Crema cu uree: este un tratament-minune pentru pielea uscată?

Este ureea un tratament-minune pentru pielea uscată?

Crema cu uree, în diferite concentrații, este folosită pentru a trata o varietate de afecțiuni asociate cu pielea uscată, aspră sau descuamată.

Ureea face parte din categoria factorilor naturali de hidratare a pielii. De obicei, e utilă pentru probleme cum ar fi calusurile, bătăturile și unele afecțiuni ale unghiilor. Dr. Claudia Ciobanu, medic dermatolog, explică de ce avem nevoie de creme cu uree, care sunt concentrațiile optime în funcție de problema pe care vrem să o rezolvăm și ce efecte adverse există.


cremă cu uree dr. claudia ciobanu

„Ureea (denumită și carbamidă) este un produs rezidual al multor organisme vii și este o componentă organică majoră a urinei umane. Practic, ureea se află la sfârșitul lanțului de reacții care descompun aminoacizii ce alcătuiesc proteinele.“

Dr. Claudia Ciobanu, medic dermatolog

Aminoacizii sunt metabolizați și transformați de ficat în: amoniac, dioxid de carbon, apă și energie. Pentru că amoniacul este toxic pentru celule, el trebuie să fie excretat din organism.

Pentru a fi eliminat, ficatul transformă amoniacul într-un compus netoxic, ureea, care este apoi transportat în siguranță prin sânge la rinichi, de unde se elimină prin urină.

De altfel, un nivel crescut al ureei în sânge (uree serică) este un semnal de alarmă că rinichii nu funcționează optim.

Ce este ureea din creme și cum acționează

Stratul exterior al pielii se numește epidermă și este împărțit în cinci substraturi. Substratul care intră în contact direct cu mediul exterior, stratul cornos, împiedică molecule ale unor substanțe sau particule nedorite să pătrundă în organism și previne pierderea apei prin piele.

Proprietatea stratului cornos de a reține apa se datorează, în mare parte, unui grup de substanțe cunoscute sub numele de factori naturali de umectare. Printre aceștia se numără:

  • ureea,
  • diferiți aminoacizi,
  • acid lactic,
  • acid pirolidon carboxilic.

Hidratează

„Ureea pe care o întâlnim în produsele de îngrijire a pielii este un produs obținut pe căi sintetice, în laborator, plecând de la amoniac și dioxid de carbon. Pentru că are proprietăți de hidratare, precum și efect cheratolitic, ureea a devenit un ingredient comun în produsele de îngrijire. Fiind un factor umectant, ureea ajută pielea să rețină apa, menținând-o plină, elastică și hidratată.“

Dr. Claudia Ciobanu, medic dermatolog

Conform unei cercetări din 2017, pielea uscată poate fi tratată cu succes cu ajutorul cremelor sau loțiunilor care conțin uree. Ureea este un umectant și menține pielea umedă prin extragerea apei din straturile sale mai profunde și din aer.

Citește aici cum îți detoxifici pielea: Cele mai bune metode pentru curățarea tenului acasă, recomandate de dermatolog.

Exfoliază pielea

Ureea este cunoscută ca agent cheratolitic, adică descompune cheratina din stratul exterior al pielii. Această acțiune poate ajuta la reducerea acumulării de piele moartă și la prevenirea descuamării pielii.

Proprietățile de exfoliere sunt cele mai puternice în cremele care conțin mai mult de 10% uree.

„Ureea acționează ca agent exfoliant, crescând capacitatea pielii de a se regenera cu ușurință, dar și ca agent de penetrare a altor ingrediente active către straturile mai profunde ale pielii. Toate aceste calități fac din uree un compus important în îngrijirea pielii uscate și foarte uscate.“

Dr. Claudia Ciobanu, medic dermatolog

Citește aici cum știi că pielea uscată este, de fapt, dermatită atopică sau alt tip de eczemă.

Amplifică efectul unor medicamente

Un studiu din 2013 a scos la iveală că ureea poate facilita pătrunderea în piele a unor medicamente, cum ar fi corticosteroizii și cremele antifungice. O altă cercetare din 2019 a arătat că ureea poate îmbunătăți efectul tratamentelor antifungice orale și topice (locale) pentru onicomicoză (ciuperca unghiei).

Când e indicată crema cu uree

Cremele și loțiunile cu uree sunt folosite pentru a trata o varietate de afecțiuni asociate cu pielea uscată, aspră sau descuamată. În general, ureea este utilizată pentru a trata afecțiuni precum:

  • eczema,
  • psoriazisul,
  • bătăturile,
  • călcâiele crăpate,
  • pielea uscată a picioarelor,
  • calusurile,
  • dermatita de contact,
  • infecții fungice ale unghiilor,
  • tinea pedis (piciorul de atlet),
  • cheratoză pilaris,
  • piele iritată,
  • unghii încarnate. 

Dermatologul menționează că ureea poate fi încorporată cu ușurință în preparatele dermatologice, deoarece este foarte solubilă în apă. Există multiple tipuri de produse (creme, loțiuni, unguente) și concentrații de uree disponibile atât în OTC-uri, adică în produsele care pot fi cumpărate la liber din farmacii, cât și în medicamentele eliberate pe bază de rețetă.

Află aici cele mai eficiente tratamente pentru rozacee. Recomandări de la dermatolog.

Procentajul de uree din produsele de îngrijire a pielii

Produsele de îngrijire a pielii pot conține între 2% și 40% uree. Acest procentaj depinde de afecțiunea tratată.

„În general, produsele cu concentrație scăzută de uree (2%–10%) sunt indicate pentru hidratarea și optimizarea funcției de barieră a pielii, iar cele cu concentrație medie (10%–30%) pentru creme hidratante și cheratolitice.“

Dr. Claudia Ciobanu, medic dermatolog

Cremă sau loțiune cu mai puțin de 10% uree

Produsele de îngrijire a pielii care conțin mai puțin de 10% uree acționează, în primul rând, ca agent hidratant, conform unei recenzii din 2018. O cremă care conține o doză mică de uree poate fi potrivită pentru tratarea pielii uscate sau a afecțiunilor care duc la uscarea pielii.

O cremă cu uree pentru călcâie trebuie să conțină cel puțin 10% uree

La concentrații de peste 10%, conform aceleiași recenzii din 2018, cremele și loțiunile cu uree au o acțiune cheratolitică, ceea ce înseamnă că ajută la exfolierea pielii uscate și descuamate.

Poți folosi creme cu uree cu 20% pentru a trata afecțiuni precum:

  • piele aspră sau solzoasă,
  • calusuri,
  • călcâie crăpate.

Află de aici ce este dermatita de frig și cum îți protejezi pielea de vremea rece.

Cremă cu peste 20% uree, utilă pentru ciuperca unghiei

Produsele care conțin o concentrație mai mare de 20% de uree au cea mai puternică acțiune de exfoliere. Produsele din această gamă pot ajuta la tratarea ciupercii unghiilor și la înmuierea unghiilor groase.

Cum și când se aplică o cremă cu uree

„În general, cremele sau loțiunile pe bază de uree se aplică pe zonele afectate ale pielii/unghiilor, de 1 până la 3 ori pe zi sau conform indicațiilor medicului curant. Zona unde se aplică produsul se masează bine până se absoarbe. În cazul cremelor hidratante, acestea se aplică după baie/duș în timp ce pielea este încă umedă.“

Dr. Claudia Ciobanu, medic dermatolog

Posibile efecte adverse

Multe studii arată că ureea este un aditiv sigur pe care majoritatea persoanelor îl tolerează bine. Deși majoritatea persoanelor care folosesc produse cu uree nu prezintă efecte secundare negative, aceste produse nu ar trebui utilizate pe zonele sensibile sau în jurul lor, cum ar fi ochii și buzele, deoarece pot provoca efecte adverse.

Printre acestea se numără, potrivit dermatologului:

●      mâncărime;

●      iritație;

●      usturime.

„În ceea ce privește contraindicațiile, nu există încă suficiente studii despre utilizarea ureei la gravide, mai ales despre efectele acesteia asupra fătului în curs de dezvoltare. De asemenea, persoanele care alăptează nu ar trebui să folosească produse care conțin uree.“

Dr. Claudia Ciobanu, medic dermatolog

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare