Dating: Cum să împăcați întâlnirile amoroase cu distanțarea socială

Cum să împăcați întâlnirile amoroase cu regulile de distanțare socială

Oare dacă este pandemie renunțăm la ideea găsirii unui partener sau a unei partenere? Deși restricțiile ne impun limite, întâlnirile amoroase pot avea loc cu ceva precauții și multă creativitate. Ne lipsesc reperele cunoscute, dar nu este necesar să renunțăm cu totul la dating. Iată ce soluții avem astfel încât să nu simțim că ne punem nevoile în așteptare.

Nevoia noastră naturală este de apropiere

Cu această pandemie ni s-a luat unul dintre cele mai importante lucruri din viața noastră: socializarea. Încă de pe vremea grecilor anitici se spunea că omul este „un animal social”.

Ni s-au dezvoltat „neuroni oglindă” în partea frontală a creierului, neuroni care se activează atunci când privim o persoană executând aceeași acțiune, adică neuronul oglindă se activează când eu încep să fac o activitate, dar se activează și când cel din față mea începe să facă acea activitate.

Acești neuroni oglindă au legătură cu empatia, cu imitarea, cu învățarea. Iar asta ne arată cât de sociali suntem, cât de adaptați la traiul alături de ceilalți suntem.

Mai știm și că atunci când ne îmbrățișăm mai mult de 20 de secunde se secretă oxitocina, un hormon care are legătură cu atașamentul și iubirea, deci este clar că organismul nostru s-a adaptat pentru socializare și pentru contactul fizic cu ceilalți. Iar acum fix asta ni s-a luat, ni se recomandă distanțarea socială, să stăm la cel puțin 1.5 metri de ceilalți, lucru care poate fi declanșator de multă anxietate.

Resursa la îndemâna tuturor: on-line dating

Probabil că cel mai greu este pentru cei care nu sunt într-o relație, pentru cei care locuiesc singuri și care își doresc să întâlnească pe cineva, însă având în vedere condițiile actuale nu prea știu cum să facă. Putem avea parte de dating în vremuri de pandemie și de distanțare socială? Care este soluția? 

Oamenii nu mai merg la evenimente, nu mai merg la școală, la facultate, la serviciu. Pe stradă oricum toți purtăm măști și nu ai cum să îți dai seama dacă cineva îți place sau nu. În acest moment cea mai folosită modalitate de dating a rămas medul on-line și aplicațiile de socializare.

Majoritatea oamenilor a trecut pe aplicațiile on-line de dating, deci a crescut procentul și probabilitatea de a cunoaște oameni diverși până când găsești pe cineva potrivit pentru tine.

Sunt însă persoane care consideră că se expun dacă își fac cont pe astfel de aplicații sau se tem să nu dea peste persoane cunoscute, lucru care le-ar putea expune, poate, o vulnerabilitate. Însă nu este nici o rușine în a fi singur și în a căuta pe cineva pe internet. Cu atât mai mult acum, când aceasta a rămas metoda cu cele mai multe șanse de a socializa.

„Eram reticentă în a-mi face un cont pe o rețea destinată întâlnirilor amoroase. Pe de-o parte mă gândeam cât de aiurea m-aș simți să găsesc cunoscuți pe acolo – care la rândul lor m-ar vedea, pe de altă parte mi se pare superficial. Dar este o resursă la care am apelat, tocmai pentru că m-a scos din zona de confort. Socializarea și flirtul, chiar și on-line, îmi dau o stare mai bună. Până la urmă, interacțiunile virtuale nu mai sunt o noutate. În plus, am ieșit chiar și la o întâlnire, când restaurantele erau încă deschise. Pandemia ne-a adus o serie de restricții, dar ne-a dat un subiect bun cu care să spargem gheața la dating…”povestește Anca, 34 ani.

Putem găsi un cadru care să faciliteze cunoașterea?

Când ești interesat să cunoști oameni noi în speranța găsirii unei relații, poți rămâne deschis în a apela la mediul on-line. Odată ce găsești o persoană potrivită gusturilor tale, cu care ai comunicat suficient în mediul on-line sau la telefon, se mai ridică o problemă: cum să vă întâlniți când sunt închise restaurantele, cinematografele, teatrele, orice formă de cultură, iar afară este deja iarnă și frig?

Și aici este nevoie de adaptare la noile reguli și de creativitate. Varianta cea mai la îndemână este un dating la plimbare în parc, chiar dacă este frig, sau o cafea la una dintre terasele încălzite care mai sunt deschise. Poți să ieși la o plimbare pe stradă pur și simplu, sau să intri prin mall-uri ori librării, aflând astfel și ce gusturi are celălalt.

Pentru unii mai este și varianta în care îl invită pe celălalt direct la el acasă, la o cină sau la un pahar de vin. Aceste întâlniri însă de regulă facilitează relațiile cu baza preponderant sexuală.

Situația actuală forțează cumva scurtarea flirtului și trecerea la o intimitate fizică prea bruscă. Însă este alegerea fiecăruia cum vrea să se întâmple lucrurile. Așa cum este responsabilitatea fiecăruia să știe ce își dorește sau ce e bine pentru sine. Nicio alegere nu este greșită cât timp pornește din nevoia noastră, fie ea și de moment. Precauția rămâne importantă însă, pentru fiecare dintre noi. 

Robert povestește: „Pentru o femeie, invitația «Hai la mine acasă» spusă și din prima întâlnire, se poate traduce prin «deci este vorba doar despre sex». În perioada aceasta, pentru că am cont pe un site de on-line dating, mi-a venit în minte să invit o femeie cu care discutam la mine acasă. Pentru că era singurul loc în care m-am gândit că o pot invita. Asta cu parcul mi se părea prea «Elevul Dima dintr-a șaptea». Am reușit însă să fac o construcție atât de elaborată a invitației – pentru a nu o leza în vreun fel, încât nu a înțeles mai nimic. Am avut însă noroc că a preluat ea inițiativa și mi-a propus să ne vedem la mine. Altfel, probabil aș fi rămas încercând să găsesc formularea potrivită… ”

Aș recomanda să vorbești mai mult cu persoana pe care ai cunoscut-o și să încerci să ieși la întâlniri, înainte de a te întâlni acasă, deoarece nu trebuie scos din calcul flirtul, seducția.

În fond, când obținem ușor un lucru nu mai are aceeși intensitate că atunci când depunem un efort pentru a obține acel lucru. În plus, pandemie sau nu, avem nevoie de timp pentru a-l cunoaște pe celălalt, chiar dacă în prezent situațiile în care ne putem expune împreună sunt limitate.

Creativitatea – necesară întâlnirilor amoroase din pandemie

Presupunând că ai cunoscut pe cineva, îți place de acea persoană și ai vrea să deschizi calea către o posibilă relație, intervin probleme în privința lucrurilor pe care le puteți face împreună. Timpul petrecut va fi mai mult în casă, având în vedere toate restricțiile, și vor fi necesare creativitatea și inventivitatea în găsirea activităților pentru a nu interveni plictiseala.

Chiar și în casă puteți să vă uitați împreună la filme, să jucați anumite jocuri care presupun doi participanți, să gătiți împreună, puteți face sport sau chiar să dansați. Activitățile țin de spritul ludic al fiecăruia, de modul în care sunteți împreună dispuși să vă adaptați acestor condiții. Până la urmă, poate fi un cadru relevant pentru a vă explora reciproc atât adaptabilitatea, cât și interesul de a depune un efort suplimentar și a crea o întâlnire reușită fără reperele obișnuite, clasice.

Bineînțeles, rămân posibile plimbările care pot explora mai bine conectarea cu celălalt în absența factorilor care într-o întâlnire clasică ne pot distrage atenția. Tot plimbarea oferă și un cadru mai intim și o lipsă de formalizare pe care o cină la un restaurant o poate da.

Totodată, puteți ieși la o terasă cu alți prieteni și în felul acesta să vă lărgiți cadrul de socializare, ba chiar să aveți ocazia să vă cunoașteți în preajma celor care vă dau sentimentul de familiaritate și vă ajută să vă relaxați.

Dating în continuă adaptare

„Nu credeam că voi avea vreodată o primă întâlnire «la alergat», dar am avut-o și chiar mi-a plăcut. Pe Daniel l-am cunoscut on-line și, cu toate restricțiile și limitele impuse de pandemie, ne gândeam să facem o plimbare împreună pentru ca măcar să ne vedem față în față. Ulterior, discutând, am aflat că fiecare dintre noi aleargă așa că am stabilit o întâlnire mai dinamică, urmată de o cafea băută în parc. Mi-a plăcut tocmai pentru că nu era nimic forțat și formal.” Povestește Ioana, 29 ani.

Chiar dacă trăim vremuri în care posibilitățile sunt limitate, acest lucru nu trebuie să ne facă să devenim mai închiși în noi, mai introvertiți, nu trebuie să ne izolăm, ci dimpotrivă, să găsim soluții adaptate timpurilor. Mediul on-line rămâne metoda cea mai facilă de a cunoaște oameni noi, iar ulterior se pot găsi resurse pentru întâlnirile față în față.

Este necesar să învățăm să trăim cu pandemia, nu să ne punem viața pe pauză așteptând să treacă restricțiile. Avem nevoie să ne simțim integrați social, nu izolați, avem nevoie unii de alții. Nu avem de ce să cădem în vreo extremă: nu putem nici să ignorăm că există acest virus, dar nici să ne închidem în casă cu frică. Viață noastră se desfășoară aici și acum, iar noi avem de trăit în acest prezent. Așa cum este el.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare