Senzația de sufocare, numită și dispnee, apare atunci când simți că nu-ți ajunge aerul sau că nu intră suficient oxigen în plămâni. Cauzele pot fi multiple: de la boli respiratorii și de tiroidă, la afecțiuni cardiovasculare sau probleme emoționale.
Un adult sănătos respiră, în medie, de 20 de ori pe minut, asta înseamnă 30.000 de respirații pe zi. Exercițiile fizice sau o banală răceală pot deregla ușor ritmul respirației, dar nu ar trebui să simți că te sufoci.
Simptomele pe care le dă senzația de sufocare
Atunci când suferi de dispnee, poți avea următoarele simptome:
- Rămâi fără aer;
- Ai o senzație de nod în gât;
- Respiri greu când stai pe spate;
- Simți o strânsoare la nivelul cutiei toracice;
- Simți că nu-ți ajunge aerul;
- Nu poți să respiri.
Dispneea poate fi acută și cronică. În cazul celei acute, senzația de sufocare durează câteva minute sau ore. În dispneea cronică, senzația de sufocare persistă peste o lună și se înrăutățește în timpul activităților fizice cotidiene, potrivit specialiștilor NHS, Serviciul Naţional de Sănătate britanic.
Senzație de sufocare care durează puțin (dispnee acută): cauze
Multe afecțiuni pot avea ca simptom senzația de sufocare. Cele mai frecvente cauze ale dispneei acute sunt următoarele:
- anxietate – în acest caz, senzația se sufocare se poate asocia cu senzația de nod în gât, frica exagerată și nejustificată;
- atac de cord – senzația de sufocare se poate asocia cu durere sau presiune în piept, durere în umărul stâng, braț sau maxilar, transpirație rece;
- astm – crizele de sufocare se pot asocia cu tuse seacă sau slab productivă, respirație șuierătoare și presiune toracică);
- un cheag de sânge la nivelul plămânilor (embolie pulmonară) – senzația se sufocare se poate asocia cu dureri în piept, tuse cu sânge;
- coaste rupte în urma unui traumatism – se asociază cu dureri toracice;
- acumulare de lichid la nivelul inimii (pericardită) – se poate asocia cu durere toracică, hipotensiune;
- insuficiență cardiacă – se poate asocia cu oboseală, puls accelerat, umflarea picioarelor;
- anemie – se poate asocia cu amețeli, oboaseală, paloarea pielii, tulburări de concentrare;
- penumonie sau alte infecții respiratorii – se poate asocia cu febră, tuse, slăbiciune;
- șoc anafilactic – se poate asociația cu reacții la nivelul pielii-mâncărime, urticarie, piele înroșită, greață;
Senzație de sufocare care persistă (dispnee cronică): cauze
- apă la plămâni – se poate asocia cu durere în piept, tuse uscată, frisoane, sughiț;
- astm – crizele de sufocare se pot asocia cu tuse seacă sau slab productivă, respirație șuierătoare și presiune toracică);
- sedentarism – în acest caz, senzația de sufocare apare în timpul efortului fizic;
- bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC) – se asociază cu tusea cronică, producția de spută și respirația șuierătoare;
- sarcoidoză (o acumulare de celule inflmatoare, în organism) – se sociază cu tuse uscată persistentă și dureri în piept;
- boli de inimă – se poate asocia cu dureri în piept, puls neregulat, oboseală;
- hipertensiune arterială la nivelul plămânilor (hipertensiune pulmonară) – se poate asocia cu dureri în piept, amețeală, palpitații;
Și bolile de tiroidă pot cauza senzație de sufocare
O situație aparte o reprezintă dificultățile de respirație cauzate de bolile tiroidei. „Stările de sufocare pot fi date și de probleme tiroidiene, de noduli tiroidieni care sunt suficient de mari ca să se asocieze cu probleme de deglutiție (de înghițire) și de voce (răgușeală). Un astfel de nodul se simte la palpare. În această situație, e nevoie să facem ecografie tiroidiană și analize de tiroidă”, a explicat pentru Smart Living dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Un alt motiv de natură endocrină poate fi o carență de calciu – magneziu – potasiu. Carența alimentară de calciu provoacă o contractură a musculaturii netede. „Simptomele asociate, în această situație, sunt crampe la mâini și la picioare, furnicături, amorțeli în jurul buzelor,” a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre bolile tiroidei.
Cum se stabilește diagnosticul
Pentru a stabili cauza exactă a senzației de sufocare, medicul va examina și va asculta cu atenție plămânii. Poate fi nevoie și de spirometrie, un test medical neinvaziv folosit pentru măsurarea funcției respiratorii. Durează puțin, nu doare și nu necesită efort. Cu ajutorul unui aparat numit spirometru în care persoana testată trebuie să expire, se măsoară cantitatea de aer inspirată și viteza cu care este expirat aerul din plămâni.
Alte teste ce pot ajuta:
- Teste de sânge;
- Radiografii sau tomografie computerizată (CT);
- Electrocardiogramă (EKG).
Senzația de sufocare și atacurile de panică
Dacă toate cauzele de natură fiziologică sunt înlăturate, atunci intervin factorii psihologici în declanșarea senzației de sufocare.
„Pentru a putea remedia această situație, este necesar să ne dăm seamă ce mecanism psihologic stă la baza senzației de sufocare. Pentru a se proteja la nivel inconștient, această manifestare este răspunsul psihicului la încărcătura emoțională negativă cu care s-a confruntat în anumite situații de viață. Dacă nu este identificată și atenuată cauza psihologică, persoana va fi afectată și la nivel fizic, deoarece această senzație de sufocare va apărea când se va întâlni cu stimulul activator, iar acesta va accentua starea de disconfort,” a explicat psihologul Ionuț Iamandi pentru Smart Living.
Cum poate fi evitat un atac de panică
În atacul de panică, senzația de sufocare este o manifestare somatică des întâlnită, persoanele afectate acuzând o senzație de nod în gât și de imposibilitate de a respira.
Pentru a evita atacul de panică care poate apărea foarte rapid în urma senzației de sufocare, este obligatoriu ca o persoană care trece prin așa ceva să fie lămurită că problema pe care o are nu este de natură fizică. Trebuie explicat faptul că nu este în pericol să pățească ceva și important este să înțeleagă emoțiile negative care au dus la această situație.
„Persoana care experimentează aceasta situație simte că nu deține controlul ei și ca nu poate face nimic să remedieze. La nivel inconștient, mintea va prelua acest comportament și probabilitatea va fi destul de mare ca în alte situații când va avea impresia că nu deține controlul să apară această senzație de sufocare. Poate apărea în relația de cuplu, în relațiile interpersonale sau cele de la serviciu. Când persoana nu se simte stăpână și simte că nu are controlul în aceste relații, va apela la un astfel de mecanism de apărare”, detaliază psihologul Ionuț Iamandi.
Citește aici cum se simte un atac de panică: povestea Mădălinei.
Alte cauze psihologice care pot declanșa senzație de sufocare
Cauzele psihologice ce pot declanșa senzația de sufocare pot fi extrem de variate. Spre exemplu, dacă o persoană vrea să slăbească poate avea înainte de a mânca această senzație. Dacă persoanele din jur îi spun că mănâncă prea puțin, această senzație îi dă dreptul de a nu mânca. Va spune că nu poate, nu pentru că nu vrea și va invoca această stare: de nod în gât.
Traumele din copilărie pot fi, de asemenea, responsabile de astfel de manifestări. O persoană poate asocia anumite gusturi cu o perioadă neplăcută din viața sa. Sau, dacă i s-a impus un anumit fel de mâncare, ca adult, îl va refuza cu desăvârșire.
„Este nevoie să se înțeleagă că această senzație este cauzată de un factor psihologic și faptul că acest conflict interior la nivel inconștient produce aceste somatizări. Când persoana devine conștientă de conflictele interioare, poate înțelege mecanismul de funcționare, iar episoadele vor scădea în intensitate și simptomele se vor atenua”, potrivit psihologului.
„Respir greu când stau pe spate” – ce înseamnă?
Uneori, senzația de sufocare se diminuează sau se accentuează în funcție de poziția în care stai. De exemplu, persoanele care suferă de boli pulmonare sau de inimă simt că se sufocă atunci când stau întinse pe spate.
Când suni la Urgențe
- Dacă experimentezi o senzație de sufocare, ar trebui să apelezi numărul de urgență 112.
- Dacă ai o boală cronică sau o altă problemă de sănătate care te predispune la complicații, dacă ai febră sau tușești, sună la numărul 0800 800 358, pentru că e posibil să fii infectat cu SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19. Dificultățile respiratorii pot fi semnul că infecția cu noul coronavirus se complică și este nevoie de ajutorul medicilor.
- Dacă, dintr-o dată, începi să ai probleme grave cu respirația ar trebui, de asemenea, să suni la Urgențe, mai ales dacă te confrunți și cu greață sau durere în piept.