Când este necesară scoaterea tiroidei cu noduli. Povestea unui pacient care a scăpat de un tratament pe viață
Extirparea totală a unei tiroide cu noduli, o practică frecventă în România, nu este întotdeauna necesară. A aflat acest lucru și Eugen, un bărbat convins că singura soluție pentru a scăpa de un nodul tiroidian era scoaterea glandei, în întregime. Într-o inițiativă inedită, o abordare multidisciplinară în care medicii Rețelei Private de Sănătate Regina Maria discută împreună cu pacientul strategiile terapeutice, a fost eliminată nevoia unei operații excesive, care ar fi fost urmată de tratament hormonal pentru toată viața.
Când a intrat în cabinetul chirurgului, Eugen Balog era convins că nu are altă soluție decât scoaterea glandei tiroide. Bărbatul de 48 de ani din București a aflat dintr-o întâmplare că are un nodul tiroidian mare, de aproape 5 centimetri, care trebuie extirpat împreună cu întreaga glandă tiroidă.
În 2021, la sfârșit de noiembrie, a schimbat locul de muncă și a mers la un examen medical în vederea angajării. „Doctorița de medicina muncii a observat atunci că am gâtul umflat în zona tiroidei. M-a palpat și a simțit că este ceva în neregulă. Mi-a recomandat să fac un control la endocrinolog, să văd ce am. Să nu amân, mi-a spus, pentru că poate să fie o tumoare canceroasă. Când am întrebat-o ce ar fi de făcut mai departe, mi-a spus că va trebui, probabil, să-mi scot glanda tiroidă”, a povestit Eugen pentru Smart Living.
Gâtul umflat este doar unul dintre simptomele cauzate de noduli tiroidieni. Aceștia pot să provoace durere şi dificultate la înghiţire, răguşeală, senzaţie de sufocare, tremor al membrelor și/sau puls accelerat. De ce apar nodulii tiroidieni și cum poate fi prevenită apariția lor aflați din acest articol Smart Living.
Nodulul de mari dimensiuni nu i-a dat niciun simptom, dar Eugen știa foarte bine ce presupune „operația de tiroidă” – tiroidectomia totală, în termeni medicali. Știa și cum este viața după această operație. Cu ceva ani în urmă, soacra trecuse prin aceeași intervenție, din cauza unor noduli maligni. De atunci, este dependentă de terapia de substituție hormonală, un tratament care se ia pe viață. Era convins că va avea aceeași soartă.
„M-am gândit la ce era mai rău”
Vestea că ar putea avea cancer tiroidian și că va trece printr-o operație complicată l-a speriat inițial. A vrut să ajungă la doctor cât mai repede, ca să scape de incertitudine. „M-am gândit la ce era mai rău. Câteva zile, până a fost la doctor, nu mi-a fost deloc bine, mi-am făcut multe gânduri negre”, mărturisește Eugen.
A mers mai întâi la medicul de familie, care l-a îndrumat către un endocrinolog. Aici, a fost diagnosticat cu o formațiune nodulară mare în glanda tiroidă, pentru care i s-a recomandat intervenția chirurgicală de extirpare a glandei tiroide, în întregime. Cu această recomandare a ajuns la dr. Ionuț Sandu, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia tiroidei, din Rețeaua Privată de Sănătate REGINA MARIA.
Nodulul de 5 centimetri al lui Eugen nu era mic, dar nici cel mai mare pe care îl operase doctorul Sandu. Recordul său a fost un nodul tiroidian de 20 de centimetri, benign, extirpat cu câțiva ani în urmă.
Nu dimensiunea era o provocare pentru medicul chirurg, cât informațiile incomplete pe care le avea despre acel nodul tiroidian. „Din ecografia efectuată anterior, nu știam cât de mult coboară spre torace. La palpare, nu îi simțeam marginea inferioară, iar aceasta este o informație foarte importantă pe care trebuie să o am înainte de intervenție. În funcție de extensia nodulului, poate fi necesară o incizie a sternului și a claviculei pentru a fi extras. Într-o asemenea situație, intervenția este mai complexă, necesită și prezența unui specialist în chirurgie toracică în sala de operație, iar recuperarea pacientului poate dura mai multe luni”, a povestit dr. Ionuț Sandu.
Ecografia
Era nevoie de o ecografie tiroidiană mai amănunțită, așa că l-a îndrumat pe Eugen către un medic cu care colabora de multă vreme: dr. Emin Mammadov (foto), specialist endocrinolog cu experiența bogată în ecografie tiroidiană. A efectuat investigația, cu un ecograf mai performant de data aceasta și cu abordare mai potrivită, și a reușit să vadă întregul nodul tiroidian. Nu cobora spre torace, așa încât nu era necesară prezența specialistului în chirurgie toracică. Se putea extirpa cu incizia clasică, cervicală.
O altă informație foarte importantă pe care dr. Mammadov a aflat-o din ecografie a fost legată de riscul de malignitate. „Conform criteriilor ecografice, nodulul nu avea caracter de malignitate. Sigur, doar ecografic nu poți determina malignitatea cu o siguranță de 100%, lucru pe care i l-am explicat și pacientului. Riscul nu se exclude doar pe baza ecografiei, dar probabilitatea ca nodulul să fie malign era redusă. Examinarea histopatologică este cea care confirmă diagnosticul”, potrivit medicului endocrinolog Emin Mammadov.
Scoaterea tiroidei nu este mereu justificată
Cu un nodul tiroidian benign pe un singur lob, tiroidectomia totală nu se justifica în această situație. „În cazul tiroidei vorbim, de fapt, despre două organe: lobul drept și lobul stâng. Ele nu au o legătură între ele, cu excepția situației în care vorbim despre un cancer de tiroidă, pentru care glanda trebuie extirpată de obicei în întregime, chiar dacă tumora este localizată pe un singur lob”, explică dr. Ionuț Sandu.
Tiroidectomia totală se recomandă cu mare lejeritate în România, deși nu întotdeauna este justificată, mai spune specialistul chirurg. „Intervenția nu ar trebui recomandată tuturor pacienților, fiindcă riscurile operatorii cresc în mod inutil. Beneficiile sunt mici, iar riscurile și consecințele sunt mari. Fiecare caz în parte necesită o evaluare și aceasta trebuie făcută în echipă, de către specialistul endocrinolog și chirurg. Ambii trebuie să-și dorească să caute intervenția minimă”, detaliază medicul.
„Vrem să atragem atenția oamenilor că practica de a scoate întreaga glandă tiroidă, pentru orice situație, nu este întotdeauna necesară. Extirparea unui singur lob al tiroidei este o practică foarte întâlnită în țările din Vest și trebuie să o aducem și aici, în România. Se poate prezerva funcția organului, nu trebuie să fim atât de agresivi. Foarte mult contează, în acest sens, calitatea evaluării pacientului. Dacă aceasta se face atent și sunt evidențiate detalii importante, ele ne ajută să luăm o decizie mai puțin radicală”.
Dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinolog, Rețeaua Privată de Sănătate REGINA MARIA
Terapia de substituție hormonală
O consecință a tiroidectomiei totale este necesitatea unui tratament de substituție hormonală pentru toată viața. Doza trebuie personalizată pentru fiecare bolnav în parte, în funcție de comorbiditățile sale și de evoluția ulterioară. Analizele hormonale trebuie repetate periodic pentru a ajusta doza de hormoni nevoilor pacientului.
„În cazul unor pacienți tineri, așa cum este Eugen, analizele trebuie repetate des, iar dozele de hormoni tiroidieni, ajustate în funcție de acestea. Frecvența dozărilor hormonale este stabilită de medicul endocrinolog, dar, în general, ele sunt indicate la un interval de 6 luni”, detaliază dr. Ionuț Sandu.
Extirparea unui singur lob tiroidian nu impune instituirea tratamentului de substituție hormonală. „În majoritatea cazurilor, un singur lob tiroidian este suficient pentru a produce destui hormoni necesari funcționării optime a organismului”, spune dr. Mammadov.
Dublu consult: endocrinologic și chirurgical
Având informații complete despre nodul, medicul endocrinolog și chirurgul au consultat împreună pacientul pentru a stabili un plan clar de intervenție. I-au explicat lui Eugen avantajele acestui tip de operație (denumită medical hemitiroidectomie), comparativ cu varianta recomandată inițial (tiroidectomie totală).
„Împreună cu doctorul Mammadov, vrem să promovăm ceea ce se numește dublu consult: endocrinologic și chirurgical. Vrem să vedem împreună pacientul, în ideea de a-i oferi o intervenție cât mai personalizată. Dacă nu aș fi procedat astfel, dacă nu aș fi colaborat cu specialistul endocrinolog, ar fi trebuit să recurg la o operație excesivă pentru pacient, care ar fi avut consecințe nu prea bune pe termen lung”, spune dr. Ionuț Sandu.
De regulă, pacientul este cel care intermediază comunicarea dintre cei doi specialiști. Traseul pacientului cu probleme endocrinologice începe cu o consultație efectuată de medicul endocrinolog. Dacă primește o indicație operatorie, el se adresează apoi unui chirurg endocrinolog. Acesta confirmă sau nu indicația medicului endocrinolog și realizează intervenția. Ulterior, pacientul revine la endocrinolog, pentru a i se urmări evoluția.
„Practic, cei doi specialiști nu discută între ei în mod direct, ci prin intermediul scrisorilor medicale, iar bolnavul se plimbă de la unul la altul. Prin dublul consult, noi încercăm să eliminăm tocmai acest traseu anevoios. Consultăm împreună pacientul, în același timp, iar acesta pleacă de la noi cu un plan de intervenție clar.
Orice tip de cancer trebuie abordat în echipă, multidisciplinar, spune dr. Emin Mammadov. „În cadrul MDT (n.r. – MultiDisciplinary Team, echipă multidisciplinară), de asemenea cunoscută ca «tumor board» (n.r. – comisia oncologică), se discută fiecare caz în parte, pe baza analizelor și a investigațiilor de imagistică medicală, iar strategia terapeutică este stabilită împreună, de către toți specialiștii implicați. În abordarea noastră, diferența în plus este că pacientul se află de față, alături de noi, când discutăm cazul său. Dezbatem împreună opțiunile, cu avantajele și dezavantajele fiecăreia, iar dacă pacientul nu este lămurit în privința unor aspecte, el poate pune întrebări și va primi răspunsuri de la specialistul în măsură să ofere explicații”, detaliază dr. Mammadov.
Operația
Din explicațiile medicilor săi, Eugen a înțeles că are șanse să scape de tratamentul hormonal. „Am discutat împreună și mi-au spus că se poate scoate doar lobul stâng dacă în timpul operației nu constată ceva și pe cel drept. Dânșii mi-au spus că, din experiență, nu apărea pe ecograf ca o tumoare malignă, dar numai biopsia ne putea spune clar”, își amintește bărbatul.
„Per total, nodulul nu arăta suspect și i-am prezentat pacientului opțiunile. «Șanse mult mai mari sunt să iasă totul bine și să scăpați fără tratament», i-am explicat. Una este să scoatem tot organul și să ai nevoie de tratament pe toată durata vieții și alta este să salvăm o parte din el, iar lobul rămas să preia funcția tiroidei. El va produce hormoni exact atât cât trebuie”, detaliază dr. Emin Mammadov.
Eugen a luat pe loc decizia de a se opera. „M-au întrebat când vreau să mă opereze. Le-am spus: «Cât mai repede posibil!» și asta a fost. Nu aveam de ce să mai aștept. Dacă îți spune cineva că ai ceva acolo și poate să fie canceros, te miști cât poți de repede ca să afli și să vezi ce e de făcut”, continuă bărbatul.
Recuperarea
Operația a decurs nesperat de bine pentru Eugen. S-a internat luni, pe 13 decembrie 2021, marți a efectuat analize, miercuri a intrat în sala de operații, iar joi a fost externat. „A fost foarte OK, nesperat, la ce gânduri îmi făceam. Doar o zi am stat după operație. Recuperarea a fost ușoară, fără probleme, iar contraindicații nu am avut multe”, își amintește bărbatul.
Nici din perspectiva chirurgului endocrinolog intervenția nu a fost complicată. „A avut o dificultate medie și nu au apărut complicații pe durata acesteia. Am extirpat în totalitate lobul stâng care conținea acel nodul tiroidian și am lăsat lobul drept. În urma analizelor, am constatat că nu mai este nevoie să prescriem deloc terapia de substituție hormonală. Dacă aș fi procedat la tiroidectomie totală, pacientul rămânea dependent pe viață de un tratament hormonal”, spune dr. Ionuț Sandu. Examenul histopatologic realizat după operație a confirmat ceea ce medicul Mammadov a bănuit încă de la ecografie: nodulul a fost benign (fără cancer).
La câteva luni de la intervenție, Eugen spune că, după această experiență, a revenit la viața sa obișnuită. „Am fost speriat la început, când mă gândeam că înseamnă spitalizare, operație, poate și chimioterapie. La momentul acesta, problema cu tiroida nu mă mai afectează în niciun fel”, conchide bărbatul.