Cum să îți pregătești pielea pentru vară după atâta timp de izolare

Cum să îți pregătești pielea pentru vară după atâta timp de izolare

Soarele e din ce în ce mai puternic și e momentul să-ți pui problema cum să îți pregătești pielea pentru vară, dat fiind faptul că, în perioada izolării, te-ai expus prea puțin razelor. Statul în casă a împiedicat sintetizarea vitaminei D, atât de necesară sănătății pielii, imunității și sistemului osos. Riscul este ca, la primele expuneri la soare, pielea să fie profund afectată.

După două luni de izolare, ieșim din casă direct în sezonul cald al anului, iar prima reacție a pielii la lumina va fi înroșirea și chiar arsura solară, dacă expunerea se face neprotejat și îndelungat.

Pentru evitarea unor astfel de situații neplăcute, este recomandată fotoprotecția, mai exact utilizarea cremelor și a loțiunilor pentru piele care conțin factor de protecție împotriva radiațiilor UV.

Cum îți pregătești pielea pentru vară

Soarele de primăvară este responsabil de melasmă, adică de pătarea pielii. Pentru suprafețele descoperite, se recomandă folosirea cremelor cu protecție înaltă, peste 30, sau chiar 50+. Nu trebuie să uităm nici de ochelari de soare și de pălărie. Atât pentru noi cât și pentru copiii noștri și, nu în ultimul rând, pentru părinții noștri care, prin prisma vârstei, sunt mai predispuși la a dezvolta un cancer de piele.

Toleranța la lumină poate să fie îmbunătățită prin utilizarea unui supliment nutritiv extras din morcov, numit beta-caroten. Alte recomandări esențiale:

  • Alege să stai la umbră, vara, în special între 10 a.m. – 4 p.m.;
  • Protejează-te cu haine din materiale lejere, de calitate, precum bumbacul;
  • Evită arsurile solare;
  • Evită saloanele de bronzat;
  • Autoexaminează-ți pielea, pentru depistarea precoce a problemelor;
  • Mergi anual la dermatolog pentru controlul de rutină.

Nu doar radiațiile UV și acțiunea nocivă a acestora pot afecta pielea, pe timpul verii, ci și insectele. Produsele spray anti -țânțar, -căpușă sau –tigru de platan ar trebui folosite, pe cât posibil, mai ales dacă petrecem mult timp în aer liber sau în parcuri.

Pe plan mondial sunt înregistrate, anual, 2-3 milioane de cazuri de cancer non-melanom și în jur de 132.000 de cazuri de cancer melanom, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cum să îți pregătești pielea pentru vară: controlul alunițelor

Pentru a atrage atenția asupra importanței prevenției cancerului de piele și a măsurilor de protecție, în special vara, luna mai este dedicată anual sănătății pielii și controlului dermatologic, în întreagă lume. Este Skin Cancer Awareness Month. Această perioadă a fost aleasă special înaintea sezonului estival. Se recomandă controlul alunițelor, al leziunilor nou-apărute pe piele, înainte de vacanță de vară.

Monitorizarea este importantă pentru cei cu multe alunițe dar și pentru cei care s-au ars la soare de-a lungul vieții și care sunt mai expuși cancerului de piele. După perioada de izolare se vor relua serviciile medicale preventive, iar controlul pielii face parte din ele.

Consultul virtual rămâne o opțiune și post-izolare

În perioada de izolare au apelat la servicii de urgență dermatologică pacienții cu leziuni inflamatorii acute, precum abcese, chisturi suprainfectate, care au avut nevoie de drenaj. De asemenea, au fost pacienți cu tumori de piele sângerânde, traumatizate, sau cu evoluție dureroasă, probleme care au necesitat intervenții în urgență.

Cele mai grave situații au fost cele legate de tumori precum melanomul malign, carcinomul spinocelular sau bazocelular, care au fost evaluate și, astfel, s-a stabilit dacă este, sau nu, posibilă amânarea tratamentului, până la ieșirea din perioada de urgență.

Din fericire, dermatologia este o specialitate vizuală și cu ajutorul pozelor bine făcute cu un telefon mobil este ușor să te orientezi dacă un caz are nevoie, sau nu, de un consult direct. Acest lucru ne-a ajutat enorm în ultimele două luni și jumătate pentru că am putut rămâne aproape de pacienții noștri cronici.

Avantajele teledermatologiei

Din păcate, lumea nu s-a oprit în loc odată cu apariția noului coronavirus iar celelalte boli, unele mai letale ca altele, au evoluat la fel de rapid. Pacienții au avut deci nevoie de atenție și tratament adecvat ca și înainte de pandemie. În ceea ce ne privește, le-am putut oferi prin intermediul platformei de Teledermatologie, unde pacienții s-au putut autentifica, au putut să trimite poze sau documente medicale pentru evaluare. Acest serviciu este încă disponibil pentru că, în continuare, încercăm să păstrăm distanța socială acolo unde nu este neapărat necesar să ne întâlnim în cabinet.

Pacienții care au beneficiat de un tratament recomandat online, au fost cei care aveau deja un tratament scris și aveau nevoie de control și reajustare, cei cu afecțiuni ușor de diagnosticat chiar, și în lipsa contactului direct, și a analizelor, cum sunt herpesul simplex, zona zoster, dermatita iritativă a mâinilor, eczemă atopică, acneea, eritemul polimorf.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare