Alimentele alcaline previn cancerul. Mit sau realitate?

Alimentele alcaline. Cât de eficiente sunt în prevenirea cancerului și altor boli grave

Dieta alcalină se bazează pe ideea că dacă înlocuim mâncărurile cu potențial acidifiant cu cele cu potențial alcalin, vom avea o stare de sănătate mai bună și ne vom menține la o greutate echilibrată.

Susținătorii acestui tip de alimentație spun chiar că poate preveni boli grave, precum cancerul. Printre alimentele cu potențial alcalin se numără fructele, legumele, semințele, pe când cele cu potențial acidifiant sunt alimentele de origine animală.

„Trendul ultimilor ani în nutriție este găsirea unei diete, sau mai bine zis a unui stil de alimentație, care să asigure un suport nutritiv eficient, o greutate optimă, o bună sănătate a organismului și bineînțeles să ajute în prevenția bolilor. Dieta alcalină încearcă să îndeplinească aceste principii”, explică dr. Iren Alexoi, medic nutriționist.

Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist, spune că dietele alcaline sunt în tendițe în ultimii ani

Medicul ne atrage atenția să nu confundăm potențialul alcalinizant sau acidifiant (adică compușii rezultați după metabolizare și reacțiile lor în organism) cu pH-ul propriu-zis al unui aliment. De exemplu, sucul de lămâie sau de portocale are un pH acid, dar după ingerare, potențialul său este alcalinizant.

Alimentele alcaline nu pot influența echilibrul acido-bazic al organismului

„Principiul dietei alcaline constă în faptul că, după absorbție și metabolizare, anumite alimente au potențial alcalin sau acid, fapt care ar putea influența sănătatea și starea de bine a organismului. Corpul nostru menține un pH constant al sângelui și al mediului intracelular prin mecanisme fiziologice bine structurate. PH-ul sângelui este, în mod normal, între 7,36-7,44, iar pH-ul intracelular 7,21”, ne mai explică medicul nutritionist.

Mecanimele fiziologice de menținere a echilibrului acido-bazic în organism intră în acțiune indiferent de componeta dietetică, adică a ceea ce mâncăm. Modificarea acestui echilibru acido-bazic împiedică funcționarea normală a organismului. De reținut e că alimentele nu pot influența echilibrul acido-bazic al organimului!

„Alimentația poate însă influența pH-ul salivar și pH-ul urinar. Rinichii sunt organe care participă la curățarea  organimului  de deșeurile acide rezultate din metabolizarea alimentelor. În principiu, mai puține deșeuri ar duce la o mai bună funcționare a organimului”.

dr. Iren Alexoi, medic nutriționist

Anumite grupe de alimente sunt considerate cu potențial acidifiant, alcalinizant sau neutru. Exemplificăm:

  • Cu potential acidifiant: carne, ouă, brânzeturi, cereale, alcool
  • Cu potential neutru: grăsimi natural, amidon, zahăr
  • Cu potential alcalinizant: fructe, legume, vegetale, nuci, semințe

„De asemenea, trebuie să reținem că prepararea și prelucrarea alimentelor, modul de creștere și adaosul de diverși produși pentru conservare pot crește potențialul acidifiant. Excesul de sare în alimente este iarăși un factor care poate crește potențialul acidifiant al alimentelor,” atrage atenția medicul nutritionist Iren Alexoi.

Principiile dietei alcaline spun că ideal ar fi să se consume 80% alimente cu potențial alcalinizant și 20% alimente cu potențial acidifiant.

Apa alcalină. Cât de bună este

Susținătorii dietei alcaline militează inclusiv pentru consumul de apă alcalină, în marile magazine existând deja multe branduri care comercializează astfel de apă. De asemenea, găsim și rețete prin care se spune că putem alcaliniza apa, prin adăugarea unei cantități de zeamă de lămâie și/sau bicarbonat de sodiu.

„Un organism sănătos are nevoie de hidratare. Se vehiculează că apa alcalină ar avea efecte benefice asupra organismului. Studiile medicale nu demonstrează acest lucru dar ceea ce se știe e că apa ingerată este neutralizată de sucurile gastrice și enzime. Apa alcalină naturală are acest pH datorită mineralelor pe care le preia din sol (calciu, magneziu, etc). Aceste minerale au un rol benefic prin aportul de nutrienți”, mai spune dr. Iren Alexoi.

Alimentele alcaline și osteoporoza

Una dintre bolile în care alimentele alcaline pot avea beneficii este osteoporoza, boală osoasă progresivă caracterizată printr-o scădere a conținutului de minerale osoase. Este extrem de frecventă în rândul femeilor aflate la menopauză și poate crește drastic riscul de fracturi.

Mulți susținători ai dietei alcaline cred că pentru a menține un pH constant în sânge, corpul folosește minerale alcaline, cum ar fi calciul din oase, pentru a reduce acidul din alimentele cu potențial acidifiant.

Conform acestei teorii, dietele cu potențial acidifiant vor provoca o pierdere a densității mineralelor osoase.

Cu toate acestea, această teorie ignoră funcția rinichilor, care este fundamentală pentru îndepărtarea acizilor și reglarea pH-ului din organism. Rinichii produc ioni de bicarbonat care neutralizează acizii din sânge, permițându-i corpului să echilibreze nivelul pH-ului.

Pierderea de colagen apare în lipsa a doi acizi

Sistemul respirator este, de asemenea, implicat în controlul pH-ului sanguin. Când ionii de bicarbonat din rinichi se combină cu acizii din sânge, formează dioxid de carbon, pe care îl expiri și apă, pe care o elimini prin urină.

Această ipoteză ignoră, de asemenea, unul dintre principalii factori ai osteoporozei – pierderea colagenului proteic din os. În mod ironic, această pierdere de colagen este asociată unui nivel scăzut de acid ortosilicic și acid ascorbic sau vitamina C, potrivit studiilor.

Așa că dovezile științifice, care să arate o legătură clară între cantitatea de acid din organism și densitatea osoasă nu sunt concludente. Studiile clinice, care tind să fie mai exacte, au ajuns la concluzia că dietele cu potențial acidifiant nu influențează nivelul de calciu din organism.

Totuși, dieta alcalină poate îmbunătăți sănătatea oaselor prin creșterea retenției de calciu și activarea hormonului IGF-1, care stimulează repararea mușchilor și oaselor.

Alimentele alcaline și prevenirea cancerului

Și legătura dintre o dietă alcalină și apariția cancerului este încă subiect de dezbatere. Mulți oameni susțin că tumorile canceroase cresc doar într-un mediu acid și pot fi tratate prin urmarea unei diete alcaline. Cu toate acestea, mai multe studii cuprinzătoare asupra legăturii dintre acidoza indusă de dietă – sau creșterea acidității sângelui cauzată de dietă – și cancer au concluzionat că nu există o legătură directă.

În primul rând, produsele alimentare nu influențează în mod semnificativ pH-ul sângelui. În al doilea rând, chiar dacă presupunem că alimentele ar putea modifica dramatic valoarea pH-ului sângelui sau a altor țesuturi, celulele canceroase nu sunt limitate la mediile acide.

De fapt, cancerul crește în țesutul normal al corpului, care are un pH ușor alcalin de 7,4. În cadrul mai multor experimente au fost crescute cu succes celule canceroase într-un mediu alcalin, arată dovezile științifice.

Și în timp ce tumorile cresc mai rapid în medii acide, tumorile creează ele însele această aciditate. Nu mediul acid creează celulele canceroase, ci celulele canceroase creează mediul acid.

„Deși nu există studii medicale extinse care să evidențieze impactul benefic pentru anumite patologii, această dietă ar da rezultate bune în prevenția osteoporozei, cancerului, bolilor grave de rinichi și plămâni. Alimentele cu potențial alcalinizant fiind preponderant fructe și legume, semințe și cereale integrale aduc organismului multe principii nutritive sănătoase vitamine, minerale, fibre, enzime lucru care este benefic unei bune funționări a corpului uman,” a concluzionat medicul nutriționist Iren Alexoi.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare