Trigliceridele sunt grăsimi care se găsesc în sânge. Atunci când îți faci un set standard de analize de sânge, pe fișă vei avea trecut un profil lipidic, care se referă la măsurarea colesterolului total, al HDL-ului (colesterolul bun) și LDL-ului (colesterolul rău), dar și la nivelului trigliceridelor. Deși pe cei mai mulți dintre noi ne interesează nivelul colesterolului atunci când vorbim despre grăsimile din corp, trigliceridele sunt și ele un indicator important. Dar ce sunt trigliceridele mai exact și de ce ar trebui să știm nivelul lor, aflăm în continuare.
Trigliceridele sunt importante în contextul profilului lipidic, analiza care „măsoară” grăsimile din sânge și, implicit, riscul unei persoane de a face o boală cardiovasculară. Profilul lipidic se calculează în funcție de nivelul trigliceridelor, colesterolului total, colesterolului bun, denumit HDL, și colesterolului rău, denumit LDL.
Astfel, un nivel ridicat al trigliceridelor combinat cu un nivel ridicat al colesterolului rău și cu un nivel scăzut al colesterolului bun indică acumularea de grăsimi pe pereții arterelor, situație care crește riscul de atac de cord și atac cerebral, potrivit Asociației Americane a Inimii.
Nivelul trigliceridelor se măsoară dintr-o probă de sânge. Este important să nu mănânci cu 8-12 ore înainte de a ți se lua sânge, pentru că ceea ce ai mâncat, dar și procesul de digestie pot să ridice nivelul trigliceridelor. Împreună cu trigliceridele sunt măsurate și colesterolul total (compus din HDL, LDL și VLDL).
Ce sunt trigliceridele
Pentru a înțelege mai bine importanța lor în organism, trebuie să aflăm ce sunt trigliceridele și cum se formează. Ele sunt grăsimi produse de corp atunci când mâncăm: când ingerăm mai multe calorii decât avem nevoie, caloriile suplimentare pot fi stocate ca trigliceride, pe care corpul le depozitează sun formă de grăsime în celule și pe care le folosește mai târziu ca să producă energie și, astfel, să funcționeze.
Mai detaliat, procesul este următorul: după ce mâncăm, nivelul trigliceridelor din sânge crește. Corpul folosește o parte din ele imediat, iar surplusul ajunge în țesuturile adipoase, unde sunt depozitate. Ulterior, între mese, trigliceridele suplimentare sunt eliberate ca să fie folosite ca sursă de energie.
Ce sunt trigliceridele și din ce surse provin
Există două tipuri de trigliceride: cele „fabricate” în corpul nostru și cele pe care le preluăm din alimentație. Prin urmare, trigliceridele sunt și grăsimile pe care le asimilăm din alimentația noastră zilnică și care se regăsesc în uleiuri, unturi, carne, produse lactate.
Atât grăsimile nesănătoase (grăsimile trans și grăsimile saturate), cât și cele sănătoase (grăsimile polinesaturate și grăsimile monosaturate) influențează nivelul trigliceridelor.
Grăsimile nesănătoase sunt: grăsimile trans, care se găsesc în alimente prăjite, margarină, produse de patiserie, prăjituri, și grăsimile saturate care se găsesc în carne grasă de porc, vită sau miel, piele de pui, unt, ulei de palmier.
Grăsimile sănătoase sunt: grăsimile polinesaturate Omega 3 și Omega 6, care se găsesc în somon, macrou, hering, sardine, semințe de in, migdale, caju, semințe de floarea soarelui, ulei de soia, și grăsimile monosaturate care se găsesc în ulei de măsline, ulei de susan, ulei de rapiță.
Deși atât grăsimile sănătoase, cât și cele nesănătoase influențează trigliceridele, grăsimile trans și saturate ridică nivelul trigliceridelor mai mult decât grăsimile poli- și monosaturate.
De ce sunt trigliceridele mărite periculoase?
Trigliceridele devin alarmante atunci când nivelul lor crește peste normal, iar asta se întâmplă atunci când ingerăm mai multe calorii decât ardem. Caloriile rămase neconsumate sunt transformate în trigliceride suplimentare și depozitate pentru a fi folosite mai târziu. Dacă avem o alimentație bogată în calorii, acele trigliceride extra nu vor fi niciodată consumate, ba dimpotrivă, peste ele, se vor depune unele noi.
Carbohidrații simpli (zahărul, glucoza, fructoza, sucroza), grăsimile trans (produse industrial și identificate ca uleiuri parțial hidrogenate) și alcoolul sunt răspunzătoare pentru creșterea trigliceridelor, potrivit Centrului American Pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Mai mult de atât, un stil de viață sedentar, o greutate corporală mare și fumatul sunt factori care afectează nivelul trigliceridelor, potrivit aceleași surse.
Ce sunt trigliceridele crescute? Valorile normale ale trigliceridelor
Care e considerat un nivel normal al trigliceridelor? Valorile de referință pentru adulți sunt următoarele:
Nivel optim: < 150 mg/dL (miligrame pe decilitru);
Ușor crescut: 150 – 199 mg/dL;
Nivel crescut: 200 – 499 mg/dL;
Foarte crescut: ≥ 500 mg/dL;
Valoare de alertă: > 1000 mg/dL
Un nivel mai mare de 200 mg/dL al trigliceridelor este asociat cu un risc crescut de infarct și atac cerebral.
Află din acest articol ce simți când ai un atac cerebral și care pot fi cauzele lui.
Potrivit unui raport privind bolile cardiovasculare realizat în 2017 și publicat pe site-ul Asociației Europene a Inimii, în Europa, în fiecare an, bolile cardiovasculare cauzează 3,9 milioane de decese, reprezentând 45% din totalul pierderilor de vieți omenești.
În România, 60% dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare, potrivit unui raport al European Heart Journal, din 2014, publicat de Societatea Română de Cardiologie.
Un nivel crescut al trigliceridelor este asociat și cu hipertensiunea arterială, diabet, obezitate, o valoare mare a colesterolului rău și una scăzută a colesterolului bun. trigliceridele foarte crescut afectează, de asemenea, ficatul și pancreasul. Prin urmare, trigliceridele ridicate nu duc la o singură boală, punctuală, ci „pun umărul” la multiple afecțiuni.
Citește aici despre simptomele diabetului: cum afli din timp dacă ai boala „tăcută”.
Alimente care scad trigliceridele
Un nivel peste limita normală a trigliceridelor poate fi ajustat prin schimbări în stilul de viață care țin de alimentație și sport. Iată care sunt cele mai importante măsuri pe care le putem lua prin dietă .și mișcare.
Adoptă o dietă mediteraneană
O dietă care include multe legume, fructe și cereale integrale, surse slabe de proteine ca puiul sau fructele de mare și uleiul de măsline în locul altor tipuri de grăsimi poate să scadă cu 10-15% nivelul trigliceridelor din organism, potrivit Summit Medical Group. Încearcă să incluzi în alimentația ta zilnică cel puțin cinci surse de legume și fructe pentru un aport mai mare de fibre.
Redu consumul de alimente bogate în zahăr
Sucurile carbogazoase, băuturile îndulcite (limonada, cafeaua, apa cu arome), sucurile de fructe (chiar și cele neîndulcite) sunt o sursă majoră de zahăr. Redu consumul de astfel de băuturi la mai puțin de 170 ml pe zi.
Cantitățile mici de zahăr de masă (25 de grame sau 6 lingurițe de zahăr pe zi, necesarul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății) nu vor afecta nivelul trigliceridelor. Dacă obișnuiești să mănânci dulciuri, limitează consumul la o singură porție pe zi ca să reduci zahărul excesiv din alimentație.
Redu consumul de alcool
Potrivit medicilor de la University of Rochester Medical Center, din SUA, chiar și un consum mic de alcool poate crește nivelul trigliceridelor.
Consumă mai puține grăsimi, în special saturate
Acestea sunt grăsimile care se găsesc în carnea roșie și lactatele cu conținut mare de grăsime. În locul lor, alege cărnuri slabe (pui, curcan, pește) și înlocuiește lactatele grase cu versiuni low-fat. Institutul Național de Statistică avertizează că România înregistrează o creștere a consumului mediu zilnic de grăsimi.
Citește aici despre sursele de grăsimi periculoase și alternativa lor sănătoasă.
Încearcă să slăbești
Când mănânci mai multe calorii decât ai nevoie, corpul transformă acele calorii în trigliceride și le depozitează ca să le folosească când va avea nevoie de energie. Ca să scazi nivelul trigliceridelor, trebuie să începi să consumi din caloriile deja depozitate. Un studiu publicat de Journal of Clinical Medicine arată că și o slăbire moderată, de 5-10% din greutatea corporală, poate scădea trigliceridele cu 40mg/dL.
Aici găsești câteva metode de slăbit rapide și eficiente recomandate de medicul nutriționist.
Aici ai exemple de diete ușoare de slăbit – simple, eficiente și benefice pentru sănătate.
Fă mai multă mișcare
Încearcă să-ți stabilești o rutină de exerciții: 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi. Exercițiile regulate pot să scadă nivelul trigliceridelor și să crească colesterolul bun. Orice fel de activitate fizică e importantă, chiar si urcatul scărilor sau mersul pe jos.
Medicamente pentru scăderea colesterolului și trigliceridelor
Dacă modificarea stilului de viață nu reușește să echilibreze nivelul trigliceridelor, se poate recurge la tratamente medicamentoase. Acestea sunt recomandate de medici anumitor pacienți, precum cei care au un risc mare de boli cardiace și accident vascular cerebral sau cei care suferă de diabet zaharat.
Se pot prescrie mai multe tipuri de medicamente pentru scăderea colesterolului și trigliceridelor:
- fenofibratul, care face parte dintr-un grup de medicamente numit fibrați, este principalul tratament administrat pentru scaderea specifică a trigliceridelor. Într-o măsură mai mică, fibrații echilibrează și nivelul colesterolului;
- statinele, medicamente administrate în mod obișnuit pentru scăderea nivelului de colesterol rău, cu scopul de a reduce riscul de atac de cord, atac cerebral și alte boli cardiace. Statinele scad producția de colesterol din ficat, dar pot reduce și nivelul trigliceridelor;
- niacina, cunoscută și ca vitamina B3, contribuie la reglarea nivelului de colesterol din sânge prin creșterea nivelului de colesterol bun, scăderea celui LDL (colesterolul rău), dar și la reducerea nivelului trigliceridelor. În acest scop, niacina se administrează în doze mari, de 1.500 mg și mai mult, și nu este lipsită de efecte adverse. De aceea, ea nu este utilizată ca tratament de primă intenție pentru reducerea colesterolului și a trigliceridelor. De regulă, ea este administrată persoanelor care nu tolerează statinele;
- acizii grași Omega 3 administrați sub formă de suplimente alimentare cu ulei de pește inhibă eliberarea trigliceridelor din ficat și le mențin astfel la un nivel echilibrat.
Medicamentele pot fi recomandate de medicul cardiolog, dar și de specialistul în diabet și boli de nutriție, de medicul internist, endocrinolog gastorenterolog și mai ales de medicul de familie. Vorbește cu medicul pentru a afla dacă ai nevoie să recurgi la un tratament pentru a scădea nivelul trigliceridelor și a stabili medicația adecvată ție.