Adenomul de prostată și viața sexuală. Ce tratament este eficient

Viața sexuală a bărbaților după 50 de ani. Ce provocări îi așteaptă, ce au de făcut

Mărirea în volum a prostatei este un proces firesc odată cu înaintarea în vârstă, astfel că adenomul de prostată afectează un procent semnificativ de bărbați (în jur de 70%), manifestându-se, de obicei, după vârsta de 50-60 de ani. Pe lângă simptomele urinare neplăcute pe care le provoacă, există o legătură strânsă și între adenomul de prostată și viața sexuală. Însă cu tratament adecvat, toate acestea pot fi remediate.

Orice bărbat în vârstă de 50 de ani trebuie să meargă la un control urologic, indiferent dacă are sau nu vreun simptom îngrijorător cu privire la funcționarea prostatei. Este indicată vizita la medicul urolog chiar și înainte de această vârstă, dacă există cazuri de cancer de prostată în familie sau dacă întâmpini disconfort la urinare sau alte simptome suspecte. Un alt motiv de îngrijorare după această vârstă poate fi disfuncția erectilă, cu sau fără legătură cu problemele prostatei.

Prostata mărită afectează viața sexuală

În termeni medicali, prostata mărită sau adenomul de prostată poartă numele de hipertrofie sau hiperplazie benignă de prostată. Chiar dacă nu este vorba de o afecțiune malignă (cancer), totuși prostata mărită poate crea o serie de necazuri. Nu doar atunci la toaletă, ci și în dormitor.

Dr. Mihai Dumitrache, medic primar urolog, Centrul Medical Medsana, spune că „mărirea în volum a prostatei, este asociată cu tulburările de dinamică sexuală în mare măsură din cauză că debutează la o vârstă, de obicei, mai înaintată, atunci când bărbații sunt oricum predispuși la astfel de tulburări.“

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să te resemnezi cu tulburările sexuale apărute după o anumită vârstă, ci să mergi la medic și să afli ce cauze și ce soluții există.

Adenomul de prostată și viața sexuală: medicamente cu efecte secundare

Chiar dacă nu este demonstrat că creșterea în volum, în sine, a prostatei ar avea un rol în tulburările sexuale, medicul explică faptul că, în schimb, medicamentele folosite pentru tratamentul acestei afecțiuni pot afecta viața sexuală. Concret, bărbații pot avea probleme cu libidoul, cu menținerea erecției sau cu ejacularea, calitatea spermei fiindu-le, de asemenea, afectată.

„Alfa-blocantele (tamsulosin, alfuzosin etc.) pot influența cantitatea de lichid seminal evacuată. Inhibitoarele de 5ARI (finasterida, dutasterida) pot scădea libidoul și cauza tulburări ale erecției. De asemenea, unele variante de tratament chirurgical pentru „adenomul de prostată”, cum este TUR-P – rezecția transuretrală a prostatei pot determina tulburări ale erecției și ejaculării“ – dr. Mihai Dumitrache, medic primar urolog.

„Medicamentele folosite pentru tratarea adenomului de prostată pot cauza tulburări sexuale.

Dr. Mihai Dumitrache, Centrul Medical Medsana

Când este necesară intervenția chirurgicală

Fiind de natură benignă, adenomul de prostată nu este o afecțiune care să îți pună viața în pericol, iar pentru a-l ține sub control se recomandă, de obicei, doar tratament medicamentos. Există însă și situații în care este necesară intervenția chirurgicală. Este vorba de pacienții cu simptome severe, care nu cedează la tratament sau în cazul cărora au apărut diverse complicații, precum sângerările urinare, retenția urinară etc.

Operația pentru adenomul de prostată este una foarte simplă, care nu trebuie să te sperie. Pacienții o suportă ușor, mai ales dacă este este vorba de intervenție cu laser, iar durata de spitalizare variază între 1-3 zile, în funcție de tipul intervenției.

În timpul intervenției este îndepărtată doar porțiunea centrală, mărită în volum, a prostatei, prin urmare riscul de cancer nu dispare în totalitate, iar boala trebuie prevenită prin screening.

Adenomul de prostată și viața sexuală după operație

De obicei, ejacularea este cea care are de suferit în urma intervenției chirurgicale, însă poate apărea, destul de frecvent, și disfuncția erectilă (impotența), însă cu caracter temporar.

Dr. Cristian Perșu, medic primar urolog, doctor în științe medicale, explică în ce mod este afectată ejacularea în urma acestei intervenții:

„O situație particulară, specifică operației de prostată, este ejacularea retrogradă, care apare la majoritatea pacienților, după această intervenție. Desi actul sexual se desfășoară normal, la finalul acestuia ejacularea nu se mai produce ca de obicei, ci toată cantitatea de lichid ejaculat este evacuată în vezica urinară, iar de acolo va fi eliminată la următoarea micțiune. Acest aspect este considerat o evoluție firească a acestei intervenții, nu o complicație.“

În general, viața sexuală poate fi reluată la 3-4 săptămâni după intervenția chirurgicală. Perioada ar putea fi prelungită în cazul în care evoluția după operație este complicată, din cauza unor sângerări, infecții etc.

Dr. Cristian Perșu, doctor în științe medicale

Beneficiile sunt mai mari decât efectele secundare

„Operația pentru adenomul de prostată are drept scop ameliorarea jetului urinar în timpul micțiunii, astfel că orice efect asupra sexualității trebuie privit și acceptat prin prisma obiectivului principal al intervenției. Din fericire, medicina modernă oferă numeroase alternative de tratament, astfel că, în cazul în care sexualitatea este alterată ca urmare a intervenției chirurgicale, ea poate fi restaurată în urma unei evaluări atente“, mai explică dr. Perșu.

Mergi la controale cu sfințenie!

Dacă suferi de adenom de prostată, trebuie să știi că această afecțiune impune o serie de investigații periodice pe tot parcursul vieții, chiar dacă urmezi tratamentul recomandat de medic, pentru că nu trebuie exclusă apariția unor complicații, inclusiv a cancerului de prostată. Acest lucru este valabil și dacă ai fost deja operat pentru adenom de prostată.

Printre investigațiile necesare se pot număra PSA și alte analize de sânge, sumar de urină, ecografie sau măsurarea debitului urinar.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare