Ai senzație de sufocare? E un semn în boli de tiroidă, de plămâni, dar și în COVID-19

Ai senzație de sufocare? E un semn în boli de tiroidă, de plămâni, dar și în COVID-19

  Senzația de sufocare, numită și dispnee, apare atunci când simți că nu-ți ajunge aerul sau că nu intră suficient oxigen în plămâni. Cauzele pot fi multiple: de la boli respiratorii și de tiroidă, la afecțiuni cardiovasculare sau probleme emoționale. Și complicațiile infecției cu COVID-19 se pot manifesta astfel.

  Un adult sănătos respiră, în medie, de 20 de ori pe minut, asta înseamnă 30.000 de respirații pe zi. Exercițiile fizice sau o banală răceală pot deregla ușor ritmul respirației, dar nu ar trebui să simți că te sufoci.

  Simptomele pe care le dă senzația de sufocare

  Atunci când suferi de dispnee, poți avea următoarele simptome:

  • Rămâi fără aer
  • Simți o strânsoare la nivelul cutiei toracice
  • Simți că nu-ți ajunge aerul
  • Nu poți să respiri

  Dispneea poate fi acută și cronică. În cazul celei acute, senzația de sufocare durează câteva minute sau ore, pe când în cazul celei cronice, senzația de sufocare persistă mult timp și se înrăutățește în timpul acitivităților zilnice, așa cum este mersul sau chiar statul în picioare.

  Senzație de sufocare care durează puțin (dispnee acută): cauze

  Multe afecțiuni pot avea ca simptom senzația de sufocare. Cele mai frecvente cauze ale dispneei acute, potrivit site-ului medical webmd.com, sunt următoarele:

  • anxietate – în acest caz, senzația se sufocare se poate asocia cu senzația de nod în gât, frica exagerată și nejustificată;
  • atac de cord – senzația de sufocare se poate asocia cu durere sau presiune în piept, durere în umărul stâng, braț sau maxilar, transpirație rece;
  • astm – crizele de sufocare se pot asocia cu  tuse seacă sau slab productivă, respirație șuierătoare și presiune toracică);
  • un cheag de sânge la nivelul plămânilor (embolie pulmonară) – senzația se sufocare se poate asocia cu dureri în piept, tuse cu sânge;
  • coaste rupte în urma unui traumatism –  se asociază cu dureri toracice;
  • acumulare de lichid la nivelul inimii (pericardită) – se poate asocia cu durere toracică, hipotensiune;
  • insuficiență cardiacă – se poate asocia cu oboseală, puls accelerat, umflarea picioarelor;
  • anemie – se poate asocia cu amețeli, oboaseală, paloarea pielii, tulburări de concentrare;
  • penumonie sau alte infecții respiratorii – se poate asocia cu febră, tuse, slăbiciune;
  • șoc anafilactic – se poate asociația cu reacții la nivelul pielii-mâncărime, urticarie, piele înroșită, greață;

  Senzație de sufocare care persistă mult timp (dispnee cronică): cauze

  • apă la plămâni – se poate asocia cu durere în piept, tuse uscată, frisoane, sughiț;
  • astm – crizele de sufocare se pot asocia cu  tuse seacă sau slab productivă, respirație șuierătoare și presiune toracică);
  • sedentarism – în acest caz, senzația de sufocare apare în timpul efortului fizic;
  • bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC) – se asociază cu tusea cronică, producția de spută și respirația șuierătoare;
  • sarcoidoză (o acumulare de celule inflmatoare, în organism) – se sociază cu tuse uscată persistentă și dureri în piept;
  • boli de inimă – se poate asocia cu dureri în piept, puls neregulat, oboseală;
  • hipertensiune arterială la nivelul plămânilor (hipertensiune pulmonară) – se poate asocia cu dureri în piept, amețeală, palpitații;

  Senzația de sufocare și bolile de tiroidă

  O situație aparte o reprezintă sufocarea asociată bolilor de tiroidă. „Stările de sufocare pot fi date și de probleme tiroidiene, de noduli tiroidieni care sunt suficient de mari ca să se asocieze cu probleme de deglutiție (de înghițire) și de voce (răgușeală). Un astfel de nodul se simte la palpare. Și în această situație, e nevoie să facem ecografie tiroidiană și analize de tiroidă.

  Alt motiv de sufocare, de natură endocrinologică, poate fi o carență de calciu – magneziu – potasiu, când apare o contractură a musculaturii netede, provocată de carența de calciu alimentară, prin hipovitaminoză D. Simptomele asociate, în această situație, sunt crampe la mâini și la picioare, furnicături, amorțeli în jurul buzelor,” a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

  Stabilirea diagnosticului

  Pentru a stabili cauza exactă a senzației de sufocare, medicul va examina și va asculta cu atenție plămânii. Poate fi nevoie și de spirometrie, un test medical neinvaziv pentru funcția respiratorie. Durează puțin, nu doare și nu necesită efort. Cu ajutorul unui aparat, un medic specialist măsoară capacitatea de a respira, în special cât aer poţi expira într-o secundă (seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor).

  Alte teste ce pot ajuta:

  Teste de sânge;

  Radiografii sau Computer Tomograf;

  Electrocardiogramă (EKG).

  Senzație de lipsă de aer și apăsare în piept versus atac de panică

  Dacă toate cauzele de natură fiziologică sunt înlăturate, atunci intervin factorii psihologici. „Pentru a putea remedia această situație este necesar să ne dăm seamă ce mecanism psihologic stă la baza senzației de sufocare. Pentru a se proteja la nivel inconștient, această manifestare este răspunsul psihicului la încărcătura emoțională negativă cu care s-a confruntat în anumite situații de viață. Dacă nu este identificată și ameliorată cauza psihologică, persoana va fi afectată și la nivel fizic, deoarece această senzație de sufocare va apărea când se va întâlni cu stimulul activator, iar acesta va accentua starea de disconfort,” a explicat psihologul Ionuț Iamandi pentru smartliving.ro.

  Pentru a evita atacul de panică care poate apărea foarte rapid în urma senzației de sufocare, este obligatoriu ca o persoană care trece prin așa ceva să fie lămurită că problema pe care o are nu este de natură fizică. Trebuie explicat faptul că nu este în pericol să pățească ceva și important este să înțeleagă emoțiile negative care au dus la această situație.

  „Schimbând modul de gândire și de raportare la evenimente se va schimba și modul de percepție, prin urmare persoana va putea integra mai ușor factorii emoționali”, mai spune specialistul.

  Așadar, manifestarea somatică des întâlnită în atacul de panică este senzația de sufocare, de nod în gât, de imposibilitate de a respira.

  „Persoana care experimentează aceasta situație simte că nu deține controlul ei și ca nu poate face nimic să remedieze. La nivel inconștient, mintea va prelua acest comportament și probabilitatea va fi destul de mare ca în alte situații când va avea impresia că nu deține controlul, să apară această senzație de sufocare. Poate apărea în relația de cuplu, în relațiile interpersonale sau cele de la serviciu. Când persoana nu se simte stăpână și simte că nu are controlul în aceste relații, va apela la acest mecanism de apărare,” a adăugat psihologul Ionuț Iamandi.

  Alte cauze psihologice care pot declanșa senzația de sufocare

  Cauzele psihologice ce pot declanșa senzația de sufocare pot fi extrem de variate. Spre exemplu, dacă o persoană vrea să slăbească poate avea înainte de a mânca această senzație. Dacă persoanele din jur îi spun că mănâncă prea puțin, această senzație îi dă dreptul de a nu mânca. Va spune că nu poate, nu pentru că nu vrea și va invoca această stare: de nod în gât.

  Traumele din copilărie pot fi de asemenea responsabile de astfel de manifestări. O persoana poate asocia anumite gusturi cu o perioadă neplăcută. Sau dacă i s-a impus un anumite fel de mâncare, ca adult îl refuză cu desăvârșire.

  „Este nevoie să se înțeleagă că această senzație este cauzată de un factor psihologic și faptul că acest conflict interior la nivel inconștient produce aceste somatizări. Când persoana devine conștientă de conflictele interioare, poate înțelege mecanismul de funcționare iar episoadele vor scădea în intensitate și simptomele se vor ameliora”, dau asigurări psihologii.

  „Respir greu când stau pe spate – ce înseamnă?

  Uneori, senzația de sufocare se diminuează sau se accentuează în funcție de poziția în care stai. De exemplu, persoanele care suferă de boli pulmonare sau de inimă, simt că se sufocă atunci când stau întinse pe spate.

  Când suni la Urgențe

  • Dacă experimentezi senzația de sufocare ar trebui să apelezi numărul de urgență 112.
  • Dacă ai o boală cronică sau altă problemă de sănătate care te predispune la îmbolnăviri severe, dacă ai febră sau tușești, sună la numărul 0800 800 358 pentru că e posibil să fii infectat cu SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19. Dificultățile respiratorii pot fi semnul că infecția cu noul coronavirus se complică și este nevoie de ajutorul medicilor.
  • Dacă, dintr-o dată, începi să ai probleme grave cu respirația ar trebui, de asemenea, să suni la Urgențe, mai ales dacă te confrunți și cu greață sau durere în piept.

  Îți recomandăm și

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare