Fericire la job și productivitate crescută: soluții de la cercetători

Soluții de la cercetători pentru fericire și productivitate la job: munca în echipă și săptămâna de lucru de 4 zile

Creșterea productivității și fericire la job sunt două obiective esențiale pentru angajatori și angajați, în egală măsură. Două studii recente au descoperit care ar fi soluțiile pentru a îndeplini ambele obiective.

Un nou studiu, publicat în Neurophotonics, a scos la iveală că atunci când doi oameni lucrează împreună la îndeplinirea aceleiași sarcini, se întâmplă un lucru interesant: regiunile-cheie ale creierului se sincronizează, sugerând că putem integra activitatea neuronală a celuilalt.

În cadrul studiului, 39 de perechi de voluntari au fost rugați să proiecteze împreună interiorul unei camere virtuale prin intermediul unui ecran tactil, până când rezultatul a fost satisfăcător pentru ambele persoane. Activitatea cerebrală a participanților fost monitorizată printr-o tehnică funcțională de spectroscopie cu infraroșu apropiat. În plus, au fost observate interacțiunile non verbale.

Citește aici ce poți face pentru a diminua stresul la muncă

Activități cerebrale sincronizate, în timpul muncii în echipă

Pentru a studia răspunsurile participanților, cercetătorii au dezvoltat tehnici speciale de procesare și modelare capabile să recunoască interacțiunile sociale (contactul vizual) și să le mapeze în anumite momente și regiuni ale activității cerebrale.

„Grupurile de neuroni din creierul unui participant au fost activate simultan cu grupurile similare de neuroni ale colegului său de echipă, atunci când au cooperat pentru a finaliza sarcina, ca și cum cei doi creieri ar funcționa împreună ca un singur sistem pentru rezolvarea creativă a problemelor“, a explicat psihologul Yasuyo Minagawa, de la Universitatea Keio din Japonia.

Munca în echipă a activat mai multe regiuni ale creierului decât cea pe cont propriu

Participanții la studiu au fost direcționați să finalizeze sarcina desemnată, atât pe cont propriu, precum și în perechi, oferindu-le cercetătorilor posibilitatea de a examina atât activitatea creierului individual (sincronizări în interiorul creierului sau WBS), cât și activitatea creierului de grup (sincronizări între creieri sau BBS).

Munca în echipă a condus la BBS „robuste” în regiunile temporale superioare și medii ale creierului, precum și în regiuni specifice ale cortexului prefrontal din emisfera dreaptă a creierului. WBS însă nu au fost la fel de puternice în cadrul testării.

Configurarea experimentului și sincronizările observate în creier. Sursă foto: Neurophotonics, 2023

Cercetătorii au observat, de asemenea, că cea mai bună sincronizare între creierii coechipierilor apărea atunci când exista contact vizual între cei doi.

Autorii din spatele acestui nou studiu cred că este posibil totuși – și există deja dovezi – că un fel de sincronizare a creierului are loc inclusiv atunci când doi oameni sunt în dialog unul cu celălalt.

Citește aici cum atingi echilibrul între viața de familie și cea profesională

„Am putea aplica metoda noastră la comportamente sociale mai detaliate în analizele viitoare, cum ar fi expresiile faciale și comunicarea verbală. Abordarea noastră analitică poate oferi perspective și căi pentru cercetări viitoare în neuroștiința socială interactivă“, a conchis psihologul Yasuyo Minagawa.

Săptămâna de lucru de 4 zile, o altă soluție pentru fericire la job

O altă metodă eficientă pentru creșterea productivității la locul de muncă, dar și a bunăstării anganjaților ar fi scurtarea săptămânii de muncă la 4 zile.

S-a descoperit că angajații care lucrează mai puține zile pe săptămână, nu doar că vor fi la fel de productivi, dar vor fi și mai puțin stresați, vor fi mai fericiți, așadar vor avea nevoie mai rar de concediu medical.

Cercetătorii din cadrul Campaniei 4 Day Week și-au bazat concluziile pe un proiect de 6 luni care a implicat 61 de angajatori din Marea Britanie care au redus orele de lucru cu 20%.

Potrivit experților, companiile care permit angajaților să lucreze patru zile pe săptămână, în loc de cinci, au redus cu 39% nivelul de stres auto-raportat al angajaților și burnout-ul cu 71%.

Veniturile companiei au crescut după trecerea la săptămâna de lucru de 4 zile

În plus, zilele de concediu medical au fost reduse cu 65%, iar fluctuația de personal a fost redusă cu 57%, potrivit cercetărilor asupra proiectului realizate la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și la Universitatea Boston din Statele Unite.

„Înaintea experimentului, mulți s-au întrebat dacă vom vedea o creștere a productivității pentru a compensa reducerea timpului de lucru – și exact asta am descoperit. Mulți angajați au fost foarte dornici să găsească ei înșiși soluții pentru a fi mai eficienți. Lucrătorii au fost mai puțin înclinați să-și piardă timpul și au căutat, în mod activ, tehnologii care le-au îmbunătățit productivitatea“, a explicat, pentru Healthline, Brendan Burchell, PhD, sociolog la Universitatea din Cambridge și unul dintre autorii studiului.

În același timp, veniturile angajatorilor au crescut ușor în perioada de studiu, cu o medie de peste 1%. Până la sfârșitul programului pilot, 92% dintre oficialii companiilor participante au declarat că intenționează să continue trecerea de la o săptămână de lucru de cinci zile la una de patru, 18 companii din cele 62 de companii făcând schimbarea permanent.

Află aici mai multe informații despre demisia tăcută, protestul modern la job. Ce înseamnă și care sunt efectele pe termen lung

Detalii din cercetarea privind săptămâna de lucru de 4 zile

Michael D. Levitt, fondatorul The Breakfast Leadership Network, o firmă de consultanță în cultură la locul de muncă, a declarat pentru Healthline că un experiment realizat de Microsoft Japonia în 2019 a constatat că trecerea de la o săptămână de lucru de 5 zile la una de 4 zile a dus la o creștere cu 40% a productivității.

„Acest lucru a fost atribuit diverșilor factori, cum ar fi scurtarea întâlnirilor, utilizarea mai eficientă a tehnologiei și o reducere a timpului petrecut pe drum. Deși, pot exista unele provocări asociate cu implementarea acestei schimbări, cum ar fi necesitatea de a reorganiza programul de lucru și de a te asigura că nevoile clienților sunt încă îndeplinite, beneficiile potențiale o fac o opțiune convingătoare pentru companiile care doresc să-și îmbunătățească cultura la locul de muncă și să sprijine bunăstarea angajaților“, a precizat Michael D. Levitt.

Reducerea orelor de muncă fără scăderea salariului

Conform modelului utilizat în noul studiu, săptămâna standard de lucru de 40 de ore a fost redusă la 32 de ore fără nicio reducere a salariului.

Unele companii pur și simplu au prelungit weekend-urile la trei zile pe săptămână, în timp ce altele au redus orele de muncă de-a lungul săptămânii. Un restaurant, de exemplu, a redus orele de muncă pe timpul iarnii, când afacerile erau mai lente, reușind totuși să aibă personal disponibil în perioadele mai aglomerate din lunile de vară.

Citește aici ce reguli sunt de urmat după concediere și cum acționăm pentru reconversia profesională

”Unele firme pot alege să solicite angajaților să lucreze câte 10 ore pe zi, timp de patru zile pe săptămână, existând astfel o rațiune clară pentru a oferi compensația completă. În plus, deși angajații vor fi probabil mai obosiți la sfârșitul zilelor lor de lucru de 10 ore, vor beneficia de o zi întreagă suplimentară liberă de la locul de muncă, astfel încât să poată programa întâlniri medicale sau diverse evenimente familiale”, a completat Robert C. Bird, MBA, JD, profesor de drept al afacerilor la Școala de Afaceri a Universității din Connecticut.

Câteva companii aflate în proces de schimbare au stabilit condiții pentru angajați, cum ar fi mai puține zile de concediu de odihnă sau asocierea săptămânii de patru zile lucru cu obiectivele de performanță.

Săptămâna de lucru de 4 zile va deveni ceva obișnuit?

Charlotte Lockhart, cofondator al programului 4 Day Week Global a declarat pentru Healthline că se așteaptă ca săptămâna de lucru de 4 zile să devină standard în Marea Britanie în următorii 5 ani și în Statele Unite în următorii 10 ani.

În România există, de asemenea, un proiect de lege prin care angajații ar putea să stabilească un acord cu angajatorii, prin care să lucreze patru zile pe săptămână, dar să aibă același număr de ore muncite pe săptămână.

Potrivit unui studiu desfășurat de o platformă de recrutare, 8 angajați români din 10 ar vrea să lucreze doar patru zile pe săptămână, dar se tem că programul de lucru s-ar putea mări de la 8 la 10 ore pe zi.

Compania din România care a implentat deja acest program de lucru

Aproape 71% dintre angajaţii participanți la studiu consideră că săptămâna de lucru de patru zile s-ar potrivi locului de muncă pe care îl au în prezent şi activităţii pe care o desfășoară.

Începând cu luna ianuarie 2023, ING Hubs România, hub-ul global de tehnologie al ING Group a implementat săptămâna de lucru de 4 zile. Noul mod de lucru presupune trecerea de la 5 zile de lucru cu 8 ore/zi la 4 zile de lucru pe săptămână, cu 10 ore/zi, în acord cu Codului Muncii.  

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare