Simptomele variantei Delta la vaccinați și nevaccinați

Simptomele variantei Delta sunt diferite. Cum se manifestă COVID-19 la vaccinați și nevaccinați

Răceală de vară, alergie sau COVID-19? Simptomele variantei Delta sunt diferite de cele pe care le știam, iar fără un test, ne va fi dificil să le deosebim de răceli și alergii. COVID-19 se manifestă altfel la persoanele vaccinate față de cele nevaccinate. 

Persoanele infectate cu varianta Delta a coronavirusului resimt boala ca pe o răceală sezonieră sau ca pe o alergie. Mai ales la tineri, simptomele variantei Delta sunt mai ușoare decât cele date de varianta inițială a virusului SARS-CoV-2, reiese din datele colectate prin Zoe COVID Study –  un amplu proiect științific în care cei peste 4 milioane de utilizatori din Marea Britanie notează simptome, statusul vaccinării și alte informații demografice.

„De la începutul lunii mai (n.r. – 2021), am urmărit principalele simptome raportate de utilizatorii aplicației, iar ele nu mai sunt cele pe care le știam”, spune Tim Spector, profesor epidemiolog la King’s College London și coordonatorul studiului într-un material video publicat pe YouTube.

Specialistul epidemiolog a observat că o parte dintre simptomele raportate de bolnavii cu COVID-19 înainte ca varianta Delta să devină dominantă în Marea Britanie nu se mai regăsesc printre cele descrise acum de bolnavi. Astfel, pierderea mirosului (anosmia), febra și dificultățile de respirație sunt resimțite mai rar de bolnavii infectați cu virusul Delta a virusului. Într-un clasament al celor mai întâlnite simptome de COVID-19, cele trei se află pe locurile 5, 12 și 29. 

Simptomele variantei Delta

  • strănut;
  • rinoree (scurgeri nazale);
  • nas înfundat;
  • dureri de cap;
  • dureri în gât;
  • febră.

Simptome mai rare la varianta Delta

  • pierderea mirosului și gustului;
  • tuse;
  • dificultăți în respirație.

„Această variantă se manifestă puțin diferit. Oamenii pot crede că au luat un soi de răceală sezonieră și merg în continuare la petreceri, unde pot transmite virusul către alte 6 persoane. Credem că acest lucru alimentează problema (n.r. – răspîndirii virusului)”, apreciază profesorul Tim Spector.

Mesajul este că, dacă ești tânăr, vei avea simptome mai ușoare. Se poate resimți ca o răceală mai rea sau ca o lipsă de energie, dar trebuie să rămâi acasă și să faci un test”. 

Tim Spector, profesor epidemiolog la King’s College London și coordonatorul Zoe COVID Study

Vaccinați vs. nevaccinați. Care sunt simptomele variantei Delta la ei

Același Zoe COVID Study oferă informații detaliate despre manifestările infecției COVID-19 în acest val pandemic în funcție de statusul vaccinării și chiar de numărul de doze administrate până la îmbolnăvire. 

Și persoanele vaccinate se pot infecta și transmite virusul, dar simptomele variantei Delta sunt mai puțin severe la ele. În general, ele au raportat simptome mai puține și cu o durată mai scurtă, în comparație cu persoanele nevaccinate.

Top 5 simptome de COVID-19 la persoanele vaccinate complet, parțial și la cele nevaccinate

După vaccinarea completăDupă vaccinarea cu o dozăNevaccinați
dureri de cap
dureri de cap
dureri de cap
rinoree
rinoree
durere în gât 
strănut
durere în gât 
rinoree
durere în gât 
strănut
febră
pierderea mirosuluituse persistentătuse persistentă

Strănutul, mai frecvent la cei vaccinați. Tusea, mai rară

„În mod curios, am observat că persoanele vaccinate și testate pozitiv pentru COVID-19 au raportat mai frecvent strănutul ca simptom, comparativ cu cele nevaccinate. Dacă ai fost vaccinat și începi să strănuți inexplicabil, ar trebui să faci un test COVID, mai ales dacă locuiești sau lucrezi în preajma unor persoane vulnerabile”, recomandă autorii studiului. 

Tusea persistentă, care se afla în topul simptomelor inițiale de COVID-19, nu mai este un indiciu de boală în cazul celor vaccinați complet. Ea se regăsește pe locul 8 în acest nou clasament. În schimb, ea rămâne un semnal de alarmă pentru cei vaccinați doar parțial (cu o doză) și pentru cei nevaccinați. 

Pierderea mirosului nu mai este printre simptomele variantei Delta

Noile variante ale coronavirusului au schimbat manifestările inițiale de COVID-19, astfel că simptomele variantei Delta sunt altele la cei care nu s-au vaccinat. Pierderea mirosului, un simptom considerat până nu demult un reper al bolii, este acum pe locul 9 ca frecvență, iar dificultățile în respirație apar foarte rar după infectarea cu Delta. Ele ocupă locul 30 în clasamentul simptomelor. 

Pe de altă parte, febra și tusea persistentă, simptome „tradiționale” de COVID-19, rămân frecvente printre bolnavii nevaccinați. 

Simptome noi de COVID-19: pierderea auzului, cheaguri de sânge și cangrenă

Manifestările infecției cu varianta Delta sunt puțin diferite de cele pe care le știam, dar în ce măsură sunt mai severe decât cele de până acum este discutabil. Doar medicii din India au raportat până acum simptome mai grave și cu mult diferite de cele cunoscute. În această țară, varianta Delta a coronavirusului a alimentat cel de-al doilea val de infectări, care a avut efecte devastatoare. 

Durerile de stomac, greața, voma, pierderea apetitului, pierderea auzului și durerile articulare sunt manifestările observate de șase medici indieni la pacienții depistați cu COVID-19, relatează Bloomberg

Unii bolnavi cu COVID-19 dezvoltă microtrombi – cheaguri de sânge de mici dimensiuni – atât de severe, încât distrug țesuturile și duc la cangrenă, potrivit medicului cardiolog Ganesh Manudhane, din Mumbai, care, în numai două luni, a tratat 8 pacienți cu complicații trombotice la Seven Hills Hospital. În cazul a doi dintre ei a fost necesară amputarea unor degete sau a chiar unui picior. „Am văzut 3-4 cazuri pe tot parcursul anului trecut, iar acum am câte un pacient pe săptămână”, a declarat Manudhane. 

Medicii indieni au identificat, de asemenea, cheaguri de sânge în vasele de sânge care alimentează intestinele, cauzând dureri de stomac. Nedepistate și netratate, cheagurile duc la moartea țesutului intestinal (cangrenă) și pun viața în pericol. 

Unii pacienți au cerut îngrijiri medicale pentru simptome precum inflamație a gâtului și amigdalită severă. „Fiecare persoană prezintă simptome diferite” în al doilea val, susține dr. Hetal Marfatia, medic specialist ORL la King Edward Memorial Hospital, din Mumbai. 

Deocamdată, simptomele descrise de medicii indieni nu au fost confirmate în alte țări în care varianta de coronavirus Delta s-a răspândit intens. „Avem nevoie de mai multe cercetări științifice pentru a analiza dacă aceste noi prezentări clinice sunt legate de B.1.617 (n.r. – varianta Delta) sau nu”, afirmă dr. Abdul Ghafur, specialist în boli infecțioase la Spitalul Apollo, din Chennai, India.

COVID-19 și alergia la ambrozie: cum le deosebim

În România, creșterea numărului de cazuri de COVID-19 din luna august coincide cu înflorirea ambroziei, plantă care provoacă alergii respiratorii. Ea atinge perioada de maximă polenizare în august-septembrie şi se întinde până spre sfârșitul lunii octombrie.

Prevalența alergiei la ambrozie este crescută în România, comparabilă cu a diabetului zaharat, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Aproape 500.000 de români sunt alergici la polenul acestei plante, iar cea mai expusă este populația din vestul țării. Majoritatea celor afectați au simptome de rinoconjunctivită, afecțiune care, în timp, evoluează spre astm. 

O mare parte dintre simptomele alergiei la ambrozie se regăsesc și pe lista celor de COVID-19, dar și de răceli: congestie nazală, scurgeri nazale, scăderea sau pierderea mirosului, strănut, dificultăți în respirație, dureri de cap și tuse. 

Citiți articolul complet despre alergia la ambrozie aici

Alergiile au și simptome specifice, care le diferențiază de alte boli precum răcelile sau COVID-19: mâncărimi ale nasului și ochilor, lăcrimare abundentă, senzație de mâncărime în gât. Uneori, alergiile se manifestă și prin simptome cutanate de tipul urticariei. 

Alergiile nu provoacă niciodată febră, frisoane, greață, vomă și diaree, simptome cu care se confruntă o parte dintre bolnavii depistați pozitiv pentru COVID-19. Durerile musculare nu sunt nici ele pe lista simptomelor de alergii respiratorii.

SimptomeCOVID-19 cu varianta DeltaRăceli comuneAlergii respiratorii
febrăfrecvent la nevaccinațirarnu
dureri de capfrecventfrecvent frecvent
dureri musculareuneoriuneorinu
nas înfundatfrecventfrecventfrecvent
scurgeri nazalefrecventfrecventfrecvent
strănutfrecventfrecventfrecvent
durere în gâtfrecventfrecventuneori
tusefrecvent la nevaccinațifrecventuneori
dificultăți în respirațieuneorinufrecvent
pierderea mirosuluiuneoriuneoriuneori (dacă există și congestie nazală)
greață, vomă, diareeuneorinunu
mâncărimi ale nasului și ochilornunufrecvent
obosealăuneoriuneoriuneori

Când ar trebui să ne testăm pentru COVID-19

Pentru o persoană care se știe cu un istoric de alergii, deosebirea simptomelor nu este o provocare. Mulți dintre cei care suferă de alergie la ambrozie reacționează și la polenul altor plante, cum sunt iarba neagră (Calluna vulgaris) și platanul, dar și la acarieni sau spori de mucegai.

„Dacă nu sunteți siguri, recomand testarea pentru COVID-19”, spune dr. Purvi Parikh, medic alergolog și imunolog citat de MedPage Today. Dr. David Kimberlin, specialist pediatru în boli infecțioase la University of Alabama at Birmingham, are aceeași recomandare pentru testare, mai ales în cazul persoanelor vaccinate cu simptome ușoare de răceală. 

„Dacă ai simptome ușoare, ca de răceală, ar trebui să mergi să faci un test (n.r. – pentru COVID-19”), spune dr. Kimberlin. Testarea este cu atât mai indicată dacă ai contact cu persoane vulnerabile cum sunt copiii, părinții vârstnici sau rezidenții azilurilor de bătrâni. „Cea mai bună cale de a-i proteja este să ne vaccinăm, iar apoi să verificăm dacă suntem infectați, chiar dacă nu ne simțim foarte bolnavi pentru că ne-am vaccinat”, mai recomandă specialistul. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare