Cistită tratamente. Cistita netratată îmbolnăvește rinichii

Cistita netratată sau tratată incorect poate îmbolnăvi rinichii

Cistită tratamente. O problemă frecvent întâlnită, cistita nu e gravă, mai mult sâcâitoare. Cu toate acestea, dacă nu e tratată corect, poate ajunge să afecteze rinichii. Când vorbim de tratament, în cazul cistitei e neapărat nevoie de antibiotice prescrise de medic în urma analizelor. Ceaiurile și suplimentele sunt și ele de folos, însă doar în faza de prevenție.

Cistita este o infecție a tractului urinar inferior, care se manifestă prin inflamația peretelui vezicii urinare.

„Incidența cistitei a crescut surprinzător de mult în ultimii ani, ambele sexe fiind afectate, însă femeile într-o pondere mai mare din cauza unei particularități anatomice: o uretră mai scurtă decât a bărbaților.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Cistita, provocată de E. Coli, Salmonella sau Chlamydia

Medicul ginecolog precizează că, printre bacteriile ce pot fi incriminate pentru instalarea cistitei, se numără E. Coli, Salmonella și Chlamydia, dar inflamația vezicii urinare poate fi provocată si de factori non-infecțioși.

„De obicei, cistita apare atunci când uretra și vezica urinară – care în mod normal sunt sterile, fără microbi – se infectează cu bacterii, acestea fixându-se pe mucoasa vezicii urinare și provocând iritarea și inflamarea respectivei zone. Bacteriile pot proveni de la nivelul pielii, vaginului sau rectului și, pătrunzând în uretră, ascensionează apoi în tractul urinar și se opresc la nivelul vezicii urinare, unde se înmulțesc și determină inflamația acesteia“, explică dr. Vythoulkas.

Lenjeria intimă sintetică, un risc

Apariția cistitei poate fi influențată de:

  • folosirea anumitor produse de igienă intimă și spălăturile vaginale care distrug flora locală (chiar și folosirea tampoanelor interne prezintă un oarecare risc). Dar și igiena necorespunzătoare poate predispune la cistită;
  • folosirea unor metode contraceptive precum diafragma – care impiedică golirea completă a vezicii;
  • purtarea de lenjerie intimă din materiale sintetice sau a pantalonilor prea strâmți, mulați;
  • abuzul de antibiotice;
  • un sistem imunitar slăbit;
  • blocaje ale fluxului urinar (pietre la rinichi, prostată mărită);
  • utilizarea prelungită a cateterelor urinare.

„De asemenea, un factor de risc îl reprezintă menopauza. Pe de o parte, în această perioadă scade nivelul de estrogen și mucoasa uretrei devine mai subțire, iar pe de altă parte, scade și producția de mucus vaginal, care în mod normal realizează un strat protector în calea bacteriilor.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Semnale de alarmă: dureri de burtă și de spate, urinări dese și dureroase

Simptomele cistitei sunt zgomotoase, adevărate semnale de alarmă, extrem de neplăcute și sâcâitoare. Le enumerăm, mai jos:

  • urinări frecvente, dureroase sau cu senzație de arsură, cu eliminarea unor cantități mici de urină și nevoia de a mai urina;
  • urină tulbure, închisă la culoare, cu miros puternic, modificat (uneori pot fi prezente și urme de sânge în urină);
  • dureri în partea inferioară a abdomenului (deasupra osului pubian) și a spatelui;
  • febră, frisoane;
  • greață, vărsături.

Cistita netratată poate afecta rinichii

„Cazurile ușoare de cistită se tratează repede, în numai câteva zile, cu antibioterapie. Desigur, antibioticul va fi prescris de medic, în funcție de tipul bacteriilor depistate în urină“, atrage atenția medicul ginecolog.

Pentru a reduce durerile, este posibil să se prescrie și un analgezic. Doar în cazurile mai grave se va recomanda internarea, pentru administrarea terapiei intravenos.

Dacă cistita nu este tratată mult timp sau este tratată incorect, un risc îl reprezintă formarea de calculi (pietre). Însă, conform medicului ginecolog, marele pericol este cel al unei infecții urinare înalte, care, netratată, în timp ajunge să compromită rinichii.

„Când bacteriile ajunse în uretră stagnează acolo o perioadă îndelungată, pereții acesteia se fragilizează și încep să sângereze. Aceasta este și explicația prezenței urmelor de sânge în urină, în unele cazuri, ceea ce reprezintă o urgență medicală.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Cistită tratamente. Cât de eficiente sunt remediile naturiste

„În cistită, despre remedii naturiste și suplimente nu poate fi vorba decât în ceea ce privește prevenția îmbolnăvirii sau a apariției unei recidive. Altfel, când e vorba despre prezența bacteriilor, tratamentul este doar cu antibiotic“, subliniază specialistul în obstetrică-ginecologie.

Consumul unei cantități zilnice optime de apă, ceaiurile din anumite plante, consumul de merișor sau suplimentele alimentare cu extract de merișor pot ajuta la prevenirea instalării bacteriilor în pereții tractului urinar și la menținerea sănătății aparatului urinar, dar nu tratează o infecție bacteriană.

Cistită tratamente. Vitamina C ajută în prevenție

Unele cercetări arată că prin creșterea aportului de vitamina C am putea să ne protejăm împotriva infecțiilor tractului urinar. Se consideră că vitamina C funcționează prin creșterea acidității urinei, distrugând astfel bacteriile care cauzează infecția.

Un studiu din 2007 despre infecțiile urinare la femei gravide a analizat efectele administrării a 100 mg de vitamina C în fiecare zi pe toată durata sarcinii.

Cercetătorii mexicani care au realizat studiul au constatat că vitamina C a avut un efect de protecție, reducând riscul de infecții ale tractului urinar cu mai mult de jumătate la gravidele care au luat vitamina C în comparație cu grupul de control.

Pătrunjelul, măceșele, portocalele, grepfrutul, ardeii roșii și kiwi conțin toate cantitatea recomandată completă de vitamina C într-o singură porție.

Cistită tratamente. Suc de merișoare neîndulcit pentru cistita recurentă

Consumul de suc de merișoare neîndulcit este unul dintre cele mai vehiculate remedii naturale pentru infecțiile tractului urinar.

Substanțele din merișoare ar putea proteja tractul urinar de anumite bacterii, prevenind astfel dezvoltarea infecției, potrivit unei cercetări din 1989.  

Într-un studiu american recent, un grup de femei cu antecedente de infecții urinare au băut câte 240 ml de suc de merișoare în fiecare zi, timp de 24 de săptămâni. Un alt grup cu același tip de antecedente a primit placebo. Cele care au băut suc de merișoare au avut mai puține episoade de infecții urinare ulterioare decât grupul de control.

Și în cazul femeilor cu infecții urinare recurente pot fi utile produsele pe bază de merișoare. O demonstrează o altă cercetare din 2007. Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Stirling din Marea Britanie, consumul de produse din merișoare poate reduce numărul de infecții urinare într-un an.

Capsulele extrase din sucul de merișoare ar putea fi și mai eficiente. Un studiu din 2015 a arătat că tratamentul cu astfel de capsule, echivalent cu două porții de 240 ml de suc, ar putea reduce riscul de infecții ale tractului urinar la jumătate.

Cistită tratamente. Probioticele

O metaanaliză realizată de cercetători canadieni a arătat că Lactobacillus, o tulpină probiotică obișnuită, a ajutat la prevenirea infecțiilor urinare la femeile adulte.

Probioticele sunt disponibile sub formă de suplimente sau pot fi găsite în alimente fermentate, cum ar fi chefirul, varza murată, kombucha și iaurtul probiotic.

Un alt studiu a scos la iveală că administrarea atât a antibioticelor, cât și a probioticelor a fost mai eficientă în prevenirea infecțiilor urinare recurente decât utilizarea antibioticelor ca unică terapie.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare