PET-CT-ul ne ajută să stabilim agresivitatea unei tumori canceroase

INTERVIU. PET-CT-ul este cea mai bună modalitate pentru a stabili cât de agresivă este o tumoră. Cum se face gratuit

PET-CT-ul, adică tomografia computerizată cu emisie de pozitroni, este folosită în diagnosticarea precoce, localizarea și stadializarea mai multor tipuri de cancer. De asemenea, investigația e utilă pentru a planifica tratamentul, pentru a afla cum se dezvoltă o afecțiune existentă și pentru a vedea cât de eficient este un anumit tratament.

Examinarea PET-CT este relativ nouă, iar în toată România există doar 11 aparate PET-CT funcționale. Pentru a beneficia gratuit de această investigație este nevoie de un dosar depus la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Altfel, un PET-CT poate avea un preț foarte ridicat.

Dr. Iulia Chiriac, medic specialist medicină nucleară la Centrul Medical Neolife, răspunde celor mai importante întrebări despre PET-CT: cum se diferențiază de un CT, ce pregătiri sunt necesare și care sunt contraindicațiile.

pet-ct-recomandari-pret-gratuitate. Dr. Iulia Chiriac, medic specialist medicină nucleară
Dr. Iulia Chiriac ne-a explicat cum funcționează un PET-CT

PET-CT versus CT

SmartLiving: Ce este, mai exact, PET-CT-ul și cum se diferențiază de CT?

Dr. Iulia Chiriac: O scanare PET-CT este o tehnică de investigare relativ nouă în practica clinică, de aproximativ 20 de ani. Utilizează avantajele a două metode imagistice: tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT), pentru a diagnostica și a evalua corect anumite boli.

Astfel, într-un singur aparat sunt două modalități de diagnostic diferite care ajută la depistarea, stadializarea și la monitorizarea bolii oncologice. Dacă CT-ul arată localizarea afecțiunii din punct de vedere anatomic, PET-ul oferă informații funcționale, despre activitatea metabolică a tumorii.

Iar pentru un diagnostic oncologic este foarte important să stabilim agresivitatea tumorii respective cu ajutorul PET-CT-ului.

Există însă și cazuri în care găsim metastaze și nu știm de unde au pornit, iar aici ne ajută PET/CT-ul. Printr-o simplă scanare, din vârful capului până în treimea superioară a coapsei, PET/CT-ul poate să ne ofere informații despre tumorile care au generat metastazele.

SmartLiving: Când e utilă această investigație și ce presupune?

Dr. Iulia Chiriac: În principal, scanările PET-CT sunt folosite în diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea si evaluarea eficienței conduitei terapeutice în mai multe tipuri de cancer. Dar au utilitate și în diagnosticul sau evaluarea unor boli cardiovasculare, în special ischemice. De asemenea, PET-CT-ul poate depista unele tulburări neurologice (de exemplu: boala Alzheimer, Parkinson, epilepsie).

Scanarea PET utilizează un medicament radioactiv (trasor) pentru a arăta activitatea sau statusul funcțional al unui organ. Uneori, această scanare poate detecta boala înainte de a putea fi evaluată cu alte teste imagistice. Cel mai utilizat trasor în oncologie este o moleculă de dezoxiglucoză marcată radioactiv cu fluor (18F) – prescurtat (18F)FDG.

De obicei, trasorul este injectat într-o venă periferică și se colectează în zone ale corpului pacientului care au niveluri mai ridicate de activitate chimică, care deseori corespund zonelor afectate de boală.

Examinarea PET poate evidenția și zone cu activitate metabolică scăzută, adesea ca rezultat al fluxului sanguin redus sau posibile zone de necroză tisulară (moartea țesutului) ca urmare a conduitei terapeutice (în bolile oncologice, după chimioterapie sau radioterapie).

Pregătirea pentru un PET-CT: e nevoie de o dietă specială

SmartLiving: Cum ne pregătim pentru tomografia cu emisie de pozitroni?

Dr. Iulia Chiriac: Cu cel puțin 6 ore înaintea examinării, pacienții nu au voie să consume alimente sau să le fie administrate anumite medicamente. În caz contrar, poate fi alterată sensibilitatea examinării, așa cum se poate întâmpla în cazul unei glicemii ridicate.

Majoritatea medicamentelor din schemele terapeutice uzuale nu reprezintă o contraindicație, dar trebuie consultat medicul curant înainte de investigație.

Cu 24 de ore înainte de scanare se recomandă o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați, fără zahăr. De asemenea, e necesar un consum bogat în proteine (carne, nuci sau tofu). Legumele trebuie să fie fără amidon, pentru a asigura o glicemie în limite normale.

Efortul fizic intens trebuie evitat înainte de examinare cu minimum 24 de ore. Altfel, majoritatea trasorului se va acumula la nivelul musculaturii striate.

Rar, în funcție de pacient, se impune aplicarea unor sedative ușoare pentru relaxarea musculară și pentru scăderea anxietății. De aceea, la examinare, pacientul poate să fie adus și condus acasă de către un însoțitor.

SmartLiving: Cât durează investigația?

Dr. Iulia Chiriac: O examinare PET-CT poate dura până la 2-3 ore. Pacientul este preluat de către un membru al personalului din laborator, care îl va informa asupra pașilor procedurii de examinare, îi va măsura glicemia, înălțimea și greutatea.

Ulterior, investigația presupune două mari etape ca intervale de timp: de absorbție a radiotrasorului (între 30 și 90 de minute) și de achiziție a imaginilor PET și CT (între 15 și 60 de minute). După scanare, pacientul mai rămâne o perioadă scurtă de timp în supravegherea personalului din laborator, ulterior poate pleca acasă.

SmartLiving: Ce contraindicații are?

Dr. Iulia Chiriac: Sarcina în ultimul trimestru poate reprezenta o contraindicație relativă. De aceea, trebuie evaluate riscurile de iradiere ale mamei și copilului cu beneficiile obținute în urma efectuării investigației.

Pacientelor care alăptează nu li se recomandă întreruperea alăptării. Totuși, laptele matern obținut în primele 12-24 de ore după investigație nu trebuie folosit în hrana copilului. De asemenea, insuficiența renală poate îngreuna interpretarea imaginilor, dar nu exclude examinarea, ci doar administrarea substanței de contrast iodate.

O contraindicație o reprezintă glicemiile de peste 200 mg/dl, deoarece scad specificitatea trasorului (18F)FDG. În cazul pacienților cu diabet sau cu un nivel ridicat al glicemiei, se încearcă apropierea de valoarea normală a glicemiei la începutul examenului.

SmartLiving: Unde se poate face în România tomografie cu emisie de pozitroni, sunt suficiente centre?

Dr. Iulia Chiriac: În acest moment, în ţara noastră există 11 aparate PET-CT funcţionale, atât în sistemul public, cât și în cel privat.

3 dintre cele 11 scannere disponibile în România se află în Centrele Medicale NEOLIFE din București, Iași și Brașov. Cel de-al 4-lea echipament PET-CT din portofoliul Neolife va deveni funcțional în foarte scurt timp, tot în București, în cadrul Enayati Medical City.

Celelalte unități medicale care derulează Subprogramul de monitorizare a evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice prin PET-CT pot fi consultate aici.

SmartLiving: În ce situații este decontată această investigație și ce documente sunt necesare?

Dr. Iulia Chiriac: Pentru a beneficia gratuit de examinarea PET/CT, prin decontare de la CNAS, pacienții trebuie să depună un dosar la sediul casei de asigurări de sănătate de care aparţin, care va fi evaluat de o comisie de experţi a CNAS.

Acest dosar trebuie să conţină referatul de justificare (în original) completat de medicul curant oncolog sau hematolog. În plus, în dosar trebuie să se regăsească investigaţiile care susţin diagnosticul şi evoluţia bolii. În urma aprobării acestui dosar, pacientul poate efectua investigația în mod gratuit.

Această investigație poate fi decontată doar pentru afecțiuni neoplazice, şi nu pentru afecţiuni cardiovasculare sau neurologice. Prin PET-CT, unele tipuri de tumori (în special tumori cerebrale, hepatocarcinom, tumori renale, tumori neuroendocrine, carcinom bronhoalveolar, tumori de prostată) nu pot fi evaluate. Mai multe informații despre cum poți obține un PET-CT gratuit oferă Casa Națională de Asigurări de Sănătate aici.

Pentru cei neasigurați, această investigație este destul de costisitoare. Astfel, un PET-CT are un preț care poate varia, în funcție de clinica unde este efectuat, între 4.500 și 5.500 de lei.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare