Când trebuie să ne îngrijoreze o durere de stomac

Când trebuie să ne îngrijoreze o durere de stomac?

Ce înseamnă, mai exact, o durere de stomac? Adesea, facem o confuzie între burtă, stomac și intestine și nu știm când avem nevoie să apelăm la un consult de gastroenterologie. Durerile de stomac pot ascunde o mulțime de suferințe, iar unele dintre ele pot fi grave sau pot reprezenta o urgență medicală.

Durerea de stomac este descrisă adesea de cei care o experimentează ca durere în „capul pieptului”. În termeni medicali, ea este denumită durere în epigastru. Durerile de stomac „în capul pieptului” sunt resimțite în partea superioară a abdomenului și pot fi percepute ca o senzație continuă cu caracter de arsură, greutate sau presiune.

Cu toții ne-am confruntat, la un moment dat, cu dureri de stomac. De multe ori, ele sunt însoțite de greață, vărsături, senzația de sațietate precoce, balonare. Medicii asociază aceste simptome cu sindromul dispeptic.

Durerea din etajul abdominal superior nu se rezumă doar la stomac. Ea poate fi determinată și de alte boli decât cele ale stomacului. Colica biliară, pancreatita acută, infarctul miocardic, sindromul de intestin iritabil și tulburarea anxios-depresivă sunt confundate adesea cu acest tip de durere.

Durerea în abdomenul inferior poate semnala și un infarct miocardic. Citește aici despre simptomele de infarct la bărbați și femei.

Tipuri de durere de stomac

Durerea de stomac are două tipologii mari: episodică sau recurentă. Durerea episodică de stomac, sub formă de indigestie, apare, în general, după mese abundente sau după ce mâncăm unele alimente care ne fac rău.

Dacă vorbim despre dureri de stomac recurente, ele devin îngrijorătoare atunci când se repetă săptămânal, au o durată prelungită sau o intensitate crescută. În această situație, este indicat să ne adresăm medicilor pentru o evaluare. Aceasta ar putea include o ecografie abdominală sau/și o endoscopie digestivă superioară.

Când trebuie să mergem la camera de gardă

O durere de stomac cu debut brusc, de intensitate crescută, ce nu se atenuează după administrarea de medicamente uzuale și care este însoțită de vărsături ar trebui să ne trimită de urgență la camera de gardă, în vederea efectuării de urgență a investigațiilor de specialitate.

Printre simptomele asociate durerii de stomac care semnalează o situație gravă se numără:

  • Vărsăturile repetate – acestea pot semnala pancreatita acută, ulcer gastric sau duodenal stenozant, tumori stenozante de tub digestiv superior;
  • Iradierea în bară a durerii din etajul abdominal superior poate semnala o pancreatită acută;
  • Iradierea posterioară a durerii sau la nivelul omoplatului drept poate sugera o colică biliară;
  • O sensibilitate crescută la palparea abdomenului poate fi un simptom pentru iritația peritoneală, consecința unei perforații de tub digestiv;
  • Scaunul negru, denumit melenă, indică o hemoragie digestivă superioară (de la nivelul stomacului sau duodenului), semnalând ulcer gastric sau duodenal, dar și tumori gastrice;
  • Vărsăturile cu sânge sau cu aspect de „zaț de cafea” pot semnala un ulcer de stomac sau duodenal, esofagită (inflamație a esofagului) sau cancer de stomac;
  • Scăderea în greutate involuntară și semnificativă.

Citește aici mai multe despre simptomele pancreatitei acute, tratamentul și regimul alimentar recomandat într-o astfel de situație.

Ulcerele gastric și duodenal sunt printre cele mai frecvente boli ale tractului gastrointestinal, cu o prevalență globală de 8,4% în populația adultă, potrivit unei metaanalize. Ulcerul este o leziune a mucoasei gastrice sau duodenale cauzată în majoritatea cazurilor de infecția cu bacteria Helicobacter pylori. O a doua cauză importantă a ulcerului gastric și duodenal o reprezintă administrarea de medicamente antiinflamatoare. În 2016, aproape 4,5 miliarde de oameni erau infectați cu H. pylori, adică mai mult 60% din populația Globului, conform unui studiu publicat în revista de specialitate Gastroenterology.

Analize recomandate în caz de durere de stomac

Prima investigație utilă atunci când un pacient se prezintă cu o durere de stomac este ecografia abdominală. În funcție de rezultat, medicii decid ulterior dacă sunt necesare și alte investigații.

Endoscopia digestivă superioară este investigația principală în evaluarea unei afecțiuni a stomacului si presupune introducerea în stomac a unui tub flexibil prevăzut în capăt cu o cameră de filmat. Această procedură permite vizualizarea detaliată a esofagului, stomacului și duodenului.

Citește în acest articol cum se face o endoscopie, cum te pregătești pentru ea și cât costă.

O altă investigație imagistică prin care se poate examina stomacul este tranzitul baritat, însă aceasta nu oferă detalii la fel de precise ca și gastroscopia. În plus, sunt necesare și analize uzuale precum hemograma și probele inflamatorii care pot indică prezența anemiei sau a inflamației acute asociate.

Pentru diagnosticul diferențial al durerii de stomac, se recomandă și analize precum lipaza serică, enzimele hepatice, probele de colestază sau trigliceridele.

Durerile de stomac, semnal de alarmă pentru cancer

Durerea de stomac este unul dintre cele mai obișnuite simptome pe care le ignorăm. Atunci când nu are un caracter acut și nu este de intensitate mare, învățăm să o trecem cu vederea. Nu de puține ori, ea poate ascunde o patologie gravă, cum este cancerul. Evoluția acestuia este lentă și se manifestă sever abia în stadii avansate. Alte simptome „banale” ignorate sunt tulburările de tranzit, scăderea în greutate, regurgitațiile și arsurile.

Persoanele care au rude de gradul I cu neoplazii gastrice sau de colon ar trebui să facă gastroscopie, respectiv colonoscopie cu 10 ani înaintea vârstei la care acestea au fost diagnosticate in familie.

În cazul monitorizării pentru un cancer gastric, în timpul gastroscopiei de control este foarte importantă testarea pentru infecția cu Helicobacter pylori și eradicarea ei. Bacteria este principalul factor incriminat în apariția cancerului gastric. În cazul monitorizării pentru cancerul de colon, este importantă depistarea polipilor colonici, ulterior rezecția lor, având risc de degenerare în cancer.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare