Analizele funcției hepatice sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu trimitere de la medicul de familie. Totuși, testarea hepatitelor se plătește. Iată cât costă toate analizele importante pentru ficat.
Pentru neasigurați, prețul analizelor trebuie achitat din propriul buzunar, însă nu e un cost exagerat, mai ales dacă ne gândim la cât de important e să ne asigurăm că ficatul își face bine treaba.
„Analizele uzuale pentru verificarea funcțiilor hepatice sunt TGO, TGP, GGT, electroforeza proteinelor serice, bilirubina. De asemenea, e importantă și ecografia hepatică pentru a observa aspectul anatomic și elasticitatea țesuturilor.“
Dr. Florin Bălănică, specialist în Medicină Personalizată, Nutriție și Nutrigenomică
Testele funcției hepatice ajută la determinarea stării de sănătate a ficatului prin măsurarea nivelului de proteine, enzime hepatice și bilirubină din sânge.
Cine are nevoie de analize detaliate pentru ficat
Testarea funcției hepatice este adesea recomandată în următoarele situații:
- pentru a verifica deteriorarea cauzată de infecții hepatice, cum ar fi hepatita B și hepatita C;
- pentru a monitoriza efectele secundare ale anumitor medicamente despre care se știe că afectează ficatul;
- dacă aveți deja o boală hepatică, pentru a monitoriza boala și cât de bine funcționează un anumit tratament;
- dacă aveți simptomele unei tulburări hepatice;
- dacă aveți anumite afecțiuni medicale, cum ar fi trigliceride crescute, diabet, hipertensiune arterială sau anemie;
- dacă beți cantități mari de alcool;
- dacă aveți o boală a vezicii biliare.
Cât costă cele mai importante analize ale funcției hepatice
Analizele utilizate în mod obișnuit pentru a verifica disfuncțiile hepatice verifică:
- alaninaminotransferaza (ALT) sau transaminaza glutampiruvică (TGP) – preț estimativ: 15 lei;
- aspartataminotransferaza (AST) sau transaminaza glutam oxalică (TGO) – preț estimativ: 15 lei;
- Gamaglutamiltranspeptidaza (GGT) – preț estimativ: 16 lei;
- fosfataza alcalină (ALP) – preț estimativ: 16 lei;
- albumina – preț estimativ: 15 lei;
- bilirubina totală – preț estimativ: 13 lei.
Testele ALT și AST măsoară enzimele pe care ficatul le eliberează ca răspuns la daune sau boli. Testul albuminei măsoară capacitatea ficatului de a produce albumină, în timp ce testul bilirubinei măsoară cât de bine se elimină bilirubina. ALP poate fi utilizat pentru a evalua sistemul de canale al vezicii biliare.
Dacă obțineți rezultate în afara limitelor de normalitate la oricare dintre aceste teste hepatice, este nevoie de investigații suplimentare pentru a determina cauzele. Chiar și rezultatele ușor crescute pot fi asociate cu boli hepatice.
Ce analize se fac pentru ficat
Testul ALT sau TGP
Alaninaminotransferaza (ALT) este utilizată de organism pentru metabolizarea proteinelor. Dacă ficatul este deteriorat sau nu funcționează corect, ALT poate fi eliberată în sânge. Acest lucru determină creșterea nivelului ALT.
Un rezultat mai mare decât cel normal la acest test poate fi un semn al afectării hepatice. Potrivit Colegiului American de Gastroenterologie, un ALT peste 25 UI/L (unități internaționale pe litru) la femei și peste 33 UI/L la bărbați necesită, de obicei, teste și evaluări suplimentare.
Testul AST sau TGO
Aspartataminotransferaza (AST) este o enzimă care se găsește în mai multe organe ale corpului, inclusiv în inimă, ficat și mușchi. Cum nivelurile de AST nu sunt la fel de specifice în ceea ce privește funcția hepatică, așa cum sunt cele de ALT, aceste două analize se fac împreună, de obicei, pentru a verifica dacă există probleme hepatice.
Când ficatul este afectat, AST poate fi eliberată în sânge. Un rezultat ridicat la un test AST ar putea indica o problemă cu ficatul sau cu mușchii.
Intervalul normal pentru AST este de obicei de până la 40 UI/L la adulți și poate fi mai mare la sugari și copiii mici.
Testul ALP
Fosfataza alcalină (ALP) este o enzimă care se găsește în oase, în căile biliare și în ficat. Un test ALP este, de obicei, recomandat în combinație cu alte câteva teste.
Nivelurile ridicate de ALP pot indica inflamație hepatică, blocarea căilor biliare sau o boală osoasă.
Copiii și adolescenții pot avea niveluri mari de ALP, deoarece oasele lor sunt în creștere. Sarcina poate mări, de asemenea, nivelul ALP. Intervalul normal pentru ALP este de obicei de până la 120 U/L la adulți.
Testul albuminei
Albumina este principala proteină produsă de ficat. Îndeplinește multe funcții importante, în organism. De exemplu:
- este cel mai important component proteic din plasmă și urină;
- hrănește țesuturile;
- transportă hormoni, vitamine și alte substanțe în tot corpul.
Testul de albumină măsoară cât de bine produce ficatul această proteină specială. Un rezultat scăzut la acest test poate indica faptul că ficatul nu funcționează corect.
Intervalul normal de albumină este de 3,5-5,0 grame pe decilitru (g/dL). Cu toate acestea, scăderea albuminei poate fi, de asemenea, rezultatul unei alimentații deficitare, al bolilor renale, al infecțiilor și al inflamației.
Testul bilirubinei
Bilirubina este un produs rezidual provenit din descompunerea celulelor roșii din sânge. Este, de obicei, procesat de ficat. Trece prin ficat înainte de a fi excretat de organism.
Un ficat deteriorat nu poate procesa corect bilirubina. Acest lucru duce la un nivel ridicat de bilirubină în sânge. Un rezultat peste limita superioară la testul bilirubinei poate indica faptul că ficatul nu funcționează corect.
Intervalul normal pentru bilirubina totală este de obicei de 0,1-1,2 miligrame pe decilitru (mg/dL). Există anumite boli moștenite care cresc nivelul bilirubinei, dar funcția ficatului este normală.
Alte teste pe care e indicat să le facem cu toții sunt cele pentru detectarea virusurilor hepatitelor B și C. Acestea nu sunt decontate de CNAS, iar prețurile lor estimative sunt: 50 de lei (Ag HBs), respectiv 80 de lei (Anti-HCV).
Când este nevoie de teste ale funcției hepatice?
Testele hepatice vă pot ajuta să determinați dacă ficatul suferă. Simptomele unei tulburări hepatice includ: