Toți luăm ibuprofen pentru durere, dar poate avea efecte nedorite

Ibuprofenul ar putea amplifica inflamația și durerea de genunchi: studiu

Cercetătorii au descoperit recent că ibuprofenul și alte antiinflamatoare nesteroidiene folosite frecvent, destinate atenuării durerii și inflamației, ar putea avea efect contrar în cazul artrozei.

Aceste medicamente ar amplifica inflamația în organism, cauzând durere și rigiditate articulară, potrivit unui studiu recent, prezentat în cadrul reuniunii anuale a Societății de Radiologie din America de Nord (RSNA).

Însă, nu toți oamenii de știință sunt de acord cu această teorie și susțin, în continuare, că analgezicele sunt tratamente eficiente pentru atenuarea durerii și reducerea inflamației.

Noul studiu, care nu a fost încă evaluat și publicat într-un jurnal oficial, a inclus 129 de participanți cu dureri de genunchi generate de osteoartrită (artroză).

Toți participanții prezentau forme moderate până la severe de artrită și urmau tratamente cu antiinflamatoare nesteroidiene de cel puțin un an, înaintea perioadei de urmărire care a durat patru ani. În plus, studiul a inclus un grup de control format din 592 de persoane care nu au fost tratate cu antiinflamatoare nesteroidiene.

În ce a constat studiul

Toți participanții la studiu au fost supuși unor examene IRM la genunchi, la începutul studiului și patru ani mai târziu.

Cercetătorii au analizat grosimea și compoziția cartilajului – biomarkeri pentru evaluarea progresiei artritei.

În urma analizelor, s-a descoperit că utilizatorii de antiinflamatoare nesteroidiene au prezentat mai multe modificări degenerative, inclusiv în ceea ce privește grosimea cartilajului. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au evaluat schimbările ca fiind semnificative, din punct de vedere statistic.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că utilizarea îndelungată a antiinflamatoarelor nesteroidiene ar putea fi asociată cu un nivel crescut de inflamație internă, ceea ce duce la amplificarea durerii și la scăderea funcției articulare.

În mod obișnuit, antiinflamatoarele nesteroidiene sunt utilizate pentru tratarea osteoartritei, datorită capacității lor de a reduce inflamația și durerea. În funcție de formulă, acestea pot avea un efect care durează între 4 și 24 de ore.

Citește aici de ce lovitura la genunchi netratată poate duce la artroză și care sunt semnele că trebuie să mergeți la medic.

Dezavantajul administrării analgezicelor

Acesta nu este primul studiu care a scos la iveală dezavantajul administrării antiinflamatoarelor nesteroidiene, pe termen lung.

„Numeroase studii arată că utilizarea, pe termen lung, a antiinflamatoarelor nesteroidiene poate duce la agravarea inflamației, creșterea durerii și o nevoie mai rapidă de protezare a articulațiilor“, a declarat, pentru healthline.com, dr. Medhat Mikhael, specialist în managementul durerii și director medical al Centrului Medical Memorial Care Orange Coast din California.

Specialistul a adăugat că efectele secundare grave ale antiinflamatoarelor nesteroidiene includ inflamații la nivelul plămânilor, inimii, tractului gastrointestinal, ficatului și rinichilor. Utilizarea lor pe termen lung poate duce la intervenții chirurgicale de înlocuire a articulațiilor și poate interfera cu capacitatea normală de vindecare a organismului.

Citește aici mai multe informații despre tratamentul gonartrozei în funcție de stadiul bolii

Însă, unii experți nu sunt de acord cu concluziile acestui nou studiu. Dr. Travis Scudday, chirurg ortoped la Institutul Ortopedic Hoag din California de Sud, susține, potrivit aceleiași su.rse că acest studiu este foarte periculos și părtinitor.

„Este un studiu retrospectiv care examinează ce au făcut pacienții în mod independent, fără nicio intervenție recomandată. Cercetătorii afirmă că pacienții care au folosit antiinflamatoare nesteroidiene aveau un nivel mai crescut de inflamație în articulație la momentul inițial, adică înainte să înceapă să ia medicamentele. Cel mai probabil, pacienții cu inflamații și dureri mai grave au folosit antiinflamatoare nesteroidiene. În schimb, pacienții fără inflamație și dureri semnificative nu au luat analgezice.”

Dr. Michael Alaia, chirurg ortopedic și profesor asociat la Universitatea din New York, consideră, de asemenea că studiul a folosit prejudecăți de selecție pentru a-și susține concluziile.

„Acesta nu a fost un studiu controlat, randomizat. În mod ideal, ar fi putut include o aripă ortopedică”, a declarat dr. Alaia pentru Healthline.

Știai că durerile de articulații pot anunța o boală incurabilă? Citește aici despre ce e vorba

Ce este osteoartrita

Osteoartrita reprezintă degradarea țesutului articular. Este cea mai comună formă de boală articulară. Osteoartrita afectează mai ales persoanele de peste 50 de ani, potrivit National Institutes of Health.

Cercetătorii nu sunt siguri ce cauzează sau declanșează degradarea țesuturilor din articulație, cum ar fi:

  • cartilajul,
  • tendoanele,
  • ligamentele,
  • lichidul sinovial,
  • osul,
  • meniscul.

Simptomele comune ale osteoartritei includ:

  • Durere articulară în timpul mișcării,
  • Rigiditatea articulațiilor,
  • Modificări a nivelul articulației, care limitează mișcarea,
  • Senzația că articulația este slăbită sau instabilă.

Cel mai adesea apare la nivelul mâinilor, genunchilor, șoldurilor, spatelui și gâtului, deși poate apărea și în alte articulații.

Tratarea osteoartritei cu antiinflamatoare nesteroidiene

„Antiinflamatoarele nesteroidiene reprezintă prima linie de tratament pentru durerea asociată osteoartritei”, a declarat, pentru Healthline.com, dr. Alexander Gaukhman, chirurg ortoped cu Baptist Health Orthopaedic Care.

Medicamentele ajută la atenuarea durerii și a rigidității prin reducerea inflamației.

„Antiinflamatoarele nesteroidiene nu joacă un rol în prevenirea bolilor articulare. Fiind o boală degenerativă, artroza moderată până la severă se va agrava în timp, mai ales pe parcursul mai multor ani. Cel mai important este ca pacienții să înțeleagă că există mijloace mai avansate de a aborda mai bine durerea artritică dincolo de utilizarea pe termen lung a AINS – atât chirurgicale, cât și nechirurgicale.

Dr. Ilan Danan, neurolog sportiv și specialist în managementul durerii la Centrul pentru Neurologie Sportivă și Medicina Durerii de la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe din Los Angeles.

Alte tratamente pentru osteoartrită

Nu există un tratament curativ pentru osteoartrită, dar există modalități de a trata și gestiona această afecțiune.

Potrivit Fundației pentru artrită, unele tratamente nechirurgicale, în afară de antiinflamatoare nesteroidiene, includ:

  • Analgezice, cum ar fi acetaminofen și opioide;
  • Contrairitanți, cum ar fi agenți topici cu capsaicină, mentol și lidocaină;
  • Corticosteroizi – medicamente pe bază de prescripție medicală care pot fi luate pe cale orală sau injectate;
  • Medicamente precum duloxetina și pregabalinul care tratează alte afecțiuni, dar ajută la reducerea durerii și a inflamației.

„Scăderea în greutate și kinetoterapia sunt intervenții benefice în stadiu incipient de artrită ușoară”, a precizat chirurgul ortoped Travis Scudday.

Ca ultimă soluție, intervenția chirurgicală de protezare a articulațiilor poate fi necesară pentru a calma durerea și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Află de aici cum ajută terapia durerii în cazul durerilor cronice de genunchi, de spate, de cap și în ce constă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare