din alte specialități precum ginecologie, urologie, embriologie, psihiatrie și psihologie. Dr. Radu Mihalca deține Certificare Europeana in Andrologie si Sexologie. În perioada 2015-2021 a fost Vicepreședinte al Asociatiei de Medicina Sexuala din România.

Gabriela Marin

Gabriela Marin este psihoterapeut, specialista in relații de cuplu si psihosexologie. Lucrează cu pacienți care se confruntă cu anxietate, disfuncții sexuale masculine- impotență și ejaculare precoce, disfuncții sexuale feminine, traume emoționale, dar consiliază și cupluri care trec prin diverse probleme.

Iulia Barca

Iulia Barca este psiholog clinician și psihoterapeut cu formare cognitiv comportamentală, specializată în prezent în metoda de lucru numită „Compassionate Inquiry” dezvoltată de Gabor Mate.

Diana Vijulie

Diana Vijulie este psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă și psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacționale la Yorkshire Training Center Romania și Psihoterapia integrativă a copilului și adolescentului, și ca terapeut de cuplu împreună cu The Gottman Institute.

Agenda evenimentului

10.00-10.30 – Welcome coffee

10.30-11.30 Radu Mihalca, medic primar endocrinolog – Fluctuațiile hormonale. Cum ne afectează viața de cuplu

11.30-11.45 – interventie Clinica Sante

11.45-12.00- pauza de cafea

12.00-12.45 Gabriela Marin, psiholog, sexolog – Ce ți se întâmplă dacă nu faci sex?

12.45-13.30 Iulia Barca, psihoterapeut – Etichetele în cuplu. Cum facem să nu ne mai diagnosticăm partenerii?

13.30-14.00 – pauza de masă

14.00-15.00 – Diana Vijulie, psihoterapeut – Cearta în cuplu. Cum facem să fie constructivă?

Sponsor

Sponsori principali: Aqua Carpatica, Clinica Sante
Sponsori: Barza, Farmacia Vedra, Reckitt
Parteneri: Kafune, Thermomix cu Daniela, Dr. Oetker Professional, Premio Travel

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare