Beneficii consum drojdie de bere. Cât și cum se folosește

Ce beneficii are consumul drojdiei de bere și în ce situații este interzisă complet

Beneficii consum drojdie de bere: un subiect extrem de popular, mai ales printre vegani, dar nu numai. Drojdia de bere este bogată în vitamine și minerale, inclusiv vitamina B12 și are, fără îndoială, numeroase beneficii pentru sănătate.

Cu toate acestea, există anumite persoane în cazul cărora e contraindicată: vorbim aici de diabetici, alergici și persoane care urmează tratamente cu antidepresive și antifungice.

Drojdia este un organism unicelular care se regăsește în natură, până în prezent fiind identificate circa 1.500 de specii. Cea mai cunoscută și utilizată tulpină în alimentație este Saccharomyces cerevisiae, din care  se obține drojdia folosită la obținerea pâinii sau a berii.

Tipuri de drojdie și utilizări

”Ca orice organism, Saccharomyces cerevisiae are nevoie de hrană pentru a se dezvolta, dar și de umiditate și de căldură. Folosind ca hrană zahărul și amidonul, prin fermentație le transformă în dioxid de carbon și alcool.

Dr. Adriana Nae, consultant în nutriței, ne învață cum să folosim corect drojdia de bere

În cazul pâinii, dioxidul de carbon face ca aluatul să crescă, iar alcoolul se evaporă la coacere și conferă acel miros plăcut al pâinii calde, explică dr. Adriana Nae, consultant nutriție la Bio Terra Med.

După utilizare și proprietăți sunt mai multe tipuri de drojdie:

  • drojdii pentru panificație,
  • drojdii de bere,
  • drojdii nutritive,

Iar după forma de prezentare pot fi proaspete, instant sau uscate.

Beneficii consum drojdie de bere: vitamine și minerale

Drojdia este bogată în vitamine din grupul B, vitamina D, acid pantotenic, acid paraaminobenzoic și minerale, mai ales potasiu, fosfor, fier, magneziu, iod, mangan, seleniu, o forma activă biologic de crom cunoscută ca „factor de toleranță la glucoză” și, din aceste considerente, se consideră că are efecte vitaminizante, mineralizante, anti-anemice, anti-toxice, anti-rahitice, hipoglicemiante, conform consultantului în nutriție.

Sunt foarte cunoscute cura cu drojdie de bere și miere, suplimentele alimentare, dar și măștile de față cu drojdie de bere, cremele și unguentele pentru aplicații externe, care au la bază drojdia.

Beneficii consum drojdie de bere: echilibrul florei intestinale

Potrivit medicului Adraiana Nae, anumite specii de drojdie sunt utilizate ca probiotice, acționând ca niște „bacterii bune”  în cadrul florei intestinale. Este vorba de tulpina de Saccharomyces boulardii, extrasă inițial din fructele lychee și care poate fi adminsitrată ca supliment, mai ales, în perioadele de suprasolicitare a microflorei intestinale, în timpul vacantelor, de exemplu- atunci când poate apărea diareea de etiologie diversă.

”Trebuie însă să știm că Saccharomyces boulardii atinge un nivel optim în circa 3 zile de la debutul administrării, ea nu se multiplică la nivelul intestinului și de aceea, pentru obținerea unor efecte durabile este necesară o administrare constantă,” atrage atenția dr. Nae.

Atenuează efectele adverse ale radioterapiei

Există câteva date care sugerează efecte pozitive ale aplicării drojdiei asupa mucoaselor și țesuturilor pacienților care efectuează radioterapie, ameliorând simptomele radiodermitei (efect secundar al radioterapiei ce constă în înroșirea pielii, care poate fi însoțită de mâncărimi, usturimi și în cazurile severe de apariția fisurilor tegumentare, leziunilor zemuinde, cu dureri locale puternice) și mucozitei (leziuni inflamatorii și/sau ulcerative ale tractului oral și/sau gastrointestinal provocate de chimioterapie și radioterapie), însă este nevoie de mai multe studii și cercetări care sa confirme aceste date. Prin urmare, nu recomand utilizarea drojdiei în cazul pacienților oncologici, este sfatul consultantului în nutriție.

Drojdia nutritivă (inactivă) este, de obicei, îmbogățită (fortificată) cu vitamine și minerale, se vinde sub formă de pulbere, granule, fulgi, are aromă de nuci și este cunoscută ca ”parmezanul veganilor”.

Prin conținutul mare de vitamina B12, drojdia nutritivă fortificată poate fi utilizată pentru a preveni deficiența de B12 la persoanele cu alimentație vegana.

De obicei, se folosesc 1-2 linguri de produs care se presară deasupra diverselor preparate, însă cantitatea per porție este recomandată de fiecare producător în parte.

Întărește sistemul imunitar

Drojdia nutritivă conține doi carbohidrați principali. Potrivit studiilor, adăugarea acestora în hrana animalelor poate reduce frecvența infecțiilor produse de bacterii patogene precum E. coli și Salmonella și poate scădea dimensiunea formațiunilor tumorale.

Cei doi carbohidrați protejează organismul împotriva infecțiilor, în mai multe moduri:

  • Acestea împiedică bacteriile patogene să se atașeze de mucoasa intestinelor;
  • Stimulează celulele imune, făcându-le mai eficiente în combaterea infecțiilor;

Chiar dacă studiile pe animale au rezultate promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă cei doi carbohidrați conținuți de drojdie au aceleași efecte în cazul oamenilor.

Poate scădea nivelul  colesterolului

Beta-glucanul găsit în drojdia nutrițională poate reduce și nivelul colesterolului.

Într-un studiu, bărbații cu colesterol ridicat care au consumat 15 grame de beta-glucan, derivat din drojdie, zilnic, timp de opt săptămâni și-au redus nivelul total de colesterol cu ​​6%.

Un alt studiu a scos la iveală că șoarecii hrăniți cu beta-glucan din drojdie au avut un nivel semnificativ mai scăzut al colesterolului după numai 10 zile de administrare.

Beta-glucanul se găsește și în alte alimente, cum ar fi ovăz și alge marine. Mai multe cercetări ample arată că beta-glucanul din ovăz poate scădea semnificativ nivelul colesterolului.

Deși structura chimică a beta-glucanului din ovăz este ușor diferită de cea a beta-glucanului din drojdie, datele sugerează că acestea au efecte similare de scădere a colesterolului.

Cum se folosește drojdia nutritivă

Drojdia nutritivă trebuie ținută într-un loc uscat, răcoros și întunecat pentru a-și păstra calitățile.Dacă este depozitată corect, poate rezista până la doi ani.

Drojdia nutritivă se utilizează în următoarele moduri:

  • Presărată peste popcorn sau paste,
  • Adăugată în supe,
  • Pe post de „brânză” în sosuri vegane,
  • Ca afent de îngroșare pentru supe și sosuri,
  • Adăugat în mâncare animalelor de companie ca doză suplimentară de nutrienți.

Cantitatea folosită este stabilită de fiecare producător, dar de obicei, o porție înseamnă 1-2 linguri.

Drojdia de bere are și contraindicații

”Deși are multe beneficii, există și o serie de contraindicații pentru consumul drojdiei de bere,” atrage atenția medicul nutriționist.

Persoanelor care au alergie la drojdie, dar și celor care urmează tratamente antidiabetice le este interzis consumul de drojdie.

Printre efectele secundare ale consumului se menționează dureri de cap, balonare și tulburări gastrice, iar în cazul în care aceste simptome apar, trebuie evitat consumul de drojdie.

De asemenea, este important de reținut că drojdia de bere interacționează cu medicamentele antidepresive, dar și cu cele antifungice, de aceea nu va fi consumată concomitent cu administrarea acestora.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare