Viața sexuală a bărbaților: cât durează și ce o influențează

Speranța de viață sexuală la bărbați: la ce să se aștepte în funcție de vârstă

Chiar dacă speranța de viață a femeilor e mai crescută decât a bărbaților, domnii trăiesc mai intens, iar viața sexuală a bărbaților pare să fie mai de durată decât cea a femeilor.

La vârsta de 55 de ani, bărbații se pot aștepta la încă 15 ani de activitate sexuală, dar femeile de aceeași vârstă ar trebui să se aștepte la mai puțin de 11 ani, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago și publicat în British Medical Journal.

Bărbații cu o stare de sănătate bună sau excelentă la 55 de ani pot adăuga la acest număr încă 5-7 ani de activitate sexuală. Femeile de aceeași vârstă și la fel de sănătoase mai au parte de încă 3-6 ani de contacte sexuale.

Până la ce vârstă au bărbații viață sexuală


„În practică se întâlnesc multe cazuri de tineri sau chiar persoane trecute de vârsta de 70 de ani care, în ciuda unui nivel extrem de scăzut de testosteron, nu prezintă nicio tulburare de potență. Acest lucru se datorează unor factori biologici, dar și altora de natura psihologică.“

Dr. Bogdan Radu, medic specialist urolog, la Spitalul Wellborn

Studiul publicat în British Medical Journal arată, de asemenea, că bărbații tind să se căsătorească cu femei mai tinere, să moară mai devreme și să fie mai interesați de sex decât femeile. Deși 72% dintre bărbații cu vârste cuprinsă între 75 și 85 de ani au parteneri, mai puțin de 40% dintre femeile de aceeași vârstă au partener.

Doar jumătate dintre femeile de 75-85 de ani care au rămas active sexual și-au evaluat viața sexuală ca fiind „bună” și doar 11% dintre femeile de această vârstă raportează că se gândesc în mod regulat la sex sau sunt interesate de sex.

În cazul bărbaților, însă, lucrurile stau cu totul diferit. O proporție de 57% dintre cei cu vârste cuprinse între 57 și 85 de ani care nu locuiesc cu un partener s-au declarat interesați de sex.

Satisfacție sexuală: diferențe între femei și bărbați

Interesul pentru sex, participarea la sex și chiar calitatea activității sexuale au fost mai crescute pentru bărbați decât pentru femei în cadrul cercetării, iar această diferență de gen s-a extins odată cu vârsta.

Dacă libidoul tău nu este în concordanță cu al partenerului de cuplu, acest lucru poate deveni frustrant, chiar dacă vă iubiți și vă înțelegeți excelent pe multe alte planuri. Află de aici cum puteți echilibra balanța în cuplu dacă sunt probleme cu libidoul.

Schimbări anatomice care au loc în timp la bărbați: cum se modifică penisul

Ca orice alt element din natură, penisul trece printr-o serie de modificări de-a lungul vieții. Fiecare fază este controlată mai ales de nivelul de testosteron.

Primele semne ale sexualității la băieți

Undeva între 9 și 15 ani, glanda hipofiză (cunoscută și ca glanda pituitară) eliberează hormoni care îi dictează corpului să înceapă să producă testosteron. Atunci încep modificările care țin de pubertate. Testiculele, scrotul, penisul și părul pubian încep să se dezvolte toate.

Nivelul maxim de testosteron îl ating bărbații în jurul vârstei de 20 de ani. Apoi, testosteronul scade ușor între 28 și 40 de ani, însă modificările sunt minime. După 40 de ani, deși scăderea testosteronului nu este semnificativă, corpul începe să acționeze: se secretă o cantitate mai mare a unei proteine numită globulină de legare a hormonului sexual (SHBG). Această proteină se leagă de testosteronul din sânge, lăsând un nivel mai mic al acestui hormon circulant pentru a fi folosit de organism.

Pe măsură ce nivelul testosteronului scade, vei observa o serie de alte modificări la nivelul corpului:

Părul pubian:

Asemenea părului de pe restul corpului, părul pubian se va subția și e posibil chiar să încărunțească.

Mărimea penisului:

Ai putea sesiza că penisul nu mai pare la fel de mare ca în trecut. E posibil ca mărimea efectivă să nu se fi modificat deloc, însă dacă ai acumulat mai multă grăsime pe osul pubian deasupra penisului, zona respectivă acoperă o parte a organului, care va părea ca s-a micșorat.

Forma penisului:

În cazul unor bărbați (nu foarte mulți), penisul se curbează odată cu înaintarea în vârstă. Această curbare poate influența mărimea, grosimea și funcția peniană. Afecțiunea, cunoscută cu numele de Peyronie, este cauzată cel mai frecvent de o traumă la nivelul penisului.

Află de aici mai multe informații despre boala Peyronie.

Testiculele:

Pe măsură ce nivelul testosteronului scade, producția de spermă este încetinită, iar testiculele se micșorează.

Scrotul:

Rolul scrotului este de a menține constantă temperatura de la nivelul testiculelor. Este căptușit cu mușchi netezi care se contractă și se relaxează pentru a aduce testiculele mai aproape de corp în condiții de frig și pentru a le îndepărta atunci când este prea cald, astfel încât să se răcorească. Pe măsură ce îmbătrânești, mușchii respectivi nu mai funcționează optim, astfel că scrotul se menține mai degrabă relaxat.

În cazul bărbaților de peste 40 de ani, o afecțiune la nivelul scrotului îl poate face să pară mai lăsat: hidrocel.

Funcția peniană:

Nervii de la nivelul penisului devin din ce în ce mai puțin sensibili pe măsură ce înaintezi în vârstă. Consecința poate fi dificultatea de a atinge nivelul de excitare și sau de a avea orgasm.

După o scădere semnificativă a nivelului de testosteron, crește și riscul disfuncțiilor erectile. Astfel, poți resimți o rigiditate mai scăzută a penisului erect, chiar dacă nu pierzi total capacitatea de a întreține o relație sexuală.

Modificările apărute la nivelul organului sexual sau la nivelul dorinței sexuale și a sexualității sunt parte a avansării în vârstă. Însă orice schimbare bruscă sau care îți dă viața peste cap trebuie discutată cu medicul urolog, fiindcă pentru majoritatea problemelor legate de viața sexuală a bărbaților există soluții.

Citește aici povestea complicată a lui Victor, un tânăr care a dezvoltat o adevărată obsesie pentru un penis mare. „Ajunsesem să-mi privesc organul ca pe o jucărie, nu ca pe un organ anatomic sexual.“

Ce factori influențează speranța de viață sexuală, în cazul bărbaților

INFOGRAFIE: Shutterstock

Medicul urolog Bogdan Radu precizează că în ultimele decenii, cu cât a crescut speranța de viață, cu atât au început să-și facă apariția diverse probleme manifestate prin scăderea dorinței sexuale. Pe lângă factorii biologici care influențează libidoul (sau dorința sexuală), mai sunt și alții la fel de importanți, cum ar fi cei sociali și psihologici.

„Principalul hormon masculin răspunzător, în general, de potență este testosteronul. Pe măsură ce organismal îmbătrânește, cantitatea de hormoni produsă începe să scadă, în special a testosteronului care începe să scadă uneori chiar în jurul vârstei de 40-45 de ani. Însă productia acestui hormon nu se face doar în testicule. De exemplu, ficatul este, de asemenea răspunzător de producerea testosteronului, însă în cantități mult inferioare celor produse de către testicule.“

Dr. Bogdan Radu, medic specialist urolog

Când activitatea sexuală scade sau încetează pentru bărbații în vârstă, cauzele includ:

  • lipsa dorinței sexule, cauzată de unele medicamente;
  • dificultăți de menținere a erecției;
  • sănătate generală precară.

Citește aici ce ți se poate întâmpla dacă ești bărbat și faci sex foarte rar sau deloc.

Prostata și viața sexuală

Mărirea prostatei sau hiperplazia benignă de prostată este una dintre cele mai frecvente afecțiuni urologice cu care bărbații se confruntă pe măsură ce îmbătrânesc. Divese studii arată că până la 50% din bărbații peste vârsta de 50 de ani suferă de hiperplazia prostatei, proporția crescând, în medie, cu 10% pentru fiecare decadă de viață.

„Principalele probleme cu care se confruntă bărbații cu prostata mărită sunt jetul urinar slab și nevoia de a se trezi de mai multe ori în timpul noptii, însă aceste simptome, în majoritatea cazurilor, nu afectează funcția sexuală.“

Dr. Bogdan Radu, medic specialist urolog

Însă, potrivit urologului, pacienții care suferă de hiperplazie au și alte afecțiuni care afectează potența sau libidoul, cum sunt, de exemplu, colesterolul crescut, diabetul, hipertensiunea arterială și alte afecțiuni cardiace.

Aici găsești cele mai importante informații despre tratamentul cancerului de prostată. Medic urolog: „Orice pacient care are cancer de prostată localizat poate fi tratat și vindecat”

Viața sexuală după operația de prostată

„Operațiile în sfera prostatei au potențialul de a afecta viața sexuală. Aici trebuie să deosebim între operațiile pe o prostată mărită, cum este rezecția de prostată, și cele pentru cancer de prostată.“

Dr. Bogdan Radu, medic specialist urolog

Urologul subliniază că rezecția de prostată, în general, nu are niciun efect negativ asupra erecției, însă poate afecta ejacularea. Extrem de rar, rezecția de prostată poate afecta nervii răspunzători de erecție pe fondul căldurii degajate în procesul de rezecție a prostatei, însă din nou, acestea sunt cazuri foarte rare.

„Ejacularea însă este afectată la un număr însemnat de pacienți (în jur de 40%-48%, conform unor studii europene) din cauza unor factori multipli, cum sunt: mărimea prostatei, anatomia acesteia, condițiile de vizibilitate în timpul operației etc.“

Dr. Bogdan Radu, medic specialist urolog

Citește aici 13 lucruri despre ejacularea precoce și întârziată și metode de tratament care chiar funcționează

În cazul intervențiilor pentru cancerul de prostată, procentul pacienților care suferă de impotență crește, potrivit medicului. Dintre factorii care pot afecta potența după o astfel de operație putem aminti stadiul bolii neoplazice, volumul prostatei, tehnica operatorie (robotică, laparoscopică, deschisă), extensia microscopică a cancerului etc.

„Principalul mod în care o operație efectuată pentru cancerul de prostată influențează calitatea vieții sexuale este fie prin lezarea nervilor responsabili de erecție, fie prin administrarea de substanțe hormonale cu rolul de a bloca un cancer care nu a putut fi operat complet.“

Dr. Bogdan Radu, medic specialist urolog

De aici afli cum se schimbă viața sexuală a bărbaților în jurul vârstei de 50 de ani și în ce mod o influențează adenomul de prostată.

Cum poți menține o viață sexuală satisfăcătoare

Următoarele strategii te pot ajuta să te bucuri de o viață sexuală satisfăcătoare pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Masturbarea afectează viața sexuală… în bine

Bărbații care au frecvent parte de stimulare a penisului reușesc să obțină și să mențină erecția mai ușor. Femeile care practică frecvent stimularea genitală și clitoridiană au o lubrifiere mai bună. Masturbarea este așadar o parte normală a unei vieți sexuale sănătoase.

Experiențele erotice

O viață sexuală bună implică mai mult decât actul sexual în sine. Contează, de asemenea, intimitatea și atingerile. Acestea sunt activități de care se poate bucura oricine. Chiar și persoanele bolnave sau cu dizabilități fizice se pot bucura de beneficiile intimității, de atingere și conexiune. Se pot relaxa și se pot bucura de experiența atingerii senzuale, de sărutări și de împărtășirea fanteziilor sexuale.

Comunicarea e cheia

Pe măsură ce corpul și sentimentele se schimbă odată cu vârsta, este important să-ți comunici gândurile, temerile și dorințele partenerului tău. De multe ori, oamenii presupun că partenerii lor știu deja ce le place în dormitor, lucru care nu e întotdeauna adevărat.

Chiar dacă la început te simți jenat să oferi indicații sexuale sau să-ți împărtășești fanteziile, comunicarea este cheia unei vieți sexuale satisfăcătoare. Fii sincer și deschis cu partenerul tău.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare