Diagnosticul de hernie hiatală este unul comun, deși problemele apar doar atunci când hernia este de mari dimensiuni: arsuri gastrice, dificultăți la înghițire, uneori și probleme respiratorii.
În cele mai multe cazuri, cauza herniei hiatale o reprezintă o musculatură slăbită la nivelul hiatusului (deschiderea mică din diafragmă prin care trece esofagul). Se agravează pe forefndul problemelor cu constipația, tusei puternice, sarcinii sau efortului intens.
Ce este hernia hiatală
Hernia hiatală reprezintă trecerea unei părți a stomacului din abdomen în torace prin orificiul diafragmatic, cunoscut de asemenea, și drept orificiul hiatal sau hiatus diafragmatic.
Diafragma are o deschidere mică (hiatus) prin care trece tubul alimentar (esofagul) înainte de a se conecta la stomac. În cazul herniei hiatale, stomacul este împins în sus prin acea deschidere.
O hernie hiatală de mici dimensiuni nu provoacă, de obicei, probleme. Este posibil să nu afli niciodată că o ai decât dacă medicul o descoperă atunci când face investigații pentru altă afecțiune.
Dar o hernie hiatală mare poate permite alimentelor și acidului gastric să ajungă în esofag, ducând la arsuri gastrice. Medicamentele pot atenua aceste simptome, însă în unele situații poate fi necesară intervenția chirurgicală.
Există două tipuri de hernie hiatală: glisantă și fixă.
„Mecanismele de apariție a herniilor hiatale nu sunt pe deplin înțelese. Acestea pot fi congenitale (pacientul se naște cu o slăbiciune a mușchiului la acest nivel) sau dobândite prin creșterea presiunii intraabdominale, în special.“
Dr. Alexandru Velici, medic specialist chirurgie generală
Factorii care cresc riscul de hernie hiatală sunt:
- obezitatea,
- vârsta înaintată,
- fumatul,
- factori care determină creșterea presiunii intraabdominale (constipația, sarcina, tusea cronică etc).
Citește aici ce ar trebui să știm cu toții despre constipație. Ghid pentru copii, adulți și femei însărcinate.
Hernie hiatală: simptome doar în cazurile mai avansate
Chirurgul precizează că majoritatea herniilor hiatale sunt asimptomatice. Simptomele apar la pacienții care au o astfel de hernie complicată cu o boală de reflux gastroesofagian și pot include:
- pirozis – senzația de arsură la nivelul stomacului ce urcă pe esofag, până la nivel retrosternal;
- durere epigastrică sau la nivelul toracelui inferior;
- dificultăți la înghițire;
- regurgitarea alimentelor, în special, in poziția aplecat sau culcat;
- voma, în special, însoțită de sânge, poate fi un semn pentru prezența herniei hiatale;
- în cazul herniilor voluminoase, pot apărea tulburări cardiace după o masă copioasă;
- tulburări respiratorii.
Metode de diagnostic pentru hernie la stomac
Principalele investigații paraclinice ce pot diagnostica hernia hiatală sunt, potrivit medicului, următoarele:
- Tranzitul baritat/radiografia cu bariu – pacientul va bea o soluție de bariu pentru opacifierea tractului digestiv superior, iar pe baza imaginii radiologice obținute, medicul radiolog va putea vedea exact care este pozitia stomacului în raport cu mușchiul diafragmei.
- Endoscopia digestivă superioară – medicul gastroenterolog introduce endoscopul (un tub special subțire prevăzut cu o cameră video în vârf) prin cavitatea bucală a pacientului și inspectează întregul tract digestiv superior până la nivelul duodenului. Medicul poate aprecia astfel dacă există sau nu o hernie hiatală și, de asemenea, dacă există și alte complicații.
Tratament conservator cu medicamente
Schemă de tratament pentru hernie hiatală
Dacă ai arsuri la stomac și suferi de boală de reflux gastroesofagian, medicul îți poate recomanda următoarele medicamente:
- antiacide – pentru neutralizarea acidului din stomac. Medicamente cum ar fi Dicarbocalm, Gaviscon, Rennie pot oferi o atenuare rapidă a disconfortului. Totuși, utilizarea excesivă a antiacidelor poate provoca reacții adverse, cum ar fi diaree sau uneori probleme cu rinichii;
- medicamente pentru reducerea producției de acid. Aceste medicamente – cunoscute ca blocante ale receptorilor H2 – includ cimetidina, famotidina și nizatidina, ranitidina etc. Există și versiuni mai puternice, dar acestea se eliberează doar pe bază de rețetă;
- medicamente care blochează producția de acid și vindecă esofagul. Acestea sunt cunoscute sub numele de inhibitori ai pompei de protoni și au dublu efect. Sunt blocante acide mai puternice decât cele ale receptorilor H2 și permit țesutului esofagian deteriorat să se vindece. Inhibitorii pompei de protoni eliberați fără prescripție medicală includ lansoprazol, pantoprazol, omeprazol. Și în această situație, variantele mai puternice se pot achiziționa doar cu rețetă de la medic.
Regim alimentar
Pe lângă tratamentul medicamentos, se recomandă și un regim alimentar în care pacientul va trebui:
- să evite alimentele picante, fierbinți, băuturile carbogazoase;
- să renunțe la fumat și la consumul de alcool;
- să fracționeze mesele în așa fel încât să mănânce mai puțin și mai des;
- să nu mănânce cu câteva ore înainte de culcare.
De asemenea, se recomandă scădere în greutate, în cazul pacienților cu kilograme în plus.
Citește și: Esofagita dă dureri în piept și dificultăți la înghițire. Tratamentul corect previne complicațiile.
Când trebuie operată hernia hiatală
Dacă în ciuda medicației și modificării alimentației, simptomatologia persistă, este indicat tratamentul chirurgical. Tratamentul chirurgical este uneori necesar pentru a repara herniile hiatale mai mari și pentru a trata simptomele arsurilor la stomac.
Intervenția chirurgicală pentru herniile hiatale este utilizată dacă simptomele de reflux nu pot fi controlate cu succes cu ajutorul medicamentelor sau dacă ai un tip de hernie hiatală numit hernie esofagiană gigantică, cunoscută și sub numele de stomac intratoracic.
„Un caz aparte îl reprezintă hernia paraesofagiană, în care o porțiune a stomacului urcă în torace pe lângă esofag și care, din cauza riscului crescut de ștrangulare, are indicație de a beneficia de tratament chirurgical cât mai precoce de la momentul diagnosticării.“
Dr. Alexandru Velici, medic specialist chirurgie generală
Laparoscopia este „standardul de aur“
Medicul chirurg precizează că standardul de aur pentru abordarea herniei hiatale este chirurgia laparoscopică. Există diferite procedee chirurgicale utilizate în tratamentul herniei hiatale în care chirurgul recalibrează hiatusul diafragmatic – acesta va coase mușchii slăbiți după ce va așeza la loc în abdomen stomacul herniat și, în funcție de procedeul ales, va confecționa o valvă anti-reflux din stomacul pacientului prin suturarea unei mici porțiuni din acesta în jurul esofagului abdominal.
„O abordare mai modernă și eficientă prin prisma riscului de recidiva, este folosirea unei plase de întărire resorbabile pentru întărirea peretului posterior – această tehnică a redus riscul de recidivă de la 15%-50% (în funcție de procedeul ales) la sub 3%.“
Dr. Alexandru Velici, medic specialist chirurgie generală
Deoarece vorbim de o intervenție chirurgicală laparoscopică, recuperarea este rapidă cu o medie de spitalizare de 3 zile, dureri postoperatorii minime și reintegrare socio-profesională rapidă. Pacientul va fi nevoit să țină un regim postoperator inițial, ulterior acesta revenind la un regim alimentar normal.
Prețuri pentru o operație de hernie hiatală
Prețurile operațiilor pentru hernia hiatală diferă, în funcție de tehnica abordată – clasică sau laparoscopică – dar și de clinica unde este realizată.
Un preț aproximativ pentru operația clasică este de 6.500 de lei, iar pentru cea laparoscopică poate fi necesar să scoți din buzunar în jur de 10.000 de lei.